botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 45, 7-13 Ноември

 

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

 

ПОЛИТИКА

Новоизбраният кмет Цветолюб Савов получи инфаркт, преди да положи клетва
 

Ден преди насрочената за 2 ноември сесия, новоизбраният кмет на общината Цветолюб Савов получи инфаркт. Местни лекари определиха заболяването като “интелигентен инфаркт” и дадоха добри прогнози за възстановяването му. Още същата вечер Савов бе транспортиран до правителствената болница в София заради по-добрата база и специалисти.

Лидерът на СДС Красимир Тончев се похвали, че е звънил лично на министър Марио Тагарински, за да уреди приемането на Цв. Савов в правителствената болница. Според информация от семейството на новоизбрания кмет, състоянието му е добро и се очаква да бъде изписан на 9 ноември. За 10 ноември е насрочена нова сесия на общинския съвет, като в дневния руд влиза и полагането на клетва от новия кмет.

Цветолюб Савов се е почувствал недобре по време на тържеството в Скравена послучай Деня на народните будители на 1 ноември. Същия ден е имал уговорена среща със столичния кмет Стефан Софиянски, съобщиха негови съпартийци от СДС. До встъпването на Цветолюб Савов в длъжност общината се управлява от досегашния кмет д-р Георги Пеев.

Евгения Ананиева е председател на Общинския съвет

Като единствена кандидатка тя бе избрана на първата сесия на съвета само с 1 глас “против” при тайното гласуване. Преди това 29-те съветници положиха клетва. По 9 са от СДС и БСП, по 3-ма от БСДП и БСДС, по двама от Демократическа партия (откъдето е и Ананиева` и ВМРО и един на БКП.

Заклеха се и новоизбраните кметове на селата с население над 500 жители. Избрана бе комисия, която да изработи правилник за работата на Общинския съвет. В нея не участват представители на БСП – предложените не се съгласиха с мотива, че сегашният правилник е добър и няма нужда от нов.

 

ИКОНОМИКА

2 милиарда стари лева източени от “Микроелектроника”
 

На пресконференция преди няколко дни синдикален лидер на фалиралата фирма “Океански риболов” разкри пред журналисти сензационни факти за източването на 50 млн. Долара от сметка на фирмата. Сред множеството факти бе споменато, че в сметките на “Океански риболов” са преведени и над 2 милиарда стари лева от ботевградската “Микроелектроника”.

Каква е връзката между “Океански риболов” в Бургас и “Микроелектроника” в Ботевград? Единствено Стойчо Стойчев, който е синдик и на двете фирми.

До началото на 1999 г. Синдик на “Микроелектроника” бе Иван Стаменов. По негови сведения в сметките на фирмата той е оставил около 2.5 млрд стари лева. След това новият синдик Ст. Стойчев също е извършвал продажби. Само сделката за Завода за интегрални схеми е за 800 000 щ.д. По груби изчисления от продажба на обектите в бившата “Микроелектроника” би трябвало да има над 4 млрд. стари лева.

През септември т.г. нашият вестник зададе публично 6 въпроса към синдика Стойчо Стойчев, на които той и до днес не е отговорил. Тогава, а и сега твърдим, че продажбите в “Микроелектроника” се извършиха при пълна непрозрачност. Междувременно се породиха и други въпроси: каква е връзката между “Микроелектроника” и фирма “Контеса”, която купи вилата в Чеканица. Твърди се, че ремонтът в нея е за над 300 млн. лева.

ОБЩЕСТВО

Фалшиви банкноти от 50 лева отново пласирани в Ботевград
 

Въпреки сигнала на “Ботевградски вести” преди седмица, че в града се пласират фалшиви банкноти от 50 лева, още един търговец изгоря миналата седмица. Това стана през нощта на 4 срещу 5 ноември з денонощен магазин в града. Продавачът не забелязал измамата и чак сутринта собственикът, дошъл да прибере оборота, видял ментето. Веднага сигнализирали в полицията. Все още разпространителите не са известни.

Банкнотата представлява ксерографирано копие на истинската, като на мястото на защитната нишка нескопосано е залепено фолио. Това обаче се забелязва само ако банкнотата се обърне именно от тази страна. Ако е сгъната или се гледа от страната с лика на |Пенчо Славейков, човек лесно може да я приеме за истинска.

Рокадите в РПУ – Ботевград имат връзка с разследван офицер

Шефът на РПУ Ботевград Михаил Михайлов потвърди, че извършените смени в ръководството на управлениеето имат връзка с разследване, за което вестникът писа през септември. Тогава офицер от местното РПУ бе заподозрян във връзки с Владимир Пелов, арестуван по обвинение за участие в убийство на сараф и с няколко висящи дела. Твърдеше се, че полицаят е предоставял информация на престъпника. Въпреки уверението на говорителя на РДВР Кр. Занев, че ще информира за резултатите от проверката, официално нищо не бе оповестено. Името на офицера, заподозрян във връзки с бандита, също официално не се съобщава.

СПОРТ

“Балкан” губи с 3 точки разлика в Сливен
 

От години домакините са един от неудобните съперници за ботевградските баскетболисти, най-вече заради противоположните стилове на игра. Ботевградчани се стремят да играят чист баскетбол, докато този на сегашните сливенски играчи е примесен доста едро с други прийоми.

“Балкан”, въпреки щурма в последната четвърт на срещата, не успя да обърне резултата. Треньорът на сътстава – легендата на ботевградския и българския баскетбол Георги Христов заяви, че когато мачът стана на кантар, са се намесили съдиите със серия от обратни присъждания.

Резултатът от мача е 72-69 за “Сливен”. Най-резултатен за “Балкан” бе Венци Славов с 21 точки, Данчо Колев вкара 6, Гавалюгов 12, Петров 17.

4 първи места за ботевградските бойци

На 6 ноември в ботевградската спортна зала “Балкан” се проведе шестото издание на турнира “Орхание” по таекуондо в олимпийската версия на този спорт WTF. Златни медали в своите категории за ботевградския клуб “Фламинго Сунг Ри” спечелиха Гергана Нешева, Сокол Соколов и многокраатните републикански шампиони Пламен Трънски и Стоян Вълчев.

В отборното класиране “Фламинго Сунг Ри” остана на второ място, тъй като взе участие само с 6 участници. Първи са състезателите от софийския клуб “Тангра”.

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика