botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 46, 14-20 Ноември

 

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

 

ПОЛИТИКА

Новият кмет встъпи в длъжност
 

На 10 ноември новоизбраният от листата на СДС кмет на община Ботевград - Цветолюб Савов, положи клетва и встъпи в длъжност. На импровизирано тържество старият кмет Георги Пеев му редаде символичния клъч на града, летописната книга и печата на общината. Никога не го поставяйте под документ, който не отговаря на закона, пожела Георги Пеев на новия градоначалник. На заседанието на общинския съвет по предложение на кмета бяха избрани двама заместник кметове на общината. За Мариус Цаков гласуваха 21 съветници, четирима бяха против, а три бюлетини бяха недействителни. Григор Григоров бе избран с 15 гласа "за", 9 бяха против и 4 недействителни.

На двамата заместник-кметове е възложено да изготвят новата структура на общината. Тя трябва да бъде риета до 20 декември от общинския съвет и няма да черпи повече пари от бюджета, увери Цв. Савов. Като заместник кмет Григор Григоров ще отговаря за образованието, културата, вероизповеданието, спорта, социалните дейности и земеделието. На негово подчинение ще бъде и Общинската тнехническа служба. Мариус Цаков ще наблюдава пряко финансите, инвестициите, приватизацията и управление "Стопанска политика".

Общинските съветници закриха 7 кметства в общината. Тези селища с под 500 жители - Липница, Гурково, Радотина, Боженица, Рашково и Елов дол, ще се управляват от кметски наместници.За членове на трипартитния консултативен съвет бяха избрани Петко Петков (СДС) и Николай Чудомиров (БКП).

Секретар на общината ще бъде Пасионария Кънчева-Илчева, на мястото на досегашния Иван Благоев. Назначението й е съгласно подписаното предизборно споразумение между СДС и другите политически партии (без БСП). Тя е представител на БЗНС-Народен съюз. В изборната кампания се състезаваше за кметското място на Врачеш, но не спечели. Досега Пасионария Кънчева работеше като главна сестра на общинската болница, има 31 години медицински стаж.

Обществен съвет ще подпомага кметската институция
Той ще бъде сформиран в най-скоро време, каза кметът Цв. Савов. В състава му ще бъдат включени местни бизнесмени, деятели на културата, стопански ръководители. С него общинското ръководство ще съгласува всички свои ланове, прогами, намерения.
 
Социалистите сезират ОИК и ЦИК
 

В жалбата си до ОИК те твърдят, че е нарушен чл. 38, ал. 1 от ЗМСМА, който сочи, че кметът полага клетва на първото заседание на общинския съвет. Според Иван Минев този гаф биогъл да бъде избегнат, ако на първата сесия на 2 ноември бе обявено, че заседанието ще бъде продължено до изчерпване на дневния ред. (Тогава по здравословни причини Цветолюб Савов не можа да положи клетва.)

ИКОНОМИКА

1144 хил. лв. са задълженията на общината
 

За пълното им покриване и за издръжка на общинските бюджетни дейности до края на годината са необходими 2788 хил. лв. Чувствително намаление се наблюдава при местните приходи. От очакваните 650 хил. лв. на месец в хазната постъпват по 400-450 хил. лв. В същото време разходите се увеличават.

Намеренията на новото общинско ръководство са да иска безлихвен кредит от републиканския бюджет. Такъв поиска преди повече от месец и община Етрополе, но до момента не е получила нито лев.

 
Работници от "Чавдар" протестират
 

Около 30 бивши работници в автобусния завод се събраха на 12 ноември на протестен митинг пред портала на завода. Основното им искане бе да получат обезщетенията, полагащи им се по Кодекса на труда и като работещи в ликвидирано предприятие.

Ликвидаторът на "Чавдар" Иван Янев обясни пред представителина протестиращите, че в оммента се прави инвентаризация, което не позволява да се извършват продажби. Единствено продажбите осигуряват приходи, от които могат да се изплатят обезщетенията, заяви Янев. Той пое ангажимент пред протестиращите, че до края на ноември ще бъдат изплатени около 20% от останалите за изплащане обезщетения. Това са дължими суми най-вече за неспазен срок за предизвестие, за неизплатени отпуски и т.н.

Протестиращите ред портала бяха заобиколени от техни колеги, които влизаха в завода. На въпроса защо не ги подкрепят запитаните отговаряха, че техните обезщетения са им изплатени.

Обявеното за 8 ноември посещение на зам. министъра на промишлеността Едит Гетова в "Чавдар" не се състоя.

 
Общинската управа отново ще предложи на Булгаргаз участие в акционерно дружество за битова газификация на Ботевград
 
Официалният отказ отпреди две седмици не обезкуражава новия кмет Цветолюб Савов за водене на нови разговори с газовата централа.

ОБЩЕСТВО

Пожарникар стреля по дете
 

На 8 ноември вечерта в Спешна помощ е закаран 12-годишният Асен С. от Ботевград. Той е бил прострелян в двата крака, от които лекарите са извадили много сачми. Състоянието на момчето е стабилизирано, няма опасност за живота му.

Инцидентът, при който е пострадало момчето, е станал около 21 ч. в района на улица "Преслав". Възникнал скандал между група цигани, който скоро прераснал в бой. Шумът от ругатните бил толкова голям, че събрал множество минувачи, но никой от тях не посмял да се намеси. Това направил живеещият наблизо служител от местната противопожарна служба. Не са ясни обаче мотивите му да стреля по Асен. От полицията изясняват случая.

Ангел Грънчаров ще бъде включен в Речник на дисидентите

Ботевградчанинът Ангел Грънчаров ще бъде включен в Речник на дисидентите, съобщи Михаил Неделчев, който е редактор на българската част. В изданието ще бъдат включени имената на дисиденти от страните на Източна Европа. Преди 10 ноември 1989 г. Грънчаров бе осъден и лежа в затвора заради разпространението на позиви против тогавашната власт и Тодор Живков.

След 10-ти той бе признат за репресиран от тоталитарната власт. В момента е активист на Българската национал-радикална партия и бе кандидат за общински съветник на последните местни избори.

 
Вечер на американската кухня
 

Известният ботевградски майстор-кулинар Маргарит Марков, който се завърна наскоро от Ню Йорк, ще демонстрира наученото през тримесечния му престой. На 18 ноември в ресторант ТИВИ ще бъдат поканени специални гости за дегустация на американски ястия. Маргарит Марков ще приготви ястия от раци, скариди, стекове и бифтеци от телешко месо, което е предпочитано от американците. Маргарит Марков работи 3 месеца в българското заведение "Механата" в Манхатън. Това е място, където се събират нашите сънародници, които от години са се преселили в САЩ. Там често гастролилат известни български певци, а постоянни музиканти на заведението са Цветелин Кънчев (българския Елвис) и Юлиян Ганев, брат на бившия външен министър Стоян Ганев.

По време на престоя си в Ню Йорк М. Марков е създал много контакти. Наскоро е получил покана за работа от собственик на български ресторант във Флорида.

 
Празник в Чекотинския манастир
 
На 8 ноември с тържествена литургия и курбан църквата "Св. Архангел Михаил" в Чекотинския манастир отбялаза храмовия си празник. Над 350 гости почетоха събитието. Светата литургия бе отслужена от ректора на Духовната семинария архимандрит Сионий, заедно с игумена на манастира - Мелнишкия епископ Генадий.

СПОРТ

Венци Славов изнася баскет-уроци на 36-ия си рожден ден
 

В мач от втората осмица на мъжкото баскетболно първенство, игран на 13 ноември, "Балкан" победи новия член на "А" група - "БУБА баскетбол". В един добър за българските стандарти мач опитният състав на домакините победи с 85-78 (49-34) перспективния отбор на БУБА, в който най-възрастният ева ли има 21 години.

Изключително силен мач навръх 36-ия си рожден ден направи Венцислав Славов. Той отбеляза 30 точки (по 15 в двете части) и овладя общо 17 борби под двата коша. С една година по-младият му съотборник от бившия трикратен шампионски отбор на "Балкан" от края на 80-те отново показа, че в близките години в България трудно може да се открие плеймейкър с неговите качества. Отлично взаимодействаха с двамата Христо Христов - големия син на треньора Георги Христов, Петър Петров и невероятния Иван Гавалюгов, вкарал 19 точки, половината от които в решителните моменти в края на срещата.

След първия кръг на размененото гостуване във втората осмица начело с по 2 загуби са 3 отбора - "Балкан", "Черноморец" Бургас и "Академик" София.

Балкан - Вихрен (Сандански) 0-0

В мач от предпоследния кръг на Югозападната "В" група ботевградските футболисти направо изпуснаха водача във временното класиране. Направиха пропуски, като особено фрапиращ бе на Боновски в 72-та минута, когато не можа да отбележи сам срещу вратаря на гостите.

Във временното класиране "Балкан" е на 14-то място от 18 отбора.

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика