botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 47, 21 - 27 Ноември

 

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

 

ПОЛИТИКА

Четири партии правят единна група в Общинския съвет
 

Ръководствата на БСДС, БСДП, ДП и ВМРО, в присъствието на общинските си съветници, създадоха Консултативен съвет за общи действия в работата на Общинския съвет. Това е текстът на официалното съобщение, разпространено на 20 ноември.

Самото решение е било взето ден преди това. "Идеята ни е не да заставаме срещу СДС или БСП - заяви председателят на БСДС Георги Колев. - Целта е всеки важен проблем да се обсъжда предварително в Консултативния съвет, към който ще бъдат привлечени като експерти специалисти от различни области. Искаме по този начин да подпомогнем нашите съветници да гласуват адекватно и да вземат най-верните решения в Общинския съвет". В Консултативния съвет ще участват председателите на четирите партии и общинските съветници, като предстои да бъде изработен правилник и да бъде избран говорител.

Четирите партии, които се споразумяха за общи действия в местния парламент, имат общо 10 общински съветници (по 3 от БСДП и БСДС и по 2 от ДП и ВМРО). СДС и БСП имат по 9 съветника. Общинският съвет е от 29 души, като 1 съветник е избран с листата на БКП. .

Обединението е последица от разразилия се скандал между СДС и другите партии по повод консултациите за определяне кметските наместници в селата Боженица, Гурково и Радотина. По този повод Демократическата партия излезе със специална декларация, подписана от председателя й Ангелина Болярска и секретаря Георги Донков . В нея се казва, че партията декларира остър протест срещу неприемливите и обидни квалификации и заплахи, отправени от активистите на СДС Ботевград Александър Бенчев, Сайко Сайков и Тодор Диловски към председателя на ДП по време на политическите консултации на 9 ноември.

Реакциите от СДС:
Цветолюб Савов, кмет на община Ботевград: Знам, че няколко партии правят група "Център" в ОбС и в това няма нищо лошо. Не смятам, че по този начин предизборното споразумение се е изчерпало. Що се отнася за декларацията на ДП - съжалявам, че не успях да предотвратя драматизирането на нещата.
Красимир Тончев, председател на СДС - Ботевград: Тези партии се стремят да създадат група, по-голяма от тази на СДС в съвета. Предизборното споразумение изчерпа същността си, но в това няма нищо лошо. Относно скандала, той беше между личности, а не между партии. Не отъждествявам една личност с цялата партия.

Промените в правителството ще бъдат козметични

Това смята председателят на ВС на БСП Георги Първанов. На 10 ноември в Правец се проведе регионално съвещание на БСП за анализ на местните избори в Софийска област, в което освет Първанов взеха участие депутатите Нора Ананиева, Кръстьо Трендафилов и Георги Карабашев, както и всички червени кметове от областта.

"Даже не мисля, че може да има генерален ремонт на кабинета след 10 ноември. Става дума за имитация, която ще бъде свързана с поредния бушон, който трябва да гръмне, за да се запази крехкото доверие към този кабинет. България трябва да се управлява от ширококоалиционен кабинет, но в този парламент широка и действаща коалиция не може да се постигне", каза още Георги Първанов.

 
В Етрополе не избраха заместник кмет
 

Предложението на кмета Цено Глогов (БСП) на тази длъжност да остане досегашният зам. кмет Георги Николов не събра достатъчно гласове на заседанието на Общинския съвет миналата седмица. За него не гласуваха СДС и Демократическата партия, които отстояват становището, че зам. кметът не трябва да е от същата политическа сила, от която е и кметът. Само в селата Лъга и Малък Искър бяха избрани кметски наместници, за останалите ще се правят нови предложения.

ИКОНОМИКА

Кметът иска безлихвен кредит от 750 хиляди лева
 

В писмо до финансовото министерство кметът Цв. Савов поиска на общината да бъде отпуснат безлихвен заем в размер на 750 хил. лв. Това е максималното, което по закон може да се иска, съобщиха от администрацията. В същото писмо, изпратено миналата седмица, се иска и увеличаване на целевата субсидия за здравеопазването с 860 хил. лв. (това са натрупаните задължения на общинската болница).

Както се знае, неразплатените средства на общината достигнаха 1144 хил. лв. Финансистите установиха значителен спад в местните приходи през последните два месеца.

 
Отказаха лиценз за производството на компактдискове в Ботевград
 

Миналия четвъртък Комисията по лицензиране на производители на компактдискове отказа лиценз на "Лотос мюзик", дъщерна фирма на "Унисон". "Лотос мюзик" бе подала документи за производсдтвото на CD в Ботевград. В първоначалната съдебна регистрация Емил Димитров - |Макарона е записан като собственик на 67 на сто от фирмата. Причината за отказа на лиценза не е стандалната слава на Макарона, е заявила шефката на комисията Юлияна Николова, цитирана от вестник "Капитал". Според комисията е имало неясноти около собствеността на поточната линия в Ботевград.

"Лотос мюзик" е в списъка на кредитните милионери и е сред най-крупните длъжници. Парите са взети от "Балканбанк" и не са върнати.

 
Няма становище за "Зелин Автотранспорт"
 
Няма да се бърза със сатновище за бъдещия статут на "Зелин Автотранспорт", съобщи говорителят на общината Георги Стилиянов във връзка с предложението на транспортното министерство фирмата да стане общинска. Опасенията са, че общинският бюджет няма да е в състояние да поеме огромните задължения на държавния превозвач. Специална комисия е установила, че те са няколко пъти повече от очакваните.
 
В конференция за енергийна ефективност
 
взе участие зам. кметът Мариус Цаков. на нея бяха представени проекти за внедрени технологии в Габрово и Стара Загора. Общината ще търси възможности за използване на енергоспестяващи уреди, преди всичко за уличното осветление.

ОБЩЕСТВО

Вторият секретар на японското посолство ще посети Ботевград
 

Новината съобщи зам. кметът Мариус Цаков, който се е срещнал с Кенджи Мацуока миналата седмица. Освен с него е имал разговори и с Роналд Боус от департамента "Енергетика" към американското правителство и Ерик Карлсон, ръководител на проект към ООН. Всичките срещи целят създаване на контакти за привличане на инвестиции за общината.

До момента Ботевград не е поддържал контакти с чуждестранни общини и няма членство в международни организации.

Зам. кмет става инициатор на дарителска акция

За Коледните празници общинското ръководство призовава гражданите чрез дарения да подпомогнат социално слабите ни съграждани. За целта се събират пари, трайни хранителни прлодукти, облекло, обувки. Идеята за акцията е на зам. кмета Григор Григоров и е подкрепена от цялото общинско ръководство.

 
Георги Стилиянов стана говорител на общината
 

Шефът на управление "Здравеопазване, социална политика и спорт" в общинската администрация Георги Стилиянов е натоварен и с нова функция. Всеки петък той ще информира медиите на редовните пресконференции в общината.

Жоро Стилиянов е инженер, завършил е ВМЕИ. Работил е в отдел "Международни връзки" в бившата "Микроелектроника". От 1995 г. е шеф на отдел в администрацията.

 
"Лада Нива" и компютри получи Държавното лесничейство
 
Подаръкът е от Националното управление по горите и е по повод 100 години от създаването на лесничейството в Ботевград. Той бе обявен на тържеството по повод юбилея, състояло се на 18 ноември. Бившите и настоящите горски работници бяха поздравени от директора на ботевградското лесничейство инж. Васил Василев, който проследи 100-годишната му история.
 
Рокади
 

Иванка Христова е назначена за технически секретар на кмета Цветолюб Савов.

Марин Пеев от БСДС влиза в Общинския съвет на мястото на избарния за зам. кмет Мариус Цаков.

Янка Ганчева заема мястото на Цв. Савов като директор на Общинския детски комплекс. Заповедта за назначаването й е временна, досега тя бе преподавател в ОДК.

 
Касиерка в общината уличена в присвояване
 

Главната счетоводителка на общината Атанаска Илиева е внесла докладна записка до кмета на общината, в която посочва, че е открита липса на 1.5 млн. стари лева от общинската с(каса. Според нея средствата са присвоени от касиерката М.Н. Кметът Савов е разговярал с уличената касиерка и с главната счетоводителка. Касиерката ще бъде освободена, заяви Цв. Савов. Ако не възстанови парите, ще бъде уволнена дисциплинарно, допълни той.

М.Н. е дългогодишна служителка в общинската администрация. Досега нито веднъж не е имало съмнение в нейния професионализъм. Главната счетоводителка е забелязала промяна в поведението на служителката през последните 5-6 месеца.

 
Сериозно увеличение на престъпността
 
регистрира РПУ Ботевград през последния месец. В сравнение с летните лесеци, когато ставаха по 2-3 престъпления, престъпността силно се е увеличила. Значително повече са кражбите он коли, вили, както и нападенията и грабежите на късно прибиращи се граждани. Най-много нападения стават по улиците, водещи към квартал "Север", което дава основание да се предположи, че побойниците са цигани.
 
16-годишно момиче изнасилено в Трудовец
 
В началото на седмицата в РПУ е постъпила жалба от 16-годишно момиче от Ботевград, в която то твърди, че е изнасилено на 13 ноември в Трудовец. Като извършители се посочват трима нейни връстници от селото. Всички са били на дискотека в съботната вечер и когато момичето си тръгнало, тримата я завлекли в една къща и я изнасилили.

СПОРТ

Баскетболистите са втори във втората осмица
 

С по 5 победи и 2 загуби начело на втората осмица в първенството на България за мъже са Балкан, Академик - София и Черноморец. Следващата фаза - ответните мачове при размененото гостуване, ще започне чак в края на месец февруари.

Футболистите ще зимуват близо до дъното

В последния кръг от първенството на Югозападната "В" група "Балкан" загуби като гост на "Академик" София с 2-1. В есенното класиране отборът е на 15-то място от 18 отбора с актив от 16 точки и голова разлика 16-26. Президентът на ФК "Балкан" замисля сериозни промени през пролетта. .

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика