botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 48, 28 Ноември - 4 Декември

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Програма за финансова стабилизация на общината
 

В следващите няколко дни ръководството на община Ботевград трябва рда изготви програма за финансова стабилизация на общината. Това е условието на финансовото министерство, за да бъде отпуснат кредит и да се увеличи целевата субсидия за здравеопазването. В нея ще бъдат предвидени и съкращения в бюджетната сфера, за които правителството взе решение миналата седмица.

Този път 10-процентното съкращение ще се извършва по усмотрение на общинските ръководства, а не с централни указания. Така например в образованието то може да засегне само няколко училища, а не всичките, бе съобщено на брифинг в общинската администрация. В тази връзка кметът Савов е изпратил писмо до всички ръководители на бюджетни организации с искане за строги икономии - на ел. енергия, медикаменти, гориво и др.

Програмата за финансова стабилизация трябва да бъде приета от общинския съвет и представена в министерството до 15 декември т.г.

Избрани са кметските наместници на селата в община Ботевград

На заседанието на 24 ноември след дълги спорове съветниците избраха кметските наместници за Гурково - Семко Семков, за Боженица - Георги Петров и за Радотина - Петър Петров. Това стана възможно едва след като бяха предложени алтернативни кандидатури. От СДС имаше искане въпросът да се отложи за следващата сесия, но то не се прие.

Не бе определено възнаграждението на кметските наместници, тъй като в закона не е посочено кой трябва да го направи. До края на тази година те ще получават заплати от резервния фонд на общинския бюджет.

Заплатата на кмета Цветолюб Савов е 443 лева
 
Общинският сювет гласува заплатите на кметовете. Общинският Цветолюб Савов ще получава 443 лева. Същата сума бе определена и за председателя на Общинския съвет Евгения Ананиева. По 284 лева ще получават кметовете на Врачеш Милчо Михайлов и на Трудовец - Георги Цеков. Даниел Дилов на Литаково, Симеон Георгиав на Скравена и Стоян Нешовски на Новачене че вземат по 239 лева.
 
Етрополският кмет забранява да се пие на работното място
 
В началото на миналата седмица кметът на Етрополе Цено Глогов издал специална заповед, с която на служителите в общинската администрация се забранява да пият алкохол на работните им места. Веднага след това един от началник-отделите подал молба за напускане. От няколко месеца той редовно се напивал, което влошило и без друго недобрите отношения между чиновници и граждани. Преди около две години един от кметовете на селата в общината бе принуден да дава обяснения пред съветниците по обвинения в системна злоупотреба на алкохол.
 
Иван Сунгарски взе участие в отчетно събрание на СДС в Правец
 
То се състоя на 20 ноември в клуба на "сините" в хотел "Моновец". Депутатът е изразил задоволство от резултатите от местните избори в Правец и е критикувал представянето на СДС в селата на общината.
 
Георги Донков избран за председател на комисията по приватизация
 
Съветниците попълниха своята квота в една от най-привлекателните общински комисии - приватизационната. От групата на СДС в нея ще участва Ирина Доцова, от БСП - Цеца Иванова, а от името на останалите партии в общинския съвет - Георги Донков. Синът на известния ботевградски адвокат Дарин Донков бе избран за председател на комисията. Кметът Цв. Савов ще реши кои двама от администрацията ще бъдат включени в комисията.

ИКОНОМИКА

От ДЕУ проявяват инвестиционен интерес
 

Миналата седмица кметът на общината Цв. Савов и председателят на общинското ръководство на СДС Красимир Тончев се срещнаха с посланика на Република Корея Си Сък Джа. На разговорите са присъствали и търговски представители на концерна ДЕУ и са се поинтересували от възможностите за инвестиции в Ботевград.

Точно такава бе и целта на срещата, съобщи пред наш репортер Кр.Тончев. Посланикът и представителите на ДЕУ са поканени да посетят Ботевград. Срещата се състоя в хотел "Шератон".

"Булгаргаз" е дал принципно съгласие
 

за участие в акционерно дружество за битова газификация на Ботевград. По време на разговорите на кмета Цв. Савов с изпълнителния директор на Булгаргаз Кирил Гегов не е обсъждан точният процент, но по всяка вероятност той няма да надхвърли 20.

 
Общината ще ревизира всички сключени договори
 

Всички договори, сключени за наем или ползване на общинско имущество, ще бъдат ревизирани, заяви кметът Цв. Савов. Оказало се, че много от търговците не са плаали редовно наемите си. Закъсненията са от няколко месеца, дори и повече. Най-големите длъжници ще бъдат дадени на съд, съобщи кметът.

На ревизия ще бъдат подложени и приватизационните следки, при които има разсрочено плащане. Ще се проверява дали се спазват графиците на плащанията.

 
Общински пари дадени на фирма-фантом
Няколко дни след встъпването в длъжност кметът на Новачене Стоян Нешовски се натъкнал на далавера сп общински пари. За 313 кг оградна мрежа и 40 бетонови колци са плратени 1.5 милона стари лева на софийската фирма "Ахат", която е извършила ремонт на водоема в селото. Датата на фактурата, с която е платено, е 12 ноември 1999 г., а самият Нешовски встъпи в длъжност на 3 ноември?! Това го накарало да се усъмни и направи запитване до Националния статистически институт. Отговорът, който получил на 25 ноември, е следният: "Търсената он Вас фирма "Ахат" ОД не е вписана в регистър Булстат. Нещо повече - цитираният код не е код по Булстат, а някаква произволна комбинация от 9 числа". За нарушението Нешовски е сигнализирал Районната прокуратура.
 
Съветниците няма да участват в директорски бордове на общински фирми
 

Това бе гласувано и включено като отделна клауза в Правилника за работа на общинския съвет, след което веднага възникна спор по правилността му. Според Росица Симеонова от СДС решението противоречи на закона и не може да бъде прилагано.

Бяха избрани шест постоянни комисии - с една-по-малко от предишния мандат. Съставът им бе определен на квотен принцип. Мариус Цаков и Маруся Дикова ще представляват общината в "Нова Деница". По време на обсъждането възникна въпросът катво печели общината от участието в търговската верига. тговор ще даде зам. кметът Цаков след общото събрание на акционерите, което се провежда тази седмица.

ОБЩЕСТВО

Работници от Правец търсят помощ от президента и премиера
 

Работници от приватизираните "Микропроцесорни системи" в Правец отправят въпроси към президента Петър Стоянов и премиера Иван Костов. Тревожното писмо е изпратено и до председателя на Народното събрание, промишленото министерство, Агенцията по приватизация, до депутати и с копие до БНТ. Обръщението е подписано от всички политически партии, които имат структури в Правец, от синдикалните организации. Кметът Цанко Маринов и председателят на Общинския съвет Владимир Луков също са го подписали.

Най-голямата фирма в Правец се намира в бедствено положение. Последната новина около нея е, че на 25 ноември в барчето на Софийска голяма община е проведена среща на синдикалисти с трима представители на министерството на промишлеността. Присъствала е и Нина Делчева (от името на собствениците на "МС"). Тя е обещала пари за Коледа и е призовала работниците да издържат.

Ето и самото писмо:

Уважаеми господа, може ли да се живее с 1 лев на ден?

В навечерието на 21-ви век колективът на "Микропроцесорни системи" АД в Правец е изправен пред физическо унищожение. Работниците от завода за механична комплектация са получили средно по 180-200 лева от месец май 1999 г. до момента. Т.е. работниците преживяват с по 1 лев на ден. Като се има предвид, че организираният транспорт е преустановен, стигаме до извода, че работещите в завода си плащат да работят. Освен това не са начислявани социалниге осигуровки за около две години.

Собствениците са нелегитимни и по тази причина съкратените работници ислужители не могат да се регистрират в Бюрото по труда, за да получават обезщетения като безработни. При тази ситуация съвсем резонни са въпросите:

- Къде са парите за заплати, за пенсионирани работници, за транспорт, за отопление?
- Кога ще се разребат параметрите на сключената сделка за приватизация?
- Кога ще се появи легитимно ръководство и обяви новата структура на управление?
- Кога ще се изпълнят поетите задължения от мениджърския екип за предприятието?

Вярваме в институциите и не считаме, че те биха останали безучастни към посегателството на човешките права на 400 души и техните семейства в Правец.

Секретарката на община Правец получи инфаркт

Пенка Ралчева бе сполетяна от инфаркт миналата седмица. За щастие инфарктът е бил в лека форма и е овладян. Пенка Ралчева е лекувана в ботевградската болница. Тя е секретар на общината и през втория мандат на кмета Цанко Маринов.

Родилка обвинява лекари, че са забравили плацента в корема й
 

На 1 октомври в родилното отделение на ботевграската болница постъпва на лечение 22-годишната И.М. от Ботевград. След петчасови опити да роди по нормален начин родиклака по спешност е оперирана. Извадени са две момченца - еднояйчни близнаци, в добро състояние. След раждането И.М. вдига температура и й назначават лечение с антибиотик. След 12 дни е изписана в полуотворена рана, пише самата тя в писмо до редакцията на вестника. На другия ден след изписването вдига температура 38.7 и веднага заминала за София, където е приета в Майчин дом. След обстоен гинекологичен преглед и ехография се установило, че в матката има забравена част от плацентата. Въпреки че екипът - д.р Карабинова, д-р Френгов, старшата акушерка и другите са знаели, че плацентите са две.

Благодарение на грижите в Майчин дом и най-вече на здравия ми организъм успях да се съвзема, пише в заключение И.М. В София зашиха раната ми отново и след триседмично лечение бях изписана клинично здрава, за да мога да се грижа за двете си бебета.

Д-р Димитър Френгов, завеждащ АГ-отделение в ботевградската болница:

Благодарността е дума, която се произнася трудно. Тази жена е лежала при нас от самото откриване на бремеността и смятам, че заедно с персонала на отделението сме износили заедно тази бременност. Защото са малко жените, които с близнаци износват плодовете, повечето раждат доста преди термина. Раждането на близнаците бе много тежко. Но плацентите бяха извадени и матката затворена. Тези данни са записани в оперативния протокол. Оперативната техника е по време на цезаровото сечение е такава, че е невъзмоно да се забрави плацента или част от нея. Ако жената смята, че ние можем умишлено да оставим плацента, то защо е доверила износването и раждането на нашия екип? Тя е заведена в София от недобросъвестен и неетичен колега, на когото съм държал ръцете и съм го учил на азбуката в акушерството.

Смятам, че единственотото нещо, което тази жена може да изкаже към нас, е благодарност. Думи, които не струват нищо, но трудно се произсасят от някои хора.

 
Взриви се парният котел на интерната в Калугерово
 

И като по чудо инцидентът, станал по обяд на 20 ноември, не доведе до човешки жертви и пострадали. Щетите са за десетки хиляди лева.

На 26 ноември децата със сълзи на очи се разделяха с любимия си интернат. Те се местят в с. Палатиково, Кюстендилско и в СПИ в София. Директорката Маргарита Механджиева опроверга тревогите на всички, че това е краят на училището в Калугерово и каза, че персоналът ще бъде зает още най-малко две седмици, след което ще ползва платен отпуск, докато свърши ремонтът на котела. В интерната работят 30 души персонал и има общо 65 деца.

 
Глад в Дома за деца и юноши в Разлив
 

Домът в селото, дал подслон на 54 деца - сираци, полусираци и деца на хронично болни родители, е в критично състояние. Паричните преводи от МОН се бяват, а на прага на зимата липсват дърва за отопление и храна. Дълговете са над 3800 лева и са натрупани между август и ноември т.г., когато не се е превеждала държавната субсидия от минимум 250 лева месечно.

На 25 ноември обядът на децата включваше по малко постно зеле и няколко обикновени бисквити. Храната бе изпратена от Съюза на жените при КТ "Подкрепа" в Правец, който организира през седмицата акция за събиране на помощи.

 
Две служителки в Енергото уволнени заради злоупотреби
 

Преди няколко дни директорът на Енергоснабдяване - район Ботевград Христо Вълканов е подписал заповеди за дисциплинарно уволнение на две служителки. Те са подправяли показанията от електромерите на свои близки, така че да плащат по-малко пари за изразходваното електричество. Двете са били в служба "Дребно инкасо". Хр. Вълканов официално не съобщи имената на уволнените, макар че според него има достатъчно доказателства за провинението им, което, според запознати, е от близо една година насам.

 

СПОРТ

10 от "Балкан" отличени за национален принос
 

На заключитгелното тържество по случай 80 години от създаването на българския баскетбол, което се състоя на 22 ноември, присъства и внушителна група от Ботевград. В Музея на спорта бе открита изложба, а вечерта всички поканени се събраха на коктейл в един от ресторантите на хотел "Москва". Там бяха обявени символичните отбори на най-добрите мъже и жени за различните десетилетия.

Намерениянта на организаторите бяха благородни, но въпреки това някои подреждания изглеждат странни. В стремежа си да не пропуснат или обидят някого, едно име можеше да присъства в листата само за едно десетилетие. Това доведе до странния критерий в десетката за 1970-1979 г., когато "Балкан" стана носилет на Купата (1970 г.) и шампион (1974 г.) да присъства само Марин Романски. Легендата на ботевградския баскетбол Георги Христов бе поставен в предното десетилетие, където са още двама от "Балкан" - Иван Воденичарски и Христо Дойчинов. В класацията за 1980-1989 г. са четирима играчи на "Балкан" - трикратен шампион на България (1987, 1988, 1989 г) и трикратен носител на Купата (1986, 1987 и 1988): Сашо Везенков, Йордан Колев, Емил Йонов и Венцислав Славов.

В десетката за най-добри треньори на мъжки отбори са двама треньори на "Балкан": Иван Колев и Иван Андреев.

Спорт и политика

Тържеството бе обявено предварително за директно излъчване по Ефир 2 на Националната телевизия. То обаче съвпадна с посрещането на американския президент Бил Клинтън, което погълна всички тв камери (според обяснението на БНТ).

Митингът по посрещането на Клинтън на площада пред храма "Св. Александър Невски" бе по едно и също време с тържеството на баскетболния юбилей в зала "Универсиада". Вместо на митинга, вицепремиерът Евгений Бакърджиев бе сред гостите на баскетболния празник.

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика