botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 49, 6 Декември - 11 Декември

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Иван Костов откри участъка Правец - Ябланица на магистрала "Хемус"
 

След почти двуседмично отлагане, на 5 декември лично министър-председателят Иван Костов преряза лентата на новия участък от автомагистрала "Хемус". Новото строитебство е 5.47 км, а още 16 км са рехабилитирани. Обектът се строи от 1984 г., но най-сериозно бе финансирането през 1998 и 1999 г., когато се извърши и най-големият обем работа. Новата отсечка струва 47.2 млн. щатски долара. Тя включва пътен възел Правец, тунел "Правешки ханове" (871 метра) и два виадукта. Най-високата точка на виадуктите е 104 метра. Използвана е модерна строителна технология, която е много по-безопасна. Входовете на тунела са тромпетообразни, което спомага за зрителната адаптация и за по-добрата вентилация. Осветлението е италианско и харчи 8 пъти по-малко ток. На входовете на тунелите са монтирани видеокамери, които отчитат броят на преминаващите автомобили. Съоръжението е построено два месеца предсрочно. В изграждането му ечастваха и ботевградски строители от "Хидрострой Тунели" и "Пътстрой 92". Сред официалните гости бе и вицепремиерът Бакърджиев, шефове от ГУП, кметовете на Правец и Ботевград.

Иван Костов, премиер:
Обещавам нови поръчки за строителството

Сравнявам това, което българските строители са направили, с проучванията ни по въпроса колко ще струва прокопаването на 1 метър тунел под Шипка. Получихме оферти от много водещи европейски фирми. Сега се оказва, че те искат 3 пъти повече от това, което са постигнали българските строители на "Правешки ханове". Един метър тук струва 8000 долара! Изводът е, че ние можем да строим и евтино, и качествено, и в срок. Аз самият не вярвах, че ще успеем да завършим обекта преди Коледа. Обещавам нови поръчки от ГУП за строителството на пътища, магистрали-. Това ще бъде част от стратегията на правителството да раздвижи икономиката в страната. Разстоянието между София и Ябланица сега е само 66 км, а беше 100. Ето как скъсяваме разстоанията, ето как правим Европа в България.

Няколко кандидати за шефското място в СДС

За 14 декември е насрочено събранието за анализ на резултатите от местните избори. Отчетно-изборното събрание на партията ще бъде след Нова година, съобщи председателят на СДС в Ботевград Красимир Тончев, който преди няколко дни обяви, че няма да се кандидатира отново.

Сред най-често спряганите имена за шефското място е това на д-р Веселин Русинов, директор на местната болница. Коментират се още Христо Христов, председател на Поземлената комисия, Георги Петров, Николай Иванчев, както и на кмета Цветолюб Савов.

Сините активисти се надяват, че на отчетно-изборното им събрание ще присъстват представители на НИС на СДС, засега обаче нямат потвърждение.

Комисия от общински и данъчни служители ще проверява фирмите в общината
 
Тя е сформирана със заповед на кмета миналата седмица. Целта й е да упражнява контрол върху икономическите субекти за легализиране на дейността им.
 
Готова е новата структура на общинската администрация
 

Подписан е споразумителен протокол между Министерския съвет и Националното сдружение на общините за преструктуриране дейността на общинските организации и извършване на съответните съкращения. Без програма за финансова стабилизация няма да бъдат отпускани безлихвени кредити.

Новата структура на общинската администрация в Ботевград е готова, съобще кметът Савов, но отказа подробности. Тя ще бъде внесена за бобсъждане в общинския съвет на предстоящата сесия. Съкращенията - 7 души от администрацията в Ботевград, са съобразени с Единния класификатор на длъжностите, които са три основни групи - ръководни, експертни и технически. Предлага се Ритуалният дом да функционира на извънбюджетна сметка, съгласно Закона за общинската собственост. Общинският детски комплекс, чийто досегашен директор бе сегашният кмет, вероятно ще се регистрира като търговско дружество. Затруднения ще има с ученическите столове, които трудно могат да се самоиздържат. Във връзка със съкращенията общинското ръководство проведе среща с всички шефове на бюджетни организации.

 

ИКОНОМИКА

Представители на арабската "Дайър груп" посетиха "Чавдар"
 

На 29 ноември арабските бизнесмени за пореден път разгледаха "Чавдар". Преди около три месеца те подадоха оферта за купуване на автобусостроителния завод. Досега обаче от министерството на промишлеността не им е предложена цена. Не е готов и правният анализ на фирмата. Според информиран източник, в "Дайър груп" влизат фирми от Саудитска Арабия, Йемен, Сирия и Азърбайджан. Една от дейностите им е да осигуряват превоз на поклонниците, които всяка година посещават Мека и Медина.

Едит Гетова, зам. министър на промишлеността:
Ако за "Чавдар" няма кешов купувач, ще сключим сделка с РМД-то!

Това заяви заместничката на Александър Божков по време на срещата й с представители на РМД "Чавдар 99" в София. С Едит Гетова са разговаряли Димитър Ценев, Красимир Коцев и Красимир Тончев. Както сме информирали, от работническо-мениджърското дружество подадоха оферта да купят "Чавдар" за 1 лев срещу поемането на всички задължения на обявеното в ликвидация дружество. Според Кр. Тончев оценката на "Чавдар" ще бъде готова в близките дни и тя ще е около 15 милиона щатски долара.

"Епик Електроник" защити QS 9000
 

"Епик електроник асембли" е първата фирма в България, защитила QS 9000= На Балканския полуостров има само още една фирма в Гърция, която притежава този сертификат.

QS 9000 е система за качество, разработена от гигантите "Крайслер" и "Дженерал Мотърс". Според специалисти въвеждането на ситема за качество е процес, продължаващ около 2-3 години. В "Епик електроник" обаче този период е продължил от януари до ноември т.г. По време на одита са покрити 57 коригиращи действия.

"Епик Електроник" произвежда електронни модули за автомобилите "Крайслер", "Форд" и "Ауди". Въвеждането на системата за качество QS 9000 е задължително условие за затвърждаване позициите им на американския пазар. В последния етап по разработването на системата участва Фриц Вердонк, експерт в областта на системата за управление на качеството. Той има над 25 години практика на различни технически и административни позиции в гиганта IBM. "Епик Електроник асембли" има защитени сертификати за качество ISO 9000 и VALEO Сертификатът QS 9000 ще бъде връчен официално тази седмица.

 
Общината отново иска язовир "Бебреш"
 

Кметът Цв. Савов е изпратил писмо до министъра на земеделието, в което предлага язовир "Бебреш" да бъде деактуван като общинска собственост. С това той продължава предприетата от предишното общинско управление инициатива, която не доведе до желания резултат.

Язовирът и без друго се използва за питейни нужди от общината, крайно време е да се уреди въпросът със собствеността, смятат в общинската администрация.

 
Хлябът поскъпва с 20 на сто
От 13 декември се очаква цената на хляба да се повиши, съобщи директорът на хлебозавода Ивайло Велчев. Причината е в увеличението на основните суровини - брашното с 30%, природния газ 15%, маята и т.н. Увеличението на заводския хляб ще бъде с около 20 на сто, което означава 6-7 стотинки. За подготвения скок на цената е уведомен кметът. Според Велчев мелниците изкуствено задържат брашното, защото очакват покачване на цената му.
 

ОБЩЕСТВО

В районната прокуратура останаха само жени
 

След като от 1 декември напусна деловодителят Дарин Лаков, който се дипломира, в ботевградската районна прокуратура останаха да работят само жени. Така една от институциите в системата на правосъдието изцяло се феминизира. Статистиката сочи, че това е тенденция за страната. Главният прокурор Никола Филчев напоследък прави опити да я промени, като назначи няколко мъже, но явно за това ще бъде необходимо повече време. През последните седем години само двама мъже прокурори работиха в Ботевград по няколко месеца.

Съкращават 42-ма в Болницата

От 1 януари 42-ма медицински работници в ботевградската болница, между които и няколко лекари, ще бъдат съкратени. Това е най-драстичното съкращение от началото на здравната реформа досега. Проверка в болницата бе назначена от специална комисия. На 2 декември в нея участва и директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р В. Пеев. Проверена е цялата документация по доставка и цени на медикаменти, както и и целесъобразността от един или друг вид. Комисията не е установила сериозни нарушения, съобщиха от общинската администрация. Реформата е обсъждана на среща с кмета и завеждащите отделения.

Проверки за кражби на електроенергия
 

Сред нарушителите - директори на държавни институции

Сформирани по собствена инициатива комисии от входовете установиха в три блока в Правец разпломбирани радиатори, които се водят като неработещи. Такива комисии са единствената възможност да се проверяват съмненията ни, че наши съседи ни крадат чрез сметките за парно, които, както е известно, се отчитат според показанията на централния топломер. За кражбите са съставени констативни протоколи, които са представени в Топлофикация. От ръководството на ТЕЦ-а напомниха, че за подобно нарушение се заплаща такса за една година назад и глоба между 100 и 500 лева. Интересно в случая е, че сред нарушителите има директори на държавни институции.
 
Глоби за 37 хил. лв. съставени на бракониери на дърва
 

Само за три месеца - септември, октомври и ноември, Горско стопанство -Ботевград е съставило актове на обща стойност 37 хил. лева на заловени бракониери на дърва. Преобладаващият размер на индивидуаълните санкции е 100 лева. При повторност размерът се увеличава. На десетина души глобите са по 1000 лева.

До момента н Дънъчна служба са платени само 683 лв. Останалите суми на практика са несъбираеми, което обезсмисля налагането на глобите. Засега няма нормативна уредба за принудителното им събиране, съобщиха данъчни служители. Бракониерите не могат да бъдат лишавани и от социални помощи, хоказаха консултации с юристи.

 
Оригинален способ за кражба на грил
 

бе използван от апаши миналата седмица.Грилът, поставен пред един от магазините в центъра на Ботевград, бил зареден с пилета. Пристигналите с кола крадци поставили метален прът в халките за катинара, като по този начин оставили продавачите в магазина да станат безсилни наблюдатели на кражбата. Още повече, че на прозорците имало решетки. Акцията траяла по-малко от минута, апашите качили в колата изпечените пилета и изчезнали.

 

СПОРТ

Нови номинации за национален принос
 

Изпълнителният директор на БФБ Коста Илиев съобщи, че ще подготви нови номинации на състезатели, треньори и деятели по случай 80-тата годишнина на баскетбола в България. След официалното му честване на 22 ноември мнозина останаха обидени, друге пък въобще не бяха съгласни с начина, по който бяха определени символичните отбори на десетилетията. А трети, като Георги Младенов например, обявиха , че критериите за подреждането са съвсем никакви, при някои имена розира дори голяма доза субективизъм, и просто не уважиха церемонията.

Новите имена ще бъдат обсъдени на следващото общо събрание на УС на БФБ, най-вероятно през януари, каза Коста Илиев. Но допълни, че ще бъдат разглеждани предимно имена на деятели, журналисти и общественици.

Един от пренебрегнатите в класациите е играчът от първия шампионски отбор на "Балкан" от 1974 г. - Богомил Чанев. Любопитен е критерият да не бъде включен играчът, който има най-много участия в националния отбор след Георги Христов, а в другите символични отбори да рисъстват такива играчи, които са били май само на подготвителни рагери с националния отбор. Просто е изключено Чанев да не бъде отличен за национален принос, каза легендата на ботевградския баскетбол Георги Христов. А, доколкото разбрах, някои са били забравили и Атанас Пейчински - един от двамата най-добри гардове в България за всички времена, заедно с Буби Панов. Просто е смешно, добави Белята.

С пищен купон в ресторант "Атина Палада"

състоял не са 3 декември, баскетболистите от мъжкия отбор на "Балкан" отбелязаха края на сезона за тази година. Намъчените от хроничното безпаричие в клуба в последните години играчи в началото само плахо се ослушваха. Но страхотната обстановка, градусът на качествените питиета и взаимното уважение както между самите играчи, така и между тях и треньорите Георги Христов и Здравко Андреев, обърнаха нещата на 180 градуса. Младите се проявиха и на дансинга, по-опитните им се радваха.

Връх на спонтанното шоу стана съдържателят на ресторанта - техният доскорошен съотборник, треньор, а сега изпълнителен директор на баскетболния клуб - Николай Пеев. Той изуми всички с певческите си способности пред микрофона.

Марин Ралков
 
президент на ФК "Балкан", взе участие в поредния конгрес на БФС, който се състоя на 2 декември в НДК. На него бе променен уставът на съюза, като според промените право на глас ще има по един представител от всеки футболен клуб в страната, независимо дали клубът е професионален или аматьорски.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика