botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 50, 13 Декември - 19 Декември

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

66 души от образованието ще бъдат съкратени
 

От 1 януари 2000 г. се преустановява нерегламентираното субсидиране на общински фирми от общинския бюджет. Нищо няма да получават фирмите, формиращи системна загуба - "Търговия" ЕАД и "Урвич" ЕАД. Пет общински звена - Обреден дом, Автогари, Общински детски комплекс, Ученически столове и стол-ресторантът, да се преобразуват в търговски дружества.

Това са част от мерките, включени в програмата за финансова стабилизация, изготвена от общинското ръководство. Останалото е 10-процентното съкращение на персонала във всички бюджетни организации (с изключение на предложените за регистрация по Търговския закон.

Най.значително ще бъде съкращението в образованието - 66 души, в здравеопазването ще отидат на борсата 42 от персонала. Със 7 души по-малко от 1 януари ще стане общинската администрация, с 8 - детските ясли. В стоматологията се предвижда да бъдат съкратени петима, като един е от зъботехниката. Този път съкращението няма да подмине и службата за социално подпомагане, която преди време се спаси със специална заповед на министерството.

Предвижда се собствените приходи към 31 декември да се увеличат с 5 хил. лева в резултат от актуализация на наемните отношения на общината. Декември 2000 г. е крайният срок за продажба на 16 обекта, за които е открита процедура по приватизация. От тях се очаква в местния бюджет да постъпят 1 005 300 лева.

Програмата ще бъде разгледана от съветниците на заседанието тази седмица. В случай че не бъде приета, правителството няма да отпусне искания безлихвен кредит.

Оздравителна програма приеха и в Етрополе

Тя бе приета от Общинския съвет миналата седмица. От 1 ьнуари 2000 г. 72 работници и служители в бюджетните звена в общината ще бъдат съкратени. На трудовата борса се очаква да отидат и около стотина души, заети в частните фирми.

Кметът Ц. Глогов ще иска да бъдат отпуснати от републиканския бюджет 606 хил. лв. С тях ще бъдат погасени част от задълженията на общината - за ток, заплати, храна, медикаменти и др.

Отново не бе избран заместник-кмет, както и кметски наместници на четири села. Кметът предложи на съветниците старите , отхвъпрлени веднъж кандидатури и те отново не събраха достатъчно гласове.

Кметът Цв. Савов участва на семинара в Боровец
 
Кметът на Ботевград бе сред участниците в станалия вече традиционен семинар на управляващите. На него стана ясно, че промените в правителството ще бъдат чак нслед Нова година, а СДС започвна консултации по промяна на Конституцията. Ал. Божков обясни на сините кметове как да кандидатстват за проекти, финансирани от фондове на Европейския съюз.
 

ИКОНОМИКА

Президентът Стоянов отговаря на протестното писмо на работници от Правец
 

Отговор от президентската администрация получиха областният управител Кирил Караиванов, синдикът на микропроцесорния комбинат в Правец и структурите на КТ "Подкрепа". Документите са от 6 декември и са отговор на тревожния апел от 22 ноември за съдбата на предприятието, подкрепен от всички политически сили в Правец, синдикатите и общинската управа. В писмото от администрацията се настоява: "Молим да се ангажирате със становище относно законосъобразните възможности за решаване на изложените проблеми, за което да уведомите подателите, с копие до отдел "Приемна" на Президента на Републиката."

На 8 декември КТ "Подкрепа" даде пресконференция в "София прес" след съвместната среща предния ден в министерството на промишлеността с представители на ведомството и новите собственици от "МС и Ко" АД, начело с шефа на надзорния съвет Нина Делчева. Когато дебатите прераснаха в словесен двубой между шефа на федерация "Електроника" към КТ "Подкрепа" Здравчо Здравчев и Нина Делчева, шефката на НС заяви, че не признава никакви синдикати и демонстративно напусна срещата.

Общината и Булгаргаз ще регистрират акционерно дружество
 

до края на годината за битова газификация на Ботевград. Белгаргаз ще участва с около 20%. След регистрацията холандците ще прехвърлят собствеността на изградената вече мрежа по демонстрационния проект на дружеството, а не на общината.

Това са новините от последното заседание на управителния съвет на българо-холандския проект, състояло се на 10 декември. В него за първи път участваха и представители на ДАЕЕР и на централата на Булгаргаз. От холандска страна са участвали представители на холандското министерство на икономиката (Сентер) за Източна Европа г-н Дорихоф.

Становището на ДАЕЕР е, че ботевградското дружество ще прерасне в регионално, включващо Правец и Етрополе. Ако харесат плана, проектът може да бъде продължен с доизграждане на мрежата до 9 км, свързване на големите консуматори (ОББ, хотел "Ботевград" и др.), както и обучение на кадри за дружеството. Холандците обаче са категорични, че като страна ще контактуват само с АД-то, а не с общината.

 

ОБЩЕСТВО

България е на добър кръстопът
 

Това каза посланикът на Кралство Дания в България Кристиян Фабер Рот при посещението си на 7 декември в Ботевград. Получаването на покана за членство в Европейския съюз означава за България идването на чужди инвестиции, смята посланикът. И конкретно за Ботевград допълни: "Готов съм да покажа Ботевград на датските бизс(несмени и банкери при посещението им в България през юни догодина. Но вие трябва директно да може да им кажете тогава къде могат да инвестират тук. Да създадете добра инфраструктура - електричество, телефони и прочие, което би улеснило идването на инвеститори."

Пред кмета на Ботевград и ръководството на Българо-датския колеж посланик Рот представи датската позиция по отношение на колежа. Ние не искаме да създаваме датско училище в България, заяви дипломатът. Той изтъкна, че през 1990 година, когато колежът е получил финансова помощ от Дания, е имало пари, които са се давали за подкрепа на реформата в Източна Европа. Сега тези пари пресъхнаха, бе категоричен Кристиян Фабер Рот. Средствата вече са съсредоточени в прибалтийските републики, където Дания инвестира в образованието по 1.5 милиона долара годишно.

Министерството на образованието на Дания е против наименованието на колежа да съдържа думата "датски"

само защото има връзка с частно училище от Дания, съобщи посланикът. Между България и Дания има сключена спогодба, в която са включени 11 наши държавни училища. След като се регистрирате като висше училище, обадете се да видим дали ще можем да ви включим към 11-те училища от сегашната спогодба, заяви Кристиян Рот. В момента колежът се подготвя да започне процедура по преобразуване във висше училище. Идеята на директорката Лена Гайдарска е в новата структура да има департамент, в който студентите да се обучават по датски учебни програми. Финансирането обаче ще бъде изцяло българско.

Кметът Цветолюб Савов предаде на посланика поканата си кралицата на Дания да посети Ботевград при визитата й в нашата страна през следващата година.

Антимафиоти проверяваха за незаконен хазарт

В Ботевград, Правец и Етрополе са установени 25 незаконно работещи игрални автомата при проверката на 7 декември, извършена от НСБОП и РДВР - София. Игралните автомати са собственост на ЕТ "Румен Гунински", ЕТ "Велислава" - Ботевград и ЕТ "Каменица - Хаджирадков" Етрополе. На фирмите нарушителки са наложени глоби на обща стойност 40 милиона стари лева. Автоматите са иззети, тъй като едноличните търговци нямали разрешение от Държавната комисия по хазарт. Машините на фирма "Гейм 4" са оставени на отговорно пазене, докато собдствениците представят разрешителното и документ за платен акциз.

Няколко каси водка са иззети от клуб "Хеттрик" заради липсата на лиценз за търговия с алкохол. по думите на свидетели, по време на акцията в заведенията са събирани сведения от заварените там клиенти, сред които е имало и непълнолетни.

На 10 декември полицаите от ботевградското РПУ прибраха проститутките от района на ПИК-а. До полицията ги превозиха с няколко коли, а в една "Нива" се бяха побрали осем мургавелки.

Дим Дуков подстриган за монах в Чекотинския манастир
 

Той е подстриган лично от епископа Генадий и вече носи името Дамаскин. При научаване на новината от медиите Светият синод изпаднал в потрес. Освен че разпоредил проверка, Ловчанският епископ дядо Григорий обещал да уволни секретаря си Кирил Льосков, ако се окаже, че той има съучастие при покалугеряването на ползващия се със симпатия в гей-средите бивш моден коафьор.

Дим Дуков се подвизавал като послушник в различни ловчански манастири от началото на септември. Преди време той се заселваше и в троянската, и в рилската обител, но бе прогонван от игумените на манастирите.

Епископ Генадий:
Кандидатът за владика Нестор иска да ме дискредитира

Не виждам нищо лошо, че след покаяние и послушание Дим Дуков е подстриган за мопах, каза дядо Генйдий пред репортер на вестника. Спомнете си, че св. Мария Египетска, последна блудница, се е покаяла и е умряла в пустинята като светица.

Превръщането на това подстрижение в сензация цели моето дискредитиране. Атаките са инспирирани от дядо Нестор, който е кандидат за ловчански владика на мястото на 94-годишния дядо Григорий.

 
Баща-инвалид уби сина си със сатър
 

Трагедията се разиграла на 5 декември около 22 часа на ул. "Сергей Румянцев" в Етрополе. 43-годишният Иван Янков, който бил алкохолик и скандалджия, често тормозел баща си Христо и му отмъквал парите. Във фаталната вечер бащата не издържал и два пъти със сатър ударил по главата сина си, който починал на място. Старият човек, който страдал от тежка силикоза, бил поставен под полицейско наблюдение в болницата. Изпаднал в шок от стореното, той на няколко пъти заплашил, че ще се самоубие. Според свидетелството на лекари човекът е толкова зле със здравето, че ако бъде осъден, ще трябва да излежава присъдата в затворническата болница.

 

СПОРТ

100 години "Ботевградски юнак"
 

Тази година се навършва точно един век от учредяването в Орхание на юнашко дружество под наименованието "Орханийски юнак". За това свидетелства юбилейна картичка, която настоятелството на "Ботевградски юнак" връчва през 1939 г., заедно с юбилейна значка, на всички свои най-активни членове по случай 40-годишната им юнашка дейност.

"Орханийски юнак" става член на Съюза на българските гимнастически дружества "Юнак", който на учредителен конгрес на 15 август 1898 г. обединява съществуващите юнашки дружества в България. С неговото създаване телесното възпитание в България придобива организиран характер. Идеите се популяризират чрез първите съюзни издания - "Здраве и сила" и "Главатар". Благодарение на първото българско гимнастическо дружество "Юнак", създадено в София на 21 януари 1895 г., България става една от 14-те страни участнички в първите съвременни Олимпийски игри в Атина през 1896 г.

През 1945 година обаче с разпореждане на МВР се закриват всички юнашки дружества в България.

С удоволствие трябва да се отбележи, че ботевградското дружество "Ботевградски юнак" бе възстановено миналата година. Това стана в дома на последния председател на юнашкото дружество - покойния Георги Пацов Цанов, в присъствието на председателя на Съюза на българските гимнастически дружества "Юнак" Никола Проданов (.тогава зам. председател), ветерани и съмишленици. Избрано бе ръководство в състав: председател Георги Рудолф Йосифов (племенник на Карло Йосифов), секретар Иван Георгиев Пацов (син на последния председател) и касиер Ненчо Маринов Ненчев (ветеран). За председател на контролната комисия бе избран Никола Цолов Бончев (ветеран). Още същата година възстановеното дружество е регистрирано в СБГД "Юнак" в София под № 18.

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика