botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 51, 20 Декември - 26 Декември

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Приета е програмата за финансово оздравяване на община Ботевград
 

На 14 декември общинските съветници гласуваха предложената програма за финансова стабилизация на община Ботевград. За всички бюджетни звена е прието 10-процентно съкращение на персонала. Нито една от петте предложени структури обаче - Обреден дом, Автогари, Ученически столове, Общински детски комплекс и стол-ресторантът в сградата на общината, няма да се регистрират по Търговския закон. Според съветници, сега не е моментът за реорганизация в ОДК и столовете в училищата, това тлябва да стане в края на учебната година. Прието бе в ОДК да останат четирима. Реално в образованието се съкращават 48 човека, 18 места са незаети.

Община Ботевград получи целева субсидия от 567 хил.лв.

Миналата седмица е получена целева субсидия за здравеопазването и образованието. Общата сума е 567 хил.в. От тях 149 хил. лв. се дават за гориво на учебните и детски заведения, 37 хил. лв. за социални помощи, останалите - за медикаменти, заплати и други разходи.

Получените средства намаляват бюджетния дефицит, с който общината ще приключи настоящата финансова година. Колко точно ще бъде той, ще стане ясно тази седмица.

Съветниците не приеха предложението на кмета за размера на такса смет
 

Една от най-дебатираните точки от дневния ред на заседанието на общинския съвет на 14 декември бе промилът за такса смет. Още в началото групата на БСП се противопостави на предложеното от администрацията увеличение и това предопредели изхода от гласуването. За жилищни имоти в Ботевград бе предложена ставка 5 промила, което ознтачавау, че за средноголямо жилище от 60 кв.м. ще се плащат по 30-35 лв., а за къща с двор в селата - около 30 лв.

Мнозинството не прие аргумента на кмета, че за да се осигури качествено почистване са необходими повече пари. Красимир Тончев, общински съветник и шеф на СДС в града, предложи ставката да бъде намалена наполовина и, макар след консултации да оттегли искането си, то бе подкрепено от групата на СДС с мотива, че увеличението е непосилно за жителите.

Между поддръжниците и противниците на предложението на кмета възникна спор, който бързо прерасна в политически нападки. Нито едно от направените предложения не събра мнозинство при гласуването. Кметът Савов заяви, че групата на БСП носи отговорност за случилото се и за няколко минути напусна заседанието.

На следващия ден администрацията намали промила за Ботевград от 5 на 4, като новите разчети ще бъдат предложени на съветниците дни преди Нова година.

 
Разрухата на имуществото в бившето ТКЗС във Врачеш е пълна
 

На 8 декември комисията на ОСП с. Врачеш и в присъствието на представители на кметството на селото, направи охис на имуществото на бившето ТКЗС, съсотящо се от сгради, машини и съоръжения. Това имущество бе стопанисвано до момента от Земеделска кооперация "Мургаш" с председател досегашният кмет на селото Нено Ганчев, но по съвсем неправилен начин, вследствие на което цари пълна разруха.

Примери.
Покривът на сградата на банцигарския зех е срутен и в помещението тече вода отвсякъде. Част от машините са потънали в тор. Всички банцизи са ограбени, ел. таблата - също. Има банциг, оставен под открито небе, ограбен и силно корозирал. Липсват ел. мотори.

Нов мостови кран, който изобщо не е монтиран, е захвърлен в буренака и не може да се установи какво е останало от него.

Покривът на котелното е пробит и водата тече върху котела и инсталацията. Липсва помпата. Машини и съоръжения (камиони, трактори, плугове, косачки) стоят години наред под открито небе. Две нови ел. табла също са там и са изтърбушени.

Солидни сгради са без керемиди и греди, мертеците са рухнали, разбити са врати и прозорци. "Стопанин" на това имущество беше ръководството на кооперация "Мургаш" с председател Нено Ганчев, счетоводител Райна Йорданова и домакин Иванка Тодорова. Нанесени са огромни щети на член-кооператорите, както и на цялото село.

 
Договорите с община Правец - до края на 2000 година
 
Решението на съветниците за удължаване на срока е заради новия застроително-регулационен план и засяга всички търговци-наематели, независимо от това дали стопанисват обект или терен и кога изтичат настоящите им договори. Цените обаче трябва да се завишат, подчерта кметът Цанко Маринов в докладната си записка пред общинския съвет. В момента 1 кв. метър ри обектите е между 0.50 и 1.00 лева, а за терените - от 0.40 до 0.80 лв. След 2000 г. в съответствие с измененията и законите след конкурс ще могат вече да се изграждат нови търговски обекти.
 
Работници от Правец готови да блокират магистралата
 
Въпреки многобройните им протести пред различни инстанции и разговорите с Ал Божков, работниците от "Микропроцесорни системи" все още не са получили заплати. В края на миналата седмица са раздавани по 20 и по 30 лева, но не на всички работници. Синдикатите отново планират протести.
 

ИКОНОМИКА

Общината спечели проекта за безплатно представяне
 

пред наши и чужди инвеститори. Съобщението от Националното сдружение на общините пристигна в края на миналата седмица.

Валентин Златев сключи сделката на годината
 

На традиционната церемония, проведена на 16 декември, покупката на "Нефтохим" Бургас от "ЛУКойл" бе обявена за сделка на 1999 година. Наградата бе връчена лично от промишления министър на шефа на руския консорциум Валентин Златев. Общо 7 големи сделки се конкурираха, а жури бяха видни бизнесмени и икономисти.

В краткото си слово ботевградчанинът Валентин Златев обеща "ЛУКойл" да направи "Нефтохим" модерна и екологически чиста европейаска нефтопреработвателна рафинерия.

 
ЕПИК Електроник Асембли влезе в елитно световно семейство
 

Фирмата е доказателство, че в България започва да се развива производство по световните стандарти. С тези думи управителят на SGS - България Ангел Коларов връчи първия сертификат за камество в автомобилостроенето на изпълнителния директор на ЕПИК Николай Беров. На тържествената церемония присъстваха шефът на Агенцията за чуждестранни инвестиции Илиян Василев, Ели Анави - началник отдел "Подготовка за присъединяване към ЕС" в промишленото министерство, и други. ЕПИК Електроник Асембли е създадена през 1997 г. и е продължение на дейността на "Сигма Делта - България". Фирмата проектира и произвежда електронни модули за битовата и автомобилната промишленост. В нея работят 520 души. ЕПИК ЕА е част от групата EPIQ Белгия, която има заводи във Франция, Германия, Чехия и Мексико с общо над 1200 служители. Продукцията на завода в Ботевград се реализира изцяло на западния пазар. Тя произвежда електронни модули за автомобилите Ауди, БМВ и Рено.

QS 9000 е система за управление на качеството, разработена от Даймлер-Бенц, Дженерал Мотърс и Форд. На всеки три месеца се проверяват отделните параметри на системата, на всеки шест се прави контролен одит.

 

ОБЩЕСТВО

Почина 21-годишна, вероятно от свръхдоза наркотици
 

Д. К. е починала на 13 декември в Перник. Била е в компания на приятели, когато й прилошало. Извикали линейка, но на път за болницата умряла. У кебе си нямала никакви документи, които да установят самоличността й, което станало чак след два дни. По тази причина тя бе погребана в Ботевград на 17 декември.

Родителите на момичето са разведени. През последните месеци Д.К. е живяла при приятелка в Перник. Там живее и майка й, но от 4 месеца е на работа в Гърция. За кратко Д.К. е работила като сервитьорка. Една от най-коментираните версии в Ботевград за смъртта на Д.К. е употреба на наркотични вещества. Резултати от аутопсията обаче все още няма.

Въоръжени нападнаха къщата на Данчо Гявола

Четирима въоръжени мъже нападнаха къщата на Йопдан Йорданов в Скравена. Според потърпевшия нападателите са задигнали злато и пари.

Екшънът се разиграл около един и половина през нощта на 10 срещу 11 декември. Нападателите - четирима мъже, от които двама въоръжени с пушки, нахлули в къщата на 40-годишния Йордан, известен с прозвището Данчо Гявола. Най-напред те застреляли кучето му, порода доберман. След това разбили вратата на къщата. по това време Йордан не си бил у дома и четиримата нападнали жена му Лиляна, като й отмъкнали златни пръстени, пари и други златни вещи.

Бандитите изчезнали с "Мерцедес". Следите от стрелбата още личат по стената на терасата на къщата. След проведеното издирване полицаи от местното РПУ установили мерцедеса и заловили един от нападателите. Той е с инициали М. К. и е от Челопеч, Пирподско. От същия район са и останалите трима, които са заловени малко по-късно от служители на РДВР.

Вероятно става дума за уреждане на лични сметки, смятат от полицията. Самият Йордан Йорданов също има криминални прояви, потвърдиха от местното полицейско управление.

Софиянец измамен с 200 хил.в. в циганската махала
 

К.Л. от София се заинтригувал от суперофертата, която му направили ботевградски цигани. Предложили му да купи резачка, телевизор и стереоуредба на обща стойност 200 лева. Клиентът се съгласил и отишли в циганската махала да види вещите. Там платил уговорената сума, но не получил нищо от стоката. Тогава се афектирал и си поискал парите обратно, но вместо тях отнесъл солидна порция бой. Ядосан и отчаян, К.Л. отишъл в полицията и разказал за слручилото се.

Това е поредният случай на измама в циганската махала в Ботевград. Хората отиват там, привлечени от символичната цена, но дали веднъж парите, биват изхвърляни на улицата. Наскоро в циганския капан се хвана и офицер от Враца.

 
Горското конфискува камион на бракониери
 

Крадците са заловени на 17 декември сутринта, след като цяла нощ шестима служители от Горското дебнели в засада. Предишния ден бил получен сигнал, че в района на Трудовец има складиран дървен материал. Около пет без петнайсет сутринта към мястото се приближили камион и лека кола. След 30-40 минути колите тръгнали по обратния път и тогава служителите на Гоското спрели камиона. Освен шофьора имало още двама пътници, един от които криминално проявеният Врадимир Найденов Бенчев. По време на конвоя им от Трудовец до Ботевград обаче арестуваният камион намалил скоростта и от него избягали двамата пътници. Шофьорът Владимир Василев от Трудовец, 37-годишен, казал пред полицията, че камионът е негов, но превозваният материал бил на избягалите му спътници. Оказало се, че товарът е около 4 кубика иглолистен материал на стойност около 240 лева.

 
Забранена е продажбата и употребата на пиратки
 

Кметът Цв. Савов издаде специална заповед, с която се забранява употребата на пиротехнически изделия с изключение на 31 декември и 1 януари. Нарушителите ще бъдат наказвани съгласно Наредба № 1, като глобите са от 5 до 50 лева. Изпълнинието на заповедта е възложено на Районното полицейско управление и инспекторите по обществения ред.

На другия ден след издаването на заповедта, посред бял ден - около 14 часа, и то точно пред сградата на кметството в центъра на града, в продължение на няколко минути се чу канонада от над 50 гръма от пиратки. При това онези, които хвърляха пиратките, го правеха съвсем необезпокоявано.

 
1600 нови лева събра на благотворителен коктейл Българският женски съюз
 
Втора поредна година в навечерието на Коледа БЖС организира благоворителен коктейл за децата сираци в града. Около 80 бизнесмени, политици и други популярни личности в Ботевград откликнаха на поканата тази тгодина. Гост бе председателката на БЖС Юлия Берберян, депутат от СДС, която дари 20 щатски долара. Разигран бе търг за детски творби. Общо даренията са на стойност 1600 нови лева.
 
Подаръци за децата от Лопян
 
И тази година бизнесменът Иван Иванов спази традицията и занесе куп подаръци на сираците от училището в родното му село Лопян. Иванов, който е председател на паритя Обединен блок на труда в Ботевград и е общински съветник в новия общински съвет, бе заедно с дъщеря си и преподавателката по английски език в ботевградската гимназия - американката Кристи Гармънд. Тя с голямо вълнение връчи подаръците на децата. Тримата дариха и лакомства на детската ясла в селото.
 
Д-р Николай Райнов - признат за водещ европейски изследовател на рака
 

В края на ноември д-р Райнов получи високо германско отличие. За ксвоите изследователски постижения в областта на мозъчните тумори е удостоен с наградата за изследователска дейност на провинциа Заксен-Анфалт в Германия в размер на 100 000 DEM. Вестник "Мителдойче цайтунг" разказва в обширна статия за амбициозния 35-годишен български лекар, признат за един от водещите изследователи в Европа в областта на мозъчните тумори.

Д-р Николай Райнов е от Райновския род в Ботевград. Той е син на Георги Райнов, който от младини живее в Ловеч, но синът му всяко лято е бил гледан от баба си Мария в Ботевград, сега 90-годишна. Тя всеки път получава картички от цял свят от любимия си внукпри посещенията му в чужбина. След завършване със златен медал на немската гимназия в Ловеч, Н. Райнов завършва медицина. Свири добре на пиано, бил е и автомобилен състезател. Сега д-р Райнов е частен доцент в световноизвестния университет "Мартин Лутер", чете лекции в Харвардския университет в САЩ. Работил е в Цюрих, през 1993 г. се завръща в Хале. В създадената от него лаборатория за изследване на мозъчните тумори търси отговор на това как възниква ракът в централната нервна система. Самата награда е връчена лично от министъра на културата Герд Харис и д-р Райнов я определя като крайъгълен камък в своето професионално развитие.

 

СПОРТ

Ново признание за ботевградския баскетбол
 

Миналата седмица баскетболната ни федерация връчи награди на треньори от цяла България за успехи с отборите на подрастващите и за работа с високоръстови баскетболисти. Ца зелта бе определена сума от 14 млн. стари лева.

Петима треньори от Ботевград получиха признание за постиженията си. Това са Светла Ралчева, извела момичетата на "Балкан" до сребърни медали в републиканския шампионат още при първото участие на девически отбор след прекъсване от повече от 10 години.; треньорите на бронзовите медалисти Иван Колев ("Балкан" - юноши старша възраст) и Георги Велчев ("Балкан 2000"- момчета), както и Николай Пеев и Петър Клечков за намиране и работа с високоръстови деца.

Иван Андреев
 
не можа да получи лично наградата на БФБ за принос към българския баскетлбол по повод 80-тата годишнина на играта в България. В неделя, 19 декември, тя бе поставена на гроба му, където роднини, близки, приятели, колеги и негови възпитаници си спомниха за големия човек, който вече половин година не е между нас.
 
Бойко Младенов в мъжкия отбор на "Партизан"
 
18-годишният 212-сантиметров бивш играч на "Балкан" от няколко месеца е в мъжката формация на белградския гранд. Бойко не замина с националния отбор на България, в който имаше силни прояви в евроквалификациите, за турнира в Дубай. Причината бе, че по същото време "Партизан" заминава на коледен турнир в Мадрид, където "гробарите" ще играят с домакина "Реал", гръцкия "Панатинайкос" и хърватския "Задар".
 
"Балкан 2000" навърши една година
 

С огромна торта за 60 души във формата на баскетболно игрище с кошове, играчи и съдии отбеляза 1 година от създаването си баскетболен клуб "Балкан 2000". Тостове вдигнаха президентът му Дочо Дончев, изпълнителният директор Иван Николов и треньорът Георги Велчев.

Преди година създаването на клуба бе възприето като кощунство от някои среди в града, но в краткия перидо клубът доказа, че има своето място в Ботевград. Постигна и голям успех - през лятото на финалите за момчета в Ботевград "Балкан 2000" взе бронзовите медали, докато другият ботевградски отбор "Балкан", остана 6-ти. Към отбора момчета в самото начало сега в клуба са обхванати над 70 момичета и момчета от трети до десети клас.

 
Отличен на малките бойци
 

(Специално и за 9-годишния Павел Илков Ничовски, живеещ в Далас, САЩ)

На 18 декември в София се проведе традиционният заключителен детски турнир по таекуон-до, версия WTF. Състезаваха се над 170 деца, разделени в две възрастови групи - до 12 години и от 12 до 14 години. Ботевградският клуб "Фламинго Сунг ри" взе участие с 11 състезатели, които спечелиха 3 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. Въпреки че за някои от децата това бе първо официално състезание, те се представиха отлично и трима от тях станаха победители, като Владимир Далаклиев /до 24 кг/, Светослав Начев /до 32 кг/, третото злато грабна Мария Ралчева. Сребърни медали спечелиха Генади Георгиев и Валентин Райков /и за двамата първо участие/, с бронз се окичиха Марин Ганчовски, Александър Нехризов и Красимир Алипиев.

Треньорите Пламен Трънски и Стоян Вълчев са много доволни от всички свои възпитаници, включително и от Петър Проткин, Андрей Андреев и Йордан Липов, въпреки че не взеха медали.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика