botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 01, 3 Януари- 9 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Съветници все още са в бордовете на общински фирми
 

На едно от първите си заседания новоизбраният общински съвет забрани на съветниците да участват в управителните органи на общинските фирми. Това решение е записано като точка в правилника. То засяга пряко двама съветници - Симеон Мавров, който е в борда на "ВиК - Бебреш", и Генка Георгиева - в директорския борд на хлебозавода. Двамата все още не са подали молби за освобождаването им от тези постове.

Повишиха ставката за такса смет

На последното за миналата година заседание съветниците в Ботевград приеха ставката за облагане с такса смет за битови отпадъци. Групата на БСП настояваше за своето предложение промилът да бъде намален наполовина, но останалите съветници се обединиха и приеха предложението на администрацията, която също направи компромис. За жилищни имоти в Ботевград ще се плаща такса от 4 промила. Това означава, че за средноголямо жилище от 70 кв.м. годишната такса смет е около 28 лева. Юридическите лица ще плащат 10 промила, от които 2 за ползване на депата за битови отпадъци и 4 за почистване на площите за обществено ползване.

Акуализация на общинския бюджет в Правец
 

приеха общиските съветници на заседанието си на 29 декември. Реалната сума по предвидените за 1999 година собствени приходи е с около 190 000 лева по-малка от планираната. Държавната субсидия бе увеличена със 182 197 лева, а сумата от трансфери и безлихвени заеми е 25 389 лв. Така изравненият в приходната и разходната си част бюджет за 1999 г. е 2 316 463 деноминирани лева.

В Правец годишната такса, приета от общинския съвет, е 6.5 промила за града, за селата - 4 промила, а за фирмите - 11 промила.

 
В Етрополе най-после избраха заместник кмет
 

Политическите сили, представени в общинския съвет, се споразумяха кой да изпълнява длъжността зам. кмет на общината. Това е досегашният титуляр Георги Нинов Политическата принадлежност (БСП) принуди съпартийците му да направят компромис по отношение на кметските наместници. В четирите села са избрани кандидатите на Евролевицата.

По време на заседанието избухна скандал поради недопуснато за разглеждане оплакване срещу шеф на общинска фирма. Общината приключи финансовата 1999 година с неразплатени социални помощи за четири месеца. Неразплатени остават и суми за медикаменти, храна и отопление. Допълнителната целева субсидия, която отпусна на Етрополе правителството, може да покрие едва една трета от нуждите.

 

ИКОНОМИКА

Нова стратегия за продажба на 8 общински обекти
 

За по-голямата част от осемте предложени за продажба общински обекти са провеждани няколко търга, на които не е имало нито един кандидат, независимо от по-ниската цена. Поради това новият състав на приватизационната комисия предприе нова стратегия на продажба. За някои обекти търгът се заменя с преговори с потенциални купувачи, за други се намалява цената и се предлага схема за разсрочено плащане.

Най-тежък е случаят с банята в Ботевград, за която са провеждани 4 безуспешни търга. Първоначалната офертна цена е била 175 000 лв., след което е намалена на 115 хиляди лв. По време на дебатите на 27 декември имаше предложение за цена 105 хил. лв., но то не бе прието. Обектът ще бъде предложен за 115 хил. лв. чрез преговори с потенциални купувачи.

За 75 хил. лв. с разсрочено плащане се предлага кулинарният магазин в Ботевград. Битовият комбинат в Трудовец е с начална цена 120 хил. лв., магазинните помещения на ул. "Иван Вазов" - за 140 хил. лв. с отстъпено право на строеж. Банята във Врачеш се предлага за 40 хил. лв. с разсрочено плащане.

С най-ниска офертна цена е магазинът за плодове и зеленчуци в Трудовец - 8 хил. лв.

Увеличени са цените на автогаровите услуги
 

От 1 януари за едно парко-масто на ден на автогара Ботевград ще се плаща по 1 лев. За един курс по общинската транспортна схема превозвачите ще плащат по 0.20 лв., за курс по схемата за ПРавец - 0.50 лв. Най-скъпо - по 1 лв., ще се плаща за курс от транспортната схема за София, Мездра, Плевен и преминаващите линии.

Увеличението е незначително в сравнение с цените на автогаровите услуги в други общини, поясни кметът Цветолюб Савов.

 
Нови такси за пропуски на МПС в централната градска част
 

60 лева годишно е таксата за влизане на леки автомобили в централната градска част. 120 лева ще плащат собствениците на офиси, магазини и др. в центъра за влизането на товарни и лекотоварни автомобили.

Таксите бяха гласувани на последното заседание, като съветниците задължиха кмета да упражнява контрол по взетото решение.

 
Отдават микроязовира до Правец на консеция
 
Процедура за предоставяне на микроязовира в махала "Скърнава" на концесия откри Общинският съвет в Правец. Предстои кметът да подготви правен, икономически, социален и екологичен анализ, след което ще се проведе търг или конкурс. До настоящия момент язовирът е бил отдаван под наем на физически лица.
 

ОБЩЕСТВО

ТИР блъсна две проститутки на ПИК-а, едната почина на път за "Пирогов"
 

На 26 декември вечерта Т.И.Ал на 28 г. и С.В.А. на 22 години - и двете от Ботевград, бяха ударени от ТИР в района на ПИК-а. Извиканият медицински екип от общинската болница е оказал спешна помощ на пострадалите, след което веднага са транспортирани за "Пирогов". Едната жена е починала по пътя от раните си, съобщиха от полицията. Другата все още е в тежко състояние и лекарите не дават гаранция за живота й.

Пострадалите са представителки на най-древната професия и са избрали ПИК-а за работно място. В деня на злополуката те са пресрещнали идващия насреща им ТИР, като са очаквали да спре. По всяка вероятност шофьорът ги е забелязал в последния момент. Това е вторият смъртен случай на проститутки за последните три години в този район. Първата жертва бе млада жена, ударена от лека кола на магистралата. Периодичните полицейски хайки за прогонване на проститутките от пътищата имат мимолетен ефект. Часове след като бъде установена самоличността им и дадат показания, те се връщат на постоянните си стоянки. Освен от Ботевград тук изкарват хляба си и момичета от други места.

70-80 сантиметра сняг блокира общината

Снегът, който заваля да 31 декември и продължи цялата нощ, предизвика почти бедствено положение в общината. И докато повече усилия бяха положени за разчистване на магистралата за София и пъта за Мездра, то четвъртокласната пътна мрежа къздаде много затруднения. На 1 януари връщащ се от Скравена диджей е пътувал от Сравена до Ботевград цели 3 часа.

Улиците на Ботевград останаха непочистени и създадоха много трудности за шофьори и пешеходци. Снегът се утъпка и пътната обстановка се усложни, каза зам. кметът Григоров. Той спомена също, че ще бъде потърсена отговорност от БКС за състоянието на ботевградските улици.

Възрастен мъж умря от измръзване
 

На 1 януари в махала Белчово е намерен умрял в къщата си 68-годишният К.Н. Съседи са се обадили в полицията, която от своя страна е уведомила Спешна помощ да изпрати линейка. По време на огледа не са открити следи от насилие. Лекарите са установили, че смъртта е настъпила в резултат на измръзване. Човекът е живеел сам, близките му са в София.

 
Музиканти отказаха да свирят в новогодишната нощ заради обстрелвания с пиратки
 

Духовият оркетсър успя да изсвири само едно хоро на площада в първия час на новата 2000 година. През това време музикантите бяха обстрелвани с детески пиратки. Най-наглите от присъстващите даже се опитваха да сложат запалени пиратки във фуниите на инструментите. Една от бомбичките избухна между пръстите на най-възрастния музикант, друга изгори чорапите на жена от оркестъра.

Не бяха пощадени и малките танцьори, които въпреки студа и снега бяха дошли да направят празник за съгражданите си.

Въпреки предварителната организация Ботевград е единственото място, където на връх 2000 година на площада дори нямаше концерт, какъвто е имало във всички досегашни години. Много хора, излезли да се веселят на площада, си тръгнаха разочаровани. Нито един представител на общинското ръководство, нито пък полиция бяха забелязани по време на канонадата и истинския обстрел с бомбички срещу музикантите и танцьорите. Впоследствие кметът Цветолюб Савов се измъкна с плиткото обяснение, че се уплашил от пукотевицата и затова не дошъл на площада??!

Цветан Марков, председател на настоятелството на читалище "Христо Ботев":

Възмутен съм от отношението на управата

"12 малки момичета - танцьорки от читалището, можаха да дойдат от крайните квартали "Изток" и "Север" в 0.30 часа в новогодишната нощ, за да изпълнят своята програма на площада. Наградата им обаче беше бой с пиратки, които буквално бяха хвърляни в краката им. След първия танц ги накарах да се приберат в читалището, тъй като бях безсилен да спра десетките деца (а и възрастни), които гърмяха с бомбички. Не само че площадът не беше почистен от снега, но и не бе осигурена никаква охрана. Възмутен съм, че въпреки предварителните ни разговори общинската управа не изпълни задълженията си и по този начин провали празника на стотици ботевградчани."

Иван Нешков, диригент на духовия оркестър:

20 години поддържахме традицията за новогодишен концерт

За съжаление тази година не можахме да я осъществим. Няколко дни преди празника предупредих общинското ръководство, че има опасност децата с пиратките да провялат концерта. Кметската управа ми обеща, че ще има полиция, но такава нямаше. Съжалявам, че разочаровахме онези ботевградчани, които бяха дошли да се веселят, а не на гърмят с бомбички.

 
Закриват поликлиниката в Правец?
 

В обнародваната в Държавен вестник здравна карта на България Правец не е отбелязан като медицински център въпреки чудесната база, с която разполага, и решението на общинския съвет поликлиниката да стане търговско дружество д общинско участие. Според новите нормативни документи община Правец, в която са включени десет села и десетки отдалечени махали, ще се обслужва общо от седем лекари - четирима в Правец и по един в Джурово, Калугерово и Видраре.

Общинарите ще направят всичко възможно, за да се запази здравното заведение в града. Това ще бъде основната тема на следващото заседание на общинския съвет.

 

СПОРТ

Даниела Йорданова спечели новогодишния крос в Правец
 

За 15-ти пореден път в ПРавец се състоя новогодишният крос по улиците на града. Новата 2000 година привлече за участие рекорден брой състезатели - 25 мъже и 18 жени. По традиция стартът бе даден 5 минути преди края на 1999 година и всички участници посрещнаха новата година с бягане. Въпреки непрекъснатия снеговалеж трасето бе отлично почистено.

При жените по 4-километровото трасе победителка стана Даниела Йорданова от "Кремиковци" за време 14.28 мин., вторя е Румяна |Пановска от "Етър - Академик" 14.59, трета е Ивелина Калчева от |Пещера с 15.28 мин. Победителката взе 110 лева. Станислав Ламбел от КЛАСА - София стана първи при мъжете с 33.06 мин. и заедно с премиите за обиколките спечели 180 лева. Втори е Олег Иванченко (Молдова), трети е Димтър Димитров от "Етър - Академик" В. Тъ рново.

Наградният фонд от 1500 лева бе осигурен от ЕТ "Миомит" Правец., от БОК и други спонсори. След кроса всички участници отпразнуваха на топло идването на новата година в ресторант "Правешка баница".

Новогодишният крос бе първото състезание от веригата от 10 кънтри-кросове, включени в календара за 2000-та година. Първи победители станаха Ралица Зарева при девойките от клуб "Правец '92", Невен Петков от "Сливен" при юношите, Даниела Йорданова при жените и Станислав Ламбел при мъжете.

Пламен Трънски най-добър в България
 

В края на 1999 г. българската федерация по таекуон-до в олимпийската версия на корейското бойно изкуство WTF, определи десетте най-добри ъсстезатели за изминалата година. В нея попаднаха трима от ботевградския клуб "Фламинго Сунг Ри". За трети път най-добър таекуондист на България бе определен Пламен Трънски. През 1999 г. 22-годишният Пламен завоюва шестата си поредна републиканска титла при мъжете. Той стана победител в традиционните турнири "Орхание" и "Петко Генчев". Друго, което е натежало при избора му за Номер 1, бяха двете му победи на световното първенство в Канада, сребърният медал от оупъна на Македония и призовите места на първенствата на Хърватия и Белгия.

Другите двама от "Фламинго Сунг Ри" в детеската са Стоян Вълчев - шампион на България и победител на турнирите "Орхание" и "Петко Генчев", с победи от оупъните на Белгия и Хърватия и на световното в Канада, и Сокол Соколов - шампион на България при мъжете и юношите.

Пламен Трънски зае второ място и в класацията на треньорите в България. На първо място е Андре Георгиев от софийския клуб "Тангра", който е и треньор на националния отбор на България.

 
Бойко Младенов дебютира срещу "Реал" Мадрид
 

Click here to see larger pic!Първия си мач в мъжкия отбор на "Партизан" Белград 18-годишният национал изигра срещу друг европейски баскетболен гранд - "Реал" Мадрид. Това стана точно на Бъдни вечер - 24 декември, когато започна двудневният Коледен турнир в испанската столица, посветен и на бележития играч на кралския клуб и на испанския национален отбор Фернандо Мартин. Въпреки че от есента 212-сантиметровият Младенов е в мъжкия състав на "черно-белите", той не бе участвал в ижгра в официален мач. "Реал" победи трудно 67-65, след като в средата на първата част белградският тим водеше 31-17. Младенов игра 10 минути и бе пазен от руския национал Михаил Михайлов.

Също толкова време Младенов игра и в мача за третото място със съперника на нашия "Черно море" - хърватския "Задар", загубил в другия мач от "Панатинайкос", в който "Партизан" победи с 2 точки разлика. Турнира спечели "ПАО", победил на финала домакините 74-73.

Бойко посрещна 2000-та година с приятели в Ботевград, където израсна като баскетболист, в заведението на треньора си Николай Пеев "Атина Палада" и веднага след това замина за Белград. Той е включен в луксозния юбилеен календар на "Партизан" за 2000-та година, като за месец януари е със сегашния състав на "гробарите" с фланелка # 12. Изданието е с впечатляваща идея и изпълнение, като се включват всички успехи на белградския гранд от създаването му през 1945 г. до наши дни.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика