botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 1, 1 Януари - 7 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Цанко Маринов отрече слуховете, че се гласи за депутат
 

Кметът на Правец категорично отрече слуховете, че бил първи в списъка на обединената левица за областта на предстоящите парламентарни избори. Според мълвата изборът, който гарантира депутатски мандат, бил сторен под давлението на Георги Първанов, комуто градоначалникът се нравел. Цанко Маринов уточни, че по въпроса дори не са водени никакви разговори.

 

ИКОНОМИКА

ОБЩЕСТВО

Жена уби бившия си мъж
 

Радослав Боянов, на 48 г. от Правец, е починал на място, след като бившата му жена го пробола с нож в сърцето в ранните часове на 1 януари. Двамата са били разведени, но в нощта на Нова година Радослав отишъл в дома на жената. Скарали се, при което тя грабнала кухненския нож и го забила в гърдите му. Улучила сърцето. След това отишла в полицейския участък и казала, че се страхува да се прибере, тъй като бившият й мъж се намира пиян в къщата. Полицаите отишли там и намерили Радослав мъртъв. По тялото му нямало никаква кръв. По време на разпита жената разказала какво се е случило и признала деянието си. Веднага последвал арест. Срещу нея ще бъде повдигнато обвинение в убийство.

Бомба избухна в жилищен блок
 

Силен взрив събуди живеещите в блок 15 на жк "Север" сутринта на 31 декември. Ударната вълна е избила входната врата на семейство Александрови, чието жилище се намира на първия етаж. Фактът, че по стълбището никъде няма прозорци, се оказал благоприятен, за да няма пострадали хора. Взривът замалко не е предизвикал пожар. Щастлива случайност е запазила кабелите, по които върви електрическият ток. Много от съседите на пострадалото семейство са останали без стъкла. Все по-трудно се живее тук, бе краткият коментар за инцизента на домоуправителя на входа.

Мястото на произшествието е посетено от местни и софийски полицаи, също и от експерти по взривни устройства. Те ще търсят извършителя на деянието. Повечето от хората в махалата смятат, че бомбата е била предназначена за друг човек в същия блок, но изпълнителят на поръчката е сбъркал входа. Версията отмъщение изглежда логична, като се има предвид, че в деня преди инцидента трима мъже (от Стрелча и София) са били измамени в махалата с близо 20 хиляди лева. Единият дал 10 бона да си купи по-евтино 13 телевизора, 7 СД уредби и 14 мастербокса цигари. Засега нямаме доказателство за връзка между измамите и избухналия взрив. По случая се води следствие.

Няколко дни преди инцидента в блок 15 неизвестни лица запалиха кафе "Цвет" в центъра на града, чийто стопанин е Димитър Лалов - Бемката. Огънят повреди имущество за около 10 000 лева. Палежът бе предшестван от побой, в който Бемката бе участник, по-скоро - потърпевш.

 
В Ботевград ще има общинска полиция
 

Съветниците приеха предложението на кмета да бъде сформирано звено "Общинска полиция". Ще бъдат назначени 4 души по договор с РДВР - пенсионирани или съкратени полицаи. Гласуван е и бюджет на новото звено за тази година - 32 500 лева. Изчисленията за необходимите средства са направени от регионалната дирекция. Общинските полицаи ще бъдат на пряко подчинение на кмета, ще носят униформи и оръжие. Ръководството на общината се надява те да имат значителна роля в опазването на обществения ред.

 
30-годишен ботевградчанин загина при катастрофа в Румъния
 

Погребението на 30-годишния Радослав В. бе в последния ден на 2000 г. Младият мъж остави вдовица с две малки деца. Радосслав е пътувал с кола от Германия и се предполага, че причина за катастрофата е умората от дългото шофиране. Колата е била на негов приятел, която той прекарвал от Германия. Спътникът му се отървал без сериозни наранявания.

 
Масови кражби на електрически проводници
 

За последните две седмици в селата на правешка община станаха 5 големи кражби на проводници от мрежата - ниско напрежение, оплакаха се от Енергоснабдяване. Най-големите си удари крадците са направили в селата Осиковица, Равнище и Манаселска река. Преди месец хитът в кражбите бяха автоматичните прекъсвачи от трафопостовете. Тогава за няколко дни бяха разбити и обрани 30 трафопоста на Енергото.

 
Канонада от пиратки в новогодишната нощ
 

Засиленото полицейско присъствие и предварително взетите охранителни мерки все пак направиха възможно тържеството на централния площад пред кметството в Ботевград. За разлика от миналата новогодишна нощ. Тази година пред духовия оркестър бяха поставени заграждения, така че музикантите да не бъдат замеряни с пиратки, както се случи миналата година, когато те прекъснаха концерта си.

Около 300 ботевградчани излязоха в новогодишната нощ в центъра на Ботевград, за да преживеят заедно първите минути на новото хилядолетие. На площада се изви традиционното новогодишно хоро. Семплото, в сравнение с други градове, тържество завърши за по-малко от час. Канодадата от пиратки обаче продължи до сутринта. Няма информация за пострадали от гърмежите.

 
Канал Ботевград излъчи 8 часа собствена програма
 

В подготовката и реализацията се включи почти целият екип на телевизията. Основна обаче бе ролята на двамата водещи - Вили Русева и Бойко Найденов, които по оригинален начин представяха всяко предаване в новогодишната нощ. Най-напред бяха децата - с техните очарователни новогодишни желания, както и изпълненията на участниците в музикалната школа на Павел Павлов. Зрителите видяха и колко е пораснало Бебе 2000 - Тодор Петков Симеонов, в специален репортаж от неговото семейство.

Как се посреща Нова година в други страни разказаха няколко чужденци, които живеят в Ботевград. Виктор от "Вашето меню" показа как се приготвя печено прасенце.

След традиционния обзор на новините от изминалата година, започна музикален коктейл, съставен от пожеланията на зрители и ръководствата на известни фирми. Сатиричното предаване "Вазелин" бе последното за 2000-та година на Телевизия Ботевград. След него кметът Цветолюб Савов произнесе новогодишното си пожелание, а зрителите бяха поздравени от екипа на телевизията със специално разучена за целта песен.

 
Солистът на "Супермакс" - гост на ресторант "Олимп-2"
 

Курт Хауенщайн - фронтменът на рокгрупата "Супермакс", на 1 януари посети крайпътния ресторант "Олимп". Той веднага бил разпознат от персонала. Това учудило шикозната му спътница - очарователна мулатка, която шеговито закрила лице с покривката на масата.

Преди да опитат специалитета на заведението, дългокосият музикант и дамата подгряха с бутилка маркова българска ракия, подплатена с отбрани мезета. на тръгване австриецът дал огромен автограф върху едно от лист-менютата в заведението.

Ресторант "Олимп 2", собственост на президента на футболния клуб "Балкан" Марин Ралков, често се посещава от музиканти. Не са редки посещенията на гранддамата на българската естрада Лили Иванова. Постоянен гост е стилният Васил Петров, който наскоро подари на персонала диск на свой албум. Около Коледа пък готино разпуснаха изпълнителите на хита "Ледено момиче - модерната група "Д-2".

 

СПОРТ

Пламен Трънски оглави Топ 10 на България
 

Състезателят в ботевградския клуб по таекуондо в неговата олимпийска версия WTF Пламен Трънски е първи в ратг-листата за 2000 година на Българската федерация по таекуондо. Класацията е направена на базата на резултатите от републикански и международни турнири през изтеклата година. Пламен Трънски, който бе пръв и в миналогодишното подреждане, е начело с 29 точки, пред Крум Стоименов от "Гладиатор" с 26 т. и Марин Маринов от "Тангра" с 24 т.

На 8-мо място в класацията е друга състезателка от ботевградския клуб "Фламинго Сунг Ри" - Гергана Нешева, 10-ти със 7 точки е инструкторът в клуба Стоян Вълчев. В класиерането на клубовете "Фламинго Сунг Ри" е на трето място по броя на златните медали - 11, след софийските "Ахил" и "Тангра". По общия брой спечелени медали през годината клубът е на второ място с 25 медала, изпреварен единствено от "Ахил" с 33. Призьори през 2000 година от състезанията са били бойци от общо 18 клуба в страната.

 

Младите с 3 златни и 4 сребърни по Коледа

 

В края на 2000 г. в София се проведе традиционният коледен турнир по таекуондо за подрастващи. Ботевградският клуб "Фламинго Сунг Ри" заведе 12 свои възпитаници, 7 от които се окичиха с 3 златни и 4 сребърни медала. Победители в своите категории станаха Марин Ганчовски (36 кг) с общо 5 победи, Петър Проткин (45 кг) при първото си участие и Валентина Райкова (58 кг). Със сребърни медали останаха Светльо Начев, който на финала отстъпи на Марин Ганчовски, Андрей Андреев, Мария Ралчева и Генади Георгиев. Патрон на състезанието бе председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Симон Спасов. В турнира взе участие и неговият син, който досега се състезаваше в неолимпийската версия на таекуондо ITF. Шефът на ДАМС обеща съдействие за организирането на балканиада в България.

 
Даниела Йорданова - първата победителка за новия век
 

Десетата на олимпиадата в Сидни на 5000 м Даниела Йорданова финишира първа на новогодишния крос, който се състоя навръх Нова година в София. Така 24-годишната атлетка Номер 2 на България за 2000 г. стана първата победителка за новия век на състезание в България.

Кросът, организиран от БФЛА, софийския лекоатлетически клуб "Шампион" и списание "Шампиони", започна в 23.55 ч. на 31 декември 2000 г. Състезанието бе първи кръг от републиканския шампионат по крос. Жените - 22 на брой, пробягаха дистанцията от 3 километра около езерото "Ариана" в Борисовата градина, с два километра по-дълго бе трасето за 52-та мъже. Даниела финишира първа десетина минути след полунощ, следвана от съпругата на Петко Стефанов - Снежина Стефанова. Самият Петко Стефанов не взе участие в кроса, но бе сред зрителите. В негово отсъствие победи Тихомир Илиев от "КЛАСА" София.

Димитър Василев, треньор на Даниела:
Предпочетохме София пред Правец, където Даниела участваше в същия крос в последните години. Наградата за първо място при жените в Правец е 120 лева, докато в София сумата бе неколкократно по-голяма.

 
Румяна Пановска първа в Правец
 
По същото време - 5 минути преди края на старата година, за 16-ти пореден път започна новогодишният крос и в Правец. Победителка при жените стана Румяна Пановска от "Атлетик" Несебър, при мъжете първи е съотборникът й Димитър Димитров.
 

Вестник "Ботевградски вести" организира анкета сред своите читатели

Спортист и треньор на ХХ век

 

Целта на дописването е да се определят 10-те спортисти и петимата треньори на Ботевград за изминалото столетие. И в двете анкети подреждането ще бъде само по азбучен ред. Препоръчително е посочените в нея да бъдат свързани с развитието на спорта в града, не е задължително непременнто да са били състезатели на "Балкан". Писмата с мненията може да се изпращат на адрес: Ботевград, бул. "Цар Освободител" 23, както и на електронният адрес на вестника:

bvesti@botevgrad.com

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика