botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 02, 10 Януари- 16 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Кои са съкратените от общинската администрация?
 

До края на миналата седмица само двама от освободените при последното съкращение са се регистрирали като безработни. Масовите регистрации ще станат през февруари, когато изтича едномесечното предизвестие на съкратените.

От общинската администрация са освободени Иван Агов, Младенка Ненчева, Костадин Костадинов, Иван Благоев, Маргарита Ивановска, Петя Василева и Наталия Джамбазова.

Кметът Савов кандидат и за шефското място в СДС

Един от клубовете на СДС в Ботевград е издигнал кандидатурата на кмета Цветолюб Савов за председателското място на синята партия. Останалите кандидати, които официално бяха съобщени от сегашния партиен лидер Красимир Тончев, са Георги Петров, Христо Христов - Рих, Николай Иванчев и Георги Георгиев от Литаково. Все още всички клубове не са провели събранията си.

Отчетно-изборното събрание на СДС ще бъде на 15 януари от 17 часа в малкия салон на читалището. Очаква се да присъстват представители на НИС, но имена не са уточнявани. Най-вероятно събранието ще бъде закрито за журналисти.

Членовете на СДС в общината са 250. На събранието ще бъдат избрани председател, петима заместници и един секретар. Право на гласуване имат само редовните членове на синята паритя, т.е. които редовно са си плащали членскя внос. На събранието също могат да се издигат кандидатури за членове на ръководството.

Специалистът по жилищно настаняване в общината подаде оставка
 

Инж. Галина Лазарова подаде молба за напускане и от 10 януари не е на работа. Нейното място заема временно, до провеждане на конкурс, Пецка Петров от отдела за общинска собственост. Пред репортер на вестника Галя Лазарова поясни, че е взела решението да напусне още през лятото на миналата година. От седем години съм на тази длъжност и вече ми омръзна. Отделът е тежък, а откакто прехвърлихя и наемите към нас, работата се увеличи. Ще търся по-добра перспектива за себе си.

В кулоарите на общината се говори, че между нея и новоизбрания кмет Савов е възникнал конфликт.

 

ИКОНОМИКА

В Балканска универсална банка влязоха квестори
 

Само ден преди общото събрание на акционерите на банката, на което се очакваше да бъде взето решение за нейната продажба на външни инвеститори, на 27 декември по заповед на БНБ в Балканска универсална банка бяха изпратени квестори. Решението на БНБ не предвижда отнемане на лиценза на БУБ, така че засега банката си остава работеща. Санкциите в БУБ са били предприети заради нарушение на Закона за банките и актове на централната банка. Като основание за наложената мярка е посочено и "възпрепятстване упражняването на банковия надзор".

Квесторите ще управляват банката, до тогава би трябвало да стане ясна съдбата на БУБ. В момента записаният капитал на банката е 20 милиона лева, като он него са внесени реално около 13 млн.в. Акционери в банката са няколко фирми, всяка от които държи над 10% от капитала. Неофициално за шеф и основен собственик е сочен роденият в село Трудовец Васко Нинов. Той водеше и преговорите за продажба на БУБ, след като се разбра, че не всичко около банката е наред.

Квесторите ще решават каква ще бъде съдбата на активите на БУБ, между които е и 27 килограма цирконий - рядък метал, който се използва в строителството на атомни централи. Металът е придобит от банката през 1997 г. като обезпечение за невърнат кредит от 4 милиарда стари лева. По закон металът трябваше да бъде осребрен от БУБ в срок от 2 години, но досега това не е сторено.

Спасена Тодорова, производител на торти и сладкарски изделия:
Конкуренти спекулират с марката "Спасена"
 

Повече от 38 години произвеждам торти и всякакви сладкарски изделия и всеки ден доказвам едно: че качеството е не само красивият външен вид, но и съдържанието. Марката "Спасена" е плод на упорита работа всеки ден, прод на уважение към клиента и на стремежа ми да задоволя различни вкусове.

В навечерието на Коледните празници във фирмената ни сладкарница дойдоха хора с оплаквания, че тортите "Спасена" са с лош вкус, развалена сметана и др. Оказа се, че въпросните торти не са купувани от фирмената сладкарница, а от други магазини, но на клиентите са продавани като изделия на "Спасена".

Изумена по късно разбрах, чеивши наши работници, които се отделиха и си направиха свой цех в Скравена, са зареждали магазините "Молтен" и "Биляна" по празниците с торти, които абсолютно повтарят нашия дизайн и наименование. Нещо повече - те са предлагани за избор по нашия цветен каталог, на който са телефоните ни. Възмутена съм от това посегателство, тъй като от дългогодишния си опит знам, че успехът се измерва не само с печалбата, а и с доброто име!

 

ОБЩЕСТВО

Пребит младеж вини шефа на РПУ в Етрополе, че укрива инцидент
 

Послед бял ден на 2 януари в Етрополе е бит жестоко Николай Найденов. 26-годишният младеж е с тежка черепно-мозъчна травма и множество контузии по тялото. Четиримата нападатели са дали показания в полицията, но не са задържани. Пострадалият се оплака в централния печат, че полицейските органи не са обърнали внимание на жалбата му. Началникът на РПУ Веселин Георгиев е обвинен в укриване на инцидента.

Скандалът води началото си от новогодишната нощ. Компанията на Николай Найденов празнува в местната дискотека "Далас". Минути след настъпването на 2000-та година към нея прави опит да се присъедини видимо пиян младеж. След като разбира, че е нежелан, хвърля бутилка с ракия на пода и групата на Николай го изгонва он заведението. Същинската част на инцидента започва на 2 януари. Иван Д. извиква Николай извън дома му и заедно с още трима го пребиват от бой. Очевидец се обадил в полицията, но когато дошла патрулната кола, намерили само пострадалия да лежи на земята. Гледката не беше никак приятна, разказа пред наш репортер С.Г. Бях излазъл да пазарувам и видях побоя. Наоколо имаше много други хора, но никой не искаше да се намеси. Николай бе пребит, но причината за това не ми е известна, допълни очевидецът.

Пострадалият твърди пред полицията, че в джоба му е имало 1400 ДМ, които нападателите са му взели. Той обвинява органите на реда, че не са взели мерки, когато сигнализирал, че четиримата потрошили колата му на 1 януари.

В дистокета "Далас" не за първи път стават стандали, прерастващи в жестоки побои. Преди две години там стана масово сбиване между местни младежи и група от Пирдоп. Екшънът тогава продължи в полицейското управление, където имаше и бити полицаи.

Веселин Георгиев, началник на РПУ - Етрополе:
Не съм укрил инцидента

"Веднага след побоя е образувано следствено дело. Разпитани са нападателите, пострадалия и очевидци. Според мен това си е чист пиянски скандал. Изнесеното в централните медии е изопачено и преувеличено. След като следствието се произнесе, виновните ще получат наказание."

10 години Първа частна църква в Осиковица

След публикацията "Село прогони свещеника си" в редакцията се получи мнението на свещеник Стоян Стоянов. Междувременно наш репортер научи, че в село Осиковица върви подписка за смяна на Стоян Стоянов.

Стоян Стоянов:
" От 10 години църквата в село Осиковица не е под ръководството на Светия синод и на Ловчанската митрополия. За тези години църквата не е отчела нито една стотинка от свещи, служби, наеми, от имоти и църковната къща, която е в двора на храма. Със заповед № 32 от 9 юни 1998 г. на Ловчанска митрополия съм назначен за енорийски свещеник на с. Осиковица. От момента на приемането ми църквата е разбивана няколко пъти в присъствието на новия кмет Тошко Тошев, с цел да назначат недействащ "свещеник", който се представя от друг, недействащ синод. На 25 декември - Рождество Христово, бях нападнат на богослужението на работното ми място - в Светия олтар, от група побеснели цигани от около 40-50 души, начело с избрания от тях и от кмета лъжесвещеник. След нанесения ми жесток побой веднага на място пристигнаха служителите от РПУ - Правец, които ми оказаха съдействие, а виновните, след образуване на преписка, ще бъдат предадени на прокуратурата и съда. Действията и делата ми са законни и за по заповед на архиерея на Ловчанска митрополия.

В резултат на грубото вмешателство на местната власт и няколко човека от "Пименовия синод" се създава вълна от насилие и объркване сред населението. И до ден днешен документите и ключът на църквата са в ръцете на незаконни притежатели."

Ботевградчанка се натрови с диазепам и алкохол
 

На 7 януари през нощта в Спешна помощ е закарана 25-годишната Р.И. от Ботевград. Жената е била в тежко състояние вследствие на силно натравяне. След няколко часа престой в интензивното отделение са предотвратени сериозните последствия. Животът й вече е извън опасност, казаха лекарите.

Според нейния разказ, направеното не е целяло самоубийство. През деня на Ивановден тя изпила около 10 хапчета диазепам поради силно нервно натоварване. Вечерта Р.И. отишла на дискотека, където пила и алкохол. Персоналът на заведението извикал линейка, когато изпаднала в безсъзнание.

 
След 7 месеца безводие в Елов дол проблемът е решен
 

Това каза кметският наместник на най-малкото село в общината - само 119 жители, Цеца Цонкова. "Първата ми грижа след встъпването ми в длъжност бе именно водоснабдяването. Срещнах се с директора на ВиК, който ми оказа съдействие. Все още има дребни аварии по водопровода, но след като преминат студовете се нядявам и те да бъдат отстранени.

Благодаря и на директора на БТК - Ботевград, който съдейства за извършвнане на проверка и закупуване на таблото с телефонните постове на цялото село. Големият снеговалеж откъсна селото ни от света за цели три дни, посрещнахме Нова година без ток поради голяма авария в район Мездра. Средната възраст на жителите на Елов дол е 70 години.

 
12 инструктори протестират против наредбата за шофьорските изпити
 

Жалбата им ще бъде внесена в Министерството на транспорта и съобщенията, съобщи лидерът на СДС Красимир Тончев. Инструкторите искат промяна на изискването изпитите за любителите шофьори да се провеждат в областния център. Според наредбата ботевградчани трябва да се явяват на изпит за шофьорски книжки в София.

 

СПОРТ

Баскетболисти и футболисти започнват подготовка
 

Един и същи ден - 10 януари, избраха за начало на подготовката си за първенствата на страната баскетболистите и футболистите на "Балкан"Ботевград. Треньорското ръководство на баскетболистите - Георги Христов и помощникът му Здравко Андреев, събра отбора на 6 януари и им съобщи, че заниманията ще започнат на 10-ти. Поне една седмица ще се набляга на физическата подготовка и поради този факт няма да бъде уважена молбата за контролен мач с намиращия се на подготвителен лагер в Ботевград мъжки отбор на софийския "БУБА баскетбол". Поради финансови проблеми "Балкан" няма да участва в започващите в края на януари мачове за Купата на България. Първенството на втората осмица, където играе "Балкан", ще се поднови в края на февруари.

Николай Станчев за втори път в чужд отбор
 

Възпипаникът на ботевградската футболна школа Николай Станчев от самия край на миналата година е играч на германския "Заксен". Той е преотстъпен за три месеца от сегашния му клуб - елитния "Спартак" Варна, където Станчев играе вече няколко сезона. След изтичане на този срок еу възможно той да подпише едногодишен договор с немския отбор. 32-годишното врачешко момче вече изигра няколко официални мача с новия си отбор.

"Заксен" е единият от двата футболни клуба от Лайпциг, заедно с ФК "Лайпциг". И двата играят в първенството на една от третите дивизии в Германия - Североизточната. След есенния полусезон отборът е на второ място и има всички шансове за влизане във втора Бундеслига. "Заксен" е само на две точки от водача "Юнион" Берлин, чийто треньор е българинът Георги Василев - бивш треньор на "Етър", "Левски" и ЦСКА. Николай Станчев е третият българин в "Заксен". Другите двама са бившите му съотборници от варненския "Спартак" Валентин Станчев и Борислав Георгиев. Отборът е интернационален - освен тримата българи има по двама чехи и унгарци и по един хърватин и американец.

"Заксен" Лайпциг е вторият чуждестранен клуб, в който играе Станчев. През пролетта на миналата година той бе игпрач на първодивизионния клуб от Португалия "Шавеш", но помощта на българина не бе достатъчна да се задържи в първата лига.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика