botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 2, 8 Януари - 14 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Решението за конкурса в болницата ще се прегласува?
 

Според общинското ръководство прегласуването на решението би било най-правилно. Засега обаче не е ясно кой трябва да го поиска. Кметът е потърсил писмена конкултация от здравното министерство по създалия се казус. На заседанието на 28 декември съветниците трябваше да утвърдят протокола на комисията, провела конкурса за управител на ботевградската болница. На първо място бе класиран д-р Веселин Русинов. При тайно гласуване той не събра необходимите 15 гласа.

 
Кметът ще обжалва решението за автобусните превози
 

Цветолюб Савов обави това на редовния брифинг в края на миналата седмица. Аргументите за обжалването са липса на мотивировка в решението на съветниците, нарушената тайна по отношение на офертите (предложените цени са обсъждани публично) и нарушаването на законовата процедура. Съгласно Закона за обществените поръчки конкурсната комисия се определя от възложителя (кмета) в деня на отваряне на офертите, а в случая тя е определена от съветниците предварително.

Съветниците взеха решението си да не приемат класирането на конкурсната комисия за изпълнение на автобусните линии на 28 декември м.г. Те се подразниха най-вече от факта, че в комисията не е имало техен представител.

 
Цветолюб Савов и Евгения Ананиева бяха на тържеството в Борисовата градина
 
в София по случай годишнината ог рождението на Христо Ботев. Те бяха поканени от председателя на Общобългарския комитет "Левски - Ботев" Боян Ботйов.
 
Йордан Йорданов: Ще правим нова БСДП
 

Новата политическа формация ще се казва БСДП-Петър Дертлиев или БСДП-обединена. До края на месец януари тя трябва да бъде регистрирана в съда. Това заяви пред репортер на вестника заместник-председателят на БСДП Йордан Йорданов по повод информациите, че предстои разцепване на социалдемократическата партия в България.

Катализатор на тези процеси стана подписването на коалиционно споразумение с БСП. А името на Й. Йорданов се споменава като един от инициаторите за създаването на новата партия.

Според Йорданов сегашната БСДП е нелегитимна, тъй като няма регистрация в съда. Ръководството начело с Петър Агов отказва да свика конгрес. "Тези, които уважаваме идеите на Петър Дертлиев, ще направим нова БСДП - заяви Йордан Йорданов. - Не ни харесва дъюз, в който съжителстват двете БКП-та, революционерите от "Че Гевара", националистите на Румен Воденичаров и марксистите на Минчо Минчев."

Според Йорданов над 50 процента от общинските организации на БСДП ще отидат в новата формация. В това число влизат 90 процента от структурите в Софийска и още 5 други области в страната.

 

ИКОНОМИКА

Община Етрополе приключи 2000 г. без задължения
 

На чисто започна новата финансова година за община Етрополе, съобщи главната счетоводителка М. Христова. Няма неразплатени задължения. В края на декември съветниците актуализираха бюджета, като най-голямо бе завишението в образованието - 163 хил. лв. и в здравеопазването - 149 хил. лв. През 2001 година жителите на Етрополе ще плащат 6 промила такса за битови отпадъци, а на селата - 5 промила. Увеличението спрямо миналата година е незначително.

"Езтур" АД иска съдействие от общината
 
"Езтур" иска съдействие от община Правец, за да влезе във владение на собствеността си - имотите на бившия Балкантурист в Правец. Фирма "Митам" - дъщерна на фирмата на Мирчо Петков "Миомит", води дела за невърнат кредит от 10 млн. долара и не освобождава помещенията в хотела и бар "Шатрата". Договорите обаче изтичат на 7 януари. За понеделник, 8 януари, бе предвидено влизане във владение на "Езтур" АД в присъствието на общинска комисия и полиция. Тези дни лично шефът на "ЛУКойл" Валентин Златев е потвърдил пред общинското ръководство намеренията за крупни бъдещи инвестиции в обектите.
 
397 лева за вестникарска будка пред "Родина"
 

На проведения миналата седмица търг за отдаване под наем на двете петна за вестникарски будки - до кино "Форум" и фирма "Родина", се явиха петима кандидати. По-атрактивно се оказа мястото пред "Родина", което бе спечелено от "Ата Арх" ООД - София, за 397 лева месечен наем. ЕТ "Ади 89" спечели петното до киното за 267 лева.

В сравнение с наддаването на миналия търг преди около два медеца, сега цените са по-ниски. Тогава офэертите надхвърлиха 500 лева, но в общината не постъпи нито лев, поради което се стигна до нов търг.

 

ОБЩЕСТВО

80 гурбетчийки от района малтретирани в Израел
 

Около 80 жени от Етрополе работят в Израел като болногледачки, придружителки на възрастни хора, домакини и др. В писмата, които изпращат до близките си, те се оплакват от непосилни условия на работа. Нямат трудови договори, осигуровки, а мнозина били натоварвани с допълнителна черна работа. За някои работният ден продължава по 18 часа. На всичко отгоре дистрибуторката на фирмата, която ги е изпратила, ги изнудвала да дадат по още 1500 долара.

По всяка вероятност цялата тъжна история е дело на фирма, която няма лиценз да извършва такава дейност. По случая са започнали работа полицията и прокуратурата.

Бой за светена вода на Йордановден
 

Стотици ботевградчани присъстваха на тържествената литургия по случай Богоявление на 6 януари в ботевградския храм. По традиция на този ден бяха осветени бойните знамена. Невероятно блъскане и бутане настана в двора на храна "Св. Вознесение Господне", когато свещениците раздаваха от светената вода.

Ритуалът по хвърляне на кръста бе извършен от моста срещу новата сграда на Данъчната служба (в близост до църквата). Във водата на канала се хвърлиха 6 войници от поделението в града. Късметлията, хванал кръста, се казва Януш Кирилов и е от Монтана.

 
Проклятие тегне над дом в Правец
 

В 2.25 часа в новогодишната нощ в РПУ Правец е подаден сигнал за намерен труп в частен дом. 47-годишният Радослав Стоянов е с прободна рана в гърдите. Ударът с кухненски нож е засегнал сърцето. По подозрение за извършеното убийство е задържана бившата му съпруга Пенка Крумова, с която - макар и разведени, живеели заедно.

На 20 април 1998 година в същия дом нелепо умря 20-годишната им дъщеря Красияна. След злоупотреба с алкохол момичето получи тежък мозъчен кръвоизлив вследствие на удар по главата. Най-коментираната версия тогава бе, че девойката паднала вечерта след почерпка с приятели по стълбите у дома си. Екипът на Спешна помощ е извикан чак на следващия ден и заварва Красияна вече агонизираща. И до днес в Правец не стихват слуховете, които обвиняват за случилото се майката Пенка.

Пенка и Радослав живеят в Правец от средата на 80-те години, когато са се преселили от Разград. Тя е строителен техник, а той електротехник. Хубавата им двуетажна къща е до детска градина "Здравец". Двамата са били служители в бившия микропроцесорен комбинат. Той е работил и на Елаците, а напоследък е бил шприцьор на пластмаса в Правец. Приятелите му твърдят, че бил кротък човек, въпреки че си пийвал. Влошените от години отношения между двамата напоследък били изострени. От няколко месеца 43-годишната Пенка редовно се жалвала в полицията от него. Едно от обвиненията било, че пречел на развитието на по-малката им дъщеря, която учи в местната гимназия. 17-годишното момиче обаче не се оплаквало от баща си. Жалбоподателката нямала ясни мотиви, твърдят запознати с документацията. Подразнена от коментарите след смъртта на Красияна, Пенка пък искала общината да й издаде нотариално заверен документ, че е съгласна да бъде блъсната по стълбите в дома й пред свидетели, за да се докаже, че ударът е станал извън къщата. Пенка е активен и интелигентен човек, но често има странно, неадекватно или агресивно поведение, коментират нейни познати. Има например свидетелства за отправяни заплахи за саморазправа. Повечето от хората, които я познават са на мнение, че има проблеми с психиката си. В навечерието на Нова година си купила турско-български разговорник, който издирвала от дълго време, и споделила, че ще ходи в Турция. Според свидетели била забелязана на новогодишното хоро в Правец точно в злокобната нощ на убийството.

Никой от съседите не каза добра дума за Пенка пред репортера на вестника. Множество са жалбите от нея и срещу нея. Не поздравяваше никого, каза неин съсед. Старица от квартала, в който живее, я проклинаше и говореше по неин адрес зловещи неща.

Следствието изяснява случая. Основните версии са убийство и самоубийство. След задържане в законовия срок от 72 часа Пенка е освободена от полицейския арест на 4 януари - в деня на погребението на Радослав. Некрологът му е подписан така: Дъщеря Десислава и близки.

 
173 са се регистрирали в Бюрото по труда за два дни
 

Само през първите два работни дни на новата година в Бюрото по труда в Ботевград са се регистрирали 173 безработни. Това са предимно хора, освободени от програмите за временна заетост. От тях само 19 имат право на парично обезщетение. От 1 януари по програмата за временна заетост работят 447 души в трите общини Правец, Етрополе и Ботевград. В края на 2000 г. регистрираните безработни са 3969 (срещу 3512 в края на 1999 г.). От тях с право на обезщетение са 1411 лица. Като тенденция се запазва по-високата безработица при мъжете в сравнение с жените.

 
Язовир "Бебреш" ба бъде узаконен за питейни нужди
 

Кметът Савов съобщи, че ще започне съответната процедура, макар и да не е сигурен в крайния резултат. От министерството на земеделието продължават да твърдят, че водата не е годна за пиене. Повече от 10 години язовирът, който навремето бе изграден за напояване, се използва за питейни нужди. Затова трябва да има санитарно-охранителна зона, а всяко лято става праткита хората да мият там колите си.

В случай че се окаже невъзможна промяната в статута му, общината ще проучва възможността за възобновяване на строителството на язовир "Литаково".

 
Две етрополски села вече са на воден режим
 

От десетина дни в етрополските села Лъга и Малък Искър няма вода. Въпреки че се намират в планината и сега е зима, от В и К са принудени да наложат режим. Проблемът с недостига на водата там съществува от миналата пролет и е обсъждан на специално заседание на общинския съвет в Етрополе. Според мнението на специалистите, трябва да се изгради водопровод в местността "Изворите". Поради липсата на пари обаче до момента това не е направено.

 
Историческата памет на сводчани
 

Десетилетия наред, верни на родолюбивите традиции, живеещите в Ботевград сводчани отбелязаха на 29 декември традиционната си земляческа среща. Последната за хилядолетието среща бе проведена в родното село Своде. Представителната група на Земляческата организация бе посрещната в центъра на селото с духова музика от кмета и дошлите на срещата съселяни. Пред паметника на загиналите за свободата на България 46 жители на селото бяха поставени венци от името на организацията и от кмета на Правец Цанко Маринов. Кметът на Своде Цветан Георгиев и председателят на земляческата организация Стефан Цанков поздравиха присъстващите на тържествената вечеринка в читалището. Веселието продължи до късно през нощта с хора на площада.

 
Добринка Цветанова спечели големите награди в томболите на телевизия Ботевград и магазин "Хелиос"
 

Тази година традиционните новогодишни томболи на телевизията и магазин "Хелиос" показаха, че могат да се случват и чудеса. От стотиците зрители и клиенти на магазина името на Добринка Цветатова бе изтеглено два пъти. Тя си тръгна с телевизор и музикална уредба. След като 5-годишната Вирджиния Краева изтегли за първи път името й, водещата се свърза по телефона със сина на Добринка. Само след няколко минути тя пристигна развълнувата в телевизионното стузио. Оказа се, че от няколко дни гледа болния си съпруг в болницата и идва направо от там. През това време започна тегленето на томболата на магазин "Хелиос". Щом прочетоха името на спечелилия голямата награда - телевизор, тя смутено и невярващо започна да повтаря: "Пак съм аз". Добринка Цветантова работи като продавачка в общинския пазар. Валентин Кирилов спечели другата голяма награда - 14-инчов телевизор. От няколко години той работи в Германия като строителен техник и в момента си дошъл в отпуск.

Голямата награда - 21-инчов телевидзор Altus, спечели Василка Койчева. Собствениците на магазин "Хелиос" Иван Цветанов и Стефан Стефанов раздадоха награди на обща стойност 1000 лева.

 
Гонят нередовни търговци от общински обекти в Правец
 
Специална комисия взе решението миналата седмица. Наемателите, които са преотдали обектите на други лица, се уведомяват с писма, че трябва да освободят терените, като ги възстановят в първоначалния им вид. Нови търгове ще се насрочат вероятно в края на февруари. Отстраняват се търговците, които не са плащали три и повече медеци наем. За редовните срокът е 30 юни, след което ще се проведат нови търгове.
 

СПОРТ

Даниела Йорданова най-добра в дългите бягания за всички времена
 

В обзора за състоянието на леката алтекита в България през 2000 година, направен от спортния всекидневник "7 дни спорт", има няколко интересни мнения на известни специалисти в царицата на спортовете. Едно от тях е на доцент Петър Бонов - треньор в бяганията на средни разстояния, сега преподавател в НСА. Неговата съпруга Иванка Бонова бе една от съзвездието на отличните ни бегачки в тези дисциплини през 70-те години.

"Не би трябвало да се правят сравнения с миналото, тъй като условията за подготовка вече са съвсем различни - казва П. Бонов. - Въпреки това Даниела Йорданова се наложи като най-добрата ни бегачка на дълги разстояния в цялата ни история.

Като изключим Даниела, бяганията у нас са на нивото на 60-те години. Системата на подготовка при бегачите преди години, от която се отказахме, бе по-удачна и затова имахме успехи. Сбъркахме, когато преди 5 години не направихме асоциация, която да се занимава само с проблемите на бяганията. Това са изключително трудни дисциплини и ако се работи така и за в бъдеще, ще се радваме само на единични успехи."

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика