botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 03, 17 Януари- 23 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Веселин Русинов е новият шеф на СДС
 

На закритото събрание за него гласуваха 87 от присъстващите 155 на отчетно-изборното събрание на синята партия. Първоначално предложенията за председателския пост бяха шест - Цветолюб Савов, Симеон Мавров, Маргарит Вучев, Георги Петров, Христо Христов и Веселин Русинов. Отвод са си направили Цв. Савов и С. Мавров.

Най-много номинации е имало за петте заместник-председателски места - общо 25. При първия таен вот бариерата от 50 гласа плюс 1 е преминал само Савов. След това са избрани досегашният партиен лидер Красимир тончев, Маргарит Вучев, Тодор Диловски и Георги Мишев. Секретарското място отново е било спечелено от Мария Каменова. По време на събранието е имало упреци към работата на старото ръководство заради трудната победа в местните избори. Гости са били депутатите Васил Гоцев, Иван Сунгарски, Въжаров и Петър Стоянов.

Д-р Веселин Русинов:
Ще работя с всички, които милеят за общината:

"Първото нещо, което ще направя, е да се запозная с всички членове на СДС, да чуя тяхното мнение. Особено ценна за мен ще бъде младежката организация, съжалявам, че неин представител не бе избран в ръководството.

Ще правя всичко възможно за разширяването на членската маса (сега тя е около 250 души), за привличането на хора, които могат да генерират идеи. Ще изградя стратегия за работа с нашите политически опоненти - нещо, което до момента липсва. Поне един ден седмично в клуба ще има приемна за граждани. С проблеми и предложения могат да идват не само членове на СДС. Ще работя с всички, на които не е безразлично бъдещето на Ботевград и общината."

Демократическата партия вини администрацията в липса на бързи и решителни действия

Ръководството на Демократическата партия в Ботевград е анализирало дейността на новата кметска управа за първите 50 дни от управлението й. Общият извод е, че липсват бързи и решителни действия за преодоляване на наследените негативи, както и че няма качествено подорбение в работата на общинската администрация.

В специално обръщение, което е изпратено и до кмета на общината Цв. Савов, ръководството на ДП предлага конкретни мерки, с които администрацията би помогнала за решавнане на основни проблеми.

За подобряване на работата на администрацията от ДП предлагат да се започне изграждането на единна информационна система в общината; да се регламентират кратки срокове за изрършване на административните услуги; да се увеличи приемното време на ръководителите и т.н.

Осем предложения са направени и за подобряване на икономическото състояние на общината. Сред тях: да се реши окончателно проблемът с незаконните временни обекти; да се приключи окончателно процесът на актуване на общинските имоти и създаване на единен регистър.

ДП предлага да се обособи отреди терен за изграждане на търговски комплекс на автомагистрала "Хемус" врамките на "Зелин", който да поеме функциите и пътникопотока на търговските обекти при мотел "Правец", който съвсем мзаглъхна при скорошното пускане на отсечката на магистралата от София до Ябланица.

Кметът на град Холбек, Дания ще посети общината
 

В писмо от посланика на Кралство Дания, адресирано до кмета Цветолюб Савов се казва, че метът на град Холбек г-н Йорн Сьоренсен е приел поканата да посети Ботевград. Посланикът предлага това да стане в периода от 2 до 5 май 2000 г., когато, както пише в писмото, "Ботевград ще изглежда най-добре пременен в пролетни цветове". Целта на посещението е евентуалното побратимяване на Ботевград и Холбек.

В датската делегация ще преобладават бизнесмени, които ще проверят възможностите за инвестиции в нашата община. Както каза Цв. Савов, контактите ще бъдат от съвсем нов тип - не с размяна на танцови състави и провеждането на банкети, а насочени главно към ърсене на инвестиции и обмяна на опит.

 

ИКОНОМИКА

Язовир “Бебреш” ще стане общински
 

Това съобщи кметът на община Ботевград Цветолюб Савов и увери, че вече в ход процедурата по подготовката на документите за прехвърлянето му като публична собственост на общината. Положителният резултат може да стане реалност още през февруари, допълни кметът.

По този начин дългогодишните усилия на три общински ръководства ще се увенчаят с успех. Както е известно, язовир “Бебреш” понастоящем е държавна собственост и е в капитала на “Напоителни системи” ЕАД. Около средата на миналата година обаче искането язовирът да бъде деактуван от държавна в общинска собственост бе пред провал. Причината бе проектозаконът за водите, съгласно който за публична държавна собственост се обявяват всички големи язовири в страната (общо 49), реки, подземни води и водохранилища. Според приетия по-късно закон в общинска собственост не могат да бъдат деактувани язовири от регионално, а само от местно значение. “Бебреш” влизаше в графата “регионално значение” поради една-единствена тръба, отиваща към Правец. Язовир “Бебреш” е проектиран и строен за селскостопанско напояване, но отдавна водите му не се използват по предназначение, така че в последните години “Напоителни системи” нямаше никакво отношение към него. На практика “Бебреш” е най-голямата вододайна зона за Ботевград.

Явно критерият вече е променен и това дава основание на кмета Цветолюб Савов да твърди, че е вапрос само на време язовирът да стане общинска собственост.

Акционерно дружество за битова газификация на Ботевград
 

ще бъде регистрирано до 10 февруари т.г. Изискването на холандското министерство на икономиката (Сентер) да бъде регистрирано акционерно дружество, на което да бъде прехвърлена собствеността на изградената мрежа от демонстрационния проект за битова газификация на Ботевград, ще бъде изпълнено. Разработват се няколко варианта на бъдещото АД. Най-"свитият" е акционери в него да бъдат община Ботевград и "Булгаргаз". Ще бъде отправена покана за участие и към "Топлофикация Правец" ЕАД и "Пластхим" ЕАД.

След като бъде регистрирано с начален уставен капитал, след това капиталът на АД-то ще бъде увеличен и ще бъдат апортирани вноските на всички учредители. На фондовия пазар ще бъдат пуснати за продажба акции, които ще могат да бъдат изкупувани както от юридически, така и от физически лица.

Наименованието на акционерното дружество най-вероятно ще бъде "Балкангаз 2000".

 
"Възход" получи сертификат ISO 9001
 

Почти две години продължи подготовката за въвеждане на системата за качество ISO 9001 в завод "Възход" Трудовец. На 14 февруари сертификатът бе връчен официално от Румен Велев, председател на TUV Rheinland EUROQUA към сертификационния център TUV CERT. Системата е разработена от специалисти на завода с консултантската помощ на "Алфа Куолити".

Сертификатът ISO 9001 ни отваря зелена улица към западните пазари, но поставя и още по-високи изисквания към нас, заяви изпълнителният директор на "Възход" г-н Найден Райчинов. В началото на 2000 г. се очаква да бъдат сключени договори за ремонт на автобуси със Софийски градски транспорт и Омуртаг, както и договор за производство на седалки за "Неокар" Скопие, продължи той. До няколко дни ще бъде готов ирототипът на нов вид седалка. Серийното производство ще започне след като преминат лабораторните изпитания в "Grammer" Германия. Grammer е един от най-големите производители в света на седалки. Последните модификации са с вградени телевизор и радио.

 
Общината обяви на търг местата за продажба на вестници
 
Търгът ще бъде таен и ще се проведе на 3 февруари. Общо 14 са местата в Ботевград, където ще бъде разрешено да се поставят преместваеми павилиони. Началната месечна наемна цена за всяко място е 36 лева без ДДС. В момента две фирми в Ботевград разпространяват печатни издания.
 
Агонията на "Микропроцесорни системи" продължава
 

Почти спря работа микропроцесорният комбинат в Правец, в който има над 450 души. В Завода за микропроцесорна техника работниците са разпуснати, от Завода за механична комплектовка също, но са "на повикване", а в Завода за печатни платки са заети през ден, понеже поръчките чувствително са намалели и се работи само редовна смяна. В халетата е страхотен студ, защото е изключено парното. Изключени са и телефоните. Няма заплати. Повечето от кабинетите са пусти. Шехът на управителния съвет Петър Демирев е подал оставка. Единствените представители на ръководството, които се мяркат, са Стоян Куцаров и Константин Величков.

От КТ "Подкрепа" съобщиха, че в централата им е пристигнало становище от промишленото министерство, че не е редно да се подновява договорът с акционерното дружество-купувач, тъй като не са платени поетите задължения. Междувременно съдебната регистрация на дружеството бе оповестена в Държавен вестник. Синдикатът има потвърждение от кабинета на новия промишлен министър и вицепремиер Петър Жотев, че тази седмица зам. премиерът ще приеме представители на федерация "Електроника" и от комбината. От ОбС на КТ "Подкрепа" са изпратили писмо и до областния управител Кирил Караиванов, за да напомнят за тежкия проблем в "Микропроцесорни системи" и за това, че все още не е реагирал никой от висшите ръководни кръгове, докъдето бе изпратено становище, подкрепено от местната власт, политическите партии и синдикатите.

 

ОБЩЕСТВО

Квесторите на БУБ изясняват съдбата на 4.116 млн. лева
 

Квесторите Жельо Добрев и Кирил Котанов са поискали с 10 дни удължаване на срока, в който трябва да дадат на БНБ доклада си за състоянието на Балканска универсална банка, съобщи вестник "Капитал". В момента квесторите изясняват съдбата на 4.116 млн. лв., за които банката е издала гаранция миналата година в полза на частната фирма "Олимп груп" ООД - Ботевград. Фирмата е купила горива на тази стойност от държавния резерв, но е имала проблем с издължаването и резервът е поискал от банкака да изплати сумата.

Съдбата на БУЛ, чието ръководство временно бе отстранено преди Нова година, ще стане ясна в края на януари, прогнозира вестник "Капитал".

"Олимп груп" ООД се представлява от Цветослав Лазаров (Цецо Орханието). В края на 1997 г. фирмата купи Кулинарния комбинат в Ботевград за 480 000 германски марки.

Хлябът поскъпна

От края на миналата седмица изделията на ботевградския хлебозавод имат по-висока цена - средно с 3-4 стотинки. Причината за увеличението е скокът в цената на брашното и 10-процентното покачване на природния газ.

По същите причини и правешкият хлебозавод повиши с 6 стотинки цената на килограб хляб. Сега 700 г "Стара Загора" струва 42 ст.

325 души се подписаха за отстраняването на свещеника в Осиковица
 

Кметът на с. Осиковица Тошко Тошев изказа мнение в рубриката "Отзвук" по повод това, че името му е замесено в публикация в миналия брой на свещеник Стоян Стоянов. В нея той твърди, че Стоян Стоянов е сред онези свещеници, които не могат да претендират за авторитет в селото, тъй като с редица свои действия де е компрометирал сериозно сред жителите, в резултат на което 325 души са се подписали за отстраняването му. Въвеждането на свещеник Макарий не е станало от кмета на селото, опонира той на изнесеното от Стоянов, а от църковното настоятелство при наличие на представител на свещеник Стоянов - неговата леля, на която е поверил ключовете от църквата. Що се отнася до това, пише кметът, че Стоянов се жалва за нанесен му побой на връх Коледа миналата година, тогава той с нож нападна в самата църква хората, нежелаещи неговото присъствие. Редно е да подбира и епитетите си към своите енориаши, а не да ги нарича "побеснели цигани". Според присъстващите там, ако е имало побеснели тогава, то това е бил свещеник Стоянов.

 
Почина бившият прокурор на Етрополе Григор Михайлов
 

Погребението му бе на 13 януари в Етрополе. Поклонението бе в сградата на Районния съд, където той работи през 1986 г. като районен прокурор. Михайлов стана скандално известен от поредицата публикации през 1987 г. на журналиста Георги Тамбуев "Корупция, облечена във власт", които уличиха Григор Михайлов в незаконни действия. Оттогава той премина на адвокатска практика и напусна родния си град.

На погребението присъстваха елитни софийски адвокати, съдии и прокурори. А също и представители на криминалния контингент, които бяха негови подзащитни. От Община Етрополе бе поднесен помпозен венец. Григор Михайлов бе юридически съветник на сегашния кмет на Етрополе Цено Глогов.

 
Приключи проверката в РПУ Етрополе
 

Органите на полицията са действали в рамките на закона и не са превишили правата си. Такъв е резултатът от приключилата проверка на РДВР във връзка с инцидента с пребития младеж, за който информирахме миналия брой.

Почти всички участнити в побоя, както и в скандала в дискотека "Далас", са криминално проявени, обявиха от пресцентъра на Регионалната дирекция на вътрешните работи.

 
639 престъпления са регистрирани в РПУ Ботевград
 

От тях 350 са разкрити, а 58 прекратени, съобщи началникът на Криминална полиция майор Иван Петров. Общият процент на разкриваемостта е 62.8, което е повече от 1988 г.реобладават кражбите на имущество от частсни домове. Нивото на тежките престъпления се запазва ниско за нашия район.

В РПУ Правец за 1999 г. регистрираните престъпления са 169 срещу 270 за 1998 г. Разкриваемостта е 56%. За разлика от 1998 г. няма тежки криминални престъпления (убийства и изнасилвания). Задигнати са 12 автомобила, като 10 от тях са върнати на собствениците.

 

СПОРТ

Бойко Младенов ще тренира с "Ню Йорк Никс"
 

Поканата към 212-сантиметровия бивш игач на "Балкан" заучастие това лято в тренировъчен сбор с отбора на "Ню Йорк Никс" бе отправена в началото на тази година. Тя е от голямата американска мениджърска агенция "Ентерспорт", с която 18-годишният Бойко сключи договор миналата година. Президентът й Марк Флеш винаги има 5 запазени билета на най-скъпите места в "Медисън скуер гардън" за мачовете на "бричовете".

Стальо Сталев печели квота за световно първенство
 

Неостаряващият 66-годишен треньор по тенис на маса Стальо Сталев продължава победния си ход в състезанията за ветерани. Последното му завоевание бе спечеланата красива купа на традиционния коледен турнир в Пловдив за наградите на "Стоянстрой". С победата си в своята възрастова група той спечели право да участва в световното първенство по тенис на маса за ветерани, което ще се проведе през лятото на 2000 г. вв Ванкувър, Канада.

Освен това в родния си Пловдив Сталев бе номиниран на второ място сред пловдивските треньори по тенис на маса за изминаващия век.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика