botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 3, 15 Януари - 21 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Йордан Йорданов избран за главен секретар на БЕСДП
 

Последователите на д-р Петър Дертлиев учредиха Българска единна социалдемократическа партия на 20 януари в София. Около 150 делегати от инициативен комитет избраха за председател Петър Попов, а за главен секретар - Йордан Йорданов. Попов, който е лидер на социалдемократите в Казанлък, ще бъде председател до редовния конгрес, насрочен за края на месец март. Като най-силна кандидатура за председателското място на БЕСДП засега се смята Вълкана Тодорова, която сега е съветник на президента Петър Стоянов.

Иван Минев, БСП:
"Поведението наЙ. Йорданов предполага образуването на нова БСДП в общината"

Това заяви общинският съветник от БСП Иван Минев по повод заявеното от Й. Йорданов, че социалистите замислят да създадат нова БСДП в града и даже уговаряли няколко човека за лидерскотко място. Според Иван Минев, не БДП е виновна на Йордан Йорданов, а непоследователността в собственото му поведение.

 
ДПС се надява да бъде балансьор и в местния политически живот
 

"Основната ни задача е защитата на всички онези хора от български и небългарски произход, чиито права и свободи са нарушени, изпаднали са в политическа и икономическа изолация", заяви лидерът на новосформираната общинска структура на ДПС Димчо Сотиров. Според него мотивът за създаването на ДПС в общината, в която не живеят етнически турци, е "нелоялното заиграване с гласовете на малцинствата и великите обещания за административни постове и работа".

Както "БВ плюс" писа, ДПС има структури в Ботевград, Скравена и Новачене. Като несериозно и плод на лични лидерски амбиции обяви присъствието на ДПС в общината Марин Пеев, председател на Общинския ромски съвет.

 

ИКОНОМИКА

Индустриална корпорация "Зелин" е новото име на "Пластхим"
 

Решението е взето на общо събрание на акционерите, състояло се на 16 януари. "Пластхим" ще остане само името на търговската къща, тъй като мнго от продуктите са патентовани с марката "Пластхим" и така са популярни на пазара. Все още не е готово логото на фирмата, но според идейния проект на него ще бъде изобразена стилизирана къща.

Осемте досегашни цехове на фирмата се обособяват като профицентрове със собствени администрации, отделни разходомери, собствен фирмен знак, ограда, охрана и т-н. Това е първата крачка към преминаването на индустриалната корпорация "Зелин" към холдингова структура. Засега отделните центрове няма да бъдат обособени като юридически лица, но в най-скоро време и това ще стане, съобщи генералният диретктор Веселин Цветков.

Досегашните шефове на 8-те цеха стават изпълнителни директори на отделните заводи. Всеки от тях е разработил бизнес-програма, която в момента се оценява от консултанти. Ако в програмите е предвидено намаляване на персонала, освободените задължително ще бъдат ангажирани в съпътстващи производства, увери Цветков. Това означава, че ние можем да произвеждаме продукти, които досега сме получавали от външни контрагенти - например лепило за тапети, кашони за тапети и прочие. Разполагаме с такава база от почивни домове, спортни, изложбени зали, културен дом, които трябва най-сетне да носят пари и затова ще ни трябват хора, допълни той.

Ензимното и фармацевтичното производство са големите надежди на ИК "Зелин". Не само защото единствени се произвеждат от местни суровини, но и защото биотехнологиите са в основата на съвременното човешко развитие. По време на общото събрание на акционерите са анправени промени в устава, според които се ограничава възможността акционерите да продават акциите си на външни лица. Увеличение на капитала ще има единствено с апортни или парични вноски на стратегически инвеститори. Цехът в Новачене ще бъде преместен на основната площадка в Ботевград, а помещенията му ще бъдат отдадени под наем.

Съвет на директорите на ИК "Зелин":

1. Веселин Цветков - генерален директор на ИК "Зелин"
2. Светослав Георгиев, член на УС на Булбанк
3. Симеон Пешов, директор на Главбулгарстрой
4. Атила Уткуджан, директор на фирма Едже - Турция
5. Кристина Ненкова, главен експерт в Министерството на икономиката

Нов борд на "Езтур" АД
 

На събрание на акционерите в Правец на 16 януари бе избрано ново ръководство на дружеството, което вече над един месец стопанисва бившите имоти на Балкантурист, закупени от фирмата на петролния бос Валентин Златев - "Тератур сървиз".

Юридическите дела ще движи Александър Величков, а икономист е Мартин Ганев, и двамата от София. Изпълнителен директор е Румен Гунински. Междувременно започнаха ремонти на обектите.

 

ОБЩЕСТВО

Обвиненият пожарникар бе пуснат на свобода
 

Софийският апелативен съд отмени мярката "задържане под стража", наложена на Георги Георгиев от Софийския окръжен съд, и я замени с най-леката - подписка.

Пожарникарят от Ботевградската РСПО Георги Георгиев е обвинен в убийството на бременната Даниела Илиева от Трудовец. При обиск в неговия дом са открити обувки и кожен елек, изцапани с кръв. Според ДНК-анализа тази кръв е идентична с кървавите следи от апартамента на улица "17 ноември" и мускулната тъкан от трупа, открит край Рашково. Задържанвто му под стража бе обосновано и от факта, че са налице методични опити престъплението да бъде заличено: трупът е запален, а преди това вероятно разчленен. Адвокатката на Георги Георгиев Рени Цанова, наета ден преди разглеждането на жалбата му, успя да убеди Апелативния съд, че няма достатъчно доказателства срещу Георги Георгиев.

"ДНК-експертизата не сочи като автор на престъплението Георгиев - заяви адвокат Цанова. Според нея автор може да бъде всеки, който е оставил тези следи в апартамента на Цветан Стоянов. С категоричност не е установено чия собственост са обувките, намерени в дома на Георгиев. Те могат да принадлежат на баща му или на трето лице".

До 19 януари, когато се гледаше делото в Апелативния съд, нямаше данни за установена самоличност на трупа , открит край Рашково, дори за неговия пол. Освен това Рени Цанова изтъкна, че няма нито едно гласно доказателство от разпитан свидетел, което да сочи, че Георгиев е извършил престъплението. Както обикновено в такива случаи чистото съдебно минало и постоянния адрес също бяха изтъкнати в полза на исканата по-лека мярка.

Адвокат Катя Коцева подкрепи аргументите на колежката си Рени Цанова и също поиска по-лека мярка спрямож задържания пожарникар. "За да бъде задържан обвиненият в убийство, не се искат безспорни доказателства, а данни, които сочат, че престъплението е извършено от него - заяви прокурор Петкова. - Такива данни има и основното доказателство е ДНК-експертизата." Според прокурора опитите за заличаването на следите от престъплението сочат, че има опаснот обвиненят да се укрие.

След като съдшията даде думата на Георгиев, той каза само две изречения: Имам постоянен адрес и не съм правил опит да се укрия. Не знам как се стигна до това заключение, че имам желание да се укрия".

Повече от час и половина продължи съвещанието на съдебния състав преди да се произнесе. Председателят на съда Севдалин Мавров подписа определението с особено мнение: "Считам, че иззетите от дома на Цветан Стоянов и Георги Георгиев вещи с кръв, която съвпада с кръвта от трупа, са достатъчно основание да се направи обосновано предположение, че задържаният е извършителят на убийството."

Георги Георгиев е обвинен по чл. 115 от НК за убийството на 27-годишната Даниела Илиева. тя изчезна на 8 януари, на 12-ти тялото й бе намерено обгоряло край Рашково. Убийството е станало в апартамент на ул "17 ноември" в центъра на Ботевград. Даниела Илиева е колежка и приятелка на съпругата на Георги Георгиев - Кармелита. Георгиеви са семейство от 7 години, нямат деца.

Георги Георгиев:

"Имам собствено мнение, че Даниела е извън страната"

В: Каква е първата ви реакция, след като чухте определението на съда?

О: Ще кажа, че истината винаги излиза наяве. Дано Даниела се намери... Просто имам собствено мнение, че е извън страната... Приятелски семейства сме покрай съпругата ми и просто искам да не е мъртва. Просто ... Надявам се да е жива и здрава, да се обади отнякъде.

В: В Ботевград ще срещнете близките на Даниела. Не се ли притеснявате?

О: Няма защо да се притеснявам. Аз ще им остана...Просто близките са си близки.

Георги Георгиев изглеждаше видимо спокоен по време на съдебното заседание
 

на влизане в залата поздрави адвокатката си Катя Коцева. Докато защитата пледираше, той гледаше само в съдийстия състав. Когато започна да говори прокурорката обаче, погледът му се премести върху нея и изражението на лицето му се промени.

След като чу, че го пускат на свобода, пожарникарят промени изцяло изражението си. Усмивката не слизаше от устата му и видът му силно контрастираше с тежкото престъпление, в което е обвинен. Георгиев благодари за усилията на адвокатите си и излезе от залата. Никой от близките му не присъстваше в съда. Най-вероятно така са били посъветвани от адвокатите.

 
Адвокат Рени Цанова:
"Поразена съм, че може да бъде задържан при такава оскъдица от обстоятелства"
 

Аргументите да поискам промяна на мярката беше в липсата на аргументи, че той е извършил престъпление. И то точно това конкретно престъпление - убийство, което е едно от най-тежките по наказателния закон. При такива оскъдни данни не може да бъде обвинен един човек, особено във време и общество, което претендира, че се бори за място под европейското слънце, че демократичните принципи са вече една ералност. Умишлено не съобщавам други обстоятелства по делото, които се надявам, че ще му дойде времето да бъдат съобщени. Просто няма доказателства. Тази сутрин започнах да чета делото, вчера разговарях с него и бях невероятно поразена от това, че може да бъде обвинен и задържан един човек при една такава оскъдност, за да не кажа липса на доказателства. Аз уважавам амбицията на професията.

Искам като всеки човек да се разкриват престъпленията и да не остане ненаказано нито едно от тях, но не на всяка цена и не с цената на толкова жертви.

 
Ще изследват обувките на пожарникаря
 

От прокуратурата са разпоредили да се направят експертизи на обувките, по които е намерена кръв от трупа на Даниела. Целта е да се установи дали бащата на пожарникаря е носил обувките му. Специалисти ще изследват потта, останала по чепиците, както и специфичната миризма, която двамата мъже отделят. Работата на следствието по случая продължава.

 
Близките погребаха бременната Даниела Илиева
 

В петък сутринта от Съдебна медицина освободиха тялото на 27-годишната шивачка, което би трябвало да означава, че идентичността й е потвърдена с ДНК-анализ. Тялото бе върнато на близките в запечатан ковчег. В 11 часа същия ден Даниела бе погребана на гробищата в Трудовец.

"Чедо, защо те изгориха!", ридаеше неутешимият баща. Петгодишният син на Даниела не бе допуснат на погребението. "Нямам сили за нищо. Искам само да прегърна детето си", заяви съкрушеният съпруг Тихомир Илиев. И повтори: "Искам справедлив процес. Който и да е виновникът, да бъде наказан." Жителите на Трудовец са потресени от жестокото убийство. На погребението не всички бяха научили, че часове преди това основният заподозрян - пожарникарят от Литаково Георги Георгиев е на свобода. Думите му, че Даниела е в чужбина, никой не възприе сериозно.

 
Иван Миронов ще бъде съден задочно
 

Следствието срещу бившия директор на фавиралата Балканбанк Иван Миронов е приключено и той ще бъде съден задочно за източването й, съобщи Ангел Александров, началник на отдел "Банкови и кредитни престъпления" в Специализираната следствена служба, цитиран от вестник "Капитал".

Заедно с Миронов, по делото е обвиняема и бишата директорка на банката Надежда Апостолова. Двамата ще отговарят за източването от Балканбанк на 210 милиарда неденоминирани лева. Иван Миронов, който напусна България през 1995 година, след като прокуратурата го пусна от ареста на "Развигор", се издирва от Интерпол. Според публикации в пресата Миронов живее със семейството си в САЩ.

 
Окръжна прокуратура разследва смъртта на Гана Мутафчиева
 

72-годишната Гана Мутафчиева почина на 19 март 1998 година в ботевградската болница. Тогава близките й обвиниха хирурга д-р Маргарита Стоева в небрежност, довела до смъртта на пациентката. След този случай д-р Стоева бе уволнена дисциплинарно. Тя обжалва заповедта и Районният съд прецени, че е уволнена неправомерно.

В момента делото е пред по-висши инстанции. Междувременно Окръжна прокуратера е изискала цялата медицинска документация по случая с приемането, престоя и лечението на Гана Мутафчиева в ботевградската болница, както и на аутопсионния протокол. В началото на годината е заведена преписка по повод жалба на близките на починалата Гена Мутафчиева.

 
Измръзнал негър изпадна от ТИР
 

нощта на 16 януари. Цяла нощ той прекарал в хирургичното отделение, където лекарите го реанимирали и след като се свестил, го върнали в полицията. Негъръг буквално изпаднал от ТИР със словашка регистрация, който спрял за малко на отбивка в Новачене. Камионът идвал от Румъния. Пред полицаите гражданинът на Кот д'Ивоар заявил, че се казва Джон Полуме, 30 годишен, инженер по образование.

Той разказал, че се качил в ТИР-а в турския град Одрин. Тъй като нямал документи, Джон се возил седнал под самия камион в т-нар. междуосие. А в Новачене изпаднал, тъй като тялото му било измръзнало. Цяло чудо е, че не е паднал по време на пътуването. В такъв случай камионът със сигурност би го прегазил. Целта на Джон била да стигне Западна Европа. След разпитите в Ботевград следващия ден нелегално влезлият Джон Полуме е закаран в София.

 
Издръжката на ученик в Ботевград миналата година е била 402 лева
 

Това показва анализът на специалисти за изпълнението на бюджета за 2000 година. От селата най-ниска - 397 лева, е била издръжката на ученик във Врачеш, а най-висока - 602 лева - в Трудовец.

Същото е съотношението и в детските заведения. За едно дете в детска градина в Ботевград са похарчени 848 лева, докато в Трудовец издръжката е струвала 1445 лева, сочи статистиката. В останалите села похарчените средства са по-малко.

Засега не е ясно на какво се дължат високите разходи в Трудовец, предстои специална проверка. На базата на разходите за едно лице в бюджетната сфера е направена проекторамка за бюджета за 2001 г. на община Ботевград, който е с 15 на сто по-малък в сравнение с този за 2000 г.

 
Дарения от 1650 лева зрял боб и дрехи
 

Община Правец получи 1650 кг боб от Агенцията за чуждестранна помощ с поредното съдийствие на Димитър Керемидски. Хуманитарната помощ от САЩ ще бъде разпределена между училищата и интернатите в общината. Част от него ще получи Клубът на инвалида.

Балканската фондация "Драйвър сити" пък дари дрехи, които отидоха за децата в Осиковска лъкавица и Джурово. Българската божия църква в Ботевград с настоятел Георги Лазаров дари на общинското дружество на инвалидите 500 буркана с хранителни напинки от Англия за членовете на дружеството и 200 броя на общинската служба за социално подпомагане. На 16 януари със съдействието на кабелната телевизия Канал Ботевград малчуганите получиха шоколади, плодове и пасти.

 
Министерство на транспорта ще проверява пътния участък при "Малините"
 

Във връзка със сигналите на общината и КАТ за опасния пътен участък в района на "Малините" - отбивката от магистралата към Ботевград, в министерството е задвижена процедура за вземане на конкретни мерки. Експерти ще се запознаят с проблема на място.

Според полициятаглавната причина за множеството катастрофи в този район е обратният наклон на завоя и шофирането с несъобразена скорост, съпреки ограничителния знак, който малцинта от водачите спазват. Само за един месец миналата година там станаха 40 катастрофи.

 

СПОРТ

Стоян Боновски се върна от "Спартак", гледат Ралчовски за "Ботев" Враца
 

Нападателят Стоян Боновски се завърна в "Балкан", след като в продължение на две седмици бе на проби в елитния "Спартак" Варна. От 16-те нови кандидати за място в отбора треньорът на варненци Стефан Грозданов е оставил само четирима защитници. Още с пристигането си от Варна Боновски поднови подготовката си с "Балкан".

В полезрението на треньори от професионалните отбори е попаднал и халфът Цветелин Ралчовски. Засега най-голям е интересът към него от врачанския "Ботев", където треньор е Пламен Николов. 19-годишният врачежанин игра добре в съботната контрола във Враца между "Балкан" и "Ботев".

 

Титулярите играят силно срещу професионалисти
 

Миналата седмица футболистите на "Балкан" проведоха първите две контролни срещи преди началото на новия сезон. Те бяха срещу отбори от професионалната "Б" група - в сряда със софийския "Септември", в събота с "Ботев" Враца. И в двата мача нашите превъзхождаха игрово през първите полувремена, но отстъпваха значително след влизането на резервите.

Септември - Балкан 4-2 (1-2)

Цяло първо полувреме "Балкан" надиграваше съперниците си от Красна поляна на неподготвеното игрище на 57-мо СОУ. Домакините откриха след мелле в наказателното поле на гостите. Изравнителният гол падна в средата първата част и бе дело на играещия помощник треньор на "Балкан" Евгени Алексиев. Минута преди края на полувремето Димитър Стефанов изведе нашите напред с отличен прехвърлящ удар.

С почти изцяло променен състав започна "Балкан" второто полувреме. До края на мача възпитаниците на Бисер Хаздай превъзхождаха и това се изрази в 3 гола. Те бяха дело на един играч - халфа Ивайло Йончев - един от пряк свободен удар, един от дузпа и един от игрова ситуация.

"Балкан" започна мача в следния състав: Венцислав Кръстев, Любомир Томов, Николай Йотов, Данчо Грозданов, Цветомир Ралков, Цветелин Ралчовски, Димитър Стефанов, Евгени Алексиев, Мартин Банков (дошъл на проби от "Бдин" Видин), Веселин Георгиев (юноша на софийския "Левски", през есента игра за врачанския "Ботев"), Стоян Боновски.

Ботев (Враца) - Балкан 1-0 (1-0)

В събота имаше само една промяна в основния състав - вместо В. Георгиев започна титулярният през есента централен нападател Димитър Добревски. Домакините, в чиито редици бе ботевградчанинът Иван Редовски, поведоха в самото начало. Вратарят Кръстев изби удар от фаул на дошлия на проби арменец Синбал Минасян, токпата рикушира в напречната греда и Кючуков лесно а промуши в опразнената врата. Въпреки попадението, "Балканци" играха по-добре през първата част, създадоха няколко голови положения, но не успяха да вкарат.

През второто полувреме, когато влязоха резервите на двата отбора, се повтори картината от мача със "Септември". Разликата е, че въпреки тоталното превъзходство на домакините гол не падна.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика