botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 04, 24 Януари- 30 Януари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Кметът Цв. Савов не бе избран в ръководството на Националното сдружение
 

Сбирката на Националното сдружение на общините миналата седмица завърши със скандал и не постигна целта си - избор на управителен съвет. След като бяха избрани само представители на БСП, Евролевица и ДПС, и оставаше да се направи изборът само на още 7, останалите делегати напуснаха залата. Нашата община бе представлявана от кмета Цветолюб Савов, който по време на дебатите бе предложен за член на управителния и на ко нтролния съвет.

Според Цв. Савов на събранието са присъствали хора, които не са легитимни. През следващите две седмици ще се търси изход от създалата се ситуация. Или ще се направят промени в устава, или ще се създадат две асоциации.

По мнението на наблюдатели, борбата е за парите от предприсъединителните фондове, които ще бъдат отпуснати на България.

Две пощенски кутии поставя СДС

Едната ще е в болницата, а другата - в партийния клуб, до ПЧБ. В тях всички граждани могат да изразяват мнения и да правят различни предложения. Всяка сряда от 17 ч. председателят на СДС д-р В. Русинов ще бъде в клуба на синята партия за лични разговори с желаещи.

340 бебета родени в Ботевград през 1999 г.
 

С 43 са били повече ражданията миналата година в сравнение с 98-ма, съобщи завеждащият АГ-отделението д-р Димитър Френгов. На 21 януари - Зеня на родилната помощ (Бабинден), екипът на отделението бе поздравен от зам. кмета д-р М. Цаков, от представители на администрацията и благодарни пациентки.

През миналата година са напрпавени и по-малко аборти - 208, спрямо 258 за 1998 г. От новородените миналата година 128 са от цигански произход, съобщиха от родилното. В Правец през 1999 г. са родени 35 бебета, а през 1998 г. са били 29.

 

ИКОНОМИКА

Линията за компактдискове на "Унисон" в Черна гора била на Аркан?
 

След като фабриката за компактдискове в Ботевград бе затворена заради липса на лиценз, една от линиите за производство е изнесена в Черна гора. Според разследване на всекидневника "Сега", направено през ноември и декември м.г., Желько Ражнятович - Аркан е бил съсобственик на линията на "Унисон". Вестникът твърди, че Емил Димитров - Макарона дължал големи суми на Аркан и най-вероятно е бил лишен от дяловете си. Търсеният от военния трибунал в Хага Аркан е имал и други съдружници в България, твърди вестник "Сега".

Желько Ражнятович бе застрелян на 15 януари в Белград. През 1997 г. той бе обвинен за военни престъпления в Босна и Херцеговина.

"Унисон" бе затворена преди около две години след поредица полицейски проверки. Един от шефовете й осъден за производство на пиратска продукция.

Сделката за "Микропроцесорни системи" - анулирана
 

За пръв път в историята на Агенцията за приватизация шефът й Захари Желязков разтури сделка. Той анулира договора с акционерното дружество "МС и Ко", което през юни м.г. закупи за 100 германски марки 75% от активите на микропроцесорния комбинат в Правец, където все още работят над 450 души. На 20 януари в присъствието на ръководители от КТ "Подкрепа", юристи, представители на медиите и целия екип по сделката, приватизатор ННомер 1 обяви разтурването на договора и изиска финансова ревизия за злополучното РМД, чийто надзорен съвет се оглавява от Нина Делчева. Час по-рано работници от комбината скандираха срещу нея пред Столичната община, където тя е шеф на "Държавни имоти" и надзорник в общинската агенция за приватизация. Хората от Правец искат възмездие за съсипията и се надяват на помощ от синдика Владимир Дончев, който досега само надзираваше комбината, а вече поема неговото управление.

Местните структури на КТ "Подкрепа" и на федерация "Електроника" към синдиката бяха главен двигател на действията срещу дружеството, което не изпълни договорните отношения и докара "Микропроцесорни системи" ЕАД до задънена улица. Над 3.5 милиона лева борчове и дела на кредитори тегнат над комбината, в който са изключени парното и телефоните, поръчките отчайващо намаляха, заплати няма с месеци, работниците са разпуснати, а никой от почти постоянно сменащото се ръководство дори не опита да обясни смислено какво става.

Според присъстващи на срещата Захари Желязков е направил много силно изказване в полза на комбината и е обещал да се постигне най-изгодният вариант за неговото бъдеще, а не ликвидация. На 21 януари се състоя повторна среща на АП, на която стана ясно, че "МС и Ко" ще джироса акциите си в полза на държавата. Юристите на АП са препоръчали на работниците да поискат обезпечителна мярка да не се изнася имущество от фирмата.

Владимир Дончев, синдик на "Микропроцесорни системи": Ликвидация на този етап не може да има

От 6 август м.г. съм назначен за синдик на "Микропроцесорни системи", когато фирмата бе обявена в свръхзадлъжнялост. Досега пеално не съм постигнал никакви значими успехи, тъй като не можех да разполагам с необходимите документи за изготвянето на списъка на кредиторите.

Ликвидация на този етап не може да има, тъй като реално фирмата е обявена в несъстоятелност и тече съответната процедура.

Що се отнася до въпроса дали има злоупотреби, не съм запознат с финансовото й състояние. В момента тече ревизия. Една вече приключи - за фонд ПКБ и се оказа, че "Микропроцесорни системи" дължи 120 000 нови лева.

Мисля, че с един по-добър ред и един по-добър мениджмънт, или с по-добър инвеститор фирмата отново може да стане печеливша.

 
Смениха шефовете на "Топлофикация Правец"
 

Със заповед на председателя на ДАЕЕР Иван Шиляшки от 18 януари е променена управленската структура на топлоцентралата в Правец. Изпълнителен директор вече е бившият кандидат за кмет на Правец Лазар Каназирски. Той замени Илиян Дряновски, който бе на поста около шест месеца.

От състава на бившия съвет на директорите остава само главният асистент в Техническия университет Трифон Трифонов, който е шеф на Техникума по микропроцесорна техника. Нов член е председателят на съвета Хайрабед Ашикян от централното управление на ДАЕЕР, който замени доц. Димитър Ненов. 57-годишният инженер Лазар Каназирски е и общински съветник в община Правец, избран от листата на СДС.

 

ОБЩЕСТВО

"Олимп груп" източиха Държавния резерв?
 

Над 8 хиляди тона дизелово гориво е изтеглила фирмата от Държавния резерв без да плати. Гарант по сделката е Балканска универсална банка (БУБ), но и тя също не е платила нищо на Държавния резерв. Според шефове на резерва оригиналните документи за банковата гаранция са изчезнали малко след внасянето им в БУБ.

За сделката са уведомени в края на миналата година спецслужобите, Главна прокуратура и БНБ. Говори се, че през декември собствениците на фирмата са обявени за национално издирване.

Кои са в "Олимп груп"?

Фирмата е регистрирана през 1997 година. Съдружници в нея са Миодраг Стоев, Цветослав Лазаров, Станислав Танев и Страхил Димчев, който е управител на дружеството. Последните двама са бивши състезатели по борба.

В последния брой на вестник "Капитал" уводната статия "Ужилване за милиони" разкрива аферата по източването на 5 614 923 лева от Държавния резерв. Публикуваме част от статията.

"Договорът с "Олимп груп"

е бил сключен на 24 юни 1999 г. Той предвижда фирмата да изтегли на разсрочено плащане 11 хил. тона дизелово гориво от Държавния резерв. Горивата били теглени на части от петролна база в Сливен. Стойността на договореното количество дизел - 4.116 милиона лева - за колкото е и издадената от БУБ банкова гаранция. В един момент Нефтохим е вдигнал цената на дизеловото гориво и това е наложило тегленето да бъде преустановено. Оттук е дошла и разликата между сумата по гаранцията и действително дължимите суми от "Олимп груп". Според сметките на Държавния резерв фирмата дължи 5 614 923 лева за общо 8.8 хил. тона получено гориво. От него са били платени само 530 000 лева. Изглежда "Олимп груп" е имала проблеми с издължаването, тъй като се е наложило удължаване на срока за плащане. Това е станало с анекс към договора, подписан на 5 октомври. Той е дал на фирмата време да внесе дължимата сума до 20 ноември. Договорено е било също, че останалото количество до 11 хил. тона ще бъде предадено, след като фирмата се разплати за вече получените количества."

Димитър Вълков, управител на клона на БУБ в Ботевград:

" Не мога да кажа нищо конкретно. Има си собственици на банката. Аз нямам никакво отношение по този случай. Всички кредити и гаранции се дават със съгласието на собствениците. Аз съм един обикновен изпълнител."

Марина Лазарова, съпруга на Цветослав Лазаров:

"Не отговаря на истината написаното във вестник "Капитал", но аз не мога да коментирам дейността на фирма "Олимп груп". Съпругът ми е по бизнес извън страната и ще се върне след няколко дни. Не зная да е обявен за издирване, никой от полицията не е идвал да го търси. Слуховете, които се разпространяват за него, са клевета."

Крадци на телефонен трафик ужилват фирми и граждани

Един от последните удари са телефоните на кабелната телевизия. Грандиозната сметка от 500 нови лева за последния месец накара шефовете в медията да поискат разпечатка за всички водени разговори. Данните от компютъра на ТВД изкараха наяве истината, че от телефоните на фирмата са проведени 23 разговора с чужбина само за един месец. Повечето от тях са водени след полунощ, когато в офиса няма никой. Говорено е с Гърция, Австрия, Германия и къде ли не, като са навъртени 2975 импулса. В пари това струва около 150 лева само от международните разговори. В разпечатката са обаче и десетки обаждания на мобифони. Част от номерата са в Ботевград и след кратко проучване се разбира, че те принадлежат на свързани помежду си хора, известни с криминалните си прояви. Докато траеше проверката, в редакцията се обадиха и собствениците на други фирми, които донесоха разпечатки на телефонните си разговори. В тях също са открити разговори с чужбина или с мобилни телефони, които са им непознати, и то във време, когато офисите са били затворени.

Над 1000 подписа в подкрепа на Димитър Манолов
 

По инициатива на настоятелството на Основно училище "Николй Йонков Вапцаров" е изпратена петиция до министъра на образованието Димитър Димитров, до началника на инспектората по образование Здравко Иванов и до кмета Цв. Савов. В петицията се настоява Димитър Манолов да остане на заеманата от него длъжност директор на ОУ "Вапцаров" до провеждането на конкурс. Петицията е подписана от 76 учители, 560 родители и 450 ученици.

Както информирахме, в училището се извършва комплексна проверка по учебно-възпитателната работа. Димитър Манолов обвини част от проверяващите, че са тенденциозни. Сред тях е инспекторката Тоня Адамска, за която в подобен стил пише и в. "168 часа" в последния си брой.

 
Разцепление сред ромите в Ботевград
 

Общинското ръководство на НА "Евророма" протестира срещу новосъздадения Общински ромски съвет и протестното им писмо е връчено на кмета на общината Савов на 17 януари. Писмото е подписано от 165 роми.

"Жителите на V -ти квартал не са съгласни с хората, които членуват в този общински съвет", се казва в писмото. Пишещите настояват членовете да бъдат избрани на махленско събрание.

На последното заседание на ромския съвет от 14 януари мненията на тримата представители на "Евророма" не са взети под внимание. Нещо повече - под влиянието на политически пристрастия те са наречени "бита карта" и им е заявено: "Вие нямате право на глас". Представителите на "Евророма" са напуснали залата.

Повечето от членовете на създадения ромски съвет работят на политическа основа, а не по ромските проблеми, завършва писмото.

Общественият ромски съвет бе създаден преди повече от месец като консултативен орган към местната админиспрация. Председател на съвета е общинският съветник от БСДС Марин Пеев, който е и единственият представител на ромите в местния общински съвет, състоящ се от 29 души.

По време на предизборната кампания в последните местни избори ромите бяха най-ухажваната част от населението на общината. И то не само с думи, но и с подаръци, захар, олио, кюфтета, безплатна музика, та дори и с пари. Оттогава е и политическото разделение между зциганската общност в общината. НА "Евророма" подкрепяше коалицията БСП, Евролевица, ОБТ, Отечествен съюз.

 

СПОРТ

Мирослав Ралчев се връща в "Балкан"
 

Голяма е вероятността в мачовете на "Балкан" от пролетния дял на първенството, което ще започне на 4 март, да вземе участие и бившият капитан на отбора Мирослав Ралчев. Възможността той да бъде преотстъпен от сегашния си клуб - шампиона "Черно море", е съвсем реална.

Миналата седмица контакти с изпълнителния директор на БК "Балкан" са имали както самият играч, така и изпълнителният директор и зам. председателят на БК "Черно море" Симеон Варчев.

Както е известно, 29-годишният Ралчев от есента на миналата година бе привлечен от "Черно море". Той напусна "Балкан" поради финансовия колапс в клуба. По същите причини от шестия в миналогодишното първенство напуснаха още Веселин Тодоров и Николай Доновски, които отидоха във "Фикосота" Шумен, но от тази година остана само Тодоров. Младият гард Галин Михайлов стана играч на софийския "Академик".

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика