botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 05, 31 Януари - 6 Февруари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

17 длъжности в общинската администрация да се обявят на конкурс
 

Предложението е на групите съветници от БСДС и ВМРО - Демократическа партия и се отнася до два отдела: Общинска техническа служба и Стопанска политика. Антон Стоянов и Атанас Танчев са щефове на отделите, в кито работят общо 17 служители. Предложението ще се разглежда от Обинския съвет на 3 феврураи. Мотивът на вносителите е да се подобри работата на общинската администрация.

Преизбраха ръководството на СДС в Правец

Отчетно-изборното събрание бе проведено на 27 януари в бившата приемна на Тодор Живков в присъствието на около 30 партийни членове. След 4-часово заседание, на окето е имало само двама кандидати за председатели - Венелин Панчев и Гетко Гечев, за Панчев са гласували 22-ма, а за Гечев - 14. Избрани са и трима зам. председатели - Гетко Гечев, Ангел Аспарухов и Димитър Върбанов. Секретар е Иванка Ценева.

Работницзи от "Микропроцесорни ситеми" в Правец oбвиняват СДС-лидери в политическа намеса
 

На общо събрание на 25 януари около 200 работници единодушно гласуваха декларация, в която настояват да се прекрати политическата намеса в работата им. В документа те обвиняват депутата Иван Сунгарски, областния координатор на СДС Божидар Въжаров и председателя на Общинския съвет на СДС Венелин Панчев в такава намеса и твърдят, че продължават опитите им да налагат и сега в ръководството на фирмата вече компрометирали се хора, уличени от завършилата наскоро ревизия. След остри пререкания с присъстващите В. Панчев напусна преждевременно събранието. Избрана бе 9-членна комисия начело с председателя на федерация "Електроника" Здравчо Здравчев, която ще защитава интересите на работниците пред всички инстанции. Работещите изпратиха телеграма до президента Петър Стоянов и министъра на икономиката Петър Жотев с настояване за незабавна среща с тази комисия. Хората искат новото ръководство, назначено от държавата, спешно да открие процедура за изготвяне най-сетне на колективен трудов договор.

Според твърдения на служители, в последната година дружеството е натрупало още 1.5 милиона марки дълг, а от различни помещения в комбината продължава да изчезва мистериозно скъпа техника. Завършилата наскоро ревизия уличава отделни шефове за общо над 400 000 долара, те обаче криели ревизионния акт. Работниците настояват тези документи да се огласят, от нарушителите да се търси съдебна отговорност и да се направи нова ревизия.

Иван Сунгарски: "Не знам за какви хора става дума"

Това бе лаконичният и единствен коментар на Сунгарски, който е и председател на областното ръководство на СДС. Репортер на вестника го попита запознат ли е с декларацията на работниците от Правец, които го обвниняват, че стои зад компрометирани ръководители и има вина за състоянието на фирмата.

 

ИКОНОМИКА

Хонорарът на приватизационната комисия е гарантиран
 

Това гласуваха съветниците на 27 януари по искане на председателя на комисията Георги Донков. Той се аргументира с увеличаването на сделките с разсрочено плащане, при които на комисията няма да се плаща веднага.

На искането се противопостави комисията по законността с мотива, че са по-важни интересите на общината. Може по някоя сделка да не постъпи плащане, тогава и на членовете на комисията не бива да се плаща, каза Росица Симеонова. Тя бе подкрепена от Николай Чудомиров (БКП), койти изрази възмущение, че съветници ще вземат пари, а в същото време бедните ровят из кофите за смет.

При гласуването бе прието, че комисията ще получава възнаграждение в края на всяко тримесечие до 1.4 на сто от стойността на сключените сделки.

Община Ботевград и "Булгаргаз" създават акционерно дружество за газификация
 

След петгодишни неуспешни опити създаването на акционерно дружество за газификация на Ботевград вече е напълно реална възможност. В общината пристигна официално писмо, подписано от шефа на Държавната агенция по енергетика Иван Шиляшки, с което се дава разрешение "Булгаргаз" да участва в дружеството с 20%.

На заседанието на Общинския съвет на 27 януари бе решено участието на общината да бъде 80% от уставния капитал. Зам. кметът Мариус Цаков и съветникът Иван Минев са избрани за представители на общината в Общото събрание на дружеството.

Повече от 3 часа продължи изборът на двамата общински представители в тричленния Съвет на директорите. От страна на "Булгаргаз" това е директорът на ботевградския клон Пенко Ефремов. Процедурата се проточи, тъй като съветниците решиха да изберат двама от шестимата кандидати чрез таен вот. Желаещи да станат членове на борда бяха Павел Павлов, Михаил Димитров, Милчо Христов, Олга Влайкова, Ваньо Петков и Николай Дуцкинов. В крайна сметка след няколко гласувания вотове получиха Павел Павлов и един от направените три нови предложения - Васил Славов.

Съветниците приеха проекто-устав на дружеството, който ще бъде предложен на Общото събрание. В АД-то ще има място за всички частни фирми, които проявят интерес, увери кметът Цв. Савов.

 
Кино "Стамен Панчев" купено от местната кабелна телевизия
 

Новият собственик на държавното кино "Стамен Панчев" е кабелният оператор за Ботевград фирмап"Бонев и съдружие". Сделката бе слючена на 24 януари, к(след като фирмата сптечели явния търг, обявен от Министерство на промишлеността. Киното бе продадено за 60 000 щатски долара. Договорът за покупко-продажбата бе първият подписан от вицепремиера и министър на икономиката Петър Жотев за 2000 година.

 
Оранжерията в Трудовец има купувач
 
Офертата на Асен Асенов, президент на фирма "Лариса -Р" от София, е класирана на първо място на проведените на 24 януари т.г. преговори с потенциален купувач за продажба на оранжерията. Цената на сделката е 250 000 лева и предстои подписването на договор. На конкурса се е явил още един кандидат, той обаче обяснил, че няма готовност да плати цялата сума веднага и по тази причина офертата му не бе приета. В комисията са участвали представители на земеделските кооперации в Трудовец, Скравена, Ботевград и Врачеш. Приходите от родажбата й ще бъдат преведени в отделна сметка, а разпределението ще се направи с протокол за всички правоимащи, съобкщиха членове на комисията.
 
Общината отдава сметосъбирането на търг
 

Поканата за участие в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка - сметосъбиране, сметоизвозване и експлоатация на твърди битови отпадъци, е публикувана в Държавен вестник на 25 януари. Изискванията към каниддатите са да са съобразили дейността си с нормативната уредба за ограничаване вредното въздействие, да имат необходимата техника и др.

Критериите за оценка на предложенията ще бъдат цена на услугата и използване на местна работна ръка. Общината ще плаща авансово сметките за сметосъбирането до 15-то число на текущия месец и окончателно след утвърден акт за извършена работа в началото на следващия месец. Кандидатите за участие в процедурата трябва да внесат гаранция в размер на 4000 нови лева.

 
Искат смяна на шефа на БКС
 

Кметът Савов е внесъл докладна записка до Общинския съвет, в която предлага съветът да освободи от заеманата длъжност директора на общинската фирма БКС Иван Василев. Предложението на кмета е подкрепено от писмените становища на двамата му заместници Цаков и Григоров. Мотивите за смяната са системни пропуски в работата и оплаквания от граждани за нерешени проблеми.

Докладната не бе разгледана на заседанието на съвета на 27 януари, тъй като дневният ред не бе изчерпан. На 3 февруари е насрочено продължение на общинската сесия. Десетки работнтици от БКС бяха дошли на 27 януари в заседателната зала да засвидетелстват подкрепата си към директора Иван Василев. Заради тяхното присъствие за първи път досега служители на охранителна полиция стояха в залата и следяха за реда.

 

ОБЩЕСТВО

На 420 безработни е плащала общината през 1999, само в първите 2 седмици на 2000 в Бюрото по труда се регистрираха още 341
 

По 1600 лв. месечно са плащани от общинския бюджет за здравни осигуровки на безработни през 1999 г. За периода юли-декември в общината са подадени 420 декларации.

От 1 януари за сметка на общинския бюджет здравни осигуровки ще се плащат на нерегистрирани в бюрото безработни, на регистрирани без право на обезщетение, на социално слаби майки и на майки в неплатено майчинство. До края на миналата седмица около 30 души са подали декларации.

Само за първите две седмици на годината в Бюрото по труда са се регистрирали 341 безработни. Този бум се дължи на снагнацията в частните фирми и на последното съкращение в бюджетната сфера, коментира Дочка Стефанова, началник на бюрото по труда. Ново увеличение на броя на регистрираните се очаква през февруари, когато изтича срокът на предизвестие на съкратените от бюджета. През зимните месеци на борсата се регистрират и работниците в "Мостстрой" и строителството, които през този сезон не могат да работят.

Издирват бизнесмен за неказонно оръжие

На 28 януари Районният съд бе насрочил бързо производство срещу Д. Ш. от Ботевград за незаконно притежаване на оръжие. В залата обаче се явиха само свидетелите. Обвиняемият не се яви, което принуди съдията да прекрати делото до издирване на подсъдимия. Постановена е мярка за задържане под стража, за което е уведомено РПУ. Делото ще продължи по общия ред.

Инцидентът, довел нещата до съдебната зала, е от седмица по-рано. Вечерта на 21 януари Д.Ш. се веселил едно от ботевградските заведения. СЛед като поел значително количество алкохол, бръкнал в джоба си и извадил пистолет. Започнал демонстративно да го върти в ръцете си, и то непосредствено под погледа на намиращ се по същото време в заведението високопоставен полицейски офицер. Офицерът се обадил в районното управление, откъдето изпратили патрулната кола. За щастие не пострадал никой. След направена справка се оказало, че оръжието е притежавано без да има съответното разрешение.

На следващия ден полицаите търсиха Д. Ш., но от него нямаше и следа. Почти четири саса стоя патрулната кола пред жилището му в кв. "Васил Левски", но той не се появи. Д.Ш. е бивш военен. От няколко години развива частен бизнес в Ботевград. Ако бъде признат за виновен, наказанието е до 6 години лишаване от свобода.

Секретни полицейски постове в жк "Север"
 

През последните две седмици в квартал "Свеер" са дежурили 5 секретни полицейски поста, информира общинските съветници началникът на РПУ Ботевград подп. Михаил Михайлов. Те са били поставени, за да пресекат сери5ята грабежи над граждани, които се извършват главно във времето от 19 до 22 часа. Десетина души тормозят квартала, показва полицейската статистика. Последният дързък набег на групата е бил в един от магазините в квартала, където Пинко, Чарли и Германеца - едни от тарторите на групата цигани, пазарували без да си платят. Тримата имат по 5-6 висящи дела. Преди няколко дни в Ботевград бе нападнат и ограбен и таксиметров шофьор.

Жителите на квартала са настръхнали срещу циганските набези. В специално писмо те се обръщат към политиците в града, тъй като полицейските мерки до този момент не дават резултат и тормозът продължава от години.

 
Австралиец се оплаква, че нарушават правата му
 

Жалбата на К. Р. (името му не споменаваме по негова молба) е подадета на 20 януари до консулството на Австралия у нас. В нея той описва инцидент, станал на 15 януари в дискотека "Нощ и ден" около 3 часа сутринта. Според К.Р., двама полицаи от местното РПУ, които празнували рожден ден, го сграбчили и изхвърлили от нощния клуб. Веднага след това той отишъл в полицейското управление и се оплакал. Дежурните полицаи довели колегите си, които се извинили на чужденеца.

Три дни след инцидента в централните вестници се появиха публикации, позоваващи се на информация от РДВР. В тях се твърди, че пийналият К.Р. без видима причина блъснал в гърба един от празнуващите полицаи, който се легитимирал и го извел навън. "Не съм дошъл в България, за да влизам в конфликт с полицията, а да правя бизнес", заяви по този повод К.Р. пред репортер на вестника. Той пребивава временно в България от май 1999 г. Преди около месец е регистрирал фирмата си KP technology и по неговите думи се занимава с различни изследвания в областта на химията.

 
Прочетоха констативния протокол от проверката в ОУ "Н.Й. Вапцаров"
 

На 25 януари директорът на училището Димитър Манолов прочете пред педагогическия колектив протокола от проверката, извършена от Инспектората по образование. На събранието не присъстваше представител на инспектората. В протокола са констатирани нарушения по воденето на документацията на училището, но не са открити финансови злоупотреби.

Здравко Иванов, шеф на Инспектората по образование, в телефонно интервю заяви, че след проверката ще последва наказание за директора, но не уточни какво. Той се възмути, че в подписката в подкрепа та Д. Манолов са участвали и ученици, даже от 4-ти клас, които могат да бъдат манипулирани.

 

СПОРТ

Изключително бягане на Даниела Йорданова
 

На републиканското първенство по лека атлетика за жени и мъже на закрито, проведено на 29 и 30 януари в столичната зала "Фестивална", едно от най-внушителните постижения бе на най-добрета бегачка в момента в България Даниела Йорданова. От дълги години тя живее и води подготовката си в Ботевград, а от миналия сезон се състезава за "Кремиковци Сити Експрес".

23-годишната лекоатлетка постигна на 1500 метра време 3:05.80 мин., което е трето в света за сезона след това на американката Реджина Якобс 4:-3.45, постигнато на 8 януари в Ню Йорк. Естествено, тя спечели златния медал, но главен прицел си остава застоялия се дълго републикански рекорд в тази дисциплина - 4:05.34 на Николина Щерева отпреди 15 години. В българската ранг-листа за всички времена постижението й е 6-то, след това на Тотка Петрова от Атина 1979 г. - 3:57.40, на Николина Щерева 4:02.33 от Будапеща 1985, Ваня Стоянова в Сочи 1984 - 34:03.14, Веселя Яцинска от Прага 1978 - 4:04.70 и на Лиляна Томова от Рим 1974 - 4:04.97.

Големият напредък на Даниела Йорданова е плод на упоритата дългогодишна съвемстна работа с треньора й - ботеврадчанина Димитър Василев. На Даниела предстои участие в Балканските игри в началото на февруари в Гърция на европейското в зала в Гент, Белгия в края на месеца.

Стела Йонкова - втора в България
 

С впечатляващ успех започна новия сезон ботевградската лека атлетика. На републиканското първенство при 12-13-годишните в зала "Фестивална", състезателката на "Балкан" Стела Йонкова Стойкова взе сребърния медал в дисциплината 800 метра. Според треньора й Иво Христов конкуренцията е била много голяма и постижението на Стела - 2:31.7 е много добър резултат. Особено като се вземат предвид съвсем нечовешкщите условия за подготовка.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика