botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 06, 7 Февруари - 13 Февруари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Шефът на БКС остава до април
 

Общинските съветници разгледаха искането на кмета Савов за смяна на управителя на БКС Иван Василев, но отложиха за април конкретното решение. Тогава ще се разглежда дейността на всички общински фирми. Такова бе становището и на комисията по законност и местно самоуправление.

Всички се съгласиха да изслушат Иван Василевн и той оспори отправените към него от страна на кметското ръководство обвинения. От изнесената справка стана ясно, че БКС е приключвало с печалба трите последни години. Което поставя под съмнение обвинението за несправяне с работата. Общинската администрация коригира едностранно договора за снегопочистването, след като бе подписан, каза Иван Василев.

В БКС работят 120 души. Фирмата не разполага с тежки машини, което бе причина за недоброто почистване на снега на 31 декември и 1 януари,. Което, от своя страна, стана причина кметското ръководство да се опита да прехвърли обвиненията към шефа на БКС.

ИКОНОМИКА

Общината преговаря с холандците за разширяване на газификацията и за нови инвестиции
 

Работна среща по демонстрационния проект за битова газификация на Ботевград е насрочена на 9 февруари. Тя ще се състои в Държавната дирекция по енергетика с участието на г-н Ван Лаар, който отговаря за проекта от холандска страна. Преди официалните разговори в София Ван Лаар посети Ботевград и се срещна с общинското ръководство. Обсъдени бяха предложенията на общината за разширяване на газопреносната мрежа.

В стратегическия план за развитие на газификацията през 2000 г. са включени няколко големи консуматори - ОББ, хотелите "Синьо небе" и "Ботевград", сградите на съда и прокуратурата, кино "Стамен Панчев", Данъчната служба и др. Освен това в района на демонстрационния проект има 25 малки търговски обекти, които също са потенциални консуматори. Около 150 са и семействата, заявили желанието си да бъдат газифицирани домовете им.

Все още неофициално, но холансктаа страна е изразила готовност да отпусне допълнителна субсидия за разширяване на демонстрационния проект в Ботевград. Изискването е да се включат поне трима големи консуматори, които да гарантират, че създаденото дружество ще може да се самоиздържа и да печели. На работната среща в Ботевград бяха обсъждание и други въпроси: възможно ли е да се привлече експерт от Холандия към Съвета на директорите на новосъздаденото "Балкангаз 2000" АД, може ли да се ускори изграждането на станцията за одориране на газа, колко ще струва и т.н. За нъпви път в разговорите участва и новоизбраният изпълнителен директор на "Балкангаз 2000" инж. Павел Павлов.

Помещението на Информационния център - реституирано
 

Наследниците вна Недко Георгиев Дилов, който някога е имал къща на мястото на днешния блок на площад "Освобождение" 5, са получили право да ссатан собственици на помещението, в което сега се намира информационният център на демонстрационния българо-холандски проект. Общината ще търси ново помещение за Центъра. Засега се обсъжда вариант в сградата на БКС или в един от съседните магазини .(където се продават електроуреди /при Кънчо/).

Реституционни претенции има заявени и към други обществени сгради. Около 7% от собствеността на "Нова Деница" АД вече е в ръцете на частни лица, чиито реституционни искове са удовлетворени.

От общината съобщиха също, че има заявени претенции за реституция и към южното крило на сградата на общината, където се помещава Първа частна банка и съседните помещения на партера.

 
Шофьори винят ръководството на "Зелин Автотранспорт"
 

Заради корупция и кражби държавният превозвач е в незавидно положение, заявиха шофьорите от държавната фирма, които на 2 февруари проведоха бурен разговор с управителя Румен Иванов. "През касата на предприятието са минали милиони левове от продажби, а сега няма нищо - твърдят работници. - От 600 автобуса са останали само 10 и няма пари за гориво и ремонти. нормално ли е 20 шофьори да издържат 60 души друг персонал?"

Това бяха само част от обвиненията им. Повод за шумния разговор бе решението на управителя Румен Иванов държавнитя превозвач да се оттегли от изпълнението на договора си с общината за транспортно обслужване. След срещата с шофьорите от "Зелин Автотранспорт4 той промени намерението си и "Зелин Автотранспорт" продължи да покрива линиите си от схемата. За това решение допринесе и фактът, че общината преведе 2700 лв. целева субсидия за януари. Междувременно държавният превозвач и частните фирми подписаха споразумение за 50% проскъпване на билетите от 7 януари. Билетът до Софияь става 3 лв, до Правец - 60 ст., до Трудовец и Скравена - 40 ст.

 
До 405 лева стигна месечният наем за вестникарска сергия
 
На проведения миналата седмица търг за отдаване под наем на местата за продажба на вестници наддаването достигна до 4-5 лв., съобщиха от общината. Началната месечна наемна цена бе 36 лв (без ДДС) за всяко от 14-те места, на които е разрешено да се продават вестници. В търга участва и бившият директор на Керамичния завод Георги Николов, известен с прозвището Далаверата. Един от досегашните разпространители - Дочо Дончев, не спечели нито едно място.
 

ОБЩЕСТВО

Покрив на къща изгоря заради необезопасен комин
 

Пожарът пламнал около 22 часа на 5 февруари, но искрата е тлеела поне час по-рано. Обитателите на двуетажната къща на ул. "Стара планина" 24 са имали късмет, че инцидентът не е станал по-късно през нощта. Пристигналата противопожарна кола е локализирала огъня и е спасила къщата,. Изгорял е покривът, намиращият се на тавана дървен материал и трици. Най-вероятно причина е необезопасеният комин, тъй като огънят е тръгнал от тавана.

Кървав побой в дискотека "Фламинго" в Правец

От РПУ Правец настояват собственикът Румен Гунински да вземе мерки за сигурността на заведението.

Пореден кървав сблъсък се състоя в нощта около 1 часа срещу 4 февруари в прочутата с побоищата си дискотека "Фламинго" в Правец. Пострадал е 21-годишният Пламен П. Маринов от Ботевград, който е бил откаран в "Пирогов" с разпрана буза. По първоначални данни причинителите на инцидента са братята от Правец Мариан и Анатоли Н.Н. на по 21 и 19 г., и двамата криминално проявени. Подбуда за сбиването е прекомерната употреба на алкохол, а опасната рана върху лицето на пострадалия е оп удар със счупена бутилка. РПУ Правец изяснява случая. Планира се среща със съдържателя на заведението - общинския съветник от БСП в Правец Румен Гунински, за вземане на мерки срещу честите инциденти в дискотеката.

Дом за възрастни хора ще бъде открит в Етрополе
 

Първата стъпка направиха общинските съветници, които на заседанието на 4 февруари решиха да предоставят старата сграда на болницата на службата за социално подпомагане. Росица Христова мотивира искането си с намерението там да бъде открит дом за възрастни хора с физически увреждания. В сградата, която не се използва от няколко години, има запазено отделение за рехабилитация и то ще бъде използвано. Само в един дом в страната има такова отделение.

Предвижданията са първоначално да бъдат настанени 50 души. Домът ще бъде общински, на подчинение на службата за социално подпомагане. Разрешение за откриването му трябва да даде социалното министерство. Ще търся начини за финансиране, каза пред репортер на вестника Росица Христова. На първо място целеви субсидии. В момента 11 души от община Етрополе чакат да бъдат настанени в дом, което е изключително трудно. От Правец желаещите са 10.

 
2000 лева са отпуснати за ремонт на ботевградския църковен храм
 

Решението е на общинските съветници, след като специална комисия направи оглед на църквата "Св. Вознесение Христово" и прецени искането на настоятелството за основателно. Комисията ще обходи всички църкви в общината и където има нужда, ще бъдат онпуснати средства за ремонт.

 

СПОРТ

Баскетболен клуб "Балкан" с ново ръководство
 

Редовното отчетно-изборно събрание на баскетболен клуб "Балкан", което се проведе на 3 февруари, избра нов управителен съвет. Мандатът на новия ръководен орган е двегодишен, както е по устава на клуба.

За пръв път откакто съществува организиран баскетбол в Ботевград, председател не е кметът на общината. В предварителни разговори Цветолюб Савов не бе приел поканата да оглави спорта Номер 1 на Ботевград. За което получи упрек от доайена Иван Колев, че не спомага за обенинението на баскетболните деятели в града. Няма професионализъм, бе лаконичен кметът Савов и натърти за пореден път, че спортната база е държавна собственост и общината няма право да отпуска необходимите за поддържането й средства.

Над 120 хил. лв. годишно са необходими за добро представяне само на мъжкия отбор. С надежда да осигури тези средства бе избран управителен съвет, начело на който застана зам. кметът д-р Мариус Цаков. Останалите шестима са господата Найден Райчинов, директор на "Възход" Трудовец, Николай Съйков, шеф на "Металообработка и зъбопроизводство" ЕАД, Василев, директор на Държавно лесничейство Ботевград, бизнесмените Георги Боилов и Николай Братанов и досегашният изпълнителен директор на клуба Николай Пеев.

"Монтана" разпиля "белите" на финала
 

Купа на България - жени

В продължение на 3 дни - от 4 до 6 февруари, Ботевград бе домакин на финалния турнир за купата на страната. След повече от 10 години публиката имаше възможност да види най-добрите женски състави у нас. Към наградния фонд, осигурен от официалния спонсор на БФБ "Плевенско пиво" тази година се прибавят е 22 000 лева от "София Франс Ауто" (половината за мъжките отбори).

В петък бяха двата мача за излъчване на финалистите, в които победителите не срещнаха особена съпротива от съперничките си. "Монтана" победи "Марица Кършияка" с 82-60, а Славия-Кремиковци разгроми миналогодишния носител "Нефтохимик" Бургас с 85-56. В срещата за 3-4 място, която бе най-оспорвана, провдивчанки се наложиха над "Нефтохимик" с 80-73.

В погром за обединения тим на "Славия-Кремиковци" се превърна финалният мач в неделя. Състезателките на "Монтана" нито за момент не дадоха повод някой да се усъмни, че са по-класният отбор както в колективен план, така и индивидуално. Като че ли единствената интрига бе това дали ще бъде достигната котата от 100 точки - нещо, което рядко се случва в женски мач. И когато ботевградчанската Диана Найденова фиксира стотачката на таблото, невероятната агитка на "Монтана" изригна. Най-много за "Монтана" вкара Жанет Жельова - 31, Росица Каролева е с 29, Диана Найденова е с 14. Особено голям бе приносът и на 25-годишната рускиня Олга Кудрявцева, висока 201 см. Тя заслужи месечната си заплата от 1000 щатски долара не само заради 18-те отбелязани точки, а и заради това, че обезличи високата 204 см тежаща 115 кг американка Тифани Джонсън, избрана през 1998 г. в драфта на WNBA.

На мача присъства цялото новоизбрано ръководство на БК "Балкан", както и кметът Цв. Савов, който връчи сребърните медали.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика