botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 6, 5 Февруари - 21 Февруари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

ИКОНОМИКА

Скандал за водата на язовир "Бебреш"
 

Миналата седмица "В и К" спря водата от язовира, чието количество се отчита с водомер, и остави само резервната, където водомер няма. "Това е чиста кражба, на нас не я плащат, а я продават на потребителите", възмутиха се от "Напоителни системи" и заявиха, че ще спрат цялото подаване на вода за Ботевград.

Публична тайна е, че от години "В и К" черпи вода от две места на язовир "Бебреш". Според договора с "Напоителни системи" "В и К" заплаща 30 кубика вода през н.нар. "байпасна връзка", въпреки че през нея изтича двойно по-голямо количество.

От ръководството на "Напоителни системи" София са наредили байпасната връзка да се затвори. Дотовмор между "Напоителни системи" и "В и К" за 2001 година все още не е сключен. Според директора на "В и К" Георги Петров в него има клаузи, които той не е съгласен да подпише: изискването само за 20 дни да монтира водомерно устройство на байпасната връзка, да плаща водатна до 5-то число на следващия месец и правото на "Напоителни системи" да спира водата, ако В и К не изпълнят клаузи по договора.

"Ако не спазвам договора може да се съдим, но не и да се спира водата на населението", категоричен е Георги Петров. Общо 24 000 лева дължи В и К на Напоителни системи за неплатена вода, съобщи Марко Симеонов. От водното дружество обаче контрират с аргумента, че за 2000 г. са платили над 170 хил. лв. за ползването на вода от язовира, а Напителни системи за изразходвали нищожна част от парите за поддържане на язовира.

Георги Каркъмов, зам. министър на земеделието и горите:

Община Ботевград трябва да докаже готовността си да поддържа язовир "Бебреш"

ОБЩЕСТВО

Над 50 разярени роми пребиха софиянец
 

Пострадалият Владимир Казаков, на 25 г., е закаран със счупен череп, нос и мозъчна контузия във Военно-медицинския институт в София. Там му е направена сложна мозъчна операция.

Инцидентът се разигра на 29 януари вечерта. Владимир Казаков дошъл около 17 ч. от София с още двама свои приятели - Ивайло и Калин, за да си купят евтини цигари. Уговорката била направена предварително по телефона. Човекът, който предлагал сделката, се представял с името Милчо. Той обещал да ги чака на светофара при болницата. В учерения час софиянците дошли и Ауди и Тойота били заведени в циганската махала. В една от къщите показали стоката (в стаята имало телевизори, музикални уредби и цигари). Владимир платил 2000 марки, а приятелят му отишъл до бензиностанцията на Шел, където по предварителна уговорка ги чакал бус. Младежът се върнал в стаята, но там видял 5-6 непознати. Разбрал, че става жертва на измама и извадил личния си пистолет. Стрелял няколко пъти във въздуха, след което за броени минути се събрали повече от 50 обитатели на махалата. Те отмъкнали GSM, златни накити и го пребили. Опитвайки се да избяга, Владимир влязъл в двора на Милчо Михайлов на улица "Кирил и Методий". По-късно семейството го закарало в Спешна помощ. Свидетели твърдят, че в болницата дошъл Бемката, с когото жертвата явно се познавал. От полицията заявиха, че по случая има заподозрени лица.

Непълнолетна набеждава мъж в блудство, за му вземе печалба от тотото
 

На 29 януари т.г. Окръжният съд оправда Й. Г. от Етрополе, след като Районнитя съд го е осъдил на 2 години затвор ефективно и парично обезщетение от 1000 лева. Обвинението срещу него е за блудствени действия, извършени по насилствен начин.

Колелото на съдебната машина се завърта, когато 14-годишната Г.Г. подава жалба, че на 4 юли 1999 г. е била отвлечена от Й.Г., който блудствал с нея във вилата си. Същата вечер тя била в компанията на три момчета в етрополското село Рибарица. По нейно твърдение, на тръгване обвиняемият изявил желание да я изпрати и след като отказала, започнал да я дърпа. Момчетата се опитали да й помогнат, но не успели. Отишли пред вилата на Йонко, където момичето било затворено.

Пред съда обаче свидетелите казват, че са излъгали по време на предварителното производство и се отказват от показанията си. А.П., който е приятел на "потърпевшата" обяснява, че са се наговорили да инсценират отвличане, за да обвинят Й.Г. и така да му вземат парите, които наскоро спечелил от тотото - 2767 лева. Почти за толкова (2500 лева) е и предявеният граждански иск. Приятелка на Галина свидетелства, че ечерта преди случая тя няколко пъти я попитала дали наистина Йонко е спечелил толкова пари от тотото. Заключението на съдебно-психиатричната експертиза за Галина е, че има твърде богата за нейната възраст сексуална култура.

Въпреки липсата на доказателства за вината на Йонко, Районният съд го осъжда на две години затвор. "Не бяха взети предвид показанията на свидетелите, което е правен абсурд - коментира защитникът по делото адвокат Ангел Богданов. - Осъден бе невинен човек заради меркантилни съображения на жалбоподателката. Липсваха и медицински свидетелства за насилствени действия."

 
Глобяват със 100 лева нехайна майка
 

За пръв път общинската комисия за борба с противообществените прояви в Правец наложи глоба на родители, които са нехайни при отглеждането и възпитаването на децата си. Сто лева трябва да плати М.В. заради безхаберното си отношение към множеството кражби на дъщеря си и сина си. Дъщерята е ученичка в СПТУМ Ботевград.

Въпреки упоритите опити за съдействие от страна на комисията и детската педагогическа стая, жената и съпругът й не само не обръщали внимание, но и поощрявали поведението на непълнолетните си наследници. Майка и дъщеря демонстрирали добро самочувствие и дори се държели нагло пред комисията.

Наказателният акт може да се обжалва в 14-дневен срок за замяна с общественои полезен труд. По преценка на кмета на общината трябва да се отработят между 50 и 500 часа.

 
Софийски полицаи разбиха канал за контрабанден внос на часовници
 

Нерегламентиран внос на часовници от Китай разбиха при акция полицаи от Второ РПУ в София. Повече от година и половина стоката пристигала с карго полети на летище София, а вносителят плащал мито само за малка част от нея. Контрабандният канал е следен от месеци. Първо са засечени няколко банкови превода на хиляди щатски долари. Те се извършвали чрез ОББ, а краен получател била една и съща китайска фирма Засечен е и маршрутът на доставките от Пекин през Русия до аерогара София.

При пристигането на българска земя последната пратка на ръчни часовници била проследена до крайния получател. Оказва се, че това е ботевградският търговец Христо Кирилов. Полицията влиза в склада му и проверява всички 16 кашона с вносна стока. Установено е, че само за една част от откритите 8500 часовници търговецът е платил мито. Второто констатирано нарушение е обявената неоснователно ниска цена от 50 стотинки за часовник. За да се омбити не цялото количество от стоката, има замесен човек от митницата, твърдят компетентните органи.

В момента на полицейската акция в склада е имало няколко купувачи. Те казали, че контрабандно внесените часовници са предназначени за магазини от цялата страна, в които един часовник струва 15 лева. Предполага се, че каналът е бил използван и за внос на електронна битова техника от Китай и Тайван. При съмнение за контрабанда, по закон полицията е трябвало да уведоми митническото бюро в Ботевград и съвместно да извърши проверка на склада, каза за "По света и у нас" началникът на Районно митническо управление в София Димитър Маринов. Той уточни още, че на аерогара София е бил извършван само документален контрол на внесената стока, физическият не бил задължителен.

При излъчването на репортажа по националната телевизия ясно се виждаха документи, подпечатани с печата на митница Ботевград.

 

СПОРТ

Закриват баскетбола в "Балкан"?
 

Треньори и играчи готови да напуснат, няма пари за подготовка и състезания

 

Китайци избират Ботевград за футболна школа, пращат оферта на кмета
 

Китайски бизнесмени и футболни специалисти от ФК "Чънду" са избрали Ботевград за двегодишната си школа за млади китайски футболисти. В тази връзка представителят на клуба за България Гао Гуосян е изпратил писмо до кмета Цветолюб Савов.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика