botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 07, 14 Февруари - 20 Февруари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Президентът Петър Стоянов идва в Ботевград
 

На 15 февруари президентът на републиката Петър Стоянов ще посети Ботевград. Визитата му започва в 14 часа в "Пластхим". По програма срещата в завода трябва да продължи един час. В 15 часа Петър Стоянов ще поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев, а след това официално ще бъде посрещнат пред сградата на общината. Той ще има разговор с общинското ръководство, след което президентът е изявил желание да направи разходка из града. По наша информация той ще стигне до църквата и после ще се върне пеш до центъра.

От 17 часа в големия салон на читалището ще се състои среща на президента с обществеността. Още в края на миналата седмица общината започна трескава подготовка за посещението. В неделя бе измит централният площад - нещо, което за последен път бе правено преди Великден 1994 година.

Сменят директора на училище "Н.Й. Вапцаров"
 

Очевидно с такова намерение дойде в Ботевград на 10 февруари шефът на Регионалния инспекторат по образование Здравко Иванов. Той е имал предварителна уговорка с директора Димитър Манолов да го чака в училището. Когато пристигнал, обаче, секретарката го уведомила, че Манолов се почувствал зле и останал в болницата. По-късно се разбрало, че е в болничен отпуск.

По същото време насрочена среща с Иванов имал и претендентът за директорското място на "Вапцаров" Петко Петков. Поради възниклата ситуация, с него не е воден никакъв конкретен разговор. "Вече ми омръзна това положение - оплака се Петков пред наш репортер, който от дълго време драпа за директорския пост. - Най-после трябва да стане ясно кой ще е директор - аз или Манолов." Регионалният инспекторат се кани да иска ревизия за болничния лист.

 
Депутатът Георги Карабашев посети кмета на Правец
 
Депутатът от БСП, който се прочу с наглото нападение срещу него в дома му в Сливница от страна на неизвестни лбандити, на 8 февруари е разговарял с кмета на Правец Цанко Маринов по проблемите на "Микропроцесорни системи". Той е обещал, че лично ще търси контакт с вицепремиера и министър на икономиката Петър Жотев. Карабашев е потвърдил своята версия, че нахлуването в дома му не е с цел обир, а за сплашване, което не свързва с внесеното от него питане в парламента за далаверите около правешкия кобминат. Той не би могъл да си обясни защо нападателите са избрали тъкмо момент, в който и двамата със съпругата му са били вкъщи, при положение че често отсъстват от дома си.
 

ИКОНОМИКА

Холандците готови да инвестират още 490 000 DM
 

в демонстрационния проект за битова газификация

Ханс Ван Лаар, представител на холандското министерство на икономиката Сентер, заяви готовността на холандското правителство да отпусне още 490 000 германски марки за довършване на демонстрационния проект за битова газификация на Ботевград. Това стана по време на работната среща, проведена на 9 февруари в Държавната агенция по енергетика. Тогава бе връчен и документът, с който холандското правителство предава собствеността върху изградената мрежа на общината. Ако до началото на април общината успее да преустрои столовата на ОУ "Вапцаров" в котелно помещение, символичното откриване на изградената вече мрежа ще бъде направено от министъра на външната търговия на Холандия. Той вероятно ще бъде придружаван и от наши министри. Засега се коментират имената на Петър Жотев и Муравей Радев.

Вицепремиерът Петър Жотев кани на среща ръководството на Правец и политическите партии
 

Поканата е за 16 февруари от 10.30 ч. в министерството на икономиката. Тя е в отговор на писмото, което общинското ръководство и политическите партии изпратиха до премиера и вицепремиера с искане да обсъдят проблемите на "Микропроцесорни системи". В срещата ще участват кметът на общината Цанко Маринов, лидерите на БСП, СДС и Евролевицата. КТ "Подкрепа", Демократическа партия и БЗНС-Народен съюз не подписаха писмото с мотива, че проблемът се политизира от хора, които нямат доверието на работниците.

 
Арабската фирма поддържа интереса си към "Чавдар"
 

Това съобщи представителят на "Дайър груп" за България г-н Балканджиев. Арабската фирма очаква да научи цената на "Чавдар" тази седмица. Миналия петък приключи инвентаризацията на складовото стопанство, която бе задължителна, за да могат оценителите в София да формират крайната цена.

Както вече сме информирали, в "Дайър груп" влизат фирми от Саудитска Арабия, Йемен, Сирия и Азърбайджан. Една от дейностите й е да осигурява превоз на поклонници до Медина и Мека. Другият кандидат за "Чавдар" е РМД "Чавдар 99". В началото на декември м.г. зам. министърът на промишлеността Едит Гетова направи изявление, че ще сключат сделка с РМД-то, ако за "Чавдар" няма кешов купувач.

 

ОБЩЕСТВО

Министерството и НЗОК действат срещу съсловието
 

"Имаме чувството, че Българският лекарски съюз ни предава, вместо да ни защити", твърдят местните медици, които на 10 февруари проведоха общо събрание. Лекарите от общината са притеснени, че законът за лечебните заведения ги принуждава да се превърнат в търговци. Пакетът здравни услуги, които безплатно трябва да се осъществяват на осигурените лица, е раздут, като са включени дори и дейности, неспецифични за тях - транспорт, посредничество между пациенти и институции и т.н.

Здравната каса ще отпуска за покриване на стопанските разходи месечно отколо 900-1000 лева и по около 300 лева за възнаграждение за труд. Според изчисления, направени от местни лекари, общата цена на прегледа на един болен заедно с труда е равна на 2.76 лв. Това кара медиците да мислят, че много от тях ще фалират още в началото на практиката си. "Ние не сме банка или бакалия. При фалит там действа законът за фалитите - влиза синдик и разпродава имущество. Но представяте ли си ние да фалираме. Търсят ни например за болно дете, а ние простичко отговаряме: Не можем да ви помогнем, защото сме фалирали! Направо е абсурдно. При такава ситуация е възможно и физическо насилие над нас", коментира по този повод психиатърът д-р Стоян Стоанов.

Ето защо ботевградските лекари настояват за извънредно общо събрание на Районната лекарска колегия, на което да бъде обсъдено предстоящото сключване на рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Общината ще плаща здравни осигуровки само на имащите право на социално подпомагане

Уточнението направиха от общинската администразия заради наплива от безработни да подават декларации. От началото на годината е влязло в сила изменение в закона, с което се ограничава кръгът на безработните, които се осигуряват за сметка на общинския бюджет.

Здравни осигуровки ще се плащат само на лицата, имащи право на социално подпомагане. Т.е. онези, които получават помощи от службата за социално подпомагане. Останалите ще трябва сами да плащат здравните си осигуровки. В противен случай няма да ползват безплатни здравни услуги.

Общинските аптеки да бъдат да бъдат закрити
 

Такава е разпоредбата на измененията и допълненията на Закона за лекарствените средства и аптеките, които са в сила от 8 февруари. Закриването им трябва да стане в тримесечен срок от тази дата. Изключение може да се направи само за общинските аптеки в населените места до 5 хил. жители. Такива име в петте големи села на община Ботевград - Врачеш, Трудовец, Скравена, Новачене, Литаково. Дали те ще бъдат запазени обаче трябва да реши общинският съвет. В Ботевград общинските аптеки са две. Аптеките са прехвърлени от държавата на общината, но само като дейност. Сградите, в които се намират и сега, са общински.

 
Собственици на гаражи протестират
 

Наемът за гараж е 4-5 пъти по-висок от наем за гарсониера 43-ма собственици на гаражи в жк "Север" са изпратили протестно писмо до общинския съвет, в което се настоява съветниците да вземат решение за отспъпено право на строеж на всеки от собствениците на гаражите. До узаконяването им те настояват да плащат разумен наем, който е по джоба на всички. (Наемът бе въведен тъй като гаражите са на общинска земя.) В противен случай са готови да поставят въпроса пред областния управител. В писмото те прилагат и аргументи в защита на своята позиция. Протестираме, защото:

1. Положението с гаражите не се решава рационално вече трети пореден мандат на Общинския съвет. Всеки от нас е декларирал гаража си и му плаща данък. Всеки от нас е подал молба за разрешаване закупуването на право на строеж върху общинска земя за своя гараж.

2. Това са гаражи с около 20 кв.м. площ, които се използват само за гаражи. Това не са търговски обекти, каквито има на други места в града, за да им се плаща висок наем.

3. Собствениците на тези гаражи са с доходи, които не позволяват да се плаща висок наем. 4. Началният наем на една гаражна клетка, който е гласуван, е 4-5 пъти по-висок от наема на една гарсониера от общинския жилищен фонд. Разликата е и в това, че гаражите са наша собственост, която сме закупили принудени от налагащата се нужда да опазим колите си.

 
Скинари нападат цигански домове
 

Три семейства искат да бъдат преместени от булевард "България" Трите общински къщи, които се намират на бул. "България", вече няколко пъти са обект на нападение от група младежи. Според обитателите на къщите - три ромски семейства, нападателите са привърженици на движението скинхедс и к(са на брой около 10-15 млади момчета.

"От 8 години живеем под наем в тези къщи, но такова чудо никога не е лбило. Идват вечер, чупят прозорци, псуват ни и викат: Не искаме цигани в центъра!" Това разказа една от обитателките. И допълва: "Вече ни е страх да се прибираме по тъмно, страх ни е дори да светваме лампите вечер. Искаме от общината да ни преместят."

В двете къщи (третата е реституирана и засега е празна) живеят общо 13 души, от които 6 деца. Вече няколко пъти са се оплаквали в полицията и прокуратурата. Засега не е ясно какво ще предприеме общината, която е собственик на къщите. Тя обаче задължително трябва да се съобрази с отдавнашните протести на живеещите в съседните блокове, че това е гето в самия център на града. Лошата хигиена е заплаха за всички живеещи наоколо.

 
380 пчелари в общината отбелязват Свети Харалампи
 
На 17 февруари се проведе годишното отчетно-изборно събрание на пчеларското дружество в Ботевград, което в момента наброява 88 членове, а в общинската организация членуват 380 пчелари. За председател е презибран Николай Вълов. По традиция на 23 февруари - деня на Свети Харалампи, покровител на пчеларите, ще се проведе вечер на пчеларя.
 

СПОРТ

Васил Гергов балкански шампион
 

На Балканиадата по лека атлетика, която се проведе на 12 и 13 февруари в Пирея, Гърция, ботевградчанинът Васил Гергов спечели златен медал в дисциплината троен скок с постижение 16.56 см. Премията, която той ще получи от БФЛА, е 1000 лв. Миналото лято възпитаникът на спортното училище в Плевен Гергов взе сребърен медал от европейското за младежи в Гьотеборг, Швеция.

Даниела Йорданова, както и доста от титулярите в националния отбор на България, не взе участие в Балканиадата. Нейната цел е предстоящото европейско първенство в зала, което ще бъде от 25 до 27 февруари в Гент, Белгия.

В събота успешно бягане на републиканския шампионат за младша възраст направи Гергана Стойкова, която зае 6-то място на 1500 м с добро за нея постижение от 5:23 мин. Преди две седмици малката й сестра Стела стана сребърна медалистка на 800 м при 13-годишните.

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика