botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 7, 19 Февруари - 25 Февруари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Евгения Живкова ще се кандидатира за депутат от Правец?
 

Внучката на бившия държавен глава Тодор Живков ще бъде включена в листите на БСП за предстоящите през юни избори. Това съобщи пред журналисти Иван Славков. Неговата партия "Напред, България" е член на лявата коалиция. От БСП в Правец коментираха, че досега не са водени разговори по повод евентуалното кандидатиране на Евгения Живкова.

 
Учреден клуб на Гражданска партия за България
 

Генерал Кирил Радев гостува на Териториалния клуб на Гражданска партия за България. В Ботевград членовете на партията са 32-ма. На 24 февруари в НДК националното ръководство свиква събрание за пререгистрация на партията, чийто лидер е Богомил Бонев, бивш вътрешен министър.

 

Генерал Кирил Радев, бивш шеф на НСБОП
"Организираната престъпност не е по улиците, тя е в кабинетите"

 
Мерките, които бяха предложени като противодействие срещу престъпността, са просто хвърляне на прах в очите на хората. Те бяха взети без преди това да се направи сериозен анализ какво е необходимо и какви са причините. От чисто професионална гледна точка сигурно се бих се съгласил да измисля или да приема една мярка, която във всеки случай би имала обратен ефект при състоянието на полицията и състоянието на цялото министерство в момента. Защото го няма респектът към самата фигура на министъра, който е човек обединител. По принцип е така, не говоря конкретно за Емануил Йорданов. Увеличаването на броя на полицаите не е панацеята, която може да доведе до промяна на условията. Причините според мен се крият в липса на политическа воля и във факта, че част от управляващите са свързани със структури на организираната престъпност. Генерират с властовите си пълномощия тази престъпност. Всичко останало са по-ниските етажи - конвенционалната, уличната престъпност, от която хората се плашат и която стана част от нашето ежедневие. Организиранат престъпност не е по улиците, тя е в кабинетите. Там се вземат решенията за комбинациите, за схемите, за парите, които правят по-късно. Списъците с кредитните милионери бяха направени късно. Като шеф на НСБОП започнахме да разследваме Банката за земеделски кредит на "Орион". Оказа се, че всичките са изгорени и няма никой отговорен за това. Макарона е плащал по 500 хиляди долара на месец, за да работи в Черна гора. Макарона имаше затруднения с бизнеса си. Познавах го лично покрай големия подкуп, който искаше от него шефън на икономическата полиция в София. Той имаше някакво доверие в мен, въпреки че по мое време бизнесът му в България бе спрян. Беше изнесъл една от линиите си в Черна гора. тя работеше под протекцията на хора от високите етажи в Черна гора. Лично той ми е споделял, че за да му дават възможност да работи там, просто отделял по 500 000 долара и ги дава на хора, които са посредници. Само за да му дават да работи. Всеки месец го е правил, значи можете да си представите какви колическва дискове е бълвал. В същото време имаше сблъсък с една групировка у нас. Предупреждавах го, че ако не вземе мерки, ще свърши зле. За нас той вече не представляваше оперативен интерес. СДС и БСП все повече си заприличват и не могат една без друга. Затова и изработиха такъв избирателен закон. Те искат да запазят статуквото на двете сили.
 
Местното СДС подкрепя кандидат за директор преди провеждането на конкурс
 

Според осведомени източници още през декември м.г. общинското ръководство на СДС е дало подкрепата си за една личност, която да се кандидатира за директорското място в ОУ "Н.Й. Вапцаров". Протекцията се свързва с факта, че въпросният кандидат-директор е близък роднина на син активист. Парадоксалното в случая е, че конкурсът се провежда от Инспектората по образование в София и критериите не включват наличието на политическа благонадеждност.

На 5 февруари се състоя първият кръг от конкурса за директор с участието на четирима кандидати. Те са предали концепциите си за развитието на училището. Събеседването ще бъде на 19 февруари. За дирекнторското място освен досегашни шеф Димитър Манолов се състезават и началните учители Петя Кочкова, Иван Делиев и безработният учител Иван Николов.

Опитите за смяна на Манолов още през миналата година риличаха на сапунен сериал: назначаваха нов директор, запечатваха кабинета му, учители и ученици правеха подписки и т.н.

 
Съдът отказа регистрация на БСДП с лидер Петър Агов
 
Решението на Софийски градски съд е обжалвано пред Апелативния. Петър Агов е изпратил оплаквания до Социнтерна и еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген.
 
Областното ръководство на БЗНС-НС
 
създаде Експертен съвет за подпомагане на земеделските стопани, които искат да се кандидатират за финансиране по програмата САПАРД и фонд "Змееделие". Експертният съвет се намира в София на площад "Славейков" 4. Консултации могат да се получават и по телефона - номерът е 980 42 64 София.
 

ИКОНОМИКА

Двама проявяват интерес към Хлебозавода
 

След като общинският съвет намали цената на Хлебозавода на 445 хиляди лева, отново стартира процедурата по неговата продажба. Според изпълнителния директор Павлин Петков досега две фирми са проявили интерес да участват в конкурса. По неофициална информация това са "Молтен" и "Ани", които са основни конкуренти на пазара на хляб в общината. Общо 7 са хлебопроизводителите в Ботевград, отделно във всяко село си има фурна. Заради голямата конкуренция поскъпването на брашното не се отрази на цената на хляба и в момента в Ботевград цените са едни от най-ниските в страната. Хлебозаводът продължава да работи на загуба, заяви директорът П. Петков. При производствена цена от 67 стотинки за 1 хляб "Стара Загора" той се продава за 40 стотинки, а "Добруджа" сеи продава от 30 до 35 ст., въпреки че производството му стрева 60 ст. На 8 работници са връчени предизвестия за съкращение.

Американецът Жорж Гетов купи завод в София
 

Осем декара от завод "=-ти септември" в София са купени от американската фирма "Милара", чийто собственик е българинът Жорж Гетов. В момента се монтират машините и се очаква до месец да започнат работа. В завода ще се произвеждат модули за електрониката и механични детайли за телекомуникациите. Между 80 и 120 работни места ще разкрие "Милара". През ноември миналата година Жорж Гетов дойде в Правец и заяви намерението си да купи "Микропроцесорни системи". В интервю за вестника тогава той заяви, че би се отказал от сделката в Правец, ако не му гарантират резултат до Нова година или най-късно до февруари. Жорж Гетов живее в САЩ от 28 години. Има фабрика със 120 работници.

 
Шефката на ДЗИ Бойка Иванова преминава на друга работа
 
Нейното напускане по всяка вероятност има връзка с предстоящата приватизация на Застрахователния институт.- По неофициална информация агенцията на ДЗИ в Ботевград може да бъде редуцирана до офис.
 
Сменени са началниците на 6 софийски митнически бюра
 
Митническото бюро в Ботевград, заедно с МБ Пирдоп и МБ Илиенци е към Митница София. От рокадата незасегнати останаха Йонко Додов, шеф на бюрото в Ботевград, и колегата му в Пирдоп. Според шефа на Регионалната минтическа дирекция в София Димитър Маринов, целта на смяната е оптимизиране ефективността от митническия контрол.
 
Представители на Българската стопанска камара се срещнаха с кмета
 
Това стана на 8 февруари. Те са предложили да бъде създадена структура на камарата в Ботевград.
 

ОБЩЕСТВО

Задигнаха ТИР, пълен с бяла техника
 

В петък около 22 часа 30-на годишен мъж с белезници влязъл в сладкарския цех в началото на Врачеш. Той помолил да извикат полиция, тъй като станал жертва на грабеж. Мъжът разказал, че същия ден около обяд пътувал с ТИР-а си и бил спрян от униформени полицаи с бяла лада. Мнимите ченгета го натикали в багажника на ладата и той престоял в нея няколко часа. Около 22 ч. вечерта го изоставили в района на Врачеш. Той стигнал пеш до сладкарския цех. ТИР-ът бил пълен с бяла техника, твърди шофьорът, който е собственик на камиона. Той натоварил стоката от Австрия и пътувал за родния си град Етрополе. Според неофициална информация той има регистрирана транспортна фирма.

На следващия ден - събота, камионът е намерен изоставен край село Столник, но, разбира се - празен. От ролицията работят по няколко версии, като не изключват и инсценировка на грабеж. В края на миналата година имаше няколко случая на въоръжени обири на чужденци по магирстала "Хемус". Бандитите се движеха с кола с надпис "Полиция", както и с униформи, на които има същия надпис. Досега всички регистрирани случаи бяха през тъмната част на денонощието. За първи път толкова нагъл обир става посред бял ден.

Разбиха банда измамници
 

На 7 февруари между 6 и 9 часа сутринта бе извършена масирана полицейска акция, в кято участваха представители на РДВР - София и управленията в Ботевград, Правец и Етрополе. Бяха претърсени 18 адреса и на 10 от тях бяха открити 6 телевизора, 3 стереоуредби, покер-автомат и два астербокса цигари "Виктори". Произходът на намерената нтока се изяснява, съобщиха от пресцентъра на РДВР. Общо 8 криминално проявени лица бяха задържани, между които трима от Ботевград.

В акцията участваха 40 офицери и 72 сержанти с 24 автомобила. Тя бе в резултат на зачестилите измами и произшествия в циганския квартал. Преди няколко дни софиянец бе измамен и пребит в махалата.

 
Голямо количество незаконно оръжие иззе РПУ Правец от два адреса
 

На 6 февруари в къща в Своде, собственост на Т. Христов, 55 г., който живее в Ботевград, бяха открити две пушки, гранати, патрони, оптически мерник и други.

На 7 февруари в Калугерово от дома на Т. Маринов бяха иззети шмайзер, карабина Манлихер и много патрони към тях. Собственикът също живее в Ботевград, а къщата му в Калугерово е наследство. Двете лица не са криминално проявени. Между двата случая обаче има връзка, уточни началникът на РПУ в Правец Георги Делийски.

 
Неизвестни проникнаха в кабинета на зам. кмета Мариус Цаков
 

Вратата на кабинета не е разбита, а е отключена с ключ. И това е най-озадачаващият факт. Ключове притежават само зам. кметът и чистачката. тя първа съобщила в понеделник сутринта, че някой е влизал в стаята. Нищо от документите ни не липсва, заяви М. Цаков. Според него кабинетът му е избран случайно, тъй като е най-близко до стълбището. Отраднат е само телефонният апарат. След този инцидент общината въвежда по-строг пропусквателен режим в сградата.

 
В Етрополе протестират срещу изграждането на дом за бежанци
 

Граждани са организирали протестна подписка срещу инициативата в града да бъде изграден дом за бежанци. До края на миналата седмица в нея са се подписали около 200 души. Подписката ще бъде представена на министър-председателя. Представители на агенцията за бежанци към Министерския съвет бяха в Етрополе, за да огледат сградата на бившето ученическо общежитие.

След ремонт тя ще може да приютява бежанци, бе тяхното становище. Кметът Цено Глогов е съгласен заради бъдещите работни места. Последна дума по въпроса ще имат общинските съветници.

 
Девет общински съветници оспорват решението за сградата на Българска божия църква
 

Жалбата е адресирана до областната управителка Мариана Томчева. Подписалите се настояват тя да спре изпълнението на решението, с което ОбС не прие предложението на кмета къщата на булевард "България" (бившето хранилище на Историческия музей в Ботевград) да бъде продадена на Българска божия църква.

На заседанието на съвета на 30 януари 15 от присъстващите гласуваха сградата на музея да бъде продадена без търг на ББЦ за 50 хиляди лева. След обедната почивка решението бе прегласувано по искане на групата на БСП и резултатът бе обратен. Кметът нарече ситуацията фарс. Според 9-те съветници, подписали жалбата, прегласуването е направено в нарушение на чл. 59, ал. 2 от Правилника за работа на ОбС, според което прегласуване може да се иска веднага след първото гласуване. Подкрепилите протеста са от различни политически партии.

 
Съвременно сметище за Ботевград, Правец и Етрополе
 

Изграждането му ще бъде обсъждано на специална среща на кметовете на трите общини. Идеята е то да отговаря да съвременните европейски стандарти - малък завод, в който да се преработват всички видове битови отпадъци. Що се отнася до местоположението му, най-добре би било да бъде в Правец, смята Цветолюб Савов.

На срещата, която е след няколко дни, е поканена да присъства Гинка Капитанова, шеф на фондацията за реформа в местното самоуправление. Кметовете разчитат тя да се ангажира с проекта на бъдещото сметище. За финансиране ще се кандидатства пред американската Аенция за развитие, но ще участват и общините.

 

СПОРТ

Кметът Цв. Савов обещава помощ за баскета в "Балкан"
 

На 8 февруари кметът на община Ботевград Цветолюб Савов се срещна в кабинета си с представители на БК "Балкан". Поводът бе трагичното финансово състояние на клуба. Играчите от мъжкия отбор и треньорите в отчаяна декларация алармираха за невъзможността да продължат дейността си поради липса на пари за подготовка и състезания.

Няма нито капка съмнение в изразената болка, каза Цв. Савов в началото на срещата. Той показа, че е запознат доста подробно със състоянието на БК "ЛБалкан". И не само обеща сйдействие, но посочи и конкретни външни и вътрешни ресурси за изход от кризата.

Основната цел е намирането на стратегически инвеститор. По този повод кметът е водил разговори с Осман Ак, собственик на фирма "Микроак", намираща се на територията на бившата "Микроелектроника". Г-н Ак е акционер във футболен клуб "Фенербахче" и кметът се опитал да пренесе интереса му и към баскетбола в Ботевград. Интересът на Осман Ак обаче е към детско-юношеската школа, евентуално проучване на въпроса за получаване на права и инвестиране в подготовката на млади баскетболисти. Освен това са проведени разговори и с новия представител на гръцката фирма "Никас" (месокомбината в града). Той е обещал да провери дали в Гърция има интерес към един славен в миналото, но сега закъсал баскеткболен клуб.

Що се отнася до вътрешните ресурси, има частични резерви в общинския бюджет и ще му бъде предложено да гласува определена сума. Освен това немалко пари могат да дойдат и от обществената поръчка за транспортната схема. На проведения конкурс 4 линии бяха спечелени приоритетно с условие да спонсорират спорта - 2 за баскетбола и 2 за футбола. Сега действа старата схема, в която не са включени тези елементи за кеш пари. Ако на сесията на ОС на 22 февруари обществената поръчка се приеме, ведната ще започне сключването на договори с отделните превозвачи, и то с предварително посочените от тях суми за спорта.

При евентуален договор с китайския футболен клуб "Чънду" за създаване на двегодишна школа за подготовка на млади футболисти, нейното функциониране ще носи по над 5000 лева месечно за спорта.

Усилията ни трябва да бъдат общи, каза кметът. В името на оцеляването и самият клуб трябва да е готов на жертви. И постави конкретни искания и препоръки към ръководството му. Той държи да са му известни всички приходи на клуба, както и необходимите средства - но с реални, а не с надути цифри, за завършване на сезона за мъжкия отбор и всички възрастови групи. Предлага да се направи ново общо събрание, като в Управителния съвет да влязат хора, които ще помагат не със съвети, а с пари.

 

Даниела Йорданова с второ постижение в света
 

Точно месец преди началото на световното първенство в зала - в събота в зала "Фестивална", в контролно бягане на 1500 метра Даниела Йорданова постигна 4:06.00 мин. Резултатът й е втори в света за сезона. Освен това, от сравнителната таблица с другите атлетически дисципливни - спринт, бягания, скокове и хвърляния, той е най-добър от сезонните постижения на всички наши атлети. А това означава, че на световното в зала в Лисабон ще замине и нейният треньор Димитър Василев.

Само 66 стотни не достигнаха на Даниела да счупи рекорда на България. Знаещи изчислиха, че те се равняват на около 3 метра. Все още на 1500 метра в зала рекордьорка с 4:05.34 мин. е изтъкнатата ни атлетка Николина Щерева и е поставен в далечната 1985 година. До световното Даниела Йорданова няма да участва в други състезания. Заедно с треньора си Василев те отказаха участие на 9 и 11 февруари на турнири в Кемниц и Дортмунд. Ще пропуснат и Балканските игри в Пирея на 18 февруари.

 
Ново отлично постижение на Стела Стойкова
 
След като преди седмица Стела Стойкова подобри личното си постижение на 1500 метра, като пробяга дистанцията за 5:08.79 мин. и взе сребърния медал при 17-годишните, в събота - 10 февруари 14-годишната лекоатлетка на "Балкан" се представи отлично и в шампионата на старша възраст (до 19 години). Тя свали повече от 5 секунди - 5:-3.77 мин. и стана четвърта. След две седмици предстои шампионатът при най-малките. От Ямболр треньорът Иво Христов се надява на два медала.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика