botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 08, 21 Февруари - 27 Февруари

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Президентът Петър Стоянов дойде в Ботевград
 

След 10 години Ботевград отново бе домакин на посещение на държавен глава. На 15 февруари 2000 г. обаче хилядите хора сами излязоха да го посрещнат, сами поискаха да се ръкуват с него, а най-искрените - децата - да получат автограф. Президентът бе придружаван от студенти по европеистика - нова специалност в Съфийския университет, на които каза, че за да стигнат до Брюксел трябва да тръгнат от Ботевград. Заради сравнението ме, че и двата града започват с Б, в централните медии се появиха доста каламбури.

"Ние, политиците, имаме невероятен късмет - заяви президентът Петър Стоянов в словото си пред ботевградчани. - Случили сме на народ, който е търпелив и разбиращ и затова трябва да се молим на Бога сутрин и вечер. Народът стиска зъби с ниски пенсии и заплати и политиците нямат право да му отнемат вярата, че ще получава това, което заслужава". Тепърва ще правим истинска демокрация, каза президентът пред около 1000 наши съграждани, препълнили до краен предел големия салон на читалището.

Посещението на държавния глава в Ботевград започна от "Пластхим". Това няма нищо общо с предстоящата приватизация на фирмата, декларира Петър Стоянов. Многократно съм получавал покани от директора проф. Веселин Цветков, който три пъти участваше в бизнес-делегациите, придружаващи ме в чужбина. Според П. Стоянов изборът е добра отправка за посещението, тъй като то съвпадна с официалното стартиране на преговорите за присъединяване на България към Европейския съюз.

Официалното посрещане на президента бе на площада пред хотела и замалко да не се състои, тъй като множеството хора така плътно бе обградило Петър Стоянов, че той въобще не можеше да се ориентира къде го чака кметът и заместниците му. След това държавният глава прие почестите на гвардейска рота, специално докарана в Ботевград. Сред гвардейците бяха и две наши момчета - Мирослав Славчев и Кирил Кралев. Запознати припомниха, че при многобройните идвания на Тодор Живков в Ботевград никога не е посрещан от гвардейци.

На разговорав кметския кабинет освен общинското ръководство бяха поканени и местните политически лидери. Президентът бе впечатлен от широката политическа коалиция в управлението на Ботевград.

След 30--минутната си реч в салона на читалището Петър Стоянов сложи цветя пред паметника на Стамен Панчев и отиде пеш до църквата. По пътя той се здрависа със стотици наши съграждани и даде автографи на десетки деца. С поздрава "Здрасти, наборе" президентът се обърна към Симеон Митков, известен с прякора Пури. При разходката му из града той бе почерпен с бонбони от Диана Йончева и Борис Йончев, но поканата им да влезе в заведението бе любезно отклонена.

"Значи това е Белият дом", възкликна Петър Стоянов, когато Цветолюб Савов му показа къщата си, покрай която минаха. А когато зам. кметът Мариус Цаков успя да му представи съпругата си Ирина, президентът й каза, че цял ден е слушал за нея от мъжа й.

Всичко това съм прочел в местния вестник...
заяви Петър Стоянов и така обясни добрата си информираност за проблемите и състоянието на Ботевград пред местното ръководство. Въпреки че не спомена името, той най-подробно цитира статиите от "Ботевградски вести": "Язовир Бебреш ще стане общински", "Кметът на датския град Холбек ще посети общината" и др.

Около 3000 лева струва почистването на града
 

за посрещането на президента Петър Стоянов. Освен БКС в акцията бяха включени работници от временната заетост и местни фирми. За последен път площадът и централните улици бяха измити преди Великден 1994 година.

 
Д-р Веселин Русинов избран за зам. председател на областния СДС
 
За първи път от 10 години насам Ботевград има представител в областното ръководство на синята партия. Д-р Веселин Русинов бе избран на областната конференция на СДС, състояла се на 19 февруари. За председатеб е преизбран депутатът Иван Сунгарски. От петимата зам. председатели най-много гласове при вота е събрал д-р Русинов. След него на второ място е останал областният управилет Кирил Караиванов. Шефът на ботевградската болница бе избран за лидер на местната организация на СДС през януари т.г. "Край на шуробаджанащината!", обяви той в интервю за "Ботевградски вести" в началото на февруари. Неговите думи предизвикаха одобрение сред читателите, но отзвукът съвсем не е бил такъв в партийните среди. Наложило се да дава своеобразен отчет пред съпартийците си защо е говорил по този начин. Говвори се също, че някой е занесъл вестника на Евгений Бакърджиев, за да му покаже, че д-р Русинов е кръстил папагала си Евгений Бакърджиев.
 
Гетко Гечев е новият лидер на СДС - Правец
 
Досегашният е бил шеф на КНСБ, новият е бил член на БКП Пак смениха ръководството на СДС в Правец на изборно събрание на 15 февруари, на което присъстваха депутатът и шеф на Регионалния съвет на СДС Иван Сунгарски и областният координатор Божидар Въжаров. Мотивът за смяната на Венелин Панчев бил нарушение на партийния устав - бившият шеф на СДС в Правец е и председател на КНСБ. Новият лидер е 46-годишният учител по история от Езиковата гимназия в Правец. Два дни по-рано в редиците на СДС в града бяха приети 14 души. На събранието е имало 49 партийни членове. Други претенденти за шефкския пост са Били Венелин Панчев и Марин Христов. Предложените Ангел Аспарухов и Людмил Предашки са си направили отвод. Гечев е избран с 35 гласа. Новият председател не крие, че като студент-второкурсник е постъпил в БКП през 1977 г. и я е напуснал доброволно през 1990 г..
 

ИКОНОМИКА

Иван Янев подал оставка като ликвидатор на "Чавдар"?
 

Въпросът бе зададен още миналата седмица, но досега Иван Янев нито потвърждава, нито отрича. "Въздържам се от коментар", заяви той пред наш репортер. В момента върви ревизия на работата на предишните ликвидатори на дружеството. До края на март е крайният срок, в който министерството на икономиката трябва да изготви окончателната оценка за продажбата на "Чавдар". Арабската фирма "Дайър груп" потвърди интереса си да купи завода. Междувременно стана ясно, че от РМД-то са предложили сътрунничество на арабите.

Най-после Агенцията по приватизация разтури сделката за "Микропроцесорни системи"
 

Това стана на 16 февруари с решението на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, непосредствено след срещата на вицепремиера Петър Жотев с общинското ръководство, политическите сили и синдикатите от Правец. Срещата бе вследствие на отделни послания до най-висшите инстанции от общината, БСД, СДС, Евлолевицата, КНСБ, както и на КТ "Подкрепа", Демократическа партия и БЗНС-Народен съюз. В телефонен разговор с шефа на АП Захари Желязков министърът на икономиката П. Жотев препоръчал първото анулиране на приватизационна сделка с РМД в България. Преди това под сурдинка министър Жотев е изразил опасения, че това може да повлече крак за още неуспешни приватизационни сделки с РМД-та у нас.

Шефката на Надзорния съвет на злополучното "МС и Ко" Нина Делчева е оставила пълномощно в АП с желанието сделката да се разтури по взаимно съгласие, което гарантира, че няма да се изплаща неустойката от 100 хиляди долара. Ако държавата иска да си вземе тези пари, трябва да я съди. За 14 март е насрочено общо събрание на кредиторите, които могат да искат ликвидация и разпродажба на имущество, но могат и да предложат оздравителна програма за комбината, съобщиха от КТ "Подкрепа".

 

ОБЩЕСТВО

Хладнокръвно убийство в бар
 

На 17 февруари в 2 часа след полунощ в ботевградския бар "Наздраве" е застрелян Цветан Георгиев, на 22 години от Ботевград. Куршумът е разкъсал бедрената артерия, което е довело до огробна загуба на кръв. Въпреки че екипът на Спешна помощ е пристигнал минути след повикването, момчето не е могло да бъде спасено. То не е дошло в съзнание до настъпването на смъртта - около 40 минути след инцидента. В четвъртък сутринта ботевградчани бяха шокирани от кървавите локви по площада. Цял ден персоналът на заведението чисти кървавата диря в бара.

Какво се случи в ранните часове на 17-ти?

В бар "Наздраве" отсядат две компании момчета. В едната е Цветан Георгиев, който си е дошъл в домашен отпуск от поделението в Драгоман, където отбивал военната си служба. Бил е пуснат по награда. В другата компания е неговият убиец - Веселин Георгиев, на 21 години от Правец. В заведението всичко е спокойно и нищо не предвещава трагичния инцидент. До момента, в който Цветан отива при Веселин, за да му поиска огънче за цигарата. Вместо запалка Веселин извадил пистолет и хладнокръвно стреля в Цветан. Също толкова хладнокръвно си тръгва от заведението. Никой не го спира, защото в настъпилата паника всички се спускат към обляното в кръв момче.

Два часа след убийството полицията намира Веселин в квартирата му в Ботевград да спи и го отвежда в ареста. Веднага започват разпитите на свидетелите.

Цяло денонощие търсиха пистолета

Убиецът посочил при разпита три различни места, където уж изхвърлил оръжието на път за вкъщи. То обаче не бе намерено нито в градинката пред ОББ, нито зад сградата на общината, нито в квартилата. Група полицаи преровиха всички боклуци на градското сметище и контейнерите, но без резултат. До редакционното приключване на вестника пистолетът не бе намерен. На свое заседание състав на Окръжния съд постанови за Веселин Георгиев

мярка за задържане под стража.

Спрямо него е повдигнато обвинение в убийство. При определянето на мярката е взет предвид фактът, че убиецът е с многобройни криминални прояви. Ако бъде пуснат на свобода, може да се укрие.

Веселин Георгиев е с основно образование

Веселин Георгиев е на 21 години. Живее в Правец. Има основно образование и е без постоянна месторабота. Не е отбил редовната си военна служба, въпреки че от есента на миналата година подлежи на влизане в казармата. Регистриран е в полицията за множество хулигански прояви и кражба на вещи от общежитието на гимназията в Правец.

Агресинев и жесток. Многобройните полицейски преписки обаче са спирани от прокуратурата. Спроред слухове, отървавал го баща ме Георги Маринов, известен с прякора Жоро Слънцето, който има още две дъщери. Георги Маринов е от Луковит, но отдавна се е преселил в Правец. Той е изкарвал прехраната си с бизнес на бившия паркинг край мотел "Правец". Собственик е на ЕФ "Слънце 53". През декември м.г. в дома си, близо до полицията в града, той открива механа "Олимпийски надежди", която обаче изцяло е незаконна. Съставени са няколко акта от всички възможни инстанции, а на 17 януари със заповед на кмета механата е закрита. Тя обаче стоя затворена само няколко дни и наскоро след това продължи да работи. Съседи свидетелстват, че заведението често е отворено до късно през нощта и пречи със силната си музика.

Според общинари, Жоро Слънцето демонстрирал непукизъм и високо самочувствие. През 1997 г. полицията иззе от него незаконен пистолет и взривни материали. Образувана му е и преписка за документи с невярно съдържание.

Възстановяват Зетьовския празник в Етрополе
 

Това реши общинското ръководство миналата седмица по искане, внесено от инициативен комитет. Той ще се провежда в дните около Петровден, когато е празникът на града. За тазгодишното му издание са необходими 40 хил. лева. Тъй като общината не може да отдели такава голяма сума, парите ще бъдат събирани чрез дарения.

Очакванията на общинското ръководство са съборът да спомогне за съживяването на бизнеса в Етрополе. При последното провеждане на зетьовския празник през 1988 година е имало над 40 хиляди гости.

 
Собственици на гаражи протестират
 

Наемът за гараж е 4-5 пъти по-висок от наем за гарсониера 43-ма собственици на гаражи в жк "Север" са изпратили протестно писмо до общинския съвет, в което се настоява съветниците да вземат решение за отспъпено право на строеж на всеки от собствениците на гаражите. До узаконяването им те настояват да плащат разумен наем, който е по джоба на всички. (Наемът бе въведен тъй като гаражите са на общинска земя.) В противен случай са готови да поставят въпроса пред областния управител. В писмото те прилагат и аргументи в защита на своята позиция. Протестираме, защото:

1. Положението с гаражите не се решава рационално вече трети пореден мандат на Общинския съвет. Всеки от нас е декларирал гаража си и му плаща данък. Всеки от нас е подал молба за разрешаване закупуването на право на строеж върху общинска земя за своя гараж.

2. Това са гаражи с около 20 кв.м. площ, които се използват само за гаражи. Това не са търговски обекти, каквито има на други места в града, за да им се плаща висок наем.

3. Собствениците на тези гаражи са с доходи, които не позволяват да се плаща висок наем. 4. Началният наем на една гаражна клетка, който е гласуван, е 4-5 пъти по-висок от наема на една гарсониера от общинския жилищен фонд. Разликата е и в това, че гаражите са наша собственост, която сме закупили принудени от налагащата се нужда да опазим колите си.

 
Скинари нападат цигански домове
 

Три семейства искат да бъдат преместени от булевард "България" Трите общински къщи, които се намират на бул. "България", вече няколко пъти са обект на нападение от група младежи. Според обитателите на къщите - три ромски семейства, нападателите са привърженици на движението скинхедс и к(са на брой около 10-15 млади момчета.

"От 8 години живеем под наем в тези къщи, но такова чудо никога не е лбило. Идват вечер, чупят прозорци, псуват ни и викат: Не искаме цигани в центъра!" Това разказа една от обитателките. И допълва: "Вече ни е страх да се прибираме по тъмно, страх ни е дори да светваме лампите вечер. Искаме от общината да ни преместят."

В двете къщи (третата е реституирана и засега е празна) живеят общо 13 души, от които 6 деца. Вече няколко пъти са се оплаквали в полицията и прокуратурата. Засега не е ясно какво ще предприеме общината, която е собственик на къщите. Тя обаче задължително трябва да се съобрази с отдавнашните протести на живеещите в съседните блокове, че това е гето в самия център на града. Лошата хигиена е заплаха за всички живеещи наоколо.

 
380 пчелари в общината отбелязват Свети Харалампи
 
На 17 февруари се проведе годишното отчетно-изборно събрание на пчеларското дружество в Ботевград, което в момента наброява 88 членове, а в общинската организация членуват 380 пчелари. За председател е презибран Николай Вълов. По традиция на 23 февруари - деня на Свети Харалампи, покровител на пчеларите, ще се проведе вечер на пчеларя.
 

СПОРТ

Бронзови медали от Балканиада за Гергана Нешева и Пламен Трънски
 

Трима представители на ботевградския клуб по таекуондо "Фламинго Сун Ри" взеха участие в националния отбор на четвъртата балканиада в олимпийската версия на този спорт WTF, която бе в Атина и завърши късно в неделя на 20 февруари. Двама от тях спечелиха бронзови медали .

Пламен Трънски постигна две победи - над македонец и състезател от отбора на домакините, а на полуфинала загуби от представител на силния турски отбор. Гергана Нешева победи съперничката си от Югославия, на полуфинала падна от гъркиня. Третият ботевградчанин Стоян Вълчев бе силно ощетен, и то още в първата си среща с представитер на домакините от Гърция.

Гросмайстор Владимир Димитров втори в България
 

Ботевградчанинът Владимир Димитров взе сребърен медал на откритото първенство на България, което завърши в събота в Пловдив. Гросмайсторът има 7 точки от 9 възможни, победител е Юлиян Радулски със 7.5, треси също със 7 т. е Петър Генов.

По същото време в Ботевград завърши градското първенство по шахмат.при участието на 10 шахматисти. За пореден път победител стана мс Илия Цветков с 8.5 от 9, като завърши наравно само с Тони Николчовски. Втори в класирането с 8 точки е Станко Алексиев, трети е Николчовски със 7.5, четвърти Тодор Господинов с 6.

 
"Балкан" бие 8-5 по футбол
 

В приятелски мач отборът на "Балкан" победи като гост домакините от "Локомотив" Мездра с почти хандбалния резултат 8-5, и то при редовни 90 минути. Първото полувреме завърши 4-2 за "Балкан", който поведе с 2-0, премина през 4-1, 4-3, 6-3, 8-4. Четири гола отбеляза централният нападател Димитър Добревски.

Първенството на Югозападната "В" група, в която играе "Балкан", се подновява на 5 март. Както е известно, след първия сезон нашите заемат незавидното 15-то място от 18 отбора. Намеренията на ръководството обаче са за значително по-добро представяне. Отборът започна подготовка от 10 януари и наскоро проведе десетдневен високопланински подготвителен сбор в Тетевен.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика