botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 09, 28 Февруари - 5 Март

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Изключват един от основателите на СДС в Ботевград
 

Дочо Дончев е предложен за изключване от СДС, съобщиха източници, пожелали анонимност. Този въпрос бил разглеждан на събрание на клуба, в който той членува. Човек, присъствал на събранието преди няколко дни ,твърди, че е гладсувано Дочо Дончев и съпругата му Нели Дончева да бъдат изключени от организацията заради уронване на престижа й. Сред обвиненията са и две карикатури срещу кмета Цв. Савов в издавания от Дончев вестник. Само двама от присъстващите са били против.

"Никой не ме е уведомил официално, че съм изключен - каза Дочо Дончев. - Искането за това не ме изненадва, тъй като не е от вчера. Аргументът, че уронвам престижа на СДС, е много общ и недопустим. Нещата трябва да се казват конкретно: с какво?

Според устава на СДС изключването на даден член от съответния клуб трябва да бъде одобрено от общинското ръководство. До момента то не е заседавало по този въпрос. Дочо Дончев е един от основателите на СДС в Ботевград.

Петко Петков назначен за директор на ОУ "Н. Й. Вапцаров"
 

зНачалникът на Инспектората по образование Здравко Иванов на 22 февруари запечата кабинета на директора на училището Димитър Манолов и пред присъстващите учители от втора смяна представи новия шеф Петко Петков, досегашен директор на училището в Липница. Заповедта на новия директор е за временно изпърняващ до завръщането на титуляра Манолов. Той пък е временно изпълняващ до провеждането на конкурс.

Играта на нерви започва да дстава интригуваща още преди три седмици, когато, след като бе направено обследване на училището се разбра, че ще последва смяна на директора. В деня, когато Здравко Иванов пристигна в Ботевград, Димитър Манолов излезе в болнични. Единият болничен е изтекъл на 20 февруари. На 21 февруари Манолов не се явява на училище. На следващия ден е назначен новият шеф.

Междувременно стана ясно, че още на 21 февруари с препоръчано писмо Димитър Манолов е изпратил нов болничен лист и след това е постъпил в болница в София.

 

ИКОНОМИКА

Парите от "Микроелектроника" е трябвало да влязат в хазната
 

2.5 милиарда стари лева вместо в хазната бяха преведени на фирма "Океански риболов". Още на 9 ноември миналата година "Ботевградски вести" информира за скандалното източване на парите. Едва миналата седмица, в деня за парламентарен контрол, депутатът Любомир Панталеев зададе въпрос към вицепремиера Петър Жотев за тази сделка. "Оценката ми за това е негативна, тъй като се съмнявам в целесъобразността на операцията", заяви П. Жотев. Според него парите от ликвидацията на "Микроелектроника" е трябвало да отидат в хазната, а не по сметка. Петър Жотев е изпратил на вътрешния министър цялата документация по фалита на "Океански риболов" Бургас заедно с много сигнали за нарушуния.

Връзката между "Микроелектроника" Ботевград и "Океански риболов" Бургас е Стойчо Стойчев

Той бе синдик и на двете фирми. През ноември м.г. "Ботевградски вести" писа следното: По сведения на Иван Стаменов (синдик на "Микроелектроника" до началото на 1999 година) в сметките на фирмата е имало около 2.5 милиарда стари лева. След това новият синдик Стойчо Стойчев също е извършвал продажби. Само сделката за Завода за интегрални схеми е за $380 000. По груби изчисления, от продажба на обектите в бившата "Микроелектроника" би трябвало да има над 4 милиарда лева. За половината от тях вече се разбра, че са източени. И държавата, т.е. ние , пием по една студена вода. През септември нашият вестник зададе публично 6 въпроса към Синдика Стойчо Стойчев, на които той не отговори. Продължаваме да твърдим, че продажбите в "Микроелектроника" се извършиха при пълна непрозрачност. Дано поне вътрешният министър разбере къде са отишли парите от тях.

"Чавдар" с нов ликвидатор
 

Петър Коев е назначен за ликвидатор на "Чавдар", след като досегашният Иван Янев подаде оставка. Официалните мотиви за напускането си Иван Янев не коментира. Петър Коев е бил в борда на директорите на "Чавдар" по врмеето, когато изпълнителен шеф на фирмата ме Матей Матеев.

Миналата седмица вестниците в Бургас написаха, че делото, което "Чавдар" е завел срещу бергаската община, е към края си и според юристи общината ще бъде осъдена да изплати дължимите 4.5 млн. долара. Те са по сделка от 1996 г., когато от Бургас взеха 30 автобуса, които и до ден днешен не са платени. Делото срещу община Бургас бе заведено от ликвидаторите Н. Йорданова и И. Георгиев.

По второто голямо дело - Балканбанк срещу "Чавдар", в което фалиралата банка претендираше за 8 милиарда стари лева, съдът е признал иска само за 2 милиарда лева. Както сме информирали, "Чавдар" ЕАД бе обявена в ликвидация заради нейната свръхзадлъжнялост. Ако обаче изходът от делото с бургаската община е успешен за "Чавдар", с тези пари може да се покрие голяма част от задълженията на дружеството към държавата и да се окаже, че фирмата не е декапитализирана.

 
Съветниците отказаха кредит на Хлебозавода
 

От трите обсъждани предложения не бе прието нито едно. Съветът на директорите на общинската фирма поиска да бъдат отпуснати 30 хил. лева за срок от 6 месеца, за да могат да бъдат покрити по-неотложните разходи. Кметът Савов не бе против сумата, но срокът да бъде 3 месеца.

Тодор Христов от БСП предложи да се дадат 25 хил.лв. Всички комисии към съвета обаче изразиха отрицателно становище. То бе подкрепено и при дебатите. Тази фирма няма бъдеще и не бива да й даваме кредит, каза Петко Николов от СДС.

 
Хлебозаводът в Правец - част от "Крапси холдинг"
 
Приватизираният "Моновец" ООД правешки хлебозавод влезе в структурата на столичното дружество, което е собственик на трите най-големи хлебозавода в страната и на мелничния комбинат в София. Решението бе взето на общо събрание на акционерите от РМД Правец, проведено на 24 февруари, но все още очаква съдебна регистрация. "Моновец" ООД участва с 33% в холдинга, след като увеличи капитала си. Управителката на дружеството Божидарка Вълчанова изтъкна някои от предимствата на новата структура. В Правец ще се произвеждат специализирани хлябове, очаква се откриването на сладкарски цех. Нов зам. управител е машинният инженер Огнян Влахов, а съпругата му Красимира Филипова е технолог-специалист.
 
Слухове за фалит на фуражния завод
 
се разпространяват в Правец. От ръководството на "Агровил" потвърдиха, че производството е намаляло поради по-слаба реализация на продукцията, но отрекоха да е обсъждано закриването на завода. Преди три месеца от фуражния завод бяха съкратени десет работници и служители.
 

ОБЩЕСТВО

Часовниковата кула замлъкна
 

От няколко дни часовниковата кула, символ на Ботевград, не отброява часовете. Причината е, че се е скъсало едно от въжетата, които държат тежестите - три огромни камъка. Данаил Гаврилов, който отговаря за поддръжката на кулата, ни увери, че до няколко дни въжето ще бъде възстановено.

Кулата е построена през 1862-64 година. Името на архитекта не е запазено, но майсторът се знае - Вуно Марков. Оригиналният часовников механизъм се пази в музея, а сегашният е направен от майстори в Етъра, като частите са внесени от чужбина.

Търсят атомен излъчвател в дома на лекар

Радиоактивен излъчвател има в дома на ботевградския лекар П.П., твърди в жалбя да вътрешния министър неговият съсед д-р И.К., който е пенсионер, работил дълго време в Либия. "Потърпевшият" казва, че здравето му е изложено на денонощен риск както от атомно излъчване, така и от вредните инфра- и ултразвукови лъчи. По този повод лично министър Емануил Йорданов е парафирал писмо до местното РПУ, с което разпорежда проверка.

Това е поредната жалба на д-р Иван К. срещу неговите съседи, които са му колеги. Той е писал и до министър-председателя, до кмета, до прокуратурата. Набедените вече няколко пъти пишат обяснения. Всичко това е нелепо и абсурдно, казаха те. В жилищата си те нямат дори медицинска апаратура!

Бивш МВР-шеф адвокат на В. Георгиев - Слънцето
 

Виктор Михайлов, бивш министър на вътръшнети работи от правителството на Любен Беров, ще защитава Веселин Георгиев, който на 17 февруари застреля в бар "Наздраве" 21-годишния Цветан Георгиев. В момента Веселин Георгиев е в следствения арест. През седмицата бяха разпространени слухове, че е освободен под гаранция. Шефът на следствената служба Сашо Тотев обаче опроверга слуховете.

Колежът става самостоятелно висше училище с общинско участие

 
Съветниците се скараха кой да участва в управлението
 

Промените в законодателството налагат Българо-датският колеж да се регистрира по Търговския закон и да стане самостоятелно висше учебно заведение. В акционерното дружество, което ще се създаде, общината ще участва с 20 процента. Това бе решено на последното заседание на Общинския съвет. Кметът Цветолюб Савов бе избран за представител в общото събрание. Еуфорията настъпи, когато се стигна до избор на членове на управителния и надзорния съвет. Въпреки че общото събрание на акционерите още не се е състояло и няма решение колко ще бъдат представителите на общината в управителното тяло, това не попречи на съветниците да се опитат да изберат двама. Опитът бе неуспешен поради изобилието от кандидати - общо 7, и невъзможността да се излъчат фаворити.

Колежът открай време е повод за остри спорове в общинския съвет. Любопитното е, че някои съветници ( които бяха и в предишния мандат) на няколко пъти променяха позициите си. Което поставя под съмнение тяхната принципност.

 
Николай Хайтов очарован от тържеството в негова чест
 

"В няколко града бяха организирани чествания по повод 80-тата ми годишнина и награждаването ми с орден "Стара планина", но тържеството в Ботевград ме развълнува най-силно". Това заяви писателят пред десетките ботевградчани, дошли на срещата-коктейл в ресторант "Ботевград". Проявата бе осъществена благодарение финансовата подкрепа на ЕПИК Електроник асембли и хотел "Ботевград". Т

ворчеството на писателя бе представено от литературния критик Иван Гранитски. Актьорите Веселин вълков, Васил Банов и Димитър Иванов изпълниха постановката "Дърво за огън" по произведения на Николай Хайтов.

 
Иманяри взривяват "Боженишки Урвич"
 

С взрив е разбивана скалата, на която се намира скалната църква в крепостта Боженишки урвич, алармира кметският наместник на Боженица Георги Василев. Това е дело на иманяри, които търсят там златото на Иван Шишман.

През последните години набезите на търсачите на съкровища се засилиха, твърди Г. Василев. Разрушени са металната решетка в блиост до скалния надпис, изровено е посланието към поколенията, оставено при честванията на 1300 години българска държава.

 
Сайтът на Ботевград в Интернет тръгва от 5 март
 

Той е създаден съвместно от френската фирма W.M.A. и местната "Ориент 45" и е подарък за общината. Сайтът съдържа разнообразни данни за общината, представени чрез най-новото по отношение на концепция, интерактивно меню, анимация и програмиране, динамични страници с фото и видеоинформация.

Промоцията му бе направена по време на учредителната сбирка на обществения съвет в Ботевград, състояла не на 22 февруари. на нея присъстваха двайсетина бизнесмени, шефове на по-големите държавни и частни фирми. Идеята е общественият съвет да стане спомагателен орган за управлението на общината. На следващото заседание кметът ще им предложи за обсъждане проектопрограмата за развитие на Ботевград до 2003 година.

 

СПОРТ

Даниела Йорданова влезе в световния елит
 

Ботевградската лекоатлетка Даниела Йорданова влезе с гръм в световния лекоатлетически елит. На европейското първенство в зала, проведено от 25 до 27 февруари в белгийския град Гент, тя стана пета в дисциплината 3000 м. Само за два старта - в петък и неделя, тя подобри на два пъти собствения си републикански рекорд в зала (8:52.90 мин.), поставен на държавното първенство на 30 януари т.г.

Още в серията Даниела накара вездесъщата Габриела Сабо - най-добрата атлетка за 1999 година, да се съобразява. В това бягане тя завърши само на 6 стотни от победителката Сабо, като направи първата поправка на националния рекорд - 8:50.50 мин.

Любителите на спорта в Ботевград имаха възможност да проследят пряко изключителното финално бягане в неделя следобед, довело до 4 национални рекорда. Мнозина може би са съжалявали, че Даниела не взе медал. и завърши на пето място. Но за познавачите стана ясно, че тя се затвърди в елита с гросмайсторски постижения под 9 минути. И не само подобри с над 3 секунди рекорда си в зала , който стана 8:47.45 мин., но и прати в историята и този на открито - 8:47.94 на Росица Екова, престоял непокътнат цели 16 години.

А ако бе участвала в бягането на 1500 м и бе направила личното си постижение от края на януари от 4:08.50 мин., Даниела, която на 8 март ще навърши 24 години, щеше да вземе златния медал. Първите три в тази дисциплина в Гент са румънката Секели с 4:12.82 и рускините Кузнецова с 4:13.45 и Косенкова 4:13.60 мин.

Класиране на 3000 м
1. Габриела Сабо /Румъния/ - 8:42.06 мин.
2. Лидия Хоецка /Полша/ - 8:42.42 (национален рекорд)
3. Марта Домингес /Испания/ - 8:44.08 (национален рекорд)
4. Елена Пропокчука /Латвия/ - 8:44.66 (национален рекорд)
5. ДАНИЕЛА ЙОРДАНОВА /БЪЛГАРИЯ/ - 8:47.45 (национален рекорд)
6. Олга Егорова /Русия/ - 8:49.18
7. Хайли Пери-Тюлет 8Великобритания/ - 8:55.31
8. Фатима Ивелан /Франция/ - 8:56.55
9. Веерле Деягере /Белгия/ - 8:59.66
10. Хелена Яворник /Словения/ - 9:00.85
11. Ямина Белкасем /Франция/ - 9:03.08
12. Кристина Петит /Испания/ - 9:08.71

За пръв път на голямо състезание с Даниела бе и треньорът й - 40-годишният ботевградчанин Димитър Василев. Неговият престой и пътуването до Гент бяха поети от фирмата за бързи куриерски услуги "Сити експрес". Двамата с Даниела Йорданова работят заедно от 1994 година.

Гросмайстор Владимир Димитров втори в България
 

Ботевградчанинът Владимир Димитров взе сребърен медал на откритото първенство на България, което завърши в събота в Пловдив. Гросмайсторът има 7 точки от 9 възможни, победител е Юлиян Радулски със 7.5, треси също със 7 т. е Петър Генов.

По същото време в Ботевград завърши градското първенство по шахмат.при участието на 10 шахматисти. За пореден път победител стана мс Илия Цветков с 8.5 от 9, като завърши наравно само с Тони Николчовски. Втори в класирането с 8 точки е Станко Алексиев, трети е Николчовски със 7.5, четвърти Тодор Господинов с 6.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика