botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 08, 28 Февруари - 5 Март

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Валентин Ценев пое отговорността за загубата на местните избори
 

Цветан Коцев - новият лидер на БСП

За първи път лидер на БСП открито признава вината си, коментираха участниците в конференцията на социалистите, състояла се на 18 март - почти 5 месеца след изборите. Причините за тоталната загуба на БСП, според отчетния доклад на Валентин Ценев, се коренят в дезорганизацията в навечерието на изборите и издигането на неподходящи кандидатури. По време на дебатите всички делегати призоваваха за единство, но ясно се очертаха два противоположни лагера (които условно могат да се разделят на "млади" и "стари").

Новото общинско ръководство на БСП има следния състав: Блага Маркова, Веселина Кръстева, Валентин Ценев, Борислав Божков, Иван Павлов, Борис Георгиев, Цветан Коцев, Цанко Цеков, Христо Гевреков, Мира Недкова, Емил Аврамов, Милка Младенова, Михаил Димитров, Динко Пешев, Данчо Доганов и Коцо Коцев. За лидер бяха издигнати кандидатурите на досегашния Валентин Ценев, Цветан Коцев и Венцислав Гарвански. Валентин Ценев обаче си направи самоотвод с мотива, че "не може да работи с този състав на общинското ръководство".

При явно гласуване най-много гласове спечели Цветан Коцев. Той е бивш директор на "Микроелектроника", сега работи в частната фирма "Окто 7". В първото си изявление той заяви, че се надява за една година да обучи млад човек да заеме лидерското място в партията.

Демократическата партия ще прави оценка на досегашното кметско управление
 

Започваме консултации с другите политически партии и ще направим оценка за досегашното управление на кмета Цветолюб Савов, заяви лидерката на Демократическата партия в Ботевград Ангелина Болярска. Рано е да се говори дали ще поискаме смяна на ръководството, допълни тя.

По инициатива на ДП на 9 март бе проведена среща с кмета Савов. "За съжаление, не срещнахме заинтересованост от страна на кмета по въпросите, които поставихме", заяви А. Болярска. Първият обсъждан въпрос бе да се отвори Ботевград към страната. След пускането на тунела на магистралата край Правец Ботевград стана затворен град, твърдят от ДП. Ако трябва да пътуваш до Търново или Севлиево, първо трябва да отидеш в София?! По този повод от Демократическата партия са настоявали да се отредят терени и да се направи пътен възел с търговски обекти на Зелин. Второто предложение на ДП е да се определят местата, където да се преместят павилионите, но не в сегашния им грозен ламаринен вид. Размерът на данъка за незастроен парцел е почти колкото застроен и въпреки че не е от неговата компетенция, кметът трябва да има инициативата този абсурд да се промени, смята Болярска. Започваме консултации с другите политически сили и ще направим оценка на досегашното управление на общината, заяви лидерката на демократите.

 
Скандал във ВМРО
 

В края на миналата седмица ръководството на ботевградсото ВМРО разпространи съобщение, в което се казва, че на заседанието си на 15 март местната организация е изключила от състава си членовете Георги Благоев Шопов и Георги Кирилов Гюров. Основанието е решение на общото събрание на ВМРО от 16 септември м.г. и за нарушение на Устава и Платформата на ВМРО, гласи лаконичното съобщение. Председател на местното ВМРО е Лиляна Велчева, която бе преизбрана на този пост миналата седмица на отчетно-изборното събрание.

Георги Шопов - бивш кандидат за кмет на община Ботевград, и Георги Гюров - общински съветник, научиха от медиите за изключването си. Потърсен за коментар Г. Шопов заяви, че действията на ръководството са абсурдни, тъй като на 9 март то информира членовете си за протоколно решение от 16 септември миналата година (?!), според което Шопов и Гюров не трябва да заемат ръководни места. "Това става на втория ден от кампанията за кметските избори, а се афишира едва сега", заяви Шопов.

Без да знаят, че са изключени от ВМРО, четирима членове на организацията - Г. Шопов, Г. Гюров, Я. Иванова и Цв. Цолов, обявиха, че я напускат, като своите мотиви изразяват в открито писмо. В него между другото се казва, че липсва синхрон за единни действия между организацията и двамата съветници на ВМРО в Общинския съвет; че и до ден днешен не се знае точният списъчен състав на членовете на организацията, както и това, че организацията е затворена за граждани, които не са свързани с Пиринския край.

 
Георги Гюров внесъл предложение срещу директорските бордове
 
Общинският съветник от ВМРО Георги Гюроав е внесъл предложение до Общинския съвет всички общински фирми да се пререгистрират от ЕАД в ЕООД. По този начин те ще се пуравляват само от един човек - управител, и ще отпаднат бордовете, които в по-голямата си част са политически назначения и членовете им си гушкат немалко към заплатата си. Този спор бе актуален и преди години, но тогава надделя партийното мислене.
 
В кафе-клуба на СДС ще продават и алкохол
 
Това реши общинското ръководство на свое заседание миналата седмица. За придобиване на лиценз ще бъдат заделени пари от членския внос. Лошото финансово състояние на клуба (намиращ се в сградата на общината под ПЧБ, преди заведението бе известно като "Бесепето") налага да се разшири номенклатурата, съобщи Веселин Русинов, председател на общинското ръководство. Месечният наем, който се плаща на областната управа за заведението, е 240 лева.
 

ИКОНОМИКА

Илиян Дряновски отново в шефски кабинет?
 

За 10 април е насрочено следващото събрание на кредиторите на "Микроплоцесорни системи", постанови съдът на 14 март. Така бе даден около месец новото ръководство да подготви и представи оздравителната си програма за комбината, съобщи председателят на заводската структура на КТ "Подкрепа" Г. Добрев. Стана ясно, че от общината БСП, СДС и НС са против присъствието на Илиян Дряновски в ръководството и го считат за личност без обществена подкрепа, а от ОбС на "Подкрепа" и Демократическата партия застават зад него с убеждението, че ще изобличи онези, които са разграбвали комбината и ще съдейства за развитието му.

Повече от час присъстващите спориха около личността Дряновски, който за година и половина бе последователно в директорските бордове на "Мессур" и "Топлофикация Правец". В момента бившият шеф е консултант в микропроцесорния комбинат, но вероятно ще бъде назначен заместник на новия дсиректор Иван Драганов след регистрацията на ръководството. Дряновски е бил предложен за член на борда от "Подкрепа", но кандидатурата му е била отхвърлена от министъра на икономиката Петър Жотев и заменена с тази на Бончо Бончев от министерството. Със съдействието на новия председател на директорския борд доц. Димитър Ненов (който бе в екипа на "Топлофикация" допреди няколко месеца заедно с Дряновски), Заводът за печатни платки започна производство за касовите апарати на столичната фирма "Дейзи". За началото на април новият борд е обещал на работниците първите пълноценни заплати.

На срещата между политическите сили и общинското ръководство на 16 март за пръв път бяха назовани суми срещу бивши ръководители, цитирани на среща с министър Жотев - на Ст. Куцаров и Вл. Семерджиев за по над 200 хил. щатски долара, на И. Ценева около 30-40 хил. долара. Кредиторите очакват за 10 април и повече информация от синдика Вл. Дончев.

70 хиляди лева са необходими на кооперация "Единство" за пролетната сеитба
 

За засяването и третирането на близо 4-те хиляди декара земя на земеделската кооперация "Единство" са необходими 70 хил. лева, съобщи председателката й Елена Пеева. Тъй като такава налична сума няма, ще бъде изтеглен банков заем за почти половината сума. Кооперацията кандидатства и за стоков кредит от Държавен фонд "Земеделие". За първи път от последните няколбко години е толкова трудно да осигурим финансово кампанията, оплакаха се земеделците. През април ще бъдат засети 2500 декара фуражна царевица и 900 декара слънчоглед.

 

ОБЩЕСТВО

Уволниха дисциплинарно лекар от Спешна Помощ
 

На 15 март шефът на Регионалната Спешна помощ д-р Георги Гелев връчи на д-р Ирина Стефанова, лекар в ботевградския филиал, заповед за дисциплинарно уволнение. Основанието за тази мярка е проявено от нея престъпно отношение спрямо тежко болен, каза д-р Гелев.

В началото на февруари в Спешна помощ е закарана възрастна жена с инсулт и в кома. Д-р Стефанова, която била дежурна в момента, изобщо не я прегледала, а казала на фелдшера да повика невролог. Когато неврологът пристигнал обаче, вече нищо не можело да се направи, за да бъде спасена пациентката. Тя починала. Веднага след трагичния случай регионалната Спешна помощ е затрупана с оплаквания. Шефът на ботевградския филиал д-р Петко Петков подава рапорт.

Д-р Георги Гелев: "При инсулта са изключително важни действията на лекаря през първите няколко минути. Д-р Стефанова е трябвало да направи веднага интубация, кардиограма, да намери венозен път. Вместо това тя е проявила престъпна небрежност, която не подлежи на коментар. След като досега е наказвана, бях принуден да приложа крайна мярка заради жителите на Ботевград."

д-р Стефанова отказа да коментира случая. Само съобщи, че е подала жалба в Българския лекарски съюз и ще си търси правата по съдебен ред.

Поземлената комисия отказа да признае общинската гора

Миналата седмица кметовете на Ботевград и селата получиха уведомление за отказ да се признаят претенциите им, предявени за възстановяване на общински гори. Изключение правят само Врачеш и Рашково, където част от заявените декари се признават на основание емлячни регистри. Поради липса на доказателствени документи останалите кметства в Ботевград получиха отказ от Поземлената комисия. Кметовете, които са заинтересовани, не се постараха да потърсят стари емлячни и данъчни регистри, прехвърлиха право на ползване, коментираха специалисти от поземлената комисия.

Мутри оглеждат терените по трасето на евентуалния коридор през Етрополе
 

Лансирането на инициативата транспортният коридор Видин - Свиленград да мине през Етрополе разпали предприемачески страсти у мнозина. Най-бързо реагираха на новата възможност (макар тя още да е в зародиш) мутрите, приели новото си амплоа на бизнесмени.

Веднага след срещата на депутати и високопоставени служители миналата седмица в Етрополе те предприеха обиколка на терените по източната част на града, където евентуално ще мине пътят. Ако идеята за него се осъществи, тези места ще са доста апетитни хапки. Там ще се построят търговските обекти. Собствеността върху върпосните терени е частна, собщиха от администрацията на планинския град.

Кръглата маса в Етрополе по инициатива на кмета Цено Глогов бе проведена на 10 март и в нея участваха осем депутати, както и кметовете на Ботевград, Златица, Правец, Панагюрище и Пазарджик. Обект на дискусията бе транспортният коридор Видин - Свиленград, който д-р Глогов иска да мине през прохода Кашана. Това ще има голям социален ефект, ще съживи бизнеса в откъснатите от големите пътни артерии градове, е главният аргумент, с кйто се съгласиха всички присъстващи. Другият вариант е пътят да мине през Арабаконак, но според изказаните становища той е по-труден за изпълнение. На него се противопостави кметът на община Ботевград Цв. Савов с аргумента, че ще се замърсява язовир "Бебреш", който се използва за питейни нужди.

Депутатите обещаха да подкрепят в Народното събрание проекта коридорът да мине през Етрополе и Кашана, като предложиха общините да създадат сдружение. то от своя страна да възложи на специалисти разработването на устройствен план на проекта и да търси възможности за финансиране.

 
Националният център по радиобиология ще изследва водите на язовир "Бебреш"
 

Общината подписа миналата седмица договор с центъра, който ще направи анализ и ще даде експертно заключение по отношение годността на водите на язовира за питейни нужди. Изследването ще започне на 3 април и ще завърши до 3 август 2001 година. Продължителността е голяма, тъй като ще се вземат проби от водата във всеки сезон. Изпълнението на договора ще се финансира от общинския фонд "Екология". Според изчисленията то ще струва 14 500 лева. Заключенията на Центъра по хигиена, който изследва водата за наличие на тежки метали, са благоприятни, съобщиха от общинската администрация.

 
Лицензирани стоматолози от Стоматологична поликлиника - Ботевград
 

До 30 април 2000 г. всеки гражданин трябва да избере своя семеен лекар и стоматолог. До този момент в община Ботевград е готов само списъкът на лицензираните стоматолози. Това са:

Д-р Йордан Петков
Д-р Димитрина Чобанова
Д-р Стефан Рибаров
Д-р Йонка Димова
Д-р Георги Мишев
Д-р Евгения Добрева
Д-р Жасмина Котова
Д-р Поликсена Гунчева
Д-р Петко Ватахски
Д-р Нури Абдула

 
Етрополски лекари протестират срещу министерска заповед
 

Назначаването на д-р Маргарита Канджакова за управител на новообразувания медицински център в Етрополе предизвика брожение сред лекарите. Заповедта на министъра на здравеопазването за отделянето на поликлиниката от стационара е от 8 март. Паралелно с нея е дошла и заповедта за назначаване на д-р Канджакова. В Етрополе разбират за новия си управител на 10 март.

Изборът е абсолютно тоталитарен, каза д-р Елена Гешовска, председател на КНСБ, надявахме се на по-демократичен подход от страна на д-р Христов. Той самоволно предложи д-р М. Канджакова за управител без да търси нашето мнение. Не е имало събрание, на което колективът да направи своите предложения, допълни д-р Гешовска. В същото време д-р Хр. Христов, който остава директор на стационара, твърди, че няма никакво напрежение в болничното заведение и че спорът е решен. Което очевидно не е така, след като на 22 март в Етрополе за среща с медиците пристигна зам. министърът Стойчо Кацаров и депутатът Тодор Янев. Не е правилно министърът да назначава управител на медицински център, след като не е собственик, коментират запознати с правната уредба. Това би трябвало да направи Общинският съвет.

 
Община Правец съди просветното министерство
 

Първото дело във Върховния административен съд е насрочено за 10 май. Жалбата е подадена от кмета Цанко Маринов срещу заповед на бившия министър Веселин Методиев за закриването на Дом за деца в село Разлив. Министерското разпореждане се онсовава на Правилника за прилагане на народната просвета, чл. 12, ал. 2, която се отнася до закриването на общински учебни заведения, а домът в Разлив е държавен.

На 14 март общинска делегация начело с кмета Ц. Маринов посети МОН, но се срещна само с началника на кабинета на просветния министър Елисавета Илиева. Бъдеща експертна комисия ще решава съдбата на дома. Предстоящото дело вероятно ще забави закриването му, което е определено за 1 юли.

 
IN MEMORIAM
 

На 9 март в Ботевград на 82-годишна възраст почина Мария Малинчева, дългогодишна актриса в местния любителски театър. Последната й роля в театъра бе баба Трифоница от пиесата "Районна болница" през 1995 г. Тогава тя игра блестящо, макар и с болен крак.

Мария Малинчева - живата история и огънят на театралната самодейност в града - така я определи "Ботевградски вести" в едно интервю, което та даде за вестника ни. Поклон пред паметта й!

 

СПОРТ

"Балкан" едва бие "Пирин"
 

Ботевградските баскетболисти сами направиха мача си труден, като в събота подцениха абсолютния аутсайдер в мъжкото баскетболно първенство. Като гости в Благоевград те се наложиха трудно със 71-68 (37-35). В играта на нашите се чувстваше явно подценяване на съперника, от което недоволстваха треньорите Георги Христов и Здравко Андреев. Нямаше и помен от отличната игра само седмица преди това, когато надиграха по всички показатели прекия си съперник за първото място във втората осмица "Академик" София със 76-69. Страхотен мач направи тогава 35-годишният Данчо Колев, който върна пооредяващата публика в зала "Балкан" към най-добрите години на шампионския отбор. От него в сегашния състав на "Балкан" е и Венцислав Славов. Сашо Везенков и Емил Йонов от дълги години се подвизават в Кипър и вече имат кипърско гражданство. Двамата все още играят. Техните отбори са в първа дивизия и вземат участие в плейофите на тазгодишщното първенство, които се играят в момента. Везенков е в състава на ПАЕЕК - Никозия, като миналата година бе и играещ треньор. Емил Йонов, след като смени доста състави, от този сезон е в новака "Паралимни" и има дял за класирането на състава за плейофите. За онези читатели, които не знаят, със съжаление трябва да споменем факта, че треньорът на трикратния шампион и носител на Купата на България отпреди 10 години - Иван Андреев, вече не е между живите. Той почина през лятото на миналата година след кратко боледуване.

Футболистите на "Балкан" играят във "В" група
 

Футболният отбор на Ботевград играе в една от четирите аматьорски "В" групи - Югозападната. След третия кръг на пролетния полусезон те са на 15-то място от общо 18 отбора. Въпреки незавидното място в класирането, след направената солидна зимна подготовка се чувства силно подобрение в играта им.

В първия кръг те направиха равен 2-2 като гост на "Пирин" Гоце Делчев, след това сразиха у дома си 4-0 "Белана" Белово, а тази неделя загубиха нелепо като гост на "Миньор" Бобов дол с 1-0. Треньор на отбора е Васил Редовски, помощник му е Здравко Ташев. Ръководството на футболния клуб, което бе избрано миналото лято броени дни преди първенството, също е запалено по футбола. Това са група бизнесмени, начело с бившия вратар на "Балкан" от недалечното минало - 44-годишният Марин Ралков.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика