botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 12, 2 Април - 8 Април

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Георги Близнашки и Иван Минев кандидати за депутатската листа на БСП
 

За 24 март е насрочена общинската конференция на социалистите в Ботевград, на която делегатите трябва да изберат кандидат за листата на лявата коалиция. Според информация от червената централа, кандидатурите са две - на преподавателя по право Георги Близнашки и на общинския съветник Иван Минев.

Водач на листата на БСП за Софийска област ще бъде бившият правосъден министър Младен Червеняков. Той ще има решаващата дума при подреждането на листата, твърдят запознати. Предизборната кампания за Софийска област бе открита официално на 15 март в Самоков с шокиращото появяване на новото лице на БСП Лиана Панделиева (тя бе лице на СДС 1990-1991 година).

 
Кметът ще обжалва решението за нов конкурс в болницата
 

Цветолюб Савов обяви на редовния брифинг в кметството, че ще обжалва решението на съветниците за обявяването на нов конкурс за управител на болницата. В края на миналата седмица в общината пристигна становището на здравното министерство по този козус. Експертите съветват кмета да подпише дзоговор за управление на болницата, тъй катко никой не е оспорвал процедурата по проведения през декември м.г. конкурс.

Юристът на общината пък дава мнение да не се подписва договор поради факта, че няьма решение на Общинския съвет за одобряване на резултатите от конкурса.. )Съветниците не одобриха класирания на първо място д-р Веселин Русинов. Той е и председател на СДС в Ботевград.). В случай че съветниците потвърдят решението си, ще обжалвам в съда, каза Савов.

 

ИКОНОМИКА

Незавършената топлоцентрала ще бъде прехвърлена на общината
 

Представители на Държавната агенция по енергийна ефективност са изразили готовност да прехвърлят собствеността на топлоцентралата на община Ботевград. Това стана ясно след срещата на кмета Цветолюб Савов с областния управител и представители на ДАЕЕР на 14 март.

Процедурата по прехвърлянето на собствеността обаче изисква техническа комисия да направи оценка, а общинският съвет да даде съгласие да приеме обекта. Ще бъде назначена комисия, която да извърши инвентаризация. Протоколът от нея ще се внесе в Министерския съвет, който трябва да разреши прехвърлянето на собствеността.

Този акт ще ускори процеса по създаването на съвместно дружество между общината и Ролс ройс. Целта е в топлоцентралата да се монтира когенератор, който да произвежда топлинна енергия и електричество. Част от проекта има възможност да бъде финансиран от Световната банка.

Строителството на топлоцентралата започна през 1981 година върху терен от 28 декара в северната част на града. Според първоначалния проект, за първия етап е трябвало да се монтират два котела по 50 гигакалории. От 1992 година обаче на обекта не се работи поради липса на финансиране. Над 11 милиона лева е похарчила държавата досега за строителството и съоръженията в централата. В тази сума влиза и топлопреносната мрежа, изградена по улица "Патриарх Евтимий", части от "Славейков" и "Бузлуджа".

Гласуваха 4000 лева за вече направени разходи
 

На заседание на съветниците бяха внесени две докладни записки за одобряване на вече направени разходи. 2500 лева са похарчени за ремонт на купола на църквата в Гурково. Отпуснатите средства са се оказали недостатъчни. При разискванията бе изказано мнението, че и в другите села дадените пари не стигат. То бе контрирано от кмета Савов, който призова църковните настоятелства да потърсят други източници на финансиране. Абсурдно е да разчитат само на общинския бюджет, каза той.

Останалите гласувани средства - 1600 лв., са били дадени за ремонт на детската ясла в Трудовец. Ще се преустанови практиката за одобряване на вече изразходвани средства, тя е порочна, категоричен бе Цветолюб Савов.

 
Общината кандидатства за пари от Световната банка
 
Общинската администрация е разработила проект за ремонт на здравната служба в Скравена, с който ще кандидатства за финансиране пред здравното министерство. То от своя страна има споразумение със Световната банка да финансира ремонта на 9 селски здравни служби в Софийска област. Общината се надява да бъде класиран нейният проект, чиято документация е за 8000 лева. Избрахме Скравена, тъй като за другите села вече е направено по нещо, казаха от администрацията.
 
Безработни ще искат смяна на съдийка
 

Уволнените от микропроцесорния комбинат в Правец ще искат с молби до Софийския окръжен съд да бъде сменена съдия Радкова, която води делото по несъстоятелност на предприятието. Възможност за това на работниците дава Търговският закон. Заради неполучени заплати те също се явяват кредитори. Отново тревоги у хората събуди забавянето на оценката на активите и процедурата за търг, което е последната надежда, че някой ще купи комбината и ще създаде работа. Към бившата правешка гордост проявяват интерес една холандска и една канадска фирма.

На 15 февруари президентският съветник Красимир ангарски прие кмета на Правец Цанко Маринов и синдикалиста Цветан Стоянов по проблемите на фирмата. Безработните изготвят поредно писмо, което ще изпратят до всички висши инстанции.

 
11 265 декара земеделска земя се обезщетява с компеснационни бонове
 

земеделска земя. Общата им стойност е 5.5 милиона лева за 11 265 декара. Комисията е издала всичките решения, но до момента боновете са получили едва една четвърт от имащите право. Почти половината от взетите бонове вече са продадени. Всеки петък, когато е приемният ден на комисията, там чака брокер от финансова къща. Той изкупува на място получените бонове от гражданите. Ако не ги продадат, другата възможност е да участват в търговете на масовата приватизация или за продажба на земя в цялата страна. Непотърсените бонове остават в полза на държавата.

Миналата седмица парламентът реши, че няма да се издават бонове за гори и земи в горския фонд. Ако на собствениците не могат да бъдат върнати точно техните гори, ще се връщат такива на други места в страната. Друго изменение в закона дава право на собствениците на незаконни сгради в горския фонд да купят терените в едногодишен срок. В общината такива сгради има в районите на Стубеля, Литаково, Рашково и Трудовец.

 
Превозвачи оспорват в съда обществената поръчка за транспорта
 

Трима автобусни превозвачи, които не бяха класирани в проведената процедура за обществена поръчка, са подали жалби в Софийския окръжен съд. Те твърдят, че процедурата по конкурса е нарушена и молят съда да обяви резултатите за невалидни. Така се блокира сключването на договори с класираните от комисията по конкурса. До произнасянето на съдебните инстанции остават в сила старите договори.

Транспортната обществена поръчка е най-тежка, твърдят от общината. тя предизвика остри дебати сред съветниците. Първия път те отхвърлиха класирането с аргумента, че в състава й не е имало техни редставители. Бе избрана комисия от 14 души. На свой ред кметът оспори решението на съветниците за нов конкурс и при повторно гласуване на следващо заседание то беше одобрено. Но очевидно и това не е краят. Спорът ще се решава в съда.

 

ОБЩЕСТВО

Загадъчна смърт покоси 22-годишен
 

Мартин Маринов, на 22 години от Врачеш, почина на 12 март в жилището си в София. От две години е работил там, поставял газови уредби на автомобили. Около час преди да настъпи краят, момчето се почувствало много зле и негов приятел го закарал в "Пирогов". Там му поставили инжекция и го изпратили да си отиде у дома. Приятелят го върнал обратно и го сложил да си легне. Отишъл дае му купи закуска и когато се върнал, го намерил мъртъв. В смъртния акт като причина за смъртта е посочено отравяне. В момента се правят тестове, за да се определи от какво точно е отравянето.Резултатите не са готови.

Във Врачеш всички са озадачени от станалото. Пред нашия репортер никой не каза лоша дума за Мартин. За родителите това е голяма трагедия, беше им единствен син, казват съседи. В края на февруари младежът е отпразнувал рождения си ден.

Преди да навърши пълнолетие, Мартин е бил регистриран в Детската редагогическа стая заради кражби. След това няма данни да е вършил криминални деяния. Според непотвърдена информация той употребявал упойващи вещества. Обстоятелствата около смъртта му ще изясняват следствените органи.

Във водата на язовир "Бебреш" има цианиди
 

Твърдението на Климент Соколов, изпълнителен директор на "Напоителни системи+ ЕАД в София, бе направено в тв предаването "Още по темата" на Канал Ботевград. Той се позова на изследване на лабораторията в Кремиковци, напправено през м. февруари тази година. В същия анализ са посочени завишени стойности също на манган, желязо и нитрити.

Кметът Цветолюб Савов, също участник в предаването, заяви, че за първи път вижда тези изследвания. От своя страна той се позова на анализите на Централната химическа лаборатория за радиология, според които водата не е замърсена.

За водите на язовир "Бебреш" е необходимо да се направи експертна оценка. Министерството на екологията ще подкрепи общината, в този смисъл може и финансово, обеща Асен Личев, директор на Дирекция води в МОСВ. Ако оценката покаже, че водата отговаря на стандартите, тогава трябва да се изгради задължителната санитарно-охранителна зона, заяви Асен Личев. В противен случай трябва да се търси ново решение - евентуално строителство на язовир Литаково.

Обемът на язовир "Бебреш" не може да задоволи едновременно питейни нужди, напояване и промишлено водоснабдяване, бе една от коментираните тези в предаването. Ако в Ботевград и Правец заработят още няколко фирми, след като и земята започне да се обработва, язовирът няма да бъде достатъчен. А това означава вечен режим.

Веселина Нинова, специалист от "Хидрострой", предложи да се направят точни изчисления колко би струвало изграждането на санитарно-охранителна зона, преустройството на водовземната кула, за да се спазят всички изисквания за язовир първа категория. Тази цифра трябва да се съпостави с изчислениято колко би струвало дострояването на язовир Литаково. Според нея Ботевград не трябва да остава извън стратегията на правителството, което вече отпусна средства за няколко язовира в страната.

В средата на 21 век водата ще бъде по-скъпа от нефта, прогнозира Асен Личе

 
Кръстиха улица на името на Иван Николчовски
 

Улицата от спортната зала покрай стадиона към Чеканица ще носи името на бившия кмет на Ботевград Иван Николчовски. Това решиха съветниците миналата седмица. Решаващият глас "за" бе на председателката на Общинския съвет Евгения Ананиева. Не бе прието искането на СДС да се направи проучване сред гражданите. Ръководството на синята партия в града излезе с декларация, чийто текст поместваме по-долу.

Декларация на ОС на СДС - Ботевград

От началото на своето управление Обединените демократични сили както в национален мащаб, така и на общинско ниво, винаги са провеждали политика на отворени врати към всички политически сили и неполитически формации. Целта на ОДС е обединяване на всички обществени слоеве, независимо от политическите им възгледи да дадат своя принос според влиянието и възможностите си за намиране на най-ефективни решения за по-лесно понасяне трудностите на прехода от жителите на общината.

В изпълнение на тази политика ОДС сподели властта, дадена му от избирателите, с всички политически сили, подкрепени от достатъчен брой гласоподаватели. Единствено за БСП тази политика се отказа неприемлива и неизгодна за осъществяване на наследствения им властнически нагон.

Докато управленските органи на ОДС търсеха начини и средства за покриване на 1.3 милионния дефицит на общината, оставен от тяхното управление, докато се търсеха и намираха средства за редовно изплащане на заплати, социални помощи и капитални вложения, другарите решиха да яхнат реалните затруднения на хората и да обявят, че ресурсът на властта на ОДС е изчерпан. А не изчерпа ли до стотинка правителството на БСП и финансовите му групировки и пирамиди държавната хазна и джобовете на данъкоплатците, не изчерпаха ли те само преди година и половина общинския бюджет. Препускайки по нанадолнището на негативизма, те стигнаха до дъното на своята арогантност, като прогласуваха улица в Ботевград да се именува на Иван Николчовски. Бог да го прости. Замалко да го пробутат и като почетен гражданин.

Сега жителите на Ботевград най-много се нуждаят от това - бодро да крачат по улица Николчовски и да скандират "Благодарим ти, партийо". Заслугите на патрона са, че същият никога не е избиран за кмет и въпреки това са го държали на този пост цели 17 години. И то не без основание.

Той бе командир на бойните групи по насилствено вкарване в ТКЗС и лично предвождаше най-страшната група.

Той откри концлагера в ботевградските тухларни, като докара около 150 концлагеристи от Ловеч.

Той откри лагера в Скравена. Той организира задължителното отработване на стотици трудодни в новообразуваните ТКЗС-та.

Той биеше печати по краката на момичетата и късаше панталоните на младежите, заклеймявайки ги като "хулигани" с всичките произтичащи от това последствия.

Той отнемаше къщите и имотите на гражданите от централната част на Ботевград и околните села.

И изобщо той беше човекът, който властваше в Ботевград и общината през най-мрачния период от позорното тоталитарно минало. От деликатност няма да се спираме на причините за неговото прогонване от кметския стол. Днес синовете на неговите съратници и приближени (имат си свое основание) именуваха улица в Ботевград на името на този човек, доказвайки за сетен път, че те с нищо не се различават от предците си. ОС на СДС в Ботевград се обръща към цялата общественост с набиващата се истина: Неведомите улици на БСП са задънени и не водят до никъде. Не стъпвайте по тях.

 
Преди 135 години в Орхание е имало казино
 

Такива сведения дава вестник "Дунав" от 28 септември 1866 година. В статия са описани мащабите на строителството, което обхваща изграждането на чаршия с дюкяни, оформяне на реката с мостове и парапети, часовникова кула, правителствен дом, кръчми, кафенета, хлебарски фурни, казино и къщи за преселници.

Няколко публикации от този период са основание да твърдим, че през декември 1865 година Орханийска кааза вече съществува (т.е. преди 136 години)(. Към тази година ни насочва Разпис на всички животни в каазите от Софийски санджак, в който е включена и Орханийска. Според него в Орханийско са отглеждани най-голям брой биволи от всички кази, взети заедно (без Софийска) - 6856 глави. Каазата е на едно от първите места по развъждане на агнета - 21 017, кози - 26 763, овце - 80 310, крави - 7761 и т.н.

В края на февруари 1866 г. е назначен и мюдирин в Орхание. На него са възложени гражданското управление, финансите и полицията. Вероятно същата година арх. Осман Миндизи изготвя градоустройствения план на Орхание. Улиците са планирани "съобразно геометричните правила".

Регламентирани са структурите на властта, в които влизат учрежденията: окръжен съвет, съдебен съвет и градски съвет. По закон в тях се включват християни и мюсюлмани. Към новата кааза са включени около 30 села и двата града Тетевен и Етрополе.

Орханийско е сред тринайсетте каази в Дунавски вилает, за които през април е взето решение за построяването на телеграфна станция. В това отношение, макар и нов, градът не отстъпва по значение на Враца, Самоков, Габрово, Ловеч. За удобство и сигурност в пътуването, в района на Орхание са направени около 20 моста. По главния път през Самунджийскиея проход е изградена пътна станция. На определени места следващата година са назначени "пътни вардачи", които имат задача да пазят и поддържат друма. По статистически сведения за 1866 г., Орханийска кааза добива в Софийски санджак най-много жито - 235 398 кг, кукуруз, коноп. Каазата е на едно от първите места по производство на овес, тютюн и грозде.

В края на 1866 г. са оформени "седем махали, от които две са за напрешните мюслюмански жители, една за преселници, а четири за жители немюсюлмани". Вестник "Турция" от януари 1867 г. споменава за населяването на града от черкези и евреи. Според преблояването от същия месец жителите на Орхание са 2224 души - 1104 мъже и 1120 жени.

 

СПОРТ

Георги Христов - спортист на ХХ век
 

В проведената от "Ботевградски вести" анкета за определяне 10-те най-добри спортисти и петимата най-добри треньори на Ботевград за ХХ век взеха участие 60 ботевградчани. Всички анкетирани без изключение имат поглед върху развитието на спорта в града и като цяло са на възраст над 35 години. Всеки един от тях трябваше да подреди само в един анкетен лист точно 10 спортисти и точно 5 треньори. Заелият първо място спортист в отделна анкета получаваше 10 точки, по-нататък до 10-то място точките намаляваха с по една. Същият регламент бе и при определянето на треньор на столетието - първият 5 точки, петият - една.

За спортист на ХХ век антекираните определиха с убедителна преднина баскетболиста Георги Христов. Той събра 559 точки и бе посочен на първо място в 42 от общо 60-те анкетни листа. Второ място - също с голям аванс, зае лекоатлетката Весела Яцинска с 460 точки (с 12 първи места). Трети с 290 точки е друг баскетболист - Сашо Везенков ( едно първо място). По веднъж като първенци бяха посочени още Богомил Чанев (баскетбол), Юлиян Василев (акробатика), Иван Атанасов (футбол), Даниела Йорданова (лека атлетика) и Мариян Христов (футбол).

Няколко са посочените в листите и като състезател, и като треньор: Иван Колев, Стоян Коцев, Здравко Ташев, Иван Атанасов, Стальо Сталев и Марин Романски. За треньор на изминалото столетие читателите на вестника определиха Иван Колев (баскетбол), който събра 291 точки.

Анкетата е проведена коректно, въпреки че по начало във всяка една анкета има известна доза субективизъм. В някои от следващите броеве ще бъдат публикувани оригиналните класации на анкетираните.

10-те спортисти на века

1. Георги Христов (баскетбол) 559 точки
2. Весела Яцинска (лека атлетика) 460
3. Сашо Везенков (баскетбол) 290
4. Стоян Коцев (футбол) 218
5. Даниела Йорданова (лека атлетика) 187
6. Йордан Колев (баскетбол) 169
7. Марин Романски (баскетбол) 153
8. Мариан Христов (футбол) 137
9. Богомил Чанев (баскетбол) 125
10. Атанас Колев (шахмат) 108

11. Ваня Сталева (тенис на маса) - 105 12. Иван Атанасов - Ването (футбол) - 74 13. Венцислав Славов (баскетбол) - 73 14. Димитър Иванов (борба) - 67 15. Юлиян Василев (акробатика) - 51 16. Емил Йонов (баскетбол) -47 17. Светла Димитрова (лека атлетика) - 46 18. Христо Стефанов (лека атлетика) - 38 19. Васил Редовски (.футбол) - 41 20. Здравко Ташев (футбол) - 35 21. Иван Воденичарски (баскетбол) - 32 22. Петко Стефанов (лека атлетика) - 25 23. Димитър Цеков (футбол) - 23 24-27. Цветан Станев (футбол, баскетбол), Здравко Андреев (баскетбол), Петър Балов (борба) и Пламен Трънски (таекуондо) - по 20 28. Стефан Влъчков (футбол) - 16 29. Стоян Балов (борба) - 15 30-31. Лиляна Драганова (тенис на маса) и Христо Коцев (борба) - 11 32-34. Иван Пеев (футбол, баскетбол), Петър Донев (борба), Кръстьо Лазаров (футбол) - по 9 35-37. Христо Дойчинов (баскетбол), Стефан Романски (футбол) и Величко Манчев (футбол) по 7 38-40. Валентин Петков (баскетбол), Емил Кръстев (акробатика) и Стальо Сталев (тенис на маса) по 6 41. Любомир Цветков (тенис на маса) - 4 42-44. Галина Няголова (лека атлетика) и Яна Кокалова (акробатика) по 3 45. Никола Фампарски (баскетбол) 2 т.

 

Иван Колев - треньор на ХХ век
 

1. Иван Колев (баскетбол) 291
2. Иван Андреев (баскетбол) 188
3. Стальо Сталев (тенис на маса) 113
4. Марин Яцински (лека атлетика) 80
5. Добринка Николова (акробатика) 51
6. Здравко Ташев (футбол) - 39
7. Стефан Марков (борба) - 38
8. Стоян Коцев (футбол) - 33
9. Иван Атанасов (футбол) - 25
10. Димитър Василев (лека атлетика) - 24
11. Марин Романски (баскетбол) - 4
12. Алексей Шукшин (баскетбол) - 1 т.

 
УС на "БК "Балкан" подаде оставка
 

Заради невъзможност да осигури средства за развитието на баскетбола в "Балкан", ръководството на клуба, чийто председател е зам. кметът Мариус Цаков, единодушно се отказа от задълженията си и подаде оставка. На среща с мъжкия отбор то апелира към играчите да завършат първенството, за да не се допусне изпадане от "А" група. Съгласно устава, предстои да бъде насрочено общо събрание на членовете на клуба за избиране на нов Управителен съвет.

 
Две загуби за една седмица
 

Сливен - Балкан 88-70 (54-42)

За домакините най-много - 19 точки, вкара 44-годишният играещ реньор Събин Маринов. "Балканци" играха без капитана Мирослав Ралчев, който отказа да замине за мача в сряда. Най-резултатен бе Иван Гавалюгов с 23 т.

Балкан - Шумен 77-81 (44-45)

Тежко поражение претърпяха нашите и в неделния мач като домакини на "Шумен". Отново без Ралчевн, но с невъзстановения след заболяване Христо Христов, те успяха да поведат на няколко пъти само през втората част. Водени от двамата ботевградчани Мариан Костадинов и Веселин Тодоров, гостите бяха по-малко слаби, дръпнаха с 10 точки преди края и спокойно завършиха. Деян Филипов наниза 7 тройки.

"Балкан": Иван Гавалюгов 19, Христо Гергов 22, Данчо Тодоров 17, Христо Христов 7, Ивайло Станев 11

"Шумен": Миленков 3, Нацкин 17, Тодоров 14, Филипов 27, Костадинов 18 (Крумов 2)

 
Загуба като гост от "Локомотив 98" Нови Искър
 

В мач от 22 кръг на Югозападната "В" група "Балкан" загуби като гост от "Локомотив 98" Нови Искър с 2-0 (1-0).

Във временното класиране продължавна да води "Рилски спортист" с 57 точки, на 10 точки са три обора - "Левски" Долна баня, "Вихрен" Сандански" и "Миньор" Бобов дол. "Балкан" е 7-ми с 31 точки и голова разлика 35-25.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика