botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 13, 27 Март - 2 Април

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Съветниците завишиха собствените приходи с 1.5 млн. лева
 

Това бе най-оспорваният момент в приемането на бюджета за тази година. Групата на БСП предложи завишението да бъде със 730 хил. лв., като се аргументира, че проектът, разработен от администрацията, ще създаде социално напрежение. Кметът Цв. Савов намопни, че след м. август м.г. е настъпил срив в местните приходи и не изключва това да се повтори и сега. Искането на БСП е неуместно и далеч от възможността да се изпълни, настояваше той през целия дебат.

Други съветници обвиниха данъчната служба, че има интерес да занижава местните приходи. За последните осем години тя не даде нито една реална прогноза, каза Йордан Йорданов от БСДП.

Преди гласуването кметът прие предложението приходната част да се завиши с още 100 хил. лв. над предвиденото. Бюджетът за 2000 година е 6 485 055 лева.

Кметът Савов определя културата и младежките дейности като сезонни
 

Идеята си кметът подхвърли пред съветниците по време на дебатите за приемане на бюджета за тази година. Той направи аналогия с практиката на Керамичния завод, която довела до икономии. Последните съкращения не засегнаха никого в областта на културата, припомни той.

В първоначалния проект ан разходите средствата за култура и младежки дейности бяха намалени с 5 хил. лв. в сравнение с миналата година. След обсъждането кметът се съгласи да бъдат завишени с 6 хил. лв.

 
Нов шеф на Региналния инспекторат по образование
 

Миналата седмица стана известен резултатът от конкурса за ръководител на Регионалния инспекторат по образование. Мястото спечели Янита Цолова Димитрова, директор на софийско училище, която според комисията се е представила най-добре от деветимата кандидати. Конкурсът бе проведен на два етапа - писмен тест и защита на концепция. В него участва и Петко Петков, временно изпълняващ длъжността директор на ОУ "Н.Й. Вапцаров", както и досегашният шеф на инспектората Здравко Иванов.

 

ИКОНОМИКА

КАМАЗ иска да купи "Чавдар"
 

Руската фирма КАМАЗ е новият кандидат-купувач на автобусния комбинат в Ботевград. Интересът е заявен чрез фирмата на гиганта в България "Автокам". Конкретна оферта ще бъде представена след събранието на акционерите на КАМАЗ в началото на април, съобщи новият ликвидатор на "Чавдар" Петър Коев.

Другият засега кандидат - арабската "Дайер груп", извършва транспортна дейност, когато основната дейност на КАМАЗ е производството на автомобили, камиони и автобуси. Нейната оферта ще съвпадне и със стратегията на ликвидатора П. Коев за бъдещето на "Чавдар" ЕАД. Заводът трябва да бъде в ръцете на инвеститор от бранша, т.е. такъв, който ще произвежда автобуси и има пазар за тях, категоричен е той.

Предстои да бъде направена цялостна оценка на "Чавдар", за да се определи цената му. В промишленото министерство не бе приета идеята на ликвидатора дружеството на се освободи от някои ненужни мощности. Това ще доведе до забавяне с няколко месеца, смята Петър Коев, а би могло до 5-6 месеца заводът не само да заработи, но и да излезе нов автобус от портала. За Завода за технологични шасика, който нее технологично свързан с производството, най-добре е свободните помещения да се дадат под наем, за което има доста кандидати.За базата в Рашково също има няколко сериозни и настойчиви купувачи.

Работници настояват за прозрачност
 

В редакцията се получи писмо от група бивши работници на "Чавдар". Техните въпроси задаваме лично на новия ликвидатолр г-н Петър Коев. Те вълнуват ботевградчани, тъй като едва ли има семейство, което да не е било свързано с "Чавдар" през годините. Въпросите са: На какви цени и на кого са продадени:

1. Апартаментите на завода
2. Вносен алуминиев профил и стоманени кухи профили, както и металните отпадъци;
3. Оборудването на електронно-изчислителния център;
4. Канцеларското и друго обзавеждане на ЕИЦ;
5. Хладилниците и другото обзавеждане от почивните бази в Шкорпиловци и Рашково;
6. Кухненското оборудване на стола на завода и това вна базата в Рашково;
7. Обзавеждането на базата в Рашково
8. Канцелаското оборудване в завода - столове, библиотеки, климатизатори и др.
9. Колко търгове и за какво са проведени?
10. На каква стойност са бракувани машини, оборудване, обзавеждане и ръчен инструмент
11. Какъв е съставът на комисията, която е гарантирала, че тези стоки са брак? Използваните специалисти най-добрите от състава на завода ли са?

 
Министър Венцислав Върбанов:
Язовир "Бебреш" ще стане общинска собственост
 
Такъв ангажимент пое министърът на земеделието и горите Венцислав Върбанов по време на срещата му с кметове от Националното сдружение на общините миналата седмица. Част от малките язовири, които в момента са в капитала на "Напоителни системи", ще се дадат безвъзмездно на общините. Държавата ще продължи да поддържа само големите напоителни съоръжения. Общината трябва да приеме съоръженията на "Напоителни системи", които се намират при язовир "Бебреш", е уговорката на министъра. Затова ще се произнесат съветниците, след което ще стане деактуването на собствеността.
 

ОБЩЕСТВО

16-годишно момиче в неизвестност
 

16-годишната Ася от Ботевград е била открадната в София преди няколко дни, разказа майка й, която чакаше в полицията да подаде жалба. Момичето отишло в столицата на госит на своя приятелка и не се върнало. Приятелката разказала на родителите, че както си вървели двете по улицата, до тях спряла лека кола. От нея слезли двама непознати, хванали Ася и я вкарали вътре. Другото момиче успяло да запише номера на колата, но собственикът не бил намерен. Родителите на похитената Ася смятат, че дъщеря им се намира в някой клуб за компаньонки в София.

Д-р Ирина Стефанова:
Уволнението ми е неоснователно и неправомерно

На дата 04.02.2000 г. бях дежурна в Спешна помощ без втори лекар. В Ботевград неотложната медицинска помощ не е отделена от спешната. В следобедните часове аз бях единственият лекар, който трябва да прави спешни и неотложни повиквания. Когато има едновременно два спешни случая, дежурният лекар трябва да отиде на домашно повикване, а за пациенти, докарани на място, има двама дежурни фелдшери и двама лекари - дежурни по болница, които трябва да се отзоват.

Когато бях тръгнала за домашното повикване за пациентка, която "се задушава и умира", беше докарана с правешка линейка 74-годишна жена с мозъчен инсулт от медицинското лице, която в мое отсъствие е поета от дежурните фелдшери и дежурните лекари по болница. Когато се върнах бях информирана, че са направени животоспасяващи мероприятия, изследвания и венозни вливания, а пациентката е насочена и приета в неврологично отделение. След няколко часа таци пациентка е починала в неврологичното отделение, както се случва при повечето такива случаи поради тежестта на заболяването. Шефът на ФСМП Петко Петков не е свидетел, а пише (по) злонамерени слухове. Не съм информирана за други опхлаквания по случая. Доиректорът Г. Гелев ме наказва без да провери фактите. За морала и етиката на двамата шефове ще се произнесат от Българския лекарски съюз в Окръжна болница и Районна инспекция по труда, след като се запознаят с фактите и документите.

Д-р Георги Гелев, директор на Регионалния център за Спешна помощ:
Случаят "Д-р Стефанова" е неприятен инцидент
 

Той накърнява авторитета на здравното заведение. Затова и санкцията за тези лекари е най-тежка - дисциплинарно уволнение. Недопустимо е в Спешна помощ да постъпи жена в тежка кома и дежурният лекар да не я прегледа. Визирам случая от 4 февруари т.г. със 74-годишната Пена Чиновска от Разлив, която също е лекар, професор по медицина. Действията на д-р Стефанова са в разрез с всякакви правила и разпоредби. Тя не е предприела никакви животоспасяващи манипулации.

 
Д-р Маргарита Стоева спечели делото за уволнението си пред Окръжния съд
 

Преди няколко дни Софийският окръжен съд потвърди решението на районния за отмяна на дисциплинарното уволнение на д-р Маргарита Стоева. Общинската болница ще трябва да й изплати обезщетение от 1450 лева, а също и разноските по делото. Решението ще влезе в сила след 14 дни, ако не бъде обжалвано пед Върховния административен съд. Д-р М. Стоева бе уволнена дисциплинарно на 1 юни 1998 година, след като от Регионалния център по здравеопазване констатираха, че не е взела достатъчно реанимационни мерки за спасяването на Гана Мутафчиева.

Шефът на болницата д-р Веселин Русинов заяви,у че не е получил решение на Окръжния съд. Той заяви, че то ще бъде обжалвано.

 
Конкурсите в общинската администрация
 

В началото на миналата седмица бяха проведени конкурсите за трите обявени места в общинската администрация. Най-много кандидати имаше за длъжността главен инспектор в отдел Инвестиции и земеделие - 11, но комисията допусна до участие четирима. Мястото спечели Съби Райков от Ботевград.

За главен инспектор Автоматични системи за управление кандидатстваха 10 души, до участие бяха допуснати трима. Спечели Христо Колев Христов, физик по образование. Ръководител на сектор Инвестиции стана Райна Радославова, икономист. Работила е в отдел Международно сътрудничество в Микропроцесорни системи в Правец. В конкурсната комисия участваше и специалист от Агенцията за чуждестранни инвестиции.

 
Спират безплатните услуги при погребения
 

Общината ще дава по 50 лева помощ за погребения само на социално слаби. Това заложиха в разходната част на общинския бюджет съветниците на заседанието си миналата седмица. По време на обсъждането имаше предложение общината да поеме изцяло погребалните разходи на бедните, но то не бе прието. Кметовете на селата настояха към понятието "социално слаби" да се добави и "самотни", тъй като голяма част от възрастните хора са точно такива.

От тази година безплатните услуги при погребения и сватби, които досега се поемаха от общините, отпаднаха. Няма да се плаща за издаване и на некролог.

 
Закриват две училища в Етрополе
 

Основните училища в етрополсите села Лъга и Брусен ще бъдат закрити от следващата учебна година. Решението е на общинските съветници от заседанието на 24 март. Тогава бе приет бюджетът на Етрополе за тази година. Двете училища се закриват порадиипса на средства за издръжката им. Освен това там учат много малко деца от общината, по-голямата част са от други места.

 
Местните актьори ще играят на софийска сцена
 

Читалищният "Нов любителски театър" ще има представление за софийска публика на сцената на Малък градски театър /зад канала/. Гастролът ще бъде през април. Актьорите все още не са решили окончателно коя пиеса ще играят - "Църква за вълци" или подготвяната в момента "Синя риба с червена опашка". Премиерата в Ботевград ще бъде в средата на април. "Синя риба с червена опашка" е адаптация по произведения на Бранислав Нушич под пежисурата на Георги Асенов. Спектакълът е бенефисен, посветен на Петър Николаев, Георги Геров и Веселин Насев, които повече от 50 години играят на читалищната сцена.

 

СПОРТ

Мач без настроение
Балкан - Черноморец 73-61 (46-27)
 

Победата на "Балкан" над бургаския отбор бе четвърта поред във втората осмица след подновяването на първенството. Играчите в зелени екипи направиха силно първо полувреме, в което се отличи Гавалюгов, и взеха аванс от 19 точки. През втората част рязко намалиха оборотите, но гостите, дошли само с 8 души, нямаха сили за обрат. Реализаторите за "Балкан": Й. Колев 9, Гавалюгов 21, Гергов 17, Ралчев 11, В. Славов 10 (Ценов 2, Петров, Христов 2)

Кметът обеща съдействие за баскетбола
Среща на ръководството на БК "Балкан" и кмета на общината Цветолюб Савов се състоя миналата седмица. Главната тема на разговора бе незавидното финансово състояние на баскетболния клуб. Кметът оБеща съдействие, и то по конкретни предложения, макар че практическото им реализиране не изглежда толкова лесно.

Ботевград ще бъде домакин на републикански финал и европейска квалификация
 

Финалът на републиканското първенство за момчета ще бъде в Ботевград, решиха от Българсата федерация по баскетбол. Дванайсетте отбора ще остопват шампионската ттила в началото на месец юни.

Градът ни получи и още едно заслужено признание като организатор на големи баскетболни първенства. Възложено му е домакинството на европейската квалификация във възрастовата група пасарел (момчета, родени 1986-1987 г.)( Тази провяа е част от една нова програма на ФИБА и ще се проведе едва за втора година. На практика това е европейско клубно първенство за тази възраст. От БФБ са дали уверение, че половината от българския отбор ще бъде съставен от сборен отбор на двата клуба в Ботевград - "Балкан" и "Балкан 2000".

 
Реферът Владимир Атанасов за 3 месеца в Ливан
 
Ботевградският международен баскетболен съдоия Владимир Атанасов замина миналата седмица за Ливан. Заедно с още петима български съдии, между които Георги Сотирол и Димитър Станчев, те ще ръководят мачовете от финалната фаза на първенството на Ливан в продължение на около 3 месеца. Практиката български рефери да свирят в първенствата на страни като Ливан и Кувейт е от няколко години.
 
Балкан - Левски (Долна баня) 3-0 (1-0)
 
Най-запомнящото се от играта през първата част бяха две неща. Първото - че всеки втори пас на ирачите от двата отбора бе грешен; второто - грешката на най-тежкия на терена Емилов от гостите, който в последната минута просна Димитър Добревски в наказателното поле и централният нападател сам вкара дузпата. Влизането на Маяринов през втората част раздвижи играта, а и "балканци" се бяха съпикаласи мъничко след шумните спорове в съблекалнята на почивката. В 56-та минута Стоян Боновски със силен и точен диагонален удар от границата на наказателното поле удвои резултата. А четвърт час по-късно халфът Цветелин Ралчовски подаде отличен пас към Христо Христов и Джаич вкара с прехвърлящ удар.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика