botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 14, 03 Април - 09 Април

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Финансовото министерство върна общинския бюджет
 

Седмица след като съветниците приеха бюджета за 2000 г., министерството на финансите го върна за преработване. Според неофициална информация причината е в голямото завишение на местните приходи. След корекции бюджетът ще бъде гласуван отново. Самото връщане от страна на министерството няма да доведе до сакнции за общината, която не е единствена в страната, твърдят финансисти.

На 23 март кметът Цветолюб Савов редложи на съветниците да гласуват завишение на собствените приходи с 1400 хил. лв., което надхвърля прогнозата на данъчната служба. По настояване на БСП цифрата бе завишена допълнително със 100 хил. лева.

Програма за инвестиционната политика
 

и социално-икономическото развитие на общината до 2003 година подготвя общинската администрация. Тя ще бъде обсъждана от общинските съветници.

 
БСП няма да участва в никакви сдружения за сваляне на сегашното общинско ръководство
 

Това заяви на среща с журналисти новият председател на социалистите в Ботевград Цветан Коцев. БСП ще приеме проглрама за цялостна медийна политика, като целта е откритост в работата на общинското ръководство на БСП и информиране на обществото за проблемите на общината.

Социалистите поставиха въпроса за материалната база, която ползват партиите. Според тях трябва да се определят в Ботевград и селата помещения, които да се използват безплатно от всички.

БСП ще работи не по пътя на конфронтацията, а чрез ефективно участие в управлението на общината, заяви лидерът Цветан Коцев.

 

ИКОНОМИКА

От 750 до 800 лева е таксата за включване в мрежата за природен газ
 

Новоучреденото дружество "Балкангаз 2000" обяви, че вече приема заявки от желаещи да получават природен газ за битови нужди. Цените за включване са от 750 до 800 лева. До излизането на нормативните уредби търговията с природен газ в общината ще се извършва съгласно Временен правилник, изготвен от дружеството.

Силовите групировки се настаняват в търговията с дървен материал
 

До този извод стигнаха всички началници на регионални инспекции по горите и представители на полицията на среща в село Рибарица, Тетевенско. На нея присъства и зам. министърът на министерство на земеделието и горите Милко Станчев. Трябва да се вземат сериозни мерки против бракониерството в горите, заяви Васил Василев, директор на Държавно лесничейство - Ботевград. Над 100 куб. метра дърва за огрев са конфискувани само за последния месец в Ботевград, както и 20 кубика дърва за строителен материал. От началото на годината са съставени 50 акта на нарушители за около 8000 лева. Съгласно закона за горите конфискуваните материали и вещи могат да се продават на търг, но само чрез внасяне на докладна записка в министерството, с която се иска разрешение за продажба. Очаква се скоро да излезе наредба, която ще позволи директна продажба на конфискуваната дървесина.

 
9000 лева е печалбата на "В и К" за миналата година
 
В сравнение с предходните отчетни години печалбата е намаляла с 3000 лева, показва одиторският доклад. По-малко са и разходите за данъци. Печалбата е по-малка заради несъбраните вземания за изразходваната вода. В тази връзка е и препоръката на експерт-счетоводителя "В и К" да усъвършенства системата за контрол върху продадената вода. Фирмата е завела съдебни искове срещу 30 длъжници с големи суми. Изпълнителният директор Людмил Иванов ще поиска от Общинския съвет разрешение да използва печалбата за подмяна на водопровода на улица "Люлин" и на отклонение в квартал "Север".
 

ОБЩЕСТВО

Здравна каса в Орхание е имало още преди 96 години
 

Почетният гражданин на Ботевград проф. д-р Тошко Петров - предтеча на здравното осигуряване в България

Докато едва в края на ХХ век в България ще се въведе здравното осигуряване, подобна система е съществувала в Орхание в самото начало на столетието. Идеята и осъществяването са на големия български медик проф. д-р Тошко Петров, който в периода 1901 - 1909 година е околийски лекар в Орхание. През 1904 г. той създава кооперативното дружество за лечебна взаимопомощ "Братска помош", което доусъвършенства системата на съществуващите преди Освобождението здравни застрахователни дружества у нас. Дружеството е било сочено за образец в цялата страна.

До тази идея д-р Тошко Петров достига след изследването му на Орханийския регион, описано в доклада "Изложение за санитарното и икономическото състояние на Орханийска околия през 1902-1903 година". Ето щащво пише там: "... След ткато изучих отчасти околията и разбрах, че имам работа с едно съзнателно и напредничаво, но бедно население, което дири в голям процент медицинска помощ, потърсих начин за даване на възможност и на бедните без подаяния от общините ... да получават винаги медицинска помощ. И средствата за това намерих в образуването на едно дружество, което дава възможност чрез минимални месечни вноски от 10 стотинки ... да осигурим на членовете му в случай на нужда безплатнно лекарско преглеждане и лекарства. Дружеството наброи 1300 членове. Уставът и правилникът му бяха изпратени на г-н министъра на вътрешните работи за утвърждаване, но нему се видяло невъзможно преуспяването на подобро дружество и разрешава функционирането му само за опит ... Съществуването на дружеството е осигурено най-малко за две години и ще зависи от управляващите да го развият и да го закрепят..."

В "Правилника" се посочва, че всеки заболял член има право да повика лекаря у дома си само когато не може да се яви лично в амбулаторията на болницата. Ако някой от членовете даде своята карта другиму за ползване под негово име, изключва се от дружеството и двамата се предават на съда."

Д- Тошко Петровм не се е ползвал от никакви облаги през време на двегодишното съществуване на дружеството. Той е бил на държавна служба, а благодарение на настойчивостта му в Орхание през 1906 г. е построена първата болница (сега в сградата й е Следствената служба).

Д-р Тошко Петров е роден през 1872 г. в Ловеч, но до края на живота си (1942 г.) остава свързан с Ботевград. Той става негов почетен гражданин заедно с проф. Асен Златаров на 25 ноември 1933 година с решение на Общинския съвет по предложение на тогавашния кмет Нако Ст. Вековски. (Първият почетен гражданин е председателят на Народното събрание Добри Петков, вторият - Нейно Величество Царица Йоана - патрон на гимназията.) Идеята Зелин да стане курорт е именно на д-р Т. Птеров - първата построена вила там е негова и именно той привлича в Зелин и Асен Златаров.

Д-р Стоян Стоянов определен за управител на медицинския център

Преди дни в общината пристигна заповедта на министъра на здравеопазването за преобразуване на болничната поликлиника в медицински център. За негов управител е определен д-р Стоян Стоянов - психиатър, досега на частна практика.

По Търговския закон в ЕООД се преобразува и стоматологичната поликлиника, която става стоматологичен център. Неин управител остава досегашният шеф д-р Йордан Петков. На последното си заседание съветниците взеха решение двете здравни структури да се регистрират по Търговския закон, като едноличен собственик е общината. Те приеха и предложенията за управители.

БКС и още четири отхвърлени фирми ще обжалват в съда
 

На 31 март в края на работния ден кметът Цв. Савов подписа протоколите на комисиите по търговете за сметосъбирането и за горивата. На 3 април той изпрати до всички кандидати решението, че ще сключи договор с класиралата се на първо място. В 7-дневен срок от получаването всички засегнати могат да обжалват по ГПК.

На първо място в търга за сметосъбирането е класирана офертата на софийската фирма "РТК". Всъщност само тя бе допусната до участие от общо 11 кандидати. Останалите бяха отстранени заради нередовни документи. По тази причина е трудно да се каже, че е имало търг или конкурс. на практика състезание не се е състояло, а според закона за обществените поръчки комисията трябва да класира три оферти и да ги предложи на възложителя (кмета) да направи своя избор. Комисията заседава по няколко пъти, докато отстрани един по един 10 от кандидатите.

Фаворитът "РТК" спечели симпатиите с доста примамлива (поне на книга) оферта. Техниката, с която чисти няколко района в София, е изцяло немска. Фирмата е с добри препоръки от "Метро" и от софийската "Чистота". Тя обещава на общината, че ще измива няколко пъти в годината града за нейна сметка. И, което е най-примамливо от социална гледна точка, ще назначи 20 човека от Ботевград на трудов договор.

Пред репортер на вестника кметът Савов каза, че много трудно е взел решението да подпише протокола ( при положение че му е предложена само една оферта). Но както се очертават нещата, последната дума в този спор, в който несъмнено се намесват много интереси, ще бъде на съда.

 
Търгът бе абсолютен фарс
 

Това заяви шефът на БКС в Ботевград Иван Василев. Ще обжалвам в съда решението на кмета. Първо, защото според Търговския закон е недопустимо Атанас Танчев да е член на комисията. Той е лице, свързано с нас (като общинска фирма отчитаме дейността си пред него), което ще рече - заинтересован. Второ, по закон комисията е длъжна да се произнесе в тридневен срок от приключване на работата си, а тя го направи на 28 март, но с дата 24-ти. Защо? На част от членовете на комисията е оказан външен натиск, за да бъдат отстранени четирима от кандидатите, между които и моята фирма. Имам доказателство за това.

Фирмата, която е класирана на първо място, няма никаква дейност в София и е много съмнителна. Пререгистрирала се е няколко пъти, последно в Елин Пелин. И не на последно място - ботевградското БКС предлага два пъти по-ниски цени от РТК.

 
Търгът за горивата оспорен в съда
 

"Търг за горивата на практика нямаше. Процедурата бе опорочена, тъй като всички кандидати, с изключение на един, бяха елиминирани, и то за смешни неща - запетайки и кавички", заяви един от участниците в търга Тодор Христов. Той вече е внесъл жалба в Окръжния съд срещу законността на проведения търг за снабдяване на общината с горива. Единствената фирма, която не е елиминирана за нередовност на документите и по тази причина печели търга, е ЕТ "Палмар" с президент Павлин Марков.

Този резултат бе предизвестен, твърдят участници в търга. Според тях комисията е риела редовността на документите им в деня, когато ги е отворила и проверила пред тях. Три седмици (?!) след това същата комисия е открила нередности в документите им и ги е елиминирала, за да спечели определен кандидат, твърди Тодор Христов.

 
55-годишен мъж скочи от най-високия виадукт и се самоуби
 

На 29 март около 20 часа вечерта Спешна помощ е известена за труп на човек, намиращ се под виадукта на магистралата. Пристигналият на място лекар е установил смъртта на 55-годишния Красимир Каменов от Елин Пелин. Огледът на оперативно-следствената група не е установил насилие. Категорично е становището на полицаи и лекари, че става въпрос за самоубийство. Красимир е живял в софийското село Долни Богров.

 
Закриват две училища в Етрополе
 

Основните училища в етрополсите села Лъга и Брусен ще бъдат закрити от следващата учебна година. Решението е на общинските съветници от заседанието на 24 март. Тогава бе приет бюджетът на Етрополе за тази година. Двете училища се закриват порадиипса на средства за издръжката им. Освен това там учат много малко деца от общината, по-голямата част са от други места.

 

СПОРТ

Сцепват главата на Данчо Колев във Видин
 

Голяма цепнатина на една от веждите на плеймейкъра на "Балкан" Йордан Колев се отвори след сблъсък с противников играч. Това стана в средата на второто полувреме при гостуването на ботевградския отбор във Видин в мач от втората осмица на мъжкото първенство. При равен резултат Данчо напусна игрището и не взе участие до края на мача, загубен от "Балкан" с 67-59.

Най-резултатен за "Балкан" бе Мирослав Ралчев с 19 точки, Христо Гергов е с 12, Иван Гавалюгов с 14, Венци Славов с 8.

Двете дъщери на Венци Славов - проектонационалки
 

Пет момичета от Ботевград са поканени от треньора на националния отбор - кадетки Любо Борисов. Три от тях са възпитанички на Светла Ралчева - Катя Накова, Кристина Николова, Радостина Славова, две - на Ани Рудева - Катерина Рудева и Стефка Славова. Отборът е в Ботевград на първия си работен лагер-сбор. Борисов и помощничката му - бившата национална състезателка Красимира Банова, са събрали 19 момичета от страната - 4 от Пловдив, 3 от София, по 2 от Перник и Монтана. Далечната цел е европейското първенство за кадетки (родени 1985-86 година), което ще бъде догодина във Велико Търново.

 
Футболисти наказани след победа
 
За пръв път в 70-годишната история на ботевградския футбол играчите на "Балкан" бяха наказани след победа. Това стана след неубедителната игра в 22 кръг на Югозападната "В" група, в който "Балкан" би като домакин "Левски" Долна баня с 3-0. Лишени от премиите за победа бяха трима основни играчи плюс двамата треньори Редовски и Ташев.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика