botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 20, 15 Май - 21 Май

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Не Мозер, а Николай Диловски е кум на новия зам. министър на МВР
 

Назначаването на новия зам. министър на МВР Явор Хайтов - 30-годишен, завършил задочно право, бе обяснено в някои централни медии с роднинството му с лидерката на БЗНС-НС Анастасия Мозер. Оказа се, че не Мозер, а собственикът на ботевградската мелница Николай Диловски и съпругата му Диана са кумове на семейство Валентина и Явор Хайтови. До преди няколко години Явор Хайтов е живял в Мездра, след което е бил дознател и следовател в София. Неговата кандидатура бе предложена от Народен съюз. Собственикът на бившата мелница "Мирчо" в Богтевград - Николай Диловски, също е от Mездра.

Война между лидер на "Подкрепа" и ОбС в Правец
 

Раздорът е между Кирил Бинев, зам. председател на регионалния съвет на КТ "Подкрепа" и местния парламент в Правец, където и той самият е общински съветник. На 5 май в изявление по местната кабелна телевизия К. Бинев обвини колегите си, че са "маскирани" като съветници и заяви, че не му е предоставяна искана от него информация. Той твърди още, че ОбС Правец не урежда "собствената си къща", а се занимава с дела не от неговата компетенция, какъвто е бил случайт с "Микропроцесорни системи". Както е известно, синдикатът има силни позиции в комбината. На заседанието от 8 май, на което Бинев единствен от съветниците не дойде, председателят на съвета Владимир Луков прочете становището си, в което пък го обвинява във високомерие и чести отсъствия. Той настоява Бинев да се извини на колегите си.

На заседанието бяха оповестени и две питания към кмета. Съветниците задават въпроси за "Малък Искър" АД в Джурово. Те настояват да знаят участва ли Бинев по някакъв начин в управлението на дружеството и не противоречи ли това на статута му на синдикален лидер.

 

ИКОНОМИКА

Икономическа полиция разследва кражби в "Чавдар"
 

Проверката е започнала от началото на месец май по искане на ликвидатора на "Чавдар" Петър Коев. "Получих много сигнали за извършвани кражби в дружеството. Повечето бяха по телефона и анонимни, но започнах да установявам и действителни щети. Това ме накара да известя официално полицията и да поискав разследване", заяви Петър Коев.

Последната значима кражба стана в дъждовните дни в края на април, когато е изчезнал 1 тон дуралуминиева ламарина. За нея се говори, че била измъкната под оградата на завода. 1 килограм ламарина струва 4 лева. Работници от "Чавдар" твърдят също, че електродвигатели от поточна линия в бившия Заксов да кухненско обзавеждане са пренесни на площадката на "Чавдар" и оттам са изчезнали.

Преди няколко дни ликвидаторът е сменил охранителната фирма на завода. Сега шеф е Георги Гергинов, а някои от служителите са преназначени.

Междувременно тръгнаха слухове, че бившият шеф на охраната е в близки отношения с члена на ръководството на РМД-то Красимир Тончев и това е станало причина за смяната на охранителите. Красимир Тончев отрече пред наш репортер да има конфликт между него и ликвидатора. По време на проверката е трябвало да се докаже собствеността на три водни помпи. "Имам фактури за тях и съм ги представил", заяви той.

Италианци търсят сграда за шивашка фабрика. Обещават 200 работни места, общината няма подходящ имот

Представители на италианска фирма са посетили миналата седмица Ботевград. Те са търсили сграда със застроена площ около 1 декар, за да я преустроят във фабрика за ушиване на бельо. /Фирмата е същата, която има намерение да купи сградата на бившия завод за шасита./ Италианците са харесали местоположението на Ботевград. Надявали са се, че ще намерят подходяща общинска собственост. Заявили са, че сделките с държавно имущество стават бавно и са свързани с повече бюрократични спънки. За съжаление обаче общината не е могла да предложи имот своя собственост, който да им хареса. Италианците са заминали за други градове да търсят подходящи помещения. Обещали са, че отново ще се обадят.

В същото време от общината нямат информация за свободните помещения в държавните фирми. Най-малкото,което биха могли да направят в подобен случай е да имат добра координация с държавата. Ако не за друго, то поне за по-добро информационно обслужване на бъдещи инвеститори.

ОБЩЕСТВО

Знаме, герб и символичен ключ ще има Ботевград
 

Готов е проект за наредба за символите и почетните звания в общината. Знамето ще бъде зелено на цвят, а върху него - гербът на града. Общинският съвет ще дава и звания "заслужил гражданин" и "почетен гражданин". Те ще се присъждат на български и мчужди граждани за изключителните им заслуги към Ботевград и България.

14-годишно момче загина от токов удар

Цветелин Найденов загина на място в апартамента си в жк "Север".- Трагедията станала на 10 май следобед в блок 11. Братът на Цветелин се обадил в Спешна помощ. Дежурният лекар заварил момчето вече мъртво. То лежало на диван, на палеца на дясната му ръка имало рана. Веднага е извикана полиция.

При аутопсията е установено, че момчето е починало от токов удар. Най-вероятно то се е хванало за тръбата на парното, която се допирала до включена печка. Миналата година от токов удар загина друго момче от същия квартал. Нещастието тогава стана при лов на риба с електричество край Новачене.

Повечето лекари са попълнили практиките си и връщат пациенти
 

По-популярните местни медици, регистрирали се като лични лекари, са набрали по 1700-1800 пациенти и не приемат повече документи, установи репортерско проучване. Законово ограничение колко да е таванът на лекарската практика няма. Няма и законово основание да не се връщат пациенти. Всеки лекар сам преценява каква бройка пациенти са достатъчни да издържа практиката си. Така че освен лекарите, пациентите също изпаднаха в конкурентна ситуация. Който не чакаше последния срок, имаше възможност за по-голям избор. В общината има общо 23 практики за семейни лекари. Ако се разпределят равномерно жителите, на всеки лекар ще се паднат средно по около 1600 пациенти.

 
Първият секретар на руското посолство дойде за тържеството на 9 май
 

Андрей Кедрев, първи секретар на посолството на Русиея у нас, бе специален гост на тържеството по случай 9 май в Ботевград. Той поздрави участниците във Втората световна война и пожела на ботевградчани по-добър живот. 55-та годишнина от края на Втората световна война бе отбелязана в нашия град с гъпжествен концерт. Общината организира безплатен обяд за ветераните. 1146 души в района са участвали във Втората световна война, от които 66 са загинали в сраженията.

 

СПОРТ

Гросмайстор Атанас Колев:
" За България трябва да играят най-добрите"
 

Атанас Колев бе за няколко седмици в родния си Ботевград и бе любезен да отговори на редица въпроси на репортер на вестника. Наско е малкият син на основателя на модерния баскетбол в Ботевград Иван Колев. 32-годишният дипломиран философ близо 10 години е професионален шахматист. Той е шампион на България. Като член на националния отбор на България има голям принос за историческите победи над Русия на олимпиадите в Москва и Елиста . От 3 години и половина живее в Сабадел, Испания - курортен град на трийсетина километра от Барселона. Преди по-малко от месец Атанас Колев стана шампион на Каталуня в юбилейното първенство по случай 75-та годишниня от основаването на каталунската шахматна федерация.

Г-н Колев, какво означава да бъдеш професионален шахматист?

Когато като малък започнах да играя шах, не съм допускал, че древната игра някога ще ми стане професия. С течение на времето обаче нещата така се промениха, че един добър играч вече може да печели средства от шахмата както от всяка друга професия.

Не са малко хората, превърнали хобито си в професия.

В шахмата почти всички са именно от тази категория хора. Все още малко са случаите , като Боби Фишер и сестрите Полгар например, в които от малък те програмират за професионален шахматист. Все пак се надявам, че някога шахът отново ще ми стане само хоби.

Провеждането на много шахматни турнири в Испания ли бе причината да смениш постоянното си местожителство?

Да, член съм на един от двата шахматни клуба в курортния град Сабадел - СЕАМ. Нямам езикови проблеми - говоря добре испански, а вече разбирам почти всичко и на каталунски, свикнах с начина им на живот и с чудесната кухня. Нивото на съвременния шахмат обаче изисква много енергия - не само психическа, но и физическа. От няколко години вече за първото място на турнирите, и то не само в Испания, постижение от 8 точки от 9 възможни например , често не е достатъчно.

Не взе участие в последното европейско първенство в Грузия.

Да, но малцина знаят причините за това. Бях поканен в отбора и пристигнах в България от Испания. Мениджърът Силвио Данаилов обаче ми съобщи, че поради финансови трудности на БФШ трябва сам да заплатя пътуването си до Грузия. Отказах, но не заради парите, въпреки че за тези около 2-3 седмици бих могъл да спечеля немалко от турнири. А заради принципа Все пак представяме България и би трябвало да са осигурени поне минималните неща за участие.

Появи се официално съобщение, че след олимпиадата в Истанбул гм Кирил Георгиев ще играе за националния отбор на Македония.

Наистина има такова нещо. Виждате, че почти във всички отбори от света има шахматисти, приели чуждо поданство; някои от съставите са изцяло от играчи на страните от бившия Съветски съюз. Причината Кирчо да приеме едно такова предложение според мен не е фактът, че е роден в Петрич, а именно ++невъзможността на българската федерация да осигури средства за големите състезания.

А ако и към теб има подобно предложение от някоя друга държава?

Никога не съм се замислял по този въпрос. Смятам обаче, засега доста категорично, че не бих приел.

От медиите обаче като че ли се долавя някаква криза в националния отбор?

Убеден съм, че в Истанбул България има шанс да се пребори за олимпийски медали, които изпуснахме в предишните две участия в Москва и Елиста. За тази цел обаче треньорът Силвио Данаилов трябва да вземе в отбора шестимата най-добри шахматисти на България. Озадачен съм от някои негови изказвания, че смята да се лиши от двама от тях - гросмайсторите Васил Спасов и Александър Делчев. И то не заради лоша форма /б.р. - Спасов води убеделно на провеждащия се в момента шампионат на България/, а поради факта, че имат странности в характера. В крайна сметка всички отиват да играят шах и да побеждават, а не да се забавляват. Шахматните качества трябва да са критериите за подбора на състава, а не разбираеми за мениджър, но не и за треньор поводи и причини извън шахмата.

Как приемате предложението в мъжкия отбор да бъде включена Антоанета Стефанова?

Следя изявите на Антоанета и мисля, че тя наистина е изключително талантлива шахматистка. Но смятам, че съвсем не е сега моментът да играе в мъжкия отбор. Все пак тя не е Полгар. А и значително ще се намали боеспособността и силата на женския ни тим, завършил 4-ти на последната олимпиада.

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика