botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 21, 22 Май - 28 Май

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Кметът обещал пари, за да гласуват за него -
80 цигани от Новачене чакат по 5 лева за глас
 

Христо Василев Кръстев от Скравена, пенсионер по болест, дойде в редакцията със скандално изявление за събития отпреди една година. По време на предварителните избори на СДС сегашният кмет Цветолюб Савов е обещал да плати на гласувалите за него по 5 хиляди стари лева, твърди Христо Кръстев и обвинява кмета, че и досега парите не са платени, а по този начин хората са били изнудени. Редакцията разполага със запис на думите му.

Христо Кръстев: През 1999 г. дойде гн Георги Николов, известен с прозвището Далаверата, с мерцедеса си и ме откара в Новачене и Литаково да агитираме малцинството да гласуват за г-н Цветолюб Савов. После отиде и докара г-н Савов, за да види хората: колко ще гласуват за него - 80 човека!

Г-н Савов беше с черното портмоне вътре в мерцедеса и обеща на хората по 5000 лева. И ми каза: "Христо, прави списъка колко хора ще гласуват за мене." Направих списък - 80 човека. Савов и другият с мерцедеса си заминаха за Ботевград за прегръдките, че е спечелил изборите.

А хората от Новачене, които гласуваха, ме навикаха, че съм ги изнудил. Отидохме в Скравена в дома на Николов. Той му се обади по телефона и ни каза, че в понеделник или вторник Савов ще ни плати.

"о ден днешен аз съм потъвпевш за 400 нови лева на хората от Новачене. Четири-пет пъти съм ходил след изборите при него, той накрая ме изгони от кабинета. Каза: "Ти много говориш и няма нищо да получиш!" Аз лично му дадох гласовете, с които той спечели. Аз агитирах циганите да гласуват за Цветолюб Савов. Нека да знае Ботевград как сме избрали кмета. Ако нещо лъжа, нека бъда даден на прокуратурата. Заявявам го категорично. Хората са живи, не са умрели."

Кметът Цв. Савов:
Не искам да коментирам неща, които не отговарят на истината. И най-вече, те не са актуални. Това е нещо отминало, което беше проверено и нищо не се доказа.

30 хиляди лева ще се изразходват без търг
 

Отпуснатите близо 30 хил. лева от фонд "Приватизация" за ремонт на църквите и манастирите в общината ще се изразходват по преценка на кметовете и кметските наместници. Те ще решават коя фирма да извърши ремонтните дейности, съобщи общинският кмет Цветолюб Савов. Само преди месец той обеща пред съветниците, че ще се обяви търг или конкурс.

В общинската администрация има постъпили около 20 оферти от фирми. Реших да ам възможност на кметовете и наместниците да изберат най-изгодната оферта, каза Савов и уточни, че лично ще инспектира направеното. По негово мнение свещениците не могат да имат никакви претенции към изразходването на средствата, тъй като ги дава общината.

 
Свещеник отказва 5 хил. лв. за ремонт на църква
 

Отговарящият за църквата в Липница отец Панайот Караушев е депозирал в общината писмо, в което заявява, че се отказва от гласуваните 5426 лв. за ремонт на храма. Мотивите, които самият той обясни, са свързани с несъгласието му светската власт да се намесва в църковните дела. "Ще направя ремонт на църквата със собствени средства, но няма да допусна такова безобразие. Кметът на Липница не се съобразява с мен, а аз съм стопанинът на храма. Иска сам да разполага с отпуснатите средства".

Потърсен за коментар, кметският наместник на селото Никола Лилов отрече да е имало конфликт между него и свещеника. Той поясни, че отпуснатите средства за ремонт на църквата изобщо няма да минат през него. Извършените разходи ще се платят директно от общината.

Има няколко подадени оферти за ремонт на храмовете. За Липница кандидатства ЕТ "Виолета Лакова" от Враца. Решаващо ще бъде становището на Н. Лилов.

 
Висши държавници поканени в Скравена на 2 юни
 
Кметът на Скравена Симеон Георгиев е поканил лично президента Петър Стоянов, председателя на парламента Йордан Соколов, няколко депутати и министри да присъстват на зарята в Скравена. Покана за тържествата по случай 2 юни е получил и столичният кмет Стефан Софиянски, също и кмета на Стара Загора. Засега още никой не е потвърдил участието си, съобщиха от администрацията.
 
Инициативен комитет
 
за построяване на паметник на Георги Апостолов в село Скравена искрено благодари на Общинския съвет и на кмета на Стара Загора за разбирането, съдействието и предоставянето на сума от 4000 лева за издигане на паметник на техния съгражданин - видната искорическа личност, секретаря на щаба на Ботевата чета, чийто череп се съхранява в с. Скравена.
 

ИКОНОМИКА

Окръжният съд ее изискал документацията по два търга на общината
 

Окръжният съд иска цялата документация по търговете за сметосъбирането и горивата, обявени преди два месеца. И срещу двата са подадени жалби в съда, което попречи на кмета да подпише договорите.

До участие бяха допуснати само по един кандидат от мнозината, подали документи. Комисиите мотивираха отказите си с нередовност на документите. Докато течеше процедурата, из града плъзнаха слухове за платени големи подпуки. Те обаче бяха категорично отхвърлени от двете комисии и от кмета.

Кметът иска отмяна на решението за ликвидация на фирма "Строител", предлага нов борд на директорите
 
Цв. Савов ще поиска от общинските съветници да отменят решението си от преди месец за ликвидация на общинската фирма "Строител". Основният ме аргумент е, че ликвидацията ще се проточи повече от половин година, а през това време фирмата може да се приватизира. Пред репортер на вестника Савов каза, че това може да стане в близките 3-4 месеца. Той е направил и предложение за изцяло нов състав на съвета на директорите. Решението за ликвидация на "Строител" бе взето на заседанието от 27 април. Тогава кметът бе съгласен, че това е най-доброто. Дни по-късно промени мнението си. Което напоследък се превърна в практика.
 
Иван Минев, съветник от БСП:
Администрацията не познава законите
 
Новото предложение на кмета е и поредното потвърждение, че той не е последователен в мнението си. По-сериозният извод обаче е, че в администрацията не четат и не познават законите. Съгласно измененията и допълненията на Закона з а общинската собственост, публикувани в ДВ - брой 96/1999 г. се казва, че в срок до 31 май т.г. всички общински фирми трябва да се преобразуват в еднолични дружества с държавно участие, т.е. в ЕООД.
 

ОБЩЕСТВО

Фотокопие на йерусалимската чудотворна икона дарено на ботевградската църква
 

20-годишният Ясен подари на ботевградския храм "Свето Вознесение" направено от него фотокопие на чудотворната йерусалимска икона на света Богородица. Копието е направено върху дърво с изключително старние.

Дарителят не е съобщил подробности за себе си, но от църковното настоятелство предполагат, че е жител на общината. Иконата е поставена на видно място в църквата, за да могат всички посетители да я видят.

Оригиналът на чудотворната икона бе изложен за една седмица в храм-паметника "свети Александър Невски". Хиляди миряни чакаха по 10-15 часа, за да се поклонят пред нея. Иконата на Божията майка видяха и 50-ина ботевграчани. Свещеник Алекси Дамянов организира специален автобус и благодарение на връзките му в храм-паметника групата чака не повече от час.

Номинации за наградата "Най-добър учител на годината"

В категорията "Предучилищно възпитание":
Вася Колева, Пенка Върбанова, Галина Митова, Тотка Минкова

Категория "Начално образование":
Димка Шунтова - "Отец Паисий" Врачеш; Цветана Върбанова - "В. Левски" Врачеш; Снежана Генова - Скравена

Категория "Основно образование":
Йонка Дилова - "Н. Й. Вапцаров"; Петко Маринов - "В. Левски" Ботевград

Категория "Средно образование":
Славка Димитрова - СПТУМ; Венета Терзийска - ПМГ "Асен Златаров"; Ваня Петкова - ТМЕ "Христо Ботев"

Следствието нищи служители на Хлебозавода
 

Обвинението е за съставяне на документи с невярно съдържание.

Миналата седмица полиция запечата за един ден счетоводството на Хлебозавода. Според информация на изтоник от фирмата ченгетата са иззели счетоводни документи. Акцията е била във връзка с образувано следствено дуло. Ревизия от края на миналата година завърши с акт за надчет, с който вероятно е свързано и разследването. Директорът на хлебозавода Ивайло Велчев не само че отказа коментар, но обяви, че "нищо не е вярно". През седмицата стана ясно, че за член на борда на директорите на хлебозавода ще бъде предложен Сайко Сайков. Той е бивш директор на Месокомбината, след това работи в Кремиковци. Участва като кандидат за кмет на предварителните избори на СДС миналата година.

 
Бивш главен прокурор стана юрист на община Етрополе
 

От 8 март тази година за юрист в община Етрополе е назначен Спас Мулетаров, бивш главен прокурор и депутат в 37-то Народно събрание. Той е с трудов договор, като ще дава правни консултации и на общинските съветници.

Спас Мулетаров е зет в Етрополе и от половин година живее там със съпругата си Маргарита Гуговска. Двамата ритежават реституиран имот. Преди Етрополе Мулетаров е бил юристконскулт на община Пещера.

 
Огромен орех продаден за ... 35 лева
 

Баба от село Равнище се съгласила забраненото за сеч дърво да бъде отрязано в собствения й имот и го продала за смешната сума от 35 лева на неустановени лица. От подобно дърво могат да се добият 10 и повече кубически метра дървесина. Цената на кубик орехов материал, който е един от най-ценните в мебелното производство и дърворезбата, вероятно е около 300-400 долара. По неофициални данни Италия предлага най-добрия пазар за дървесина.

Неустановена фирма от Червен бряг се възползва от бедността на хората, като ги уговаря да изсичат орехи в имотите си и да ги продават на безценица. В община Правец обаче са съобщени данните за фургона, с който е извозено дървото.

 

СПОРТ

Наши видяха трагедията на рали "Албена"
 

Групичка от няколко ботевградчани бе на около 200 метра от инцидента от втория ден на рали "Албена", довер до смъртта на двама млади мъже. Той стана в събота, 20 май, около три и половина следобед в началото на 16-тата скоростна планинска отсечка Бероново. При много тежки условия - пороен дъжд, преминал по време на етапа в град, българският рали шампион за миналата година Радослав Козлеков с Форд Ескорт WRC изпуска ляв завой и спира край пътя. Четирима зрители се спускат да му помагат да се върне на трасето. За зла участ руският шампион Сергей Успенски също не може да вземе завоя и неговото Субару Импреса се врязва в задната част на форда, прелита над него и се спира в отсрещните дървета. Печалният резултат е известен: двама загинали на място, един откаран в болница.

От официалните изявления не можа да се установи главният виновник, образувано е следствие. Всички състезатели са стартирали с летни гуми и по трасето са се чувствали като с ролкови кънки. Около двайсетина наши съграждани бяха на ралито. Един от тях - Пламен Тотев, видя отблизо трагедията.

Пламен Тотев:
"Беше зловещо"
 

Ние бяхме на завоя преди инцидента. Малко след старта на етапа дъждът премина в градушка, каквато досега не бях виждал. Стана страшно дори за нас, които седяхме в колите си покрай трасето. Въпреки полупрозрачната завеса от дъжд и град се видя, че Козлеков не взе следващия завой. Както и това, че по-късно го последва и руснакът. Преди него обаче една Тойота Селика се справи.

Минути след като научихме за трагедията отидохме на самото място. Колата на руснаците бе преминала през задницата на форда и се бе забила в дърветата. Изненадах се, че на заводското Субару не бе спукана нито една гума, не бе изкривена нито една джанта. На пилотите и екипажите им нямаше нищо. Видях обаче труповете на двете момчета. На единия бе отвръкнала маратонката.

Някои от зрителите се питаха: "Този с черната фланелка не е ли Дидо?" Не посмяха обаче да прекъснат истеричния плач и да попитат за това изпадналото в ужас момиче, явно приятелка на един от загиналите."

 
"Каменица" праща ботевградчанин в Белгия
 
Ботевградчанинът Йордан Александров Кендеров ще гледа на живо футболната среща от ЕВРО 2000 между Белгия и Турция. Студентът от Библиотекарския институт в София и привърженик на ЦСКА спечели това право от популярната игра на бира "Каменица". Според родителите му Генка и Сашо младокът е много щастлив. Още повече че за 17 юни ще замине за Брюклес заедно със свой състудент, на когото късметът също се усмихнал, да гледат на 19 юни мача мача Белгия - Турция.
 
Даниела Йорданова първа на "Нови звезди"
 

Преименуваният преди няколко години турнир по лека атлетика "Народна младеж" не събра на 17 май целия елит на българската атлетика. Петата на европейското първенство в зала таци година Даниела Йорданова взе участие на 800 метра, тъй като коронтите й дисциплини не бяха включени в програмата на състезанието. Въпреки това тя не само стана първа, но и подобри с повече от секунда - 2:05.16 мин. личното си постижение и взе като награда последен модел маркова прахосмукачка.

Друг ботевградчанин - състезаващият се за ЦСКА Николай Атанасов, стана втори на скок дължина с постижение 7.82 см. Малкият Джоко е след европейския шампион от Гент 2000 Петър Дачев /8.05 м/ и пред друг ботевградчанин - Христо Гергов със 7.81 см.

 
Футболистите са на 8-мо място
 

Две равенства фиксираха футболистите на "Балкан" в междинния и редовния кръг от първенството на Югозападната "В" група и три кръга преди края са на 8 място от 18 отбора. В сряда, 17 май, те завършиха у дома си 1-1 с гостуващия "Верила" `Равно поле". Първо гостите откриха от дузпа в 59-та минута, две минути по-късно обаче Христо Христов - Джаич изравни от пряк свободен удар.

В неделя, 21 май, ботевградските футболисти завършиха 0-0 гостуването си на предпоследния в класирането отбор от пазарджишкото село Виноградец.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика