botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 23, 06 Юни - 12 Юни

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Президентът Петър Стоянов обеща на
Н. Чудомиров от БКП да го вземат гвардеец
 

По време на срещата на президента с кметове и наместници от общината съветникът от БКП Николай Чудомиров предложи на президента да промени закона за военната служба и съветниците да не влизат в казармата до края на мандата си. Отговорът на президента бе: "Аз нямам законодателна инициатива, това го кажете на Васил Гоцев, той е депутат. Аз мога да ви обещая, че като влезете в казармата, ще ви взема за гвардеец". Николай Чудомиров е на 20 години и не е бил войник.

Кметовете от селата се оплакаха на президента от безработицата в района и проблеми с връщането на земята. Президентът се съгласи с твърдението на наместничката на Елов дол, че условията на банките за теглене на кредит са непосилни за земеделските стопани. Марин Пеев се оплака от безработицата и недоимъка на 7200-та роми, които живеят в общината. Президентът го препрати да разговаря с шефката на приемната му Надя Дойчинова.

Заради липса на кворум съветниците не довършиха работата си
 

Продължението на заседанието на общинския съвет на 25 май издържа само до обедната почивка. В 13.00 часа в залата в пълен сстав бяха само съветниците от обединената левица. ОДС се представляваше от трима души, между които ръководителят на групата Петко Николов. Липсата на кворум принуди председателкат Ананиева да обяви нова дата. Веднага последва изявление на ръководителя на групата на БСП Иван Минев, в което обвини колегите си отдясно в несериозно отношение към проблемите на общината. Прозира избирателност към дневния ред и гражданите трябва да знят това, каза още Минев.

Цветолюб Савов, кмет на общината:
"Това, което става, е пълна безотговорност. Цяла сутрин от дясната страна (б.р - където е мястото на ОДС) в залата стоят по 3-4 човека. Кога е било това? Осем години съм бил съветник и твърдя, че подобно безхаберие никога не е било."

 
Д-р Веселин Русинов стана член на Националния съвет на СДС
 

След назначаването на Мариана Томчева за областен управител, местният лидер на СДС д-р Веселин Русинов стана титуляр в Националния съвет на синята партия. Миналата седмица той взе участие в заседание на висшия орган. Д-р Русинов е зам. председател на областното ръководство на сините.

 

ИКОНОМИКА

Смяната на Ивайло Велчев в нарушение на Търговския закон?
 

Според разпоредбите на Търговския закон едно акционерно дружество може да се преобразува най-рано две години след регистрацията му. Тъй като този срок за "Мургаш" ЕАД не е изтекъл, решението на Общинския съвет е незаконосъобразно. Това заявиха на специална пресконференция на 29 май от ръководството на БСП.

Същата теза подкрепи и синият общински съвметник Симеон Мавров в предаването "Още по темата", излъчено на 1 юни по телевизия Ботевград. Не е изключено и кметът да оспори решението на съветниците, прогнозираха участниците в предаването. Председателката на Общинския съвет Евгения Ананиева ще търси консултации в Министерстия съвет по възникналия казус. Предвиждането й обаче е, че дори да се стигне до отмяна на решението за преобразуване на АД-то в еднолично с ограничена отговорност, тоганва ще се предложи изцяло нов борд на директорите и в него няма да бъде включен досегашният шеф Ивайло Велчев.

Преместваемите обекти остават до края на годината
 

След дълги и остри дебати общинските съветници отново отложиха във времето проблема с преместваемите обекти. Кметът ще анексира всички договори до края на годината. Повод за отлагането бе демонстрираната липса на готовност за кардинално решение. Къде да има павилиони и къде не, на кого да се продаде отстъпено право на строеж, кой да си остане с временния статут - споровете по всички тези въпроси могат да станат безпредметни, ако до края на годината парламентът предостави на кметовете право сами да решават тези въпроси.

 
Осман Ак, собственик на фирма "Микроак": "Курсът 1 лев равен на 1 марка затруднява износа на стоки"
 

Ако не се промени съотношението на лева към марката, производството в България ще търпи непосилни трудности. Осман Ак даде пример с произвежданите в България изделия на неговата фирма.- На западния пазар тяхната цена е три пъти по-висока спрямо конкурентниете стоки от тайланд. А ако не разчита на износ, икономиката на България не може да се развива, заяви бизнесменът.

Осман Ак е един от първите чужди инвеститори в Ботевград. В момента във фирмата му на територията на бившата "Микроелекпроника" работят около 200 ботевградчани.

 

"Хидрострой" дължи 22 хил. лева на трудоКредиторът Евгени Станев пише до министър Евгени Чачев срещу ликвидатора на фирмата Георги Петров, който бе избран за управител на "В и К"

След неколкогодишна съдебна процедура, през м. юни Върховният касационен съд се произнесе в полза на Евгени Станев и осъжда "Хидрострой" да му плати 22 хиляди (деноминирани) лева. (През 1993 г. Станев подписва договор с "Хидрострой", според който им дава 52 тона цимент, срещу който е трябвало да получи бетон.) 18 месеца управител на "Хидрострой" бе Георги Петров и бе уведомен за воденото дело, но и след решението на на ВКС той отказа да го изпълни и да плати парите ми, пише Евгени Станев. След като съдия-изпълнител разпореди запор, на сметките на фирмата ми бяха изплатени 350 лева. Г. Петров обаче е открил сметка в ЦКБ Етрополе и оттам си е извършвал всички плащания. Според статия в "Ботевградски вести" Г. Петров е върнал авансови вземания за около 58 763 нови лева, а отделно е реализирал и други приходи за 146 530 нови лева. Тези суми обаче не са минали през банкови сметки, регистрирани в данъчното подразделение в Ботевград.

При такава усилена дейност не ми е ясно защо не са върнати моите пари, пита Станев. Заведох дело за несъстоятелност, а вещото лице установи, че във фирмата "няма отчетни данни за открито задължение към мен, както и няма данни за извършени плащания", което е връх в счетоводната еквилибристика. За да се избегне процедурата по несъстоятелност, дружеството бе обявено в ликвидация, а Петров стана ликвидатор. Два месеца след това, без да бъде чут какви са намеренията му, господинът бе избран за управител на "В и К". Коментарът е излишен, завършва писмото си до министъра Евгени Станев. Той е готов да докаже всяко от твърденията в писмото си, което е изпратил и до местното ръководство на СДС. вчанин

 

ОБЩЕСТВО

Президентът Петър Стоянов откри паметник на Ботев четник в Скравена
 

На 2 юни президентът на България Петър Стоянов откри паметника на Георги Апостолов в Сктравена. Повече от век черепът на Ботевия четник се пази в Скравена. През кървавата 1876 година скравенчани откупуват главите на загиналите четници, за да ги погребат в църковния двор.

Словото си при откриването на паметника президентът завърши с думите: "Дай Боже днес да има повече хора, които могат да споделят подобна на Ботевата "Молитва". Не да дават живота си дар на Отечеството, а да го посвещават на неговото добруване." На церемонията при откриването на паметника присъстваха новият областен управител Мариана Томчева и депутати от нашия район. Кметът на Скравена Симеон Георгиев благодари на всички спонсори, подпомогнали финансово изграждането на паметника. Най-голямата сума - 4000 лева, бе дарена от община Стара Загора със съдействието на депутата Моньо Христов. Водачката на синята парламентарна група Екатерина Михайлова дойде в Скравена за тържеството вечерта.

Боян Ботйов, който произнесе тържественото слово, съобщи, че от следващата година историческият път на Ботевата чета ще бъде продължена до Кремиковци, където загива вторият знаменосец на четата Димитър Стефанов - Казака. По този начин Скравена ще бъде част от маршрута, който всяка година стотици българи изминават по пътя на Ботевата чета до козлодуйския бряг.

47 скравенчани внесоха жалби до президента

На 1 юни президентът Петър Стоянов имаше приемна в Скравена. 47 жители на селото бяха приети и изслушани от Надежда Дойчинова, шеф на приемната. На следващия ден депутатът Иван Сунгарски прие жалбите на няколко ботевградчани. "Между тях нямаше нито един сигнал за корупция", заяви той пред наш репортер. Най-внушителна бе групата на учителите от Дома за деца в Разлив. Направо от похода по стъпките на Ботевата чета те дойдоха в приемната с протест срещу закриването на Дома.

Цветолюб Савов покани на среща досегашните кметове
 

Само четирима - и то управлявали след 1989 година насам, се отзоваха на поканата на сегашния кмет на Ботевград. Не дойдоха Саво Дончев, Иван Николчовски и Марин Вутов. Кметът Савов връчи почетен медал на Иван Минев, Павел Райновски, Цветан Геров и Георги Пеев. В присъствието на бившите градоначалници бе открита експозицията в общината, в която са подредени портретите на всички кметове, управлявали нашия град.

 
Блокират отпуските в Спешна помощ след 1 юли
 

Във връзка със стартирането на здравноосигурителната система от 1 юли в Спешна помощ са блокирани всички отпуски на персонала, съобщиха лекари. Това се прави с оглед очакваното натоварване на центровете и филиалите. Безработните, за които никой няма да плаща осигурителни вноски, ще могат да разчитат единствено на Спешна помощ да се пог рижи за здравето им, когато то е застрашено. Освен това филиалите ще приемат и всички пациенти, изпратени им от личните лекари.

 
800 крави изследвани за туберкулоза в Етрополе
 

Резултатите, станали готови миналата седмица, доказаха, че опасната болест не се е разпространила върху едрия рогат добитък. Изследването бе направено по инициатива на Районната ветеринарна лечебница и е финансирано от специален фонд. В момента животните се ваксинират против антракс и устрел.

Всяко лято в Етрополския балкан на паша излизат над 1000 крави. Миналата година при мълния на място загинаха седем. Шокът от злополуката ринуди пастирите да потърсят лекарста помощ.

 
Цветана и Петър Романски отпразнуваха юбилеи
 
Преди няколко дни общинската съветничка от БСДП г-жа Цветана Романска навърши 70 години. Добрият повод събра на скромно тържество нейни близки, приятели и близки ученици. Съпругът й Петър Романски, бивш съветник социалдемократ, също почерпи по такъв повод - стана на 75 г.

СПОРТ

Една година без Иван Андреев
 

На 19 юни се навършва една година от смъртта на големия човек и треньор Иван Андреев. С името му са свързани най-големите успехи на мъжкия баскетболен отбор на "Балкан", станал последователно три пъти шампион на България и носител на Купата в периода 1986 - 1989 година.

Стефан Цанов - в елита
 

От няколко сезона мощният ботевградчанин се утвърди в елита на България в армрестлинга. Миналата събота Стефан стана втори в категория до 100 кг на турнира "Златен лъв" в Горна Оряховица, като загуби на финала от ексевропейския шампион Мирослав Иванов. Според специалисти този турнир е по-силен от републриканското първенство поради масираното участие на състезатели от града домакин - център на канадската борба в България.

 
Загуба като гост с 0-4
 
претърпяха футболистите на "Балкан" при гостуването си на втория в класирането "Вихрен" Сандански. Във временното класиране "зелените" са на 11-то място от 18 отбора.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика