botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 24, 13 Юни - 19 Юни

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Ще се искат ли оставки на зам. кметове?
 

На сесията в края на юни кметът Цветолюб Савов ще направи отчет за досегашното си управление и ще даде оценка на работата на отделите в администрацията. Мълниеносно по кьошетата на общината тръгнаха слухове, че кметът ще поиска оставката на д-р Мариус Цаков. Самият заместник кмет също е разбрал за подобно намерение и се готви да направи свой отчет за работата си, който да представи на общинските съветници. Според слуховете мясото на единия заместник кмет няма да се съкрати, а ще се търси нов човек. Името, което се споменава, е Михаил Димитров, член на ръководството на БСП. (Той е бивш шеф на "Топлофикация Правец".) Логичното обяснение на този кадрил е евентуалното споразумение да не се иска оставката на кмета Цветолюб Савов. Както е известно, законът дава право на общинските съветници да свалят с гласуване кмета от заемания пост, въпреки прекия му избор от населението.

Кметовете на Ботевград и Холбек подписаха протокол за сътрудничество
 

С протокол за сътрудничество завърши посещението на делегацията от град Холбек, Дания, в нашата община. Тяа бе водена от кмета Йорн Сьоренсен, а в състава й бяха Нилс Хансен - директор в общинската администрация, Ханс Бек - директор на бизнес-училището, Оле Нилсен - собственик на ферма, Кристиан Бизгаард - директор на строителна фирма и Вендт Пласт Нилсен, шеф на софтуерна фирма.

В подписания документ се предвижда обмяна на студенти и преподаватели; обучение на младежи от Ботевград в областта на компютърната техника и програмирането; обмяна на информация в здравеопазването, културата и пр.

На въпроса кой ще финансира тези проекти кметът Сьоренсен отговори, че на общините в Дания не се разрешава да финасират големи и скъпи проекти, но чрез фондове на външното министерство може да се търси финансова подкрепа.

По време на посещението бе организирана среща на датската делегация с местни бизнесмени и политици. На нея присъства и посланикът на Кралство Дания у нас. Една от идеите на двамата градоначалници е да спомогнат за създаването на мандра в Липница и Елов дол. Те ще търсят възможности за финансиране по програми на Европейския съюз. Фермерът Оле Нилсен ще помогне с консултации и контакти в тази област. В Дания преди 25-30 години е имало 1800 мандри, сега са само 35 и всичките са големи. Най-често те са свързани с капитали от Швеция. Оле Нилсен е бил впечатлен от качеството на киселото ни мляко. Самият той има ферма, в която отглежда крави и 700 свине годишно. Освен семейството му във фермата работят само 8 работници.

Йорн Сьоренсен призна, че две неща са го изненадали в България: топлото време и усмивките на хората. Според него реално сътрудничество може да се получи в областта на туризма, търговията с дървен материал и обмен на компютърни специалисти и студенти.

 
13 служители от администрацията ще положат клетва
 

съгласно изискванията на Закона за държавния служител. Общо в администрацията на общината работят 56 чиновници. Те ще бъдат обособени в две дирекции: Обща администрация с шеф гл. счетоводител Атанаска Илиева и Специализирана администрация с щеф гл. архитект Бойко Панчев.

 

ИКОНОМИКА

Готова е заповедта да приватизация на "Пластхим"?
 

Според осведомен източник заповедта за приватизация на "Пластхим" е готова и предстои да бъде публикувана в Държавен вестник. Кандидат-купувачът на фирмата е работническо-мениджърско дружество "Пластхим 99". В него участват над 900 настоящи и бивши работници на "Пластхим". Капиталът на дружеството е 130 хиляди лева, а половината от него е собственост на четирима: изпълнителния директор (43 290), главтия счетоводител (7148), зам. главния счетоводител (7148) и секретарката на директора (7148). Останалите са внасяли суми по 10, 50, 100 лева. Информацията изтече от акционери в дружеството, които твърдят, че досега не са знаели какво е участието на ръководството в РМД-то.

Търговска фирма от Холандия е заявила интереса си към "Пластхим", за други няма информация, съобщи изпълнителният директор Веселин Цветков по време на разговорите си с посланика на Израел Давид Коен, който на 5 юни бе на посещение във фирмата. "Пластхим" в момента работи с 25-30% от капацитета си. В Русия не продаваме, тъй като не възприемаме формата на отложено плащане, заяви още В. Цветков.

Давид Коен, посланик на Израел в България: Трябва да промените отношението си към чуждите инвеститори
 

Аз мисля, че България може да бъде добро място за инвестиции, но все пак реалността днес показва, че страната ви все още не е получила цялото доверие от големите световни консорциуми. Трябва да се промени поведението към чуждите инвеститори. Когато един чужденец става собственик на дадена фирма, много често населението смята, че тази фирма вече не е българска. Това не е правилно. Защото чуждата инвестиция дава работа за българите, дава шанс за развитие, за по-добра икономика. В крайна сметка заводът, фирмата остават в България.

 
Фирма "Никас" ще инвестира 1 милион долара до края на годината
 

Средствата ще бъдат изразходвани за разширяване на производството, очаква се да бъдат разкрити и нови работни места, като общият брой на заетите ще достигне 150-200 души. Това съобщи управителят на фирмата А. Алипиев. Преди няколко дни "Никас - България" осигурява работа на 75 работници. Продукцията - изделия от месо, се реализира изцяло на вътрешния пазар, основният клиент са магазините "Метро". От ръководството съобщиха, че разработват пазара в Румъния, а целта е да защитят изискванията на Европейския съюз. Фирма "Никас" е гръцка, преди две години купи Месокомбината, а продукцията й е на пазара от една година.

 

Масово отравяне на пчелите в района

 

Собствениците на кошери с пчели в Скравена алармираха миналата седмица за масово отравяне на пчелите. Засегнати са над 80 кошера, където по-голямата част от медоносните насекоми са умрели. Причината за бедствието е в препарата, с който в петък и събота са пръскали картофените насаждения в Новачене, твърдят пострадалите. "Трябваше да ни предупретят, че ще пръскат, за да вземем съответните предпазни мерки - каза Иван Райчинов, председател на пчеларското дружество. - Тази практика съществува от години и досега не сме имали такъв проблем. Картофите се намират в ливадите, където пчелите събират нектар. Голяма част са умрели още там."

По инициатива на кмета на Скравена Симеон Георгиев е сформирана комисия, която ще направи оглед и протокол за щетите. По тредварителни данни те възлизат на около 4000 лева. Около 1200 килограма мед няма да се получи (сега е най-активният пчеларски сезон). Ще предложим на арендаторите на картофи да ни възстановят загубите, в противен случай ще ги дадем под съд, каза пред наш репортер кметът. Той припомни случая отпреди петнайсетина години, когато след подобен инцидент пчеларското друество е осъдило тогавашното АПК.

 
Бизнесът със змии носи високи доходи
 
Една отровна змия може да се продаде най-малко за 80-90 лева, а някои достигат и до 150 лв. Те се изкупуват, за да се извлече отровата, която намира приложение в различни области на медицината и фармацията. Пунктовете за изкупуване на змии са в София и един от важните проблеми в този бизнес е транспортирането на опасните гадини. В Ботевград има хора, които улавят змиите и ги продават по 50 лева. Тази година популацията от змии е изключително голяма, твърдят запознати.
 

ОБЩЕСТВО

Референдум по три въпроса в Ботевград
 

Общинското ръководство се кани да направи референдум по три въпроса. Предложението ще бъде внесено от администрацията за одобрение от Общинския съвет. Допитването ще бъде дали да се отвори отсечката от магистралата през Зелин, на коя дата да бъде Денят на Ботевград и какво работно време да има общинската администрация.

Бой в поземлената комисия в Правец

Истерични крясъци огласиха сградата на община Правец навръх Спасовден - 8 юни, когато нетърпимостта между председателката на поземлената комисия Битра Гечева и бившата й подчинена Дарина Цанова прерасна в ръкопашна схватка. В конфликта се намесил случайно присъстващият съпруг на Б. Гечева - общинският съветник Гечко Гечев. Той твърди, че извил ръката на Цанова и й отнел документи, които тя искала да отнесе със себе си. За овладяване на екшъна, разиграл се пред очите на втрещените общинари, била извикана полиция. В медицинското свидетелство на Д. Цанова е регистрирано "кръвонасядане в областта на лявата мишница и кръвонасядане и леки охлузвания на лявата предмишница". Тя смята да потърси правата си чрез съдза и е подала жалба в полицията,в която твърди, че върху нея е бил упражнен физически натиск. Според Г. Гечев случката е "скалъпен сценарий" и Д. Цанова първа разбила носа на съпругата му. Дарина Цанова и Иванка Гергова бяха уволнени от Гечева, но след две години дела Върховният административен съд ги възстанови на работа през април т.г. Оттогава напрежението в поземлената комисия не стихва. Преди около месец Гергова със сълзи на очи се жалва на сазедание на Общинския съвет, а Цанова бе освободена от работа по нейна молба. Общинският съветник от БНЗС Г. Гечев сподели, че децата и съпругата му са били заплашвани със саморазправа от хора, които "предварително са взели голям капитал, за да свършат работата, но се оказва, че не могат и сега заплашват". Това са хора, заинтересовани да имат бензиностанции и мотели на две места по магистралата, уточни Гечев. Според него неслучайно не се предават плановете на Джурово и Равнище и се забавя преработката на плана за Осиковица. Той смята, че двете служителки навремето са направили услуга, като са прехвърлили частни имоти в общински. Дарина Цанова отрече нападките и подчерта, че обвиненията трябва да се доказват. Тя твърди, че напрежението в поземлената комисия го създава председателката.

Цигански банди нападат квартал "Север"
 

Група цитани нападнаха и пребиха случайни минувачи - преимно деца и младежи. Инциедентът стана на 10 юни около 22 ч. на улица "Княз Александър Батемберг". Според свидетели на нападението циганите са били няколко - на възраст между 12 и 16 (!) години и изключително арогантни. Те се нахвърлили върху нищо неподозиращите младежи на улицата.

"Не се смущаваха нито че в съседните заведения има хора, нито че по улицата е осветено. Това вече е твърде опасен симптом", възмутиха се живеещи в квартала наши. Те отново настояват за публичен дебат по въпроса за безопасността на квартала. "Не трябва да чакаме някой да бъде убит, за да се вземат адекватни мерки", зоват гражданите.

 
В 10 училища и детски градини стачкуваха предупредително
 

На 7 юни от 9 до 10 часа стачкуваха учителите от цялата страна. В общината стачката бе подкрепена ефективно в 10 учебни заведения. Точният брой на протестиращите учители не е известен, заяви лидерът на синдиката на СБЕУ Асен Донов. С категоричност се знае, че в ОУ "Вапцаров" 22-ма учители не са влезли в един учебен час.

 
Десет ученици от Езиковата гимназия заминават за чужбина
 

Европейските университети са предпочитани пред американските - тази тенденция се запазва от години сред учениците от езиковата гимназия в Правец. Милена Бънчева, Маргарита Петкова и Любомир Юриев, въпреки че са издържали успешно изпитите за САЩ TOEFL и SAT, ще продължат образованието си в Германия. Теодора Младенова наскоро замина като студентка в Австрия. Една година в Германия със стипендия ще учи деветокласничката Белла Александрова, след като спечели конкурс. Тази година френските паралелки изпращат за Франция петима студенти. След бума на заминаващи през 1997 и 1998 г. френският културен център направи предварителен подбор на кандидатстващите. Ивелина Ангелова и Диана Петрова ще учат в Сорбоната. Ивелина е приета социология, а Диана - география. Олеся Алексиева ще учи икономика в Ница. Мариета Тодорова също има амбиция да стане социолот и ще учи в Монпелие. Гимназията се гордее и с един кандидат-правист - Мариана Петрова, която ще замине за Страсбург.

Шест девойки ще заминат да работят по програмата AU PAIR - две във Франция и четири в Германия.

 
Кабелните телевизии в Правец и Етрополе имат нов собственик
 
"Кулсат" се казва фирмата, която е подписала договор с досегашния собственик Георги Шопов да експлоатира и поддържа телевизионната мрежа в двата града. Според Г. Шопов овите собственици имат кабелни телевизии в Плевен, Червен бряг и Луковит. Решението да се оттегли от този бизнес бившият кандидат за кмет на Ботевград аргументира с желанието си да насочи усилията си в друга посока, например битовата газификация. Според информация от осведомен източник "Кулсат" имат връзка с нашумялата през март фирма "Кейбъл България", която започва да изкупува малки кабелни мрежи в страната и вестниците заподозряха план за сваляне на правителството, а НСРТ започна проверка.

СПОРТ

Даниела Йорданова с най-добър резултат в света
 

Като хала премина Даниела Йорданоава през двудневното отборно първенство на България, което се проведе на 10 и 11 юни в София. Първия ден в дисциплината 1500 метра тя постигна най-добро време в света за сезона - 4:03.80 мин. Изключителният резултат бе направен без каквато и да е конкуренция, без "заек", при силен вятър и след проливен дъжд, принудил треньорйът й Димитър Василев да изгребва преди старта водата по първия коридор на пистата в базата на НСА. Даниела подобри с близо 5 секунди най-доброто си постижение от републиканското в зала тази година - 4:08.50 мин. Във вечната ранг-листа на България 24-годишната атлетка изпревари в тази дисциплина легендарната ботевградчанка Весела Яцинска, която от няколко години работи в Кипър, чийто най-добър резултат от 4:04.70 мин. е от Прага през 1978 г. Резултатът на Даниела е четвърти по сила , преди нея са:

3:57.4 мин - Тотка Петрова 11 август 1979 г. Атина
4:02.33 - Николина Щерева 29 юли 1976 ОИ Монреал
4:03.14 Ваня Стоянова 9 юни 1984 г. Сочи

на другия ден сутринта Даниела прати в историята и рекорда на 5000 метра - 15:29.26 от 1995 г. на Милка Михайлова. Тя пробяга разстоянието за 15:13.80, и то с резерви, тъй като й предстоеше да участва в шафета 4 х 400 за софийския клуб "Шампион". С този резултат покри норматив А за Сидни 2000, който е 15:35 мин. Както е известно, Даниела има покрит още един норматив за Олимпийските игри - на 1500 м.

Силното представяне на Даниела Йорданова на европейското първенство в зала в Гент, където зае 5-то място на 3000 м и подобряването на републиканските рекорди на няколко пъти, заслужето я постави на корицата на специализираното списание "Атлетика", чийто брой 9 излезе непосредствено преди двата старта. В него журналистът Иван Чешанков е представил обширен материал за талантливата ни лекоатлетка. Адресът на списанието е: www.athletics.netbg.com

"Балкан" остава единственият отбор извън столицата
 

който е ставал шампион на България в три поредни първенства (19878, 1989 и 1989 г.) и носител на Купата на страната (1986, 1987 и 1988 г.) Повечето от играчите на това поколение се поклониха в събота на гроба на своя треньор Иван Андреев, който ни напусна преди една година, покосен от инфаркт. Варненският "Черно море" не можа да изравни постижението на "Балкан" и остана с 3 купи и 2 титли, след като загуби финалния 5-ти мач за шампионската титла в София срещу "Левски".

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика