botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 26, 2000

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Общината приключи полугодието с близо 300 хил. лв. неразплатени
 

В края на м. май т.г. неразплатените задължения на общината са 282 384 лв., а наличните средства - 142 031 лв. Това се вижда от справката, подготвена от кмета Цветолюб Савов. Приетият за 2000 г. бюджет е крайно недостатъчен за номралната издръжка на бюджетните дейности, твърди той.

Общината е уведомила финансовото министерство за затрудненията и е направила искане за допълнителни целеви средства в размер на половин милион лева. Най-много - 104 хил. лв. са необходими за плащане на здравноосигурителни вноски на социалнослабите. През първите 6 месеца на годзината техният брой се е увеличил, показва статистиката. Целеви средства са необходими и за плащане на обезщетения за предизвестия.

Според коментара на финансисти, ще се наложи актуализация на бюджета за тази година.

Енергийна стратегия ще разработва общината

Основно направление в нея ще бъде разширяването на газопреносната мрежа, като през периода 2000-2003 година се ликвидират всички големи консуматори на течно гориво и се заменят с такива на природен газ. Има идея за проектиране и построяване на генератори за комбинирано производство на топлина и ел. енергия. Според специалистите това е основен метод за решаване на енергийните проблеми на общината.

Готови са картите на възстановените гори
 

За всички землища в община Ботевград са изготвени картите на възстановените гори и земи от горския фонд, съобщиха от поземлената комисия. Те ще бъдат иззложени в кметствата. На собствениците ще бъдат изпратени скици и решения. Комисия ще започне работа по заявленията за възстановяване на гори, към които няма доказателства. Собственици, неподали заявления в законния срок, трябва да възстановят горите си по съдебен ред.

 
Надя Василева спечели конкурса за главен юрист на общината
 

Конкурсът се проведе на 22 юни. В него участва още един кандидат - Орлин Недков, но комисията класира на първо място Василева.

 

ИКОНОМИКА

Ръководството на "Пластхим" създава обстановка на страх
 

По опита на наши колеги, които разкриха истината за РМД "Пластхим 99", че капиталът е на четирима човека, група дългогодишни работници искаме чрез вестника да уведомим обществеността за действителното положение във фирмата.

1. За никого не е тайна спирането на производствената дейност поетапно на: цех "Подови настилки", цех "Бласов" в Новачене, цех "Мебелно фолио". Сигурно предстои спирането на цеха за микробиални препарати. Само малко работи инсталацията за ПВЦ-тапети. Сега "Пластхим" работи пъти по-малко от предишни години.

2. Във фирмата се създава обстановка на страх от страна на ръководството. Изпълнителният директор парадира, че е изключително подкрепян от СДС и директно ни заплашва на събрания, че който говори против него, ще бъде вкаран в затвора. На оперативките, които се провеждат, е разпоредено охраната да следи кой говори против него, за да бъде уволнен.

3. Независимо че спират производствата, във фирмата се прави показност за външни посетители: посещението на президента Петър Стоянов; посещението на израелския посланик. Съзнателно се заблуждава, че "Пластхим" е едно преуспяващо предприятие и се поднася невярна информация, че заплатите са от 300 до 500 лева, а истината е, че те са намалели. Фонд Работна Заплата за 1999 година спрямо 1998 г. е намалял приблизително с 1 000 000 нови лева (тази информация беше казана по телевизия MSAT след посещението на президента). Говори се, че от началото на годината фирмата е на голяма загуба, но същата се крие, за да може бордът на директорите да вземе гжолеми заплати. Същото е било и през 1999 г., когато 10 пъти са правили счетоводно приключване, за да се отчете фалшива печалба и да не се санкционира ръководството.

4. Коментари на работници: "Знаем как се продават някои стоки и защо, какви комисиони се вземат, как се купуват суровини от чужбина, как се купува от "Метро" и защо, как се черпят депутати в София, как се купува уиски с кашони и т.н." Ние се питаме кога ще спре това? Знаем коя транспортна фирма прави експорта на продукцията и защо. Затова секретарката е една от собственичките на РМД-то.

5. В тази връзка считаме, че не можем да бъдем безучастни към съдбата на последното голямо предприятие в Ботевград. Защо ни принуждават да внасяме боновите книжки, когато всичко ще остане за ръководството?

Страхът от заплахите на ръководството ни принуждава да не се подписваме под писмото. То е изпратено до президента на Република България, Министерския съвет и Министерството на икономиката.

Бивши шефове на филиал на "Чавдар" са измамили стотици хора
 

През март и април 1998 година боновите книжки на стотици хора от село Георги Дамяново и села около Омуртаг са били събрани от тогавашното ръководство на АД "Малък Искър", фииал на "Чавдар" , с обещания за голяма печалба. Предприятието се намира в село Джурово, община Правец. Така се окрупнил капиталът и са били закупени акции в дружеството, 51% от което е държавна собственост. Сега хората търсят дивиденти или си искат акциите обратно. Усилията им обаче са напразни, тъй като дружеството е в тежко финансово състояние. Освен това този, който е събирал книжките, не е оставял екземпляр от договор на хората и те не могат да докажат, че са акционери.

Това стана ясно на заседанието на общинския съвет в Правец на 19 юни в отговор на питане на съветниците от БСП за съдбата на дружеството. Боян Хитров, Йордан Вандов, Кирил Бинев (управител) и Павлина Василева (прокурист) - това е регистрираното ръководство на "Малък Искър" АД. На заседанието К. Бинев уточни, че създаденото наскоро РМД няма да участва в приватизацията на фирмата, тъй като тя нямала бъдеще. Съветникът подчерта, че не е акционер в дружеството и не е теглил служебни аванси. Той каза също, че скоро ще напусне съвета на директорите.

Бившият шеф на фирмата Лазар Маринов подчерта в изказване, че хората с боновите книжки са били подмамени от г-н Бойнов. Тогава той отсъствал от фирмата и бил подведен. За 1998 г. шефовете на "Малък Искър" си разпределили премия по 3000 лева. На 8 май т.г. се е състояло събрание на акционерите, но ръководството няма програма за бъдещо развитие, поясни пред съветниците кметът Цанко Маринов.

 
Ръководството на РМД "Чавдар 99" иска от министъра удължаване на договора
 

Писмото до министъра на икономиката Петър Жотев е изпратено преди няколко дни. Имаме устно уверение, че договорът ще бъде продължен, каза пред наш репортер Красимир Тончев. Както се знае, срокът на наемния договор изтича на 30 юни. В телефонен разговор ликвидаторът Петър Коев беше категоричен, че ако не получи писмено разпореждане от министерството, няма да удължи срока на договора.

 

Хлебозаводът ще бъде продаден чрез преговори с потенциални купувачи

 

Такова е предложението на общинската комисия по приватизац;ия, което тази седмица ще обсъждат съветниците. Пакетът от 8000 поименни акции представлява 80 на сто от капитала на дружеството. Началната офертна цена е 747 776 лева. Приоритет ще бъде даден на кандидата, който поеме ангажимент да плати цялата сума в деня на подписване на договора. Представяне на бизнесплан и запазването на средносписъчния брой на работниците, както и разкриване на нови работни места, също са приоритетни условия.

 
"Кремиковци" прекрати договора с "Етроволан"
 
От две седмици металургичният гигант използва собствен транспорт за превоз на работниците си и прекъсна договрине отношения с етрополския превозвач "Етроволан". В момента се водят преговори за изплащане на дължимата от Кремиковци сума по договора в размер на 340 хил. лв., съобщиха от Етрополе. Засега не е постигнато конкретно споразумение.
 

ОБЩЕСТВО

Зам. кмет иска оставката на директора на болницата
 

Извънредната сесия на общинския съвет в Ботевград на 23 юни започна необичайно. Един от заместник-кметовете - д-р Мариус Цаков, след като запозна съветниците с единствената в дневния ред докладна записка за избор на нов управител на Медицинския център, направи изненадващо изказване. В него той каза, че здравната реформа в общината е пред провал и отправи персонални упреци към директора на болницата д-р Веселин Русинов. Обвини го в неправомерно разпореждане с имуществото на поликлиниката, което е общинска собственост.

По-нататък в изказването си д-р Цаков се позова на ревизионен акт на ДФК от миналата година. Тогава ревизорите са съставили на д-р Русинов 4 акта за аминистративни нарушения. Има констатация, че за времето от 1997 г. до 30 юни 1999 г. в болницата не е водена отчетност за постъпващите наеми. Накрая заместник кметът призова д-р Русинов да си подаде оставката.

В отговор д-р Русинов заяви, че няма да отговаря на нападки, за които трябва да се произнесат компетентните органи и призова съветниците да обсъждат избора на управител на Медицинския център, за което всъщност са се събрали. По-късно след заседанието той съобщи, че няма да си подаде оставката. Според коментарите, които тръгнаха след огласяването на новината, искането на д-р Цаков е било ответна реакция на слуховете за неговата смяна от мястото му на земистник кмет , поискана от средите на СДС. Д-р Русинов е председател на общинското ръководство на синята партия, зам. председател на областната управа на СДС, общински съветник и председател на комисията по здравеопазване и спорт към местния парламент.

Д-р Мариус Цаков:
"Ревизионната преписка е постъпила в общината на 30.09.1999 г. и смяната на общинското ръководство е благоприятствала да бъде поставена в архивите и отразените в нея от резивионните органи нанесени вреди на общината - не да бъдат забравени, а да не бъдат узнати. Ето и някои от извадките на ревизионния акт:

1. Констатация за нарушение на Закона за общинската собственост, с което нарушение общината е ощетена (става дума за наем - едно помещение от 214 кв.м. д-р Русинов го отдава за 5 лева месечен наем!) със сумата 2 661 674 стари лева, които следва да се търсят по исков ред. Т.е. общината трябва да заведе дело срещу директора на общинската болница в лицето на д-р Русинов.
2. С договор от 08.02.1998 г. и 10.11.1998 г. ОБ - Ботевград, представлявана от д-р Русинов, възлага извършването на ремонти от СД "Стрелец" с. Скравена. Във въпросните договори не е изяснен предметът на договора. Няма количествено-стойностна сметка и не е изяснен обектът за ремонт. От юридическа гледна точка договор няма, но д-р Русинов е изплатил 27 583 841 стари лева за извършени строително-ремонтни работи.
3. В нарушение на чл. 285 от КТ и чл. 10 ал. 2 от Наредба 8 за безплатната предпазна храна, на различни фирми са изплатени суми в размер на 24 675 048 стари лева. Д-р Русинов носи отговорност за 17 514 979 стари лева."

1 юли - денят Х за Спешна помощ
"Нито един пациент няма да бъде върнат"
 

Уверението е на ръководителя на ботевградския филиал д-р Петко Петков. Дни преди старта на здравната реформа той бе любезен да направи някои разяснения.

Екипите на Спешна помощ ще преглеждат абсолютно всички, които ги потърсят, но случаите, които не са спешни, ще се пренасочват към личните лекари и кабинетите на Медицинския център. Хората трябва да знаят, че нашата дейност е строго определена в Наредба 23 на МЗ от 4 ноември 1999 г. Медикаменти и консумативи се предвиждат само за спешни случаи. Не ни се полагат и рецепти. Не можем да си позволим да провеждаме лечение на хора, чието състояние не е спешно.

При състояние на постъпилите в Спешна помощ пациенти, налагащо продължаване на лечението в болнична обстановка, екипът на ЦСМП предлага спешна хоспитализация в специализирано болнично заведение. За нас няма никакво значение осигурен ли е пациентът или не, българин ли е или чужденец и т.н. Спешната помощ по закон е безплатна.

Вече има разкрити две манипулационни. Личните лекари ще имат сестри. При нас ще се правят манипулации на спешните случаи. Не очаквам натоварване на работата ни след 1 юли.

 
Д-р Георги Канзов е новият управител на Медицинския център
 

Изборът му бе направен на извънредна сесия на общинския съвет на 23 юни. По време на обсъждането възникна и алтернативно предложение за управител да бъде избран д-р Людмил Петров. При гласуването д-р Георги Канзов събра убедително мнозинство. Както е известно, избраният преди няколко седмици за управител д-р Стоян Стоянов си подаде оставката.

Съветниците гласуваха също да се увеличи капиталът на Медицинския и Стоматологичния център. Измененията ще бъдат вписани в търговския регистър на Софийски окръжен съд.

 
Болницата прекъсна връзката с ХЕИ
 
От известно време в ХЕИ не получават данни за вирусните заболявания от общинската болница. Така нямаме никаква представа за вирусите, което е недопустимо, оплакаха се епидемиолозите. Те обясняват прекъсването на информационната връзка с предстоящия старт на здравната реформа. В момента не се знае има ли в нашия район болни от летен грип и колко са те, защото в болницата никой не води отделна статистика. Това правеше ХЕГ на база на ежеседмичните данни, които вземаше от здравното заведение. От 1 юли се очакват съкращения в ХЕИ, но засега не се знае колко ще бъде намален щатът. В ботевградската ХЕИ работят общо 7 инспектори, които обслужват и община Правец.
 
Ангелина Николова - временен шеф на Данъчната служба
 

От 1 юли т.г. ръководителката на Данъчно бюро в Етрополе - Ангелина Николова, ще изпълнява длъжността началник на Данъчна служба Ботевград до провеждането на конкурс. Титулярката Соня Вълкова напусна поради преминаване на друга работа. Ангелина Николова е в данъчната система от 1991 г., когато бе основано бюрото в Етрополе. Работила е като данъчен инспектор и експерт. На 1 юли тя ще се срещне с колектива в Ботевград. Ще съвместява работата в двете общини. А. Николова е и председател на общинския съвет в Етрополе.

Към 30 май Данъчната служба в Ботевград отчете събираемост близо 50 на сто от годишния размер. За Етрополе тя е 40 процента, което, според коментара на г-жа Николова, е много добър показател.

 
Софийски мутри вилняха в циганската махала
 

Късно вечерта на 19 юни в ботевградската циганска махала спрял джип със софийска регистрация. Петимата, излезли от него, започнали да разпитват къде живеят М.Н. и Г.М. - двама известни измамници. Веднага обаче се активизирала ромската солидарност и всички казвали, че не знаят. Това изнервило пришълците, които зарязали любезностите и започнали да бият наред. Юмруците им опитали мъже, жени и деца. Наказателната група заплашила, че ще запали махалата, ако до 1 час двамата не занесат дължимите 1000 марки на мотела в Правец. После се качили в джипа и заминали. До продължаване на екшъна не се стигнело, тъй като парите били върнати.

Запознати с инцидента разказаха, че дни преди това М.Н. и Г.М. (известни като Германеца и Рабиша) направили "сделка" с един от петимата да му продадат цигари Марлборо на по-ниска цена. Впоследствие не спазили уговорката и прибрали 1000 марки за себе си. Петимата софиянци са от групата на небезизвестния Ганчо Въчков - Ганеца, който се простреля при полицейската акция за залавянето му миналата година. На следващия ден - 20 юни, на ПИК-а шестима пребиха от бой охранител заради проститутка.

 

СПОРТ

Кадетите на "Балкан" вицешампиони на България
 

Голям успех постигнаха кадетите на "Балкан", спечелвайки сребърните медали на завършилия финален турнир в Самоков. В решаващия мач за титлата те загубиха от домакините от "Рилски спортист" Самоков с 66-84. Според треньора Николай Пеев възпитаниците му не са се представили добре във финалния мач. По мнението на ботевградски зрители обаче първенството е било предрешено още преди началото му в полза на домакините. "За пръв път виждам толкова отявлено първото място да бъде запазено за отбора домакин - каза очевидец. - Ако първенството бе на друго място, не се знае дали биха взели дори и една победа".

Във финалната среща двама от основните играчи на "Балкан" още първата част увиснаха с по 3 и 4 фаула, плоэд на отсъжданията на уличавания в корупция рефер Димитър Станчев. Нещо повече, той е извършил фалшификация на документи дори пред ФИБА. От баскетцентралата му отрязаха нарядите, за разлика обаче от шефовете на българската съдийскта колегия.

В предварителната група оп 6 отбора "Балкан" завърши втори с победи над "Компакт" Димитровград, "Черно море" Варна, "Черноморец" Бургас и "Локомотив" София и загуба от софийския "Академик". На полуфинала "балканци" разгромиха "Лудогорец" Разград с разлика от 24 точки. Христо Петков от "Балкан" бе избран в идеалната петица на финалния турнир.

Зам. кмет на Самоков замеря ботевградски лекар
 

По време на финалната среща между "Рилски спортист" и "Балкан" битката се пренесла и извън игрището. Тесният салон на местно училище бил претъпкан със зрители от Самоков и Ботевград.

При опит да негодува срещу поредното решение на скандалния рефер Мишел Станчев в полза на домакините, лекар от общинската болница в Ботевград бил полят обилно с вода. Според свидетели авторът на хулиганската постъпка е заместник кмет на Самоков. Впечатлени, негови избиратели последваха светлия му пример.

 
Кадетките на "Балкан" станаха 6-ти в Ботевград
 

Ботевград бе домакин на шампионата на страната за момичета, който завърши на 24 юни. Въпреки че не взеха медал, шестото място на кадетките на "Балкан" може да се определи като много успешно. Още при жребия те попаднаха в желязната група, където загубиха с 2 точки от "Славия", с 54-69 от "Велт" Велико Търново, само с 6 точки от софийския "Левски"+ - 58-64, и убедителни победи над "Нефтохимик" 61-46 и "Марица" 71-55. По-нататък възпитаничките на Светла Ралчева и Мирослав Ралчев разгромиха с 50-31 (29-8) третия от другата група "Ваня Войнова" (Сливен), а в срещата за 5-6 място отново загубиха от "Славия", този път с разлика от 4 точки - 58-62.

Трябва да се подчертае, че "Балкан" бе единственият отбор, в който всички състезателки бяха за първа година кадетки, а някои дори и по-малки. Три отбора се открояваха в шампионата - пловдивският "Академик", "Левски" и "Велт". Шампион стана "Левски", победил на финала търновските момичета с 68-45, реванширайки се за загубата от тях в предварителната група.

Реализаторка на турнира е Дилова от "Славия", втора е Кристина Николова от "Балкан". Объркахме сметките не само сега, но и за догодина, каза помощник-треньорът на отбора и играч на мъжкия отбор Миро Ралчев. Лошият жребий ни прати в по-силната група, реално обаче щяхме да се борим за 4-5-то място, тъй като първата тройка се открояваше. Предстои ни още съвместна работа, както и още успехи.

 
Родител удря главен съдия
 
Непосредствено след коша, отбелязан от Бойка "Зарева" ("Левски") и довел до продължение срещата от втория ден, стана и първият скандал. Главният съдия Ангел Иванов се опита да обясни въпросната ситуация на родителя на състезателката, навлязъл в игрището. Вместо да го изслуша, обаче, необузданият баща го нацели в главата с бутилка минерална вода и само длъжностните лица предотвратиха продължението. Шишето с вода послужи на същия този татко да спре полуфиналния мач на "сините" с "Академик" Пловдив. Той изля нарочно част от водата на пода, за да могат при спирането на играта момичетата да получат наставления, тъй като вече нямаха право на таймаут. Имайки предвид тези истъпления, бащата-фан изгледа финала в присъствието на полицейска охрана.
 
Петко Стефанов стана двоен шампион
 

По-малкият от двамата братя Стефанови - Петко, стана победител в републиканския маратон, който се проведе в неделя в София. Неговото време е 2:22.48 ч., на 1:19 мин. след него финишира брат му Христо - рекордьор на България в най-дългата дисциплина. Преди седмица Петко Стефанов стана шампион и на 5000 м, като на пистата в Пловдив пробяга разстоянието за 14:42 мин., а Христо остана на четвърто място.

Едновременно с маратона в неделя се проведе и традиционният олимпийски ден с масови бягания и награди за отделни дистанции. На 3000 м взе участие Даниела Йорданова, която се разходи за първото място за време 9:38 мин.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика