botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 39, 25 Септември - 31 Септември

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Свалят Красимир Тончев от зам. шеф на СДС
 

След като изслушали информация от председателя д-р Веселин Русинов, 13 членове от ръководството на СДС в Ботевград гласували "за" снемането на Красимир Тончев от заеманата политическа длъжност. Един от присъстващите се е въздържал. На събранието, състояло се на 21 септември, самият Кр. Тончев не е присъствал. Общинското ръководство на СДС в Ботевград е от 19 души.

Според неофициална информация главните обвинения срещу Тончев са били във връзка с дейността му като член на ръководството на РМД "Чавдар 99".

Красимир Тончев е бивш председател на общинското ръководство на СДС. На конференция миналата година неговото място зае д-р Веселин Русинов, а Тончев бе избран за един от заместник-прдседателите на партията. В момента той е общински съветник в местния парламент и изпълнява длъжността секретар на ОбС. За втори път сините чистят редиците си. Преди изборите миналата година от СДС бе изключен секретарят на организацията Георги Николов.

Тодор Кавалджиев, вицепрезидент на Репубрика България:

"Против съм политически сили да стават лоби на групировки и мафиотски структури"

Вицепрезидентът на Република България Тодор Кавалджиев посети Ботевград на 23 септември. Той присъства на панихида в църквата, отслужена по повод 53-тата годишнина от трагичната смърт на зедемелския водач Никола Петков. Преди това той бе приет от кмета Цветолюб Савов и общинското ръководство.

След панихидата вицепрезидентът имаше среща със зедемелците от общината и отговори на техни питания. Срещата завърши с вечеря в ресторант "Ботевград". В интервю за "Ботевградски вести" Тодор Кавалджиев относно бъдещето на коалицията Обединени демократични сили потвърди, че според него някои превърнаха ОДС в ново ОФ. "Аз съм категорично против това - каза вицепрезидентът. - В политиката са необходими и по-малките, не само най-големите. Защото големите са временно големи и нашата история е пълна с такива примери".

Помолен да коментира скандала с финансирането на фондация "Бъсеще за България", Тодор Кавалджиев отговори: "Аз подкрепям всяка дейност, която има благотворителен характер, която помага на социално слабите и децата . В случая с оглавяваната от Елена Костова форнация не мога категорично да се изкажа, тъй като нямам информация дали наистина има законови нарушения. Затова изразявам принципно отношение: Аз съм против правенето на помен с чужда пита. Аз също посещавам домове за сираци, също се опитвам да помагам. Но го правя от своя джоб, от своята заплата.

Изобщо не казвам, че е благотворителност това, когато посещавам с представители на някоя фирма или църква и те правят дарение под моята егида. Благодеянието е ти свои пари да дадеш на нуждаещия се, а не чуждите, дадени ти от друг. Вероятно някои от дарителите са искали после облаги от властта. На мен никой не ми е предложил. Даже бягат далеч от мен. Никой не е стъпвал в кабинета ми. Защото знаят, че аз не мога да ги възмездя с тази уж благородна цел."

Що се отнася до това дали смята, че президенството като институция може да бъде привлечено към някоя от страните от вътрешните противоречия в СДС, Тодор Кавалджиев отговори по следния начин: Ще говора само за себе си. Мен никой не може да ме използва като рупор. Нико пък може да не купи по някакъв начин. Проблемите в СДС са си проблеми на СДС. Аз съм земеделец. Виждате, че земеделците се мъчиха 4 години да ме дърпат всеки на своя страна. Аз обаче останах над тези неща. Защото по начало аз съм за консолидацията - в демократичната общност и в нацията. Ако продължим с конфронтацията, България ще си остане на дъното в близките 10 години.

Градското БЗНС с нов председател
 

На отчетно-изборното събрание досегашната председателка Маргарита Кърпачева си подаде оставката. На нейно място присъстващите избраха Лиляна Банкова. За ръководството, което е от 7 души, бяха предложени и д-р Светла Мангърова и Маргарита Ганчева, но те не събраха достатъчно гласове.

След събранието се чуха гласове за нарушение на процедурата. Те обаче бяха окачествени като желание за реванш от страна на вътрешната опозиция за това, че не е успяла да вкара свои хора в ръководството. Един от разпространяваните напоследък слухове е за евентуално изключване от БЗНС на Генка Георгиева, която е и общински съветник, но засега никой не го коментира официално. Част от земеделците пък смятат, че е време да бъде сменен председателят на общинското ръководство Александър Александров.

 

ИКОНОМИКА

Прекратен е договорът с РМД "Чавдар"
 

Ликвидаторът на "Чавдар" Николай Николов е уведомил миналата седмица ръководството на РМД-то, че прекратява договора за наем. Мотивите му са, че започва изготвянето на меморандума за продажбата на фирмата и площадките трябва да са свободни, за да се направи инвентаризацията. Според Николов, който е третият пореден ликвидатор и бе назначен преди седмица, до края на октомври "Чавдар" може да бъде продаден. От РМД-то са били изненадани от решението, тъй като са имали уговорка с министерството на икономиката да останат до продажбата на фирмата. Около 1500 лева е месечният наем за цялата площадка. В момента около 60 души извършват ремонти на няколко стари автобуса. Според запознати не е изключено от РМД-то да протестират срещу решението за прекратяване на договора им.

Осем оферти са подадени за закупуване на двете аптеки в Ботевград
 

До края на работното време на 21 септември в деловодството на общината са депозирани 8 оферти за участие в преговорите за купуване на двете аптеки в Ботевград. Както обикновено, и сега кандидатите направиха своите заявки в последния момент. Комисия, назначена от кмета, ще отвори офертите на 26 септември и ще се произнесе по редовността на документите. След което ще започнат преговорите с потенциалните купувачи. До продажбата аптеките ще продължават да плащат наем на общината.

 
Работници не вярват на шефовете на "Микропроцесорни системи"
 

Безпътицата в най-голямото предприятие в Правец пролича и по време на общото събрание на Завода за печатни платки на 21 септември. Въпреки писмената покана отсъстваха изпълнителният директор на комбината Иван Драганов и шефът на ЗПП Гено Димитров, които бяха в болнични.

Ябълката на раздора този път бе подписаният от тях договор на 14 септември с немско-българската фирма "Мегатекс" за производство до края на месеца на 142 кв.м. платки за около 35 хил. лв. Зам. шефът на ЗПП Станислав Съев дълго увещаваше 60-те присъстващи да се трудят извънредно и през почивните дни. Не получили суми за предишен труд обаче хората се пазаряха за пари на ръка, и то предварително. Събранието показа, че работниците нямат никакво доверие в ръководството. Стана ясно, че от години не са плащани никакви осигуровки. Новият синдик Мирослав Аначков рядко се явява в комбината. Драганов и Гено Димитров са в конфликт, свидетелстват работници. Бордът обжалва решението на Софийски окръжен съд, който отхвърли оздравителната му програма. Вероятно в края на септември ще се произнесе апелативният съд. Последна инстанция, пред която могат да обжалват, е ВАС. След това идва ликвидация на комбината, който дължи над 23 милиона лева на кредиторите си и по думите на Съев е в дълбока несъстоятелност, без кредити, без оборотни средства и без доверие. ЗПП- най-работещото звено, е натоварено едва 10% от мощностите си, а хората там получават по 100-120 лева, информира Съев. Надеждите комбинатът да бъде продаден на частни фирми се препъват в борчовете. Кандидат-купувачите естествено искат само активите

 

Не се предвижда зам. директор на В и К

 

Една от точките в дневния ред на предстоящата сесия, която ще обсъдат съветниците, е новата структура на общинската фирма ВиК. Това се налага, тъй като през м. май бе бешено тя да бъде регистрирана от АД в ЕООД. В изготвената от ръководството на фирмата структура не е предвидена длъжност заместник-директор. За това настоява БЗНС, а за мястото се визира бившият шеф на ВиК Людмил Иванов.

 

ОБЩЕСТВО

Скандална дама дължи 18 000 лева на строители
 

Стопанката на сградата на бившия ботевградски хан Надка Войнова е дадена под съд от строителното поделение в Суходол заради неизплатени 18 149 лева. Парите са дължими по договори за строително-ремонтни ейности от 1997 и 1998 година. Тъй като Надка Войнова е спряла плащанията, поделението е преустановило работата на обекта и е завело съдебен иск. Първото заседание мина и са назначени вещи лица, каза пред репортер юристът на поделението Угрински. Делото ще се гледа отново в началото на ноември.

Сградата на ботевградския хан, която струва над 50 хил. щатски долара, тихомълком стана собственост на Надка Войнова през 1998 година. Тогава от бившия областен управител Стойчо Кацаров тя е заменена срещу две маломерни жилища (от 64 и 65 кв.м.). Сделката бе коментирана по това време от служители на областната администрация като замяна тип "кон за кокошка". Сградата, собственост на БЗНС, бе конфискувана по закона за имуществото на тоталитарните партии и пхредоставена на областната управа. Според неофициална информация Надка Войнова имала намерение да превърне сградата на хана в център за растителна защита. Вероятно за да може да ползва пари от програмата САПАРД.

Кооператори се биха на събрание в Литаково
 

Скандално протече събранието на земеделска коперация "Напредък" в Литаково на 23 септември. То бе обявено са 10 часа, но по неясни причини бе изместено с един час напред и по този повод повече от половин час не спря разпрата пред вратата, където страстите на длата враждуващи лагера преминаха в ръкопашна схватка. От виковите и псувните трудно можеше да се чуе нещо разумно.

Скандалите съпровождат кооперация "Напредък" още от създаването й през 1995 г. Първият избран председател Найден Найденов много скоро след това е уличен в злоупотреби (обвиняват го в кражба на 400 кг ечемик) и е сменен. Мястото му заема Иван Николчовски, но той също продължава лошата репутация . Събрал по 1000 лева стари пари за декар от 75 души за засяване на царевица. Тогавашната касиерка Иванка Найденова твърди, че в касата не е внесен нито лев. Настоящият (и последен) председател е Нако Найденов. Според него нещата не вървят, защото пречат 4-5 човека. На събранието е взето решение за ликвидиране на коперацията. Групата около изключената преди три години Иванка Найденова настоява да се направи ревизия. Останалите искат от нея да предаде документите за основните средства (два трактора, инвентар и етаж от сграда) на ликвидатора. Тя обаче твърди, че те не влизат в уставния капитал на кооперацията. Собственост дава сдружение от 84 човека, които през 1994 г. са дали купюрите си на Найденова и са я упълномощили да купи имущество от бившето ТКЗС. Така че на практика кооперацията трябва да подели само парите в банковата сметка - около 3000 лева.

 
Откраднаха колата на поземлената комисия
 

През нощта срещу 18 септември неизвестни лица откраднаха колата на общинската поземлена комисия - Лада Нива, съобщиха от полицията. Кражбата е извършена в двора на председателя на комисията Христо Христов в Трудовец, където колата домувала. Любопитно е, че в гаража в двора е имало БМВ и вратата не е била затворена, но тази кола не е пипната. Това дава основание на Христов да смята, че кражбата е целенасочена и имя някои подозрения, но няма да си съобщи.

По подобен начин преди 3 години бе открадната колата (също Лада Нива) на правоимащите от бившето ТКЗС. Тя също бе съхранявана в частен дом на тогавашния председател на ОСП Димитър Ценев.

 
Разложен труп на 37-годишен мъж открит в дома му
 

В. П. е намерен в дома си на улица "Стара планина" в напреднал стадий на разложение. Според спецаилисти смъртта му е настъпила преди повече от 2 седмици. Тялото е било изнесено заедно с дюшека от леглото. В.П. е живеел сам. Родителите му са починали. Лекувал се е от леко психично разстройство. През последните години е работил надомно към фирма "Родина 75 И".

От полицията заявиха, че няма данни за извършено насилие. Според съседи не е изключено В.П. сам да е сложил край на живота си.

 
Падане от орех причини смърт
 

57-годишният Иван Колчаков берял орехи в родното си село Разлив на 20 септември. Внезапно се подхлъзнал и паднал от дървото. От Спешна помощ в Правец съобщиха, че при падането се счупили три прешлена на гръбначния стълб. Пострадалият бил качен на линейка за софийска клиника, но по пътя починал. По време на нещастието с него са били и роднините му - брат, сестра и зет.

 
Ученик на Репин изрисувал църквата в Трудовец
 

Църквата "Свети Георги" в Трудовец е строена през 1850 г. и осветена 1908 г. Стенописите и иконите са работа на ученика на Иля Репин Господин Желязков и на още един, все още неизвестен иконописец с инициали "М. Л.".

Господин Желязков Сербезов е роден на 1 август 1873 г. в село Демирча в Добруджа, сега в Румъния. Завършил е първия випуск на Рисувателното училище в София през 1899 г. Като стипендиант на Светия Синод заминава да специализира църковна живопис в Русия. Там работи в ателието на великия руски художник Иля Репин. Под негово ръководство възприема духа на тогавашната руска живопис, характерна с прочувствения си романтизъм. Той става един от първите, наложил този стил на рисуване в България. Негови стенописи има в църкви в София, Русе, Пловдив, Пазарджик и другаде. Наред с най-големите български и руски живописци - академици той работи в катедралния храм Свети Александър Невски" в София. Господин Желязков изписва стенописа "Покръстването на Борис Първи" и "Свети Иван Рилски връща даровете на цар Петър". Господин Желязков е автор на иконите в църквата в Трудовец. Рисувал ги е през 1909 година. Поради сходството с руския стил на работа дълго време е считано, че тук е работил руски художник.

Господин Желязков умира в Клисурския манастир на 27 юли 1937 година. Повече от 60 години след смъртта му работите на този известен, но забравен художник в Ботевградско, са открити отново.

 
Мадона дари играчки на новородения Христо Краев
 

Христо е първото бебе, родено на 19 септември в Държавната университетска болница в София. На същата дата бе световната промоция на новия албум на Мадона, наречен "Мюзик". По този повод българските издатели на певицата от "Орфей мюзик" решили да направят подарък на първото бебе, родено на тази дата. Жестът има връзка и с факта, че наскоро Мадона стана майка за втори път. Разпространителите се обадили на певицата, за да и съобщят за идеята, а тя сама пожелала подаръкът да бъде плюшена играчка. Щастливата майка Даниела Петрова от Ботевград получила от името на певицата цветя и компактдискове.

Христо тежи 4250 г, дълъг е 52 см и явно се е метнал на баща си Христо Краев - Ламбадата, който е най-големият дистрибутор на бира и безалкохолни напитки в Ботевград. Христо-младши е неговото четвърто дете. Бащата иска да покани мегазвездата за кръстница.

 

СПОРТ

Сидни 2000: Даниела Йорданова влезе в звездния елит
 

Изключително бе представянето на ботевградчанката Даниела Йорданова на последните за хилядолетието Олимпийски игри в Сидни. Тя постигна предварително поставената цел - влизане във финала на дисциплината 5000 метра, още на 22 септември, като стана пета в първата квалификационна серия. Времето й - 15:10.08 мин. бе нов републикански рекорд, с 3 секунди по-добър от досегашния, който също бе нейно притежание. Специалистите бяха единодушни, че Даниела, за разлика от други български лекоатлети в Сидни, се е представила много силно. Още по-впечатляващо обаче бе постижението на Даниела на финала на 25 септември. В най-силното провеждано някога бягане на големи първенства за тази дисциплина12 от 15-те финалистки дадоха време под 15 минути. Именно това време е гросмайсторската граница и за пръв път тя бе премината от българска атлетка. Даниела постигна 14:56.95 мин., с което смъкна още над 13 секунди от националния рекорд. То обаче бе достатъчно да заеме 10-тото място, победителка с 14:40.79 стана румънката Габриела Сабо, изпреварила във финалния спринт 30-годишната ирландка Соня О'Съливан, трета е водачщата в световната ранглиста Гете Уами от Етиопия. Пред погледите на над 112 хиляди зрители на Олимпийския стадион в Сидни 24-годишната Даниела Йорданова потвърди влизанетоси в световния елит. Заради умората двамата с треньора й - ботевградчанина Димитър Василев, който също бе с нея в олимпийската столица, решиха да не вземат участие в квалификациите на 1500 метра. И за тази дисциплина Даниела Йорданова имаше покрит норматив и по техни изявления от Сидни най-вероятно ще насочат по-нататъшните си усилия в тази дистанция.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика