botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 40, 1 Октомври - 7 Октомври

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Свалят Йордан Йорданов от ръководството на БСДП
 

Заради вътрешни несъгласия в БСДП вече падна заместник председателят по организационните въпроси, написа през седмицата вестник "Труд". В интервю за новините на Канал Ботевград Йордан Йорданов нарече написаното инсинуация и отрече, че е свален. Според его Изпълнителното бюро няма право да взема подобно решение, а само националният форум на партията.

Йорданов призна, че противоречия има заради създаването на предизборни коалиции. Йорданов и Петър Дертлиев защитават идеята социалдемократите да излязат на предстоящите парламентарни избори заедно с Евролевицата, ОБТ и формацията на Николай Камов, но без БСП.

Междувременно Йордан Йорданов нападна лидера на БСДП Петър Агов във вестник "Труд", обвинявайки го, че не е легитимен, защото няма съдебна регистрация. Само Петър Дертлиев има пълномощно да представлява БСДП в преговорите с други партии, твърди Йордан Йорданов.

Красимир Тончев иска ново заседание на ръководството на СДС

"Не е етично въпросът за свалянето на когото и да било да се разглежда в негово отсъствие", твърди зам. председателят на СДС в Ботевград Красимир Тончев. Както "Ботевградски вести" информира, 13 души от ръководството на синята партия гласуваха за свалянето на Тончев от заеманата политическа длъжност.

На 26 септември предложението на местните бе обсъдено от областното ръководство, а в близките дни предстои разглеждането му от разширения състав на областния съвет.

Жорж Ганчев:
"Скандалите около финансирането на "Бъдеще за България" са за отвличане на вниманието"
 

Отвличането на вниманието е от основния проблем в България 0 отчайващото обедняване на хората. Това заяви лидерът на партия Български бизнес блок, който на 26 септември бе в Ботевград. Повече от 40 минути той пя и рецитира в малкия салон на читалището пред около 100 души публика. Сатиричните му текстове бяха насочени срещу политиците в България. "Аз се разграничавам от политическата класа в страната, тъй като нито един ден не съм бил на заплата", заяви депутатът.

От залата му зададоха само няколко въпроса: може ли цар Симеон да стане президент (според Ж. Ганчев - не), и че според него на България е необходимо експертно правителство, подкрепено от политическа партия или коалиция.

 
Командировките на кмета за два месеца са 320 лева
 

На заседанието на Общинския съвет на 28 септември съветниците за пръв път от началото на мандата не приеха на доверие разходите на кмета Цветолюб Савов за командировки. За месеците юли и август сумата е 323 лева. В нея влизат пътуванията на Савов до Германия и Бургас, посещенията на сините семинари и при областния управител. Съветници от БСП се обявиха против разходите до Бургас, тъй като единствено нашият кмет бив против градът да бъде приет за член на Асоциацията на градовете за присъединяване към ЕС. Цветолюб Савов се защити като изтъкна, че не бил упълномощен от общинския съвет да подкрепи тази идея.

Съветникът от БКП Николай Чудомиров пък искаше да знае какво точно е правил кметът при областния управител. В крайна сметка командировъчните разходи бяха одобрени.

 
Общинският съветник Марин Пеев напуска групата на БСДС
 

Това той съобщи веднага след заседанието на общинсикя съвет на 28 септември. "Напускам групата, защото не можем да решим нито един въпрос, нямам никакви лични помити", каза Марин Пеев. Намерението му е да се присъедини към групата "Център", когато се създаде, а доготава остава независим. Групата на БСДС ще се представлява от Маруся Дикова и Николай Братанов.

Марин Пеев е единственият общински съветни от ромски произход. Неотдавна бе избран да представлява общината във фирма "Урвич".

 
 

ИКОНОМИКА

Ликвидират "Механизация и автотранспорт"
 

Общо събрание, в което влизат делегати от земеделските кооперации в общината, реши на 27 септември да обяви в ликвидация междукооперативното предприятие "Механизация и автотранспорт". Натрупаната загуба на предприятието от 65-70 хиляди лева е основният мотив за решението. Според изнесената информация огромният дълг е заради непланети сметки от самите кооперации. Само кооперацията в Новачене дължи 42 хиляди лева на "Механизация и автотранспорт" за извършени услуги.

Обработваемата земя в общината е намаляла в сравнение с 1997 година, а това означава, че и техниката не се натоварва достатъчно. Този факт също е изтъкнат като аргумент в полза ва ликвидацията.

Редно ли е за ликвидатор да се избира директорът, под чието ръководство предприятието е натрупало загубата? Този въпрос е поставен по време на събранието, но повечето от присъстващите (общо 29 души) са преценили, че нямат основание да го сменят. Ликвидацията ще започне и без преди това да се направи ревизия, което също е смутило част от присъстващите. Аргументът - нямаме пари за ревизия, се е оказал решаващ при гласуването.

Предприятието "Механизация и автотранспорт" разполага с комбайни, машини за пръскане на дървета, цех за ремонт на трактори, други сгради. Всичко ще бъде продадено, а парите ще се разпределят между кооперациите в общината.

Преди ликвидаторите в кооперация "Напредък" трябва да влязат ревизорите
 

Повече от две години членовете на кооперация "Напредък" в Литаково настояват за цялостна финансова ревизия (решението е взето на общо събрание на 1 март 1997 г.), но ръководството начело с председателя Нако Найденов упорито отказва. Защо? Според Атанас Ценков, бивш председател на Контролния съвет на кооперацията - защото има редица нарушения. На последното събрание на 23 септемвври т.г. не бе направен, както е редно, никакъв отчет за дейността на ксоперацията през последните години. Рента е раздавана избирателно, което е противоуставно, а 12 кооператори бяха изцяло лишени от нея. Не получиха и грам жито, а земята им е в кооперацията.

Настоящият председател Нако Найденов даде на частно лице 200 дка земя за засяване с пшеница извън описаната в договора. За нея не е платен наем, поне в касата на кооперацията. Това е установено от комисия още през 1997 г. Нито лев не е постъпил в касата и от дадените за ползване под наям валяци на хора в Гурково и Врачеш. Къде са отишли парите?

През по-голямата си част от съществуването кооперация "Напредък" не е развивала собствена дейност. Давала е земя под наем, както и техника. В много от тези случаи пари в касата не са постъпвали, а в същото време ръководството си е вземало заплати. Именно затова е наложителна финансова ревизия, и то преди ликвидацията.

 
Смениха охраната на "Чавдар"
 

Ликвидаторът Николай Николов сключва договор от 1 октомври с охранителната фирма "Саламандър" и прекратява отношенията с досегашната "Сигма". Общо 5 фирми подадоха офертите си да пазят "Чавдар": "Скорпио", "Дага полис", "Еридан", "Цертос" и "Саламандър". Стойността на договора със "Саламандър" е по-ниска от досегашната със "Сигма", съобщи ликвидаторът. "Саламандър" охраняват още "Никас" (бившия Месокомбинат) и тунелите по магистрала "Хемус".

 

Синдик пое управлението на Микропроцесорни системи

 

Със заповед от 25 септември синдикът Мирослав Аначков прекрати всички ръководни правомощия на настоящите шефове и разпореди пълна инвентаризация и пълен отчет по всички сделки в срок до 28 септември. Забраняват се всякакви плащания. Ръководството трябва да осигури строг контрол върху опазването на имуществото.

Бъдещето на най-голямото предприятие в Правец продължава да бъде неясно. Шефовете на фирмата не приеха поканата на общинското ръководство за среща-разговор. Синикът М. Аначков отказа да коментира заповедта си по телефона и обеща среща по-нататък. На въпроса означава ли това край, ликвидация на фирмата, той буквално отговори: "Не точно. Просто нещата са по-специфични, чисто правни."

 
Кладенците няма да бъдат обагани с данък
 
В това уверява министерството на околната среда и водите в писмо, изпратено до кмета на общината. Всички кладенци обаче трябва да бъдат регистрирани, от което най-вероятно са тръгнали слуховете за облагане с данък и заплащане на ползваните води. "Регистрирането е необходимо, за да се види колко вода трябва за задоволяване на битови нужди, водопой на животни и за поливане на цветя, овощни дръвчета и деленчуци, които се отглеждат с нестопанска цел", се казва в писмото на министерството.
 
Повече кандидати за аптеката в болницата
 
Пет от подадените 8 оферти са за участие в процедурата за закупуване на аптеката в общинската болница. Останалите са за другата на булевард "България". Комисията, разгледала офертите, е декласирала една заради нередовност на документите. След няколко дни ще запознат и самите преговори с кандидат-купувачите. Началната офертна цена за болничната аптека е 55 000 лева, а за тази срещу пощата - 58 хил. лв.
 
Четири магазина на пазара няма да бъдат продадени
 
Разногласие между съветниците по отношение това дали магазините са включени в програмата за приватизация доведе до блокиране на продажбата им. Не помогнаха уверенията на кмета, че няма юридически проблем да бъдат продадени. Още повече, че общината е похарчила пари за оценките им. Поискано бе повторно гласуване, но то не промени нещата. Магазините се намират в закрития кооперативен пазар. Гласувано бе банята в Ботевград и тази във Врачеш да бъдат продадени с разсрочено плащане. На два от другите непродадени обекти цената е намалена.
 

ОБЩЕСТВО

Бизнесмен прегази пешеходец на ПИК-а
 

На 25 септември около 23 часа местният бизнесмен Павлин Марков блъсна с колата си 48-годишният Павлин Иванов от Трудовец. Катастрофата е станала в района на ПИК-а, на около 150 метра от закусвялна "Ботевград" по посока бензиностанция "Шел". Пешеходецът е загинал на място. Той е носил в ръцете си туба и се предполага, че е бил закъсал за бензин и е отивал към "Шел". В джобовете на дрехите му са открити ключове и талон от лека кола. Няколко дни след инцидента полицията не бе открила къде е автомобилът му. Загиналият Павлин Иванов е бивш работник в "Чавдар", последната му месторабота е била в "Кремиковци".

Павлин Марков е собственик на "Шатрата" - първото заведение, построено на ПИК-а. От известно време "Шатрата" е дадена под наем на турски бизнесмен. Роднини на Марков държат други заведения в същия район.

Името на Павлин Марков нашумя преди няколко дни заради сделка със "Зелин Автотранспорт"
 

От общината потвърдиха, че автобусният парк на държавната фирма е отдаден под наем на Павлин Марков. Според писмото на синдика Владимир Иванчев до кмета автобусите са дадени заради натрупани задължения на държавния превозвач към фирма "Палмар". Срокът и другите условия по договора за наем не са известни. След месец и половина общината ще проведе конкурс за транспортното обслужване и тогава се очаква да има повече светлина около тази сделка.

 
Шефът на БКС Иван Василев:
" Иво Недялков не е адвокат на БКС "
 

Това уточни пред репортер на вестника управителят на общинска фирма БКС Иван Василев. Уточнението се наложи във връзка с изявлението на заместник кмета д-р Мариус Цаков по Телевизия Ботевград, че набеденият за фараон Иво Недялков представлява фирмата в делото по търга на община Ботевград за сметосъбирането. БКС има сключен договор за правна помощ с адвокатската къща на Венцислав Дудоленски срещу възнаграждение от две минимални работни заплати.

"По всяка вероятност г-н Дудоленски не е имал възможност да се яви лично на съдебното заседание и е упълномощил Иво Недялков, но това си е негово право. Моите взаимоотношения са с Дудоленски, а не с Иво Недялков", каза Иван Василев. Спорът за сметосъбирането в Ботевград влезе в съдебната зала след като общината допусна до участие в търга само една фирма от общо 11 кандидати.

Мариус Цаков, зам. кмет:
" Смущаващо е, че в заседанието на съда през юли нашето БКС се представлява от небезизвестният шеф на пирамида "Ийст Уест Интернешънъл" Иво Недялков. Като се има предвид кой е човекът, какви пари и откъде му плаща БКС?"

 
Окръжният съд прекрати договора на община Етрополе с "Етрострой" за сметосъбирането
 

Преди няколко дни Окръжният съд се произнесе по жалбата на БКС - Ботевград срещу резултатите от проведения преди няколко месеца търг за сметосъбирането на Етрополе. Уважена е претенцията на БКС, че процедурата е била опорочена и сключеният договор между общината и "Етрострой ИГЕ" (спечелилата фирма) се прекратява. В свое становище министерството на финансите, което също бе разгледало случая, застъпва необходимостта от извършване на финансова ревизия на община Етрополе "с оглед на груби нарушения на Закона за обществените поръчки".

Скандалът с търга избухна след като комисията допусна за участие фирма "Етрострой", чиито документи бяха непълни. Освен това собственикът й Иван Донов кандидатства и с друга своя фирма, което е нарушение на закона. Комисията класира "Етрострой" на първо място при положение че тя предложи по-високи цени на услугите в сравнение с ботевградското БКС.

 
Общинската болница преобразувана в "Многопрофилна болница за активно лечение"
 

Актът е извършен със заповед на министъра на здравеопазването. За временен управител е назначен досегашният директор д-р Веселин Русинов. Конкурсът вероятно ще бъде обявен през ноември.

Според неофициална информация д-р Русинов ще участва в него. Ако спечели конкурса, той ще трябва да се откаже от мандата си на общински съветник, тъй като съветниците нямат право да участват в ръководствата на търговски дружества с общинско участие. До края на годината болницата ще се финансира от общинския бюджет. Договор за това ще бъде сключен с общината веднага след регистрирането на здравното заведение като търговско дружество. Финансирането през следващата година ще се определи със зЗакона за държавния бюджет.

 
Самостоятелна енергийна система за общинската болница
 

Близо два часа съветниците обсъждаха този въпрос и макар че дадоха съгласието си по принцип, на никого не стана ясно възложно ли е да бъде реализиран проектът за този отоплителен сезон и колко ще струва на общината. В докладната записка е написано, че оборудването е за 340 хил. лева, но съветници-инженери твърдят, че цената само на един енергиен модул е 420 хил. лв.

Кметът Савов настоява 340 хил. лв. да се осигурят чрез банков заем, което ще бъде прецедент за общината. Това може да се окаже проектът на нашия мандат, отстоява позицията си кметът, който получи картбланш от общинските съветници да проучи възможността за финансово обезпечаване на проекта.

 
Безплатна трапезария на Червения кръст
 

От началото на тази седмица започна да функционира безплатната трапезария на Червения кръст в Ботевград. Осигурена е храна за 50 човека, 10 от които са от ромски произход. Трапезарията все още се намира в сградата на фирма "Родина". Тя ще бъде преместена на партерния етаж на бившия ресторант "Строител" след като завърши ремонтът на помещенията.

 
Общината да финансира издаването на лични карти на ромите
 
Идеята е на кмета Цветолюб Савов, който я лансира пред общинските съветници. Той се аргументира с тежкото финансово положение на ромското население. В информация за проблемите на ромите кметът изтъкна като основен факта, че 87 на сто от тези хора са безработни. Първите 25 места в общинската картотека за даване на жилища под наем също са техни. Острият недостиг на пари е отказал много циганчета от училище. В същото време хранителните продукти, давани им като помощи, както и благотворителните акции, веднага се продават. Но каква е точно истината за бедността на ромите и откъде започват спекулациите - това бе въпрос, поставен от шефката на Центъра за социално подпомагане Камелия Иванова.
 
Ще остане ли Правец без парно тази зима?
 

Списъци с най-големите длъжници - общински служители, е внесло ръководството на правешката "Топлофикация" с надеждата за съдействие от ръководството на общинската администрация. Рекордьорите са с борчове за над 2200 лева.

Над 500 хиляди лева общо са дълговете на частни лица и Булгаргаз продължава да държи затворен крана на газта за Правец. По този повод лично шефът на "Топлофикация ПРавец" Лазар Каназирски проведе по предварителен график срещи с хората пред блоковете в града и ги прикани през октомври да погасят поне половината от дължимото. Той обаче не даде категоричен отговор ще има ли парно тази зима. Не е ясно докога ще има и топла вода.

 
Най-възрастният жител на Ботевград
 
Дачо Дачов ще навърши 100 години н 19 януари 2001 година.
 
Предаването "Неделен събор" на националното радио
 
бе посветено на Ботевград. То бе излъчено на 1 октомври от 10 до 11 часа. Миналото и нястоящето на града бе разкрито през погледа на местните хора. Събеседници на водещата Боряна Кирилова бяха Христо Сариев, Милчо Влайков, Теодора Тотева, Володя Казаков, Деничка Ангелова и д-р Галентин Гатев.
 
Любен Томов подготвя за печат втората си книга
 
Заглавието й е "Чекотинският манастир в миналото и днес". В нея авторът акцентира върху събития от историята на светата обител, известни само на тесен кръг специалисти. Книгата е резултат от изследователската работа в Народната библиотека, Държавния архив и Църковния институт. тя ще излезе с благословията и спомоществувателството на епископ Генадий, игумен на Чекотинския и Троянския манастир.
 

СПОРТ

Почетни награди за Даниела Йорданова и треньора й Димитър Василев
 

На сесията в четвъртък, 28 септември Общиннкият съвет на Ботевград реши да отбележи по достойнство отличното представяне на Даниела Йорданова на 27-те летни олимпийски игри в Сидни. Бе решено атлетката да бъде наградена с почетен медал на Ботевград, а двамата с нейния треньор Димитър Василев ще получат и почетни грамоти. Т еще им бъдат връчени от кмета Цветолюб Савов, който бе внесъл предложението, след като се върнат в Ботевград. Въпреки че не са в "Балкан", двамата са жители на Ботевград, живеят в него и в по-голямата си част подготовката им протича тук.

В излезлите на 29 септември нови ранглисти на международната лекоатлетическа федерация за най-добрите постижения в света за годината има нещо любопитно. И на двете дистанции - 5000 м и 1500 м, има точно 21 атлетки в света, които са бягали разстоянията по-бързо от Даниела Йорданова.

На 5000 м продължава да води Гете Уами от Етиопия от Етиопия д 14:30.08, която в Сидни взе бронзовия медал. Даниела постигна във финалното бягане 14:56.95 мин., което е нов рекорд на България. Това бе втора поправка на собствения й рекорд в Сидни, след като в квалификациите имаше 15:10.08 мин.

На по-късата дистанция с най-добър резултат за сезона е американката Сюзи Фейвър-Хамилтън с 3:57.40, която на финала в Сидни колабира. Даниела Йорданова имаше покрит норматив за тази дисциплина, но с треньора й Димитър Василев решиха да не участва. 21-то място тук тя заема с резултата си полския град Бидгошч през юли за отборната Купа на Европа - 4:03.83 мин. Както вече е известно, олимпийската шампионка в Сидни - алжирката Нуриа Мера-Бенида победи на финала с 4:05 мин.

 

Другите ботевградчани в Сидни
 

Светла Димитрова - Както и преди 4 години в Атланта 30-годишната състезателка на 100 м с препятствия достигна само до полуфиналните бягания. Резултатите й обаче в предварителните серии и на четвъртфинала бяха по-слаби от личното й постижение за тази година, което е 12:65 сек. Времето й на 1/4 финала - 13:04 сек. е 15-то от общо 16-те полуфиналистки. В първата полуфинална серия тя остана шеста с 12:95, което не й стигна за попадане във финала.

Николай Атанасов - Малкият Джоко не успя да влезе в 12-те финалисти на скок дължина от общо 52 състезатели. Той бе в първия квалификационен поток от 26 скачачи, които имаха на разположение по 3 опита. В първите два Николай направи нарушения, а в третия постигна скромните 7.62 м при квалификационна норма 8.05 м.

Петко Стефанов - За 28-годишния маратонец това бе втората поред олимпиада. По улиците и мостовете на Сидни в последния ден на игрите - 1 октомври, той остана на 60-то място от общо 100 стартирали и 81 завършили. Времето, за което пробяга 42 км 195 м, е 2:26.24 ч. - по-слабо със 7 минути от резултата му тази година.

 
Мъжкият отбор в невиждана криза
 

Започна първенството на страната във втората осмица. "Балкан" предварително се бе отказал от предварителните квалификации за влизане в първия ешелон, както сториха и още няколко закъсали състава. В първия си мач в събота така нареченият мъжки отбор цял ден се кандилкаше в грохналия автобус до Бургас и обратно, за да загуби от домакините с 67-83. Заради тоталното безпаричие в отбора са останали само Мирослав Ралчев, Христо Гергов и Иван Гавалюгов, останалите са юноши, а един дори никога не е тренирал организирано баскетбол.

Пред бургазлии бъдещето е по-светло, отколкото пред "Балкан". Това стана ясно след изявление то на треньора им Панайот Влаев, че клубът има пари само за още един мач. Нещо, което засега не може да се каже за ботевградския отбор.

 
"Балкан" точно в средата на таблицата
 

След 9-тия крът от първенството на Югозападната "В" група "Балкан" заема 9-то място с активм от 13 томки и голова разлика 14-9. В този кръг ботевградските футболисти гостуваха на последния в класирането "Белана" Белово и завършиха наравно 1-1. В самия край на първото полувреме 17-годишният Боян Бончев откри резултата, но в средата на втората част домакините изравниха. на пръв поглед се получи куриозна ситуация - със спечелената 1 точка общиат актив на домакините става нула точки. Това е така, тъй като преди два кръга "Белана", имаща само две равенства, за неявяване на мач бе наказана според правилника с отнемане на 3 точки.

Състав на "Балкан": Борислав Йосифов, Янчо Петров, Николай Йотов, Данчо Грозданов, Цветомир Ралков, Борис Райчев, Димитър Стефанов, Цветелин Ралчовски, Боян Бончев (60 - Христо Христов), Димитър Добревски, Иван Лъжански (47 - Стоян Боновски).

Временно треньор-консултант на "Балкан" е ботевградчанинът Стоян Коцев, който преди няколко години изведе "Славия" до незапомнен дубъл със спечелването на шампионската титла и Купата на страната. Той ще води отбора до заминаването му в Китай, което би трябвало да стане в края на този месец.

 
Етрополци обират наградите от народни борби
 
Всички борци от Етрополе, които отидоха на 10 септември на народните борби в Копривщица, спечелиха пъри места в свите категории. За организираната от Бобе Доросиев проява пристигнаха много участници, които изпълниха поляните около града-музей. В някои от схватките, чиито регламент бе 10-минутна борба и игра до туш, един срещу друг излизаха дори борци с разлика от 40 кг в личното им тегло. Да спечелят голямата награда - огромен коч, в надпеварата се пуснахта даже и зрители. Тримата от Етрополе се оказаха достойни продължители на фамилията Балови. 20-годишният син на някогашният голям майстор Петър Балов - Димитър, победи при мъжете в категория до 65 кг. Първи в своите категории станаха и синовете на по-малкия му брат - вицеолимпийския шампион от Сеул през 1988 година Стоян Балов - 17-годишният Цветан ри юношите и 14-годишният Павлин при каетите.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика