botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 41, 8 Октомври - 14 Октомври

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Кралицата на Дания кани кмета на концерт
 

Кметът Цветолюб Савов е получил покана от Нейно превъзходителство кралицата на Дания за концерт в театър "Иван Вазов" на 18 октомври. След концерта тя ще даде коктейл по случай посещението си в страната. По всяка вероятност кметът ще се отзове на поканата.

Шефът на здравната каса напусна парламента

Д-р Цонко Цолев бе депутат само един ден. Той положи клетва миналата сряда, а на следващия ден подаде оставка. Шефът на РОЗК влезе на мястото на загиналия депутат Петър Стоянов. Д-р Цанко Цолев явно предпочита да остане начело на касата и затова се отказва от депутатското място.

Следващият в листата на СДС за нашия район е Григор Григоров, председател на Обинския съвет в Сливница. Ако и той се откаже от депутатското място, наред е Симеон Мавров от Ботевград.

Щаб за аварии през зимата
 

сформира общината през следващите дни. Негов председател ще бъде заместник кметът Григор Григоров, а в състава ще влязат шефовете на БКС, В и К, кметове и кметски наместници. Целта е да се реагира бързо за отсшраняване на аварии в комуникациите през зимните месеци.

През почивните дни ще има дежурни, към които гражданите могат да се обръщат със сигнали. Липсата на координация между съответните институции бе причина първият сняг миналата зима буквално да парализира транспорта в общината . Проблемът бе дискутиран в Общинския съвет, като се искаше оставката на шефа на БКС.

 

ИКОНОМИКА

Двама кандидати за купувач на "Пластхим"
 

"Пластхим 99" и "Владимед" Пазарджик са подали оферти за купуване на "Пластхим" ЕАД, съобщиха от Министерството на икономиката. Крайният срок изтече на 4 октомври. Фирмата ще бъде продадена чрез преговори с потенциалните купувачи. Датата на стартирането на преговорите все ощее не е насрочена и тъй като обикновено те се провеждат в няколко кръга, от министерството не могат да се ангажират с краен срок, в който сделката ще бъде факт.

Официално цената на "Пластхим" не е обявена, но според запознат източник тя е 5 300 000 щатски долара. Общо 7 фирми са купили информационните меморандуми. Това са: "Приста ойл" София, "Греъм енд Браун" Англия (холандската "Вандфария" е нейна дъщерна фирма), "Кемин Европа" Белгия, "Георги Тихин" Врачеш и "Румен Баев" ЕООД. Голямата изненада бе отказването на холандците от наддаването за "Пластхим". Те са партньори на фирмата от много години и представителят на "Вандфария" г-н Ван Лет в поредица медийни изяви това лято декларираше намерението на холандците да купят цялата фирма, макар че се занимават само с производство и търговия на тапети. Според информиран източник мотивът да се откажат е несъответствието между обявената цена и действителното икономическо състояние на фирмата. Този мотив поразително съвпада и с мотива на Георги Тихин да се откаже да подаде оферта.

кандидат-купувачите

"Пластхим 99" е акционерно дружество в което участват над 900 служители и работници на фирмата. Капиталът на дружеството е 130 хиляди лева, като половината от него е притежание на четирима души от сегашното ръководство на "Пластхим". Засега не е ясно кой финансово може да подкрепи "Пластхим 99" за покупката. Един от възможните варианти е да се търсят банкови кредити.

"Владимед" е частна фирма регистрирана в Пазарджик. Според неофициална информация "Владимед" е фармацевтична фирма. В Пазарджик обаче, където е регистрирана, няма дейност, твърдят колеги от местните медии.

"Пластхим" ЕАД

Предмет на дейност: Производство на тапети, облицовки и фолиа, пластмасови изделия, микробиални препарати
Основен капитал: 480 хил. лв.
Собствен капитал: към 31.12.1999 г. - 15 197 лв
Процент, определен за приватизация: 75
Влияние на правното състояние: притежава интелектуална и индустриална собственост - 7 търговски марки, комплексно ноу-хау, договор, широка потребителска мрежа в страната и чужбина
Инфраструктура: Производствена площадка в Ботевград - 212 дка, земята собственост на "Пластхим", изцяло оградена; земя в Новачене 14 000 кв.м. с изградена инфраструктура; земя в м. "Косовец" 10 000 кв.м. с почивна станция.
Сграден фонд: "Пластхим" разполага съ собствени магазини в Ботевград, София, Варна, Шумен и Мизия. Дружеството има етаж от къща в центъра на Ботевград.
Нетни приходи от продажби:
31.12.1997 г. - 23 776 648 хил. лв. (неденоминирани)
31.12. 1998 г. - 23 178 571 хил. лв. (неденоминирани)
31.12.1999 г. - 13 966 хил. лв. (деноминирани)
Персонал: към 31.12.1999 г. - 865 души

Обявиха в несъстоятелност "Микропроцесорни системи" Правец
 

След заповедта на синдика, с която се отнеха правомощията на ръководството и се разпореди пълна инвентаризация, дойде и решението от 3 октомври на Софийския окръжен съд за обявяване в несъстоятелност. Постановени са прекратяване дейността на комбината, пълен запор на имуществото и започване осребряването на имуществото за удовлетворяване на кредиторите.

Поради масовото уволнение на хора Бюрото по труда отвори кабинет в самата фирма, в която по списък в момента има 308 души. От тях 80-100 ще останат заради инвентаризацията, а около 200 са освободени по чл. 328, т. 1 от Кодекса на труда и ще бъдат регистрирани в Бюрото.

Синдикът Мирослав Аначков е изразил съжаление, че процедурата в Правец е излишно закъсняла. Той е обещал в скоро време и среща с работниците, които също се явяват като кредитори, както и изплащане на дължимите суми. Синдикът се е срещнал и с ръководството на полицията в Правец за съдействие по опазването на имуществото.

 
Гено Димитров, бивш шеф на ЗПП:
Заводът за печатни платки отдавна не е "златна кокошка"
 

След два нокдауна през април и август вече сме нокаут

По повод досегашните статии за "Микропроцесорни системи" бих искал да кажа следното. Договорът с немско-българската фирма "Мегатекс" на стойност 34 900 лв осигуряваше над половината от работата на ЗПП за период от 4 седмици (т.е. до 10 октомври 2000 г., а не до края на септември). С него се гарантираше изплащането на 60 на сто от месечната заплата на всеки работник плюс 22 лв осигуровки. Освен това със сумата от тази поръчка се изплащаха: половината от месечния разход за електроенергия, -скъпи реактиви и т.н. В резерв като 10% неотчетени разходи бяха включени 1230 лв и като печалба по поръчката оставаха 2616 лв. Като остатък по договора (по него имах и горещ спор с възложителя) смятам голямата номенклатура от печатни платки с малко заявено количество (10 и под 10 броя), което утежнява производствения процес н линиите за електрохимично отлагане на мед. За сметка на това оскъпяване се предвиждаше закупуването на базов материал на стойност 39 ДМ за кв.м., вместо предлаганата напоследък цена от 46 германски марки, което водеше до икономия на около 2000 лева. Така че опасенията на част от персонала за сключен неизгоден договор са безпочвени. На 21 септември по време на събранието се разигра поредният правчански водевил с малко политически привкус и с предварително отредени роли на обвиняеми и обвинители. Изводите ми от непрекъснатите контакти с клиенти са, че опарени от горчивия опит от търговските отношения със ЗПП те просто не вярват, че заводът може да им бъде партньор. Поръчките в края на 1999 г. не бяха изпълнени поради спиране на тока, което отблъсна от нас сериозните клиенти. Влошеното качество на произведените платки за някои от фирмите още повече влоши обстановката.

Честата смяна на директори също е причина за несигурност у клиентите. За една година се смениха четирима изпълнителни директори и петима на ЗПП. Според мен за Правец е характерно това, че ако бъде назначен някой за изпълнителен директор, то поне 4-5 бивши директори скачат да го свалят и успяват в това си начинание. След това идва ред на следващия и т.н.

 

Започнаха преговорите за продажба на аптеките

 

На 3 октомври стартираха преговорите с потенциалните купувачи на двете общински аптеки. За аптеката на булевард "България" ще се състезават Цанко Цеков (като физическо лице) и дружеството на служителките в аптеката. Началната цена за нея, определена от общината, е 58 000 лева.

За болничната аптека кандидатите са: работническо-мениджърско дружество, Цанко Цеков, "Цвет" ООД, ЕТ "Стоян Статев" и Емилиян Желев като физическо лице. Началната цена е 55 хиляди лева. Първият кръг на преговорите не даде резултат, за тази седмица е насрочен втори.

Като условие общината е посочила да се запази предназначението на обектите и забрана да се използват за други цели. Купувачите няма да имат право да ги продават до 3 години след прехвърлянето на собствеността.

 
Провален търг за атрактивен магазин
 
Нито един кандидат не се яви на обявения за миналата седмица търг за продажба на магазина за електроуреди в блок "Мургаш" (на централния площад "Освобождение"). Смятан за атрактивен обект заради централното си положение, той бе включен много трудно в програмата за приватизация. Част от общинските съветници отстояваха тезата да не се продава, защото е печеливш. Повторен търг ще се проведе след няколко дни. Ако отново не се явят кандидати, цената може да бъде намалена.
 
1200 души работят в шивашките предприятия в Ботевград
 
Повече от 10 са фирмите в района, чиято основна дейност е ушиване на облекла. Безспорно днес шивач е най-разпространената професия в Боотевград.
 
Кадрови промени
 

Маргарит Начев е назначен за ликвидатор на "Хидрострой Тунели". Той зае мястото на Георги Петров, който бе избран от Общинския съвет за управител на В и К.

Евгений Петров изпълнителен директор на "Ботевтекс", е напуснал поста си. Неговото място е заето от Младен Младенов.

Румен Романски е новият управител на "Зелин автотранспорт". Преди това той е бил съветник на изпълнителния директор на бургаската рафинерия Нефтохим. Управителският пост в Ботевград бе овакантен от Румен Иванов. От юни предприятието е в ликвидация, а за ликвидатор е назначен Владимир Иванчев.

 

ОБЩЕСТВО

Ботевград - огнище на хепатит
 

30 процента от заразените прекарват болестта на крак

От 15 септември до 3 октомври в общината са регистрирани 20 нови случая на заболели от хепатит. От тях 12 са в Ботевград, 5 във Врачеш, 2 в Литаково и 1 в Трудовец. Според информация на Петър Иванов, инспектор в отдела за Държавен и санитарен контрол, ситуацията не е епидемична. Всяка година, когато децата се събират за училище след ваканцията, заболелите се увеличават, твърди той.

Три от заболелите деца в Ботевград са от първи клас на ОУ "Васил Левски". Те са от ромски произход и от ХЕИ твърдят, че предприемат мерки за ваксиниране с гамаглобулин на всички циганчета от първи клас.

Цялото лято Врачеш беше пред епидемичев взрив. Над 50 са случаите от юни насам. Според инспекторите от ХЕИ обаче огнището във Врачеш вече затихва, но Ботевград се очертава като ново огнище на заболяването.

От статистиката на ХЕИ става ясно, че най-податливи на болестта са хората на възраст между 20 и 40 години. Около 30 на сто от заразените прекарват болестта на крак. По тази причина те не могат да бъдат открити и хоспитализирани. Лечението при болните от хепатит е придружено със строга диета.

Резервоарът за питейна вода е почистен и дезифенкциран
 

Профилактиката се извършва всяка година. По тази причина през цялата изминала седмица водоснабдяването в Ботевград бе затруднено.

 
Освобождават шефката на ХЕИ
 

Няма конфликт между мен и д-р Светла Мангърова, съобщи началникът на Областната ХЕИ д-р Станимир Русев. Не аз съм я принудил, а тя по собствено желание подаде молба за напускане през април т.г. Искаше да отиде на работа в здравноосигурителната каса, но очевидно нищо не се получи и тя дойде при мен с молба да я назнача отново. Назначих я на срочен трудов договор, като изрично я предупредих да си търси друга работа, тъй като няма необходимата специалност да заема длъжността началник отдел "Държавен и санитарен контрол". ХЕГ не съществува като структура от две години. Отделът обхваща общините Ботевград, Правец и Етрополе. Издал съм заповед за освобождаването на д-р Мангърова и ще обявя конкурс за началник на отдела. Не искам да коментирам трудовата дисциплина на колегите в Ботевград, тя е ясна на всички.

 
Стоян Коцев върнат за шеф на Данъчното
 

Съвсем наскоро след като бе обявен конкурсът да началник на Данъчно подразделение Ботевград, Окръжният съд се произнесе по жалбата на бившия началник на службата Стоян Коцев. Той е възстановен на работа на длъжността, която е заемал преди освобождаването - началник на Данъчна служба. Длъжност, която от 1 януари т.г. не съществува (сега тя се нарича началник на Данъчно подразделение). От което произтича цялото затруднение с конкурса. Документи за участието в него подадоха 8 човека, но дата за провеждането още не е насрочена. Междувр еменно плъзнаха слухове, че конкурс няма да има, което допълнително изнерви кандидатите. Според юристите най-приемливо е да бъде удължен срокът на конкурса, за да се даде възможност и на Стоян Коцев да участва. Друг вариант е да го назначат и след това да съкратят поради липса на такава длъжност. В момента мястото временно се заема от Ангелина Николова, началник на Данъчно бюро Етрополе.

 
25 ученици от ОУ "Васил Левски" повтарят годината
 

На поправителните изпити през юни и септември са се явили близо 200

Рекордно висок е броят на оставените за поправителни сесии в училището - почти 200 деца. От тях 25 не са издържали и ще повтарят учебната година. Двама имат шанс да се явят на трета поправителна сесия. Най-много от двойките - 40, са по български език и литература, по математика са 37, по природознание и физика - 35, по история - 19. Нао пръсти се броят прескочилите юнската поправителна сесия. на септемврийската избухва скандал между родители и учители, участвали в изпитните комисии. В редакцията се обадиха родители с обвинения, че директорът на училището лично решавал кои да се явят и кои не. Потърсен за коментар, Стилиян Първанов показа писмо от министерството на образованието, според което на третата поправителна сесия могат да се явят само онези ученици, които не са се явили на една от предишните по здравословни причини (сръщу съответния медицински документ). Така се получава парадоксът ученици масово да представят медицински бележки, независимо че са се явявяли преди това. Друг парадокс е промяната в Наредбата на образователното министерство от миналата година. Според нея всеки ученик, независимо колко двойки има за годината (досега бе за не повече от две), може да се явява на безброй поправителни изпити. Най-фрапантният случай е шестокласник с 10 двойки!! "Ще предложа на останалите директори да искаме отмяна на тази безумна разпоредба", каза Стилиян Първанов.

Що се отнася до обвиненията във вземане на подкуп директорът увери, че ако бъдат предоставени доказателства, ще уволни дисциплинарно съответния учител.

 
Кражбите от автомобили - новият хит на апашите
 

Само за последната седмица в полицията са регистрирани 12 кражби от леки автомобили в Ботевград. Откраднати са радиокасетофони, тонколони, документи, пари. Автомобилите са били паркирани на различни места в града, едни са отключвани, а на други са счупени стъклата. Обикновено кражбите са през нощта, но не липсват и дневни. Очевидно действа организирана група за автокражби, коментират от полицията и предупреждават собствениците да не оставят за дълго време без надзор колите си.

 
200 кг меден проводник откраднат от работилница
 

Неизвестни лица са задигнали 200 кг меден проводник от бобинажна работилница в Ботевград. Кражбата е станала през нощта на 4 октомври и по всяка вероятност кабелът вече е продадзен. Цената на 1 кг меден проводник е 7 лева. Полицията е образувала дознание по случая. Неотдавна Районният съд осъди на 2 години условно В.М. от Ботевград за кражба на телефонен кабел.

 
70-годишен се самоуби със сода каустик
 
На 6 октомври около 19 часа Христо Георгиев, на 70 г. от Етрополе, е бил намерен у дома си в критично състояние. Човекът бил погълнал сода каустик. Веднага е извикана Спешна помощ и е откаран с реанимобил в токсикологията на Пирогов. Там е починал в страшни мъки. Близките на Христо са били много изненадани от решението му. По случая е образувано следствено дело.
 
Велинградчани катастрофираха при Малините
 

Вечерта на 6 октомври 34-годишният Георги Тодоров от Велинград се преобърна с вартбурга си в района на Малините, докато слизал от магистралата. (През едноименната местност минава отбивката от магистрала Хемус към Ботевград и в посока Враца - Оряхово). Той и синът му Илиян са с контузии и охлузвания. Животът им не е в опасност и те не са останали за лечение в болницата. Същия ден при катастрофа пострада и Анета Димитрова от Велинград. Колата, с която пътувала, се блъснала в друга на магистралата. Няма сериозно пострадали.

 

СПОРТ

б а с к е т б о л
Към финансовата криза се прибави и организационна
 

Балкан - Сливен 91-81 (25-23, 48-44, 68-58)

Като досадно задължително мероприятие премина първият мач на мъжкия отбор в новото първенство. И ако отливът на малобройната публика може донякъде да бъде обяснен с предаваните по същото време футболни мачове между България и Малта и Англия - Германия, то какви са били мотивите за това на ръководството на клуба е трудно да се разбере.

В мача от 7 октомври много от изискванията на правилника за провеждане на баскетболна среща не бяха налице, каза дежурният комисар на БФБ Стоян Шесташки. Баскетболните табла не бяха с необходимите размери, не бяха обезопасени. Нямаше ги и задължителните рекламни пана. Фрапираща бе дори липсата на бланки за новия образец протоколи, както и такива за тимовите листа. С две думи, ако мачът беше проведен, то това бе единствено на добра воля, каза в заключение Стоян Шесташки. За самата среща може да се каже, че единственото радостно в нея бе победата на домакините. Петимата играчи в зелени екипи бяха малко по-бързи и малко по-точни от неизменния по състав в последните 15 години отбор от Сливен. Имаше и две разлики в сравнение с гостуването в Бургас - наличието на малко повече живец и включването на Христо Христов и Ивайло Станев.

Мачът се игра по новите правила на ФИБА, които влязоха в сила от новия сезон 2000-2001 година. Състави и реализатори: "Балкан": Иван Гавалюгов 23, Христо Гергов 22, Христо Христов 21, Мирослав Ралчев 17, Ивайло Станев 8 (Ивайло Димитров, Тодор Петров).
"Сливен": Юри Зехирев 11, Пламен Павлов 0, Стойно Стойнов 28, Петър Петров 6, Станимир Комбалов 25 (Георги Паскалев 2, Събин Маринов 6, Панайот Георгиев 3)

Резултати от ІІ кръг на втората осмица:
Черноморец - Фикосота 82-71 (след продължение)
Видахим - Компакт (Димитровград) 83-69
Академик (Пловдив) - Арсенал (Казанлък) 67-70

С 2 победи от 2 мача води казанлъшкият тим, Компакт е с 2 загуби, отаналите 6 състава са с по 1 победа и 1 загуба.

 

Даниела Йорданова:
"Съжалявам, че не бягах 1500 метра"
 

Много съм доволна от това, че влязох във финала на 5000 м, не чак толкова от мястото си в него, въпреки че подобрих с повече от 13 секунди националния рекорд, каза 24-годишната лекоатлетка минути след завръщането си от олимпиадата в Сидни. Тя пристигна в на 6 октомври заедно с последната група български олимпийци, сред която бяха треньорът на Даниела - ботевградчанина Димитър Василев и маратонеца Петко Стефанов.

Много съжалявам, че не избрах да участвам на 1500 метра - дисциплина, за която също имах покрит норматив и бях дала предварителна заявка. Предварителните ни планове обаче бяха да не участвам в нея, ако попадна във финалното бягане на 5 км. Оказа се, че всички резултати на 1500 метра - от предварителните серии, полуфиналите и даже от самия финал, бяха по-слаби от моето лично постижение. Съзнавам, че всички бягания бяха тактически, но нещо в мен ми подсказваше, че изпуснах медал. Да не кажа и нещо по-голямо.

Треньорът й Димитър Василев каза, че още в Сидни е започнала подготовката на Даниела Йорданова. Главната цел е /-то световно първенство в зала, което ще се проведе от 9 до 11 март 2001 година в Лисабон.

 
а р м р е с т л и н г
Стефан Цанов стана трети в България
 

Ботевградчанинът Стефан Цанов взе бронзовия медал в категория над 100 кг в първенството на България по канадска борба, което се проведе на 7 октомври в зала "София". След като победи няколко съперници, критична се оказа предпоследната му схватка. Победата, която взе срещу 125-килограмовия си съперник след повече от 4-минутен захват, се оказа пирова. От умората на двамата се възползва Петър Роглев, който стана победител в категорията.

 
ф у т б о л
Балкан - Ботев (Ихтиман) 2-1 (1-0)
 

Винаги досега ботевградските футболисти са играли трудно срещу отбора на Ихтиман, като традицията не бе нарушена и в 10-тия кръг от първенството на Югозападната "В" група. Защитният вал на гостите бе разбит едва в продължението на първото полувреме, когато Христо Христов вкара със силен шут от пряк свободен удар. Домакините можеха да решат окончателно мача още в първата четвърт на втората част. Тогава от много изгодни положения пропуснаха Боновски и Ралвочски. Гостите изравниха в 71-та минута, но 8 минути след това отново Христов бе точен за "Балкан", изведен сам срещу вратаря.

Съставът на "Балкан": Венцислав Кръстев, Янчо Петров, Николай Йотов, Цветомир Ралков, Йордан Грозданов, Димитър Стефанов (73 - Евгени Алексиев), Боян Бончев (47 - Мирослав Маринов), Иван Лъжански (47 - Стоян Боновски), Христо Христов, Димитър Добревски, Цветомир Ралчовски.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика