botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 51, 18 Декември - 24 Декември

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Областното СДС прегласува решението си за Красимир Тончев
 

На 13 декември на заседание на Областния съвет на СДС отново е прегласувано искането на общинския съвет на СДС в Ботевград за снемане на Крисимир Тончев от партийната длъжност "заместник председател на ОбС на СДС". На заседанието са присъствали 32-ма от имащите право на глас 34 души. За снемане от политическата длъжност са гласували 26, въздържали се 4 и 2 били против. На заседанието присъства и Екатерина Михайлова.

Кметът Цветолюб Савов участва в семинар на ЕС в Гърция

Савов се завърна от южната ни съседка миналата седмица. Семинарът е бил организиран от Европейския съюз. Основните теми, по които са водени дискусии, са били свързани с екологични проблеми: третиране на твърди битови отпадъци, отпадни води и пр. Участниците в семинара са посетили сметището в град Лариса, изградено изцяло по европейски стандарти и пречиствателната станция за отпадни води в Солун.

В началото на следващата година ще изпратимч на фирма "В и К" в град Серес оферта за сътрудничество с нашето В и К, каза Цв. Савов.

ИКОНОМИКА

Валентин Златев купи имотите на "Езтур"
 

Фирма "Тур сървиз", дъщерна на фирмата на Валентин Златев "Агрохолд", е закупила контролния пакет акции от "Езтур". Тя владее 60 процента от тях, 33% са държавни, а 7 на сто са на служители на фирмата. Сделката стана на 7 декември, когато "Труд и капитал холдинг" АД е продал своята част от дружеството.

От 12 декември Румен Гунински, който е близък приятел с шефа на "ЛУКойл Нефтохим" Валентин Златев, е заел поста на изпълнителен директор. Бившият ръководител Стилиян Йончев и Румен Гунински дружески си стиснали ръце, съобщи председателят на директорския борд на "Езтур" Георги Бахнев. Собствеността включва хотела и заведениятга оаколо езерото до Правец, както и басейнът, хотел "Моновец" в центъра на Правец и хотел "Еверест" в Етрополе. Предстоят крупни инвестиции, особено в комплекса около езерото край Правец, каза Румен Гунински. Предвижда се хотелът да е петзвезден от типа на Хилтън, да има игрище за голф, открити закрит басейн, бизнес-център за обучение на карди на ЛУКойл. За да влезем във владение засега ни пречат делата с Мирчо Петков, допълни той.

Фирма "Росто" е новият стопанин на Млекозавода
 

Етрополската семейна фирма "Росто" с управител Стоян Христов е наемател на Млекозавода в Ботевград, като тенденцията е да го купи. Фирмата е собственик на мандрата в Етрополе и произвежда всички видове млечни продукти - кашкавал, сирене, прясно и кисело мляко, масло, извара. Фирмата азчита чрез Млекозавода да разшири значително производството си.

В момента ние даваме най-висока изкупна зена на млякото в района - 50 стотинки за литър, и това увеличи клиентите ни, увери Росица Христова. През летните месеци мандрата обработва по 10 тона мляко на ден, сега капацитетът е около 5-6 тона. Производството на млечни продукти не е непознат отрасъл за семейство Христови. Дядото на управитела - Цано Стоянов, е работил в етрополската мандра 40 години.

 
Земеделците от общината се интересуват от етерично-маслените култури
 

По този повод в Ботевград се проведе специален семинар на тема какви са почвите в община Ботевград и за какви култури са подходящи. Лектори бяха проф. Костадин Желев, проф. Гергана Божкова и доц. Илия Милушев. Присъстваха представители на земеделски кооперации и сдружения, както и много частни стопани. Дискутирани бяха възложностите за кредитиране на земеделието и свързаните с това изисквания по програмата САПАРД. Специалистите оцениха почвите в общината , които са подходящи за зърненожитни култури, граховидни смески и трайни насаждения. Лекторите поеха ангажимент да направят разработки за необходимите разходи на декар по повод големия интерес към етеричномаслените култури, като лавандула, маточина, червен и жълт кантарион и др.

 
Язовирът в Осиковица на концесия
 
Общинският съвет на Правец реши да започне процедура за отдаване на язовира край магистралата на концесия. Предстои изготвянето на документацията. В момента тече процедура по отдаване на концесия на микроязовира край правешката махала Скърнава.
 
Кметът на Правец се срещна с министър Върбанов
 
Цанко Маринов е изразил желанието на общината язовирът край магистралата, който е построен върху общинска земя, да се деактува като общинска собственост. Претенции към него имат от "Напоителни системи" ЕАД. Според кмета земеделският министър Венцислав Върбанов е дал отрицателна оценка на хода на поземлената реформа в община Правец. Той е заявил още, че предстои да се извърши проверка от земеделското министерство.
 

ОБЩЕСТВО

Двама братя изчезнаха край язовир "Сопот"
 

Цветан М. на 50 г. и Тошо М. на 47 г. от Ботевград са в неизвестност от 5 декември. Те заминали на риболов на язовир "Сопот" край троянското село Голяма Железна. Местна житекла се обадила в полицията, че от няколко дни лек автомобил "Москвич" стои изоставен край язовира. От полицията организирали издирване на двабата братя. "Намерени са всичките им вещи, между които и скъпоструваща резачка", заявиха от полицията в Троян.

До колата им е била поставена масичка с два стола и храна. Намерени са също греблата на алуминиевата им лодка, но самата лодка я няма. В този район на язовира не са открити следи от присъствие на други хора, категоричен е Петър Яшев от РПУ Троян. Братята са се удавили - това е единствената версия, по която работят от полицията.

Близките на Цветан и Тошо са ангажирали водолази от частна фирма, които да претърсят дъното на язовира. Няколко дни усилията им са безуспешни. Говори се, че тарифата на водолазите е около 400 долара на час. Шефът на ботевградската Гражданска защита Димитър Цолов съдейства в издирването на се включат водолази от Софийския инжеренро-технически батальон на ГЗ, за да не плащат роднините.

Ловец се простреля смъртоносно
 

Нещастен случай отне живота на 48-годишния Павел Павлов от Етрополе. Инцидентът станал сутринта на 13 декември в местността Жильовица над село Брусен. Павлов бил на лов заедно с 24-годишния си син. Бащата тръгнал по стръмен склон в гората, за да провери заложени примки, но се подхлъзнал и се подпрял на двуцевката, която гръмнала от упоар в тялото му. Сачмите за едър дивеч го пронизали в сърцето и тй починал на място. Натискът бил толкова силен, че прикладът се счупил. Малко по-късно синът намерил баща си в дерето.

Павел Павлов е шофьор в "Елаците". Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Засега версията за самоубийство се отхвърля. По случая се води следствие. Преди около месец при подобен случай в ботевградското село Рашково загина ловецът Иван Лалев.

 
Полицай простреля криминално проявен
 

Поредният екшън в квартал Север се разигра на 12 декември. В крака е прострелян 22-годишният Борислав С., криминално проявен. Раната не е опасна и той е освободен от болницата. Срещу него е стрелял Георги Георгиев - полицай, който работи в София.

Според версията, разказана от ромите, участници в инцидента, те са си седели в колата, когато полицаят, който живее в съседен блок, започнал да ги заплашва и да стреля по тях. Тогава надошли от махалата още цигани и изпотрошилри колата на полицая.

От местното РПУ обаче съобщили друга версия: полицаят видял от балкона си, че няколко роми притесняват две момичета, които дошли да търсят сина му. След неколкократните предупреждения той стрелял първо във въздуха, а след това в крака на един от ромите.

Участващите в инцидента роми са криминално проявени. Миналата седмица са установени като извършители на поредица кражби, съобщиха от полицията. "Очаквам в близките дни да приключи разследването по случая и тогава публично ще кажа защо съм стрелял" , заяви пред наш репортер Георги Георгиев.

 
Крадци оставиха Равнище без ток
 

В нощта срещу 14 декември неизвестните засега апаши са прекъснали електричеството след трафопост, а после свалили медните проводници от 12 междустълбия. Отмъкнатото е за около 700 лева.

 
Проверка из геймклубовете в Правец
 

Проверката бе извършена на 13 зекември от представители на местната икономическа полиция, съвместно с хора на единствената лицензирана фирма у нас "Булакт". За разлика от Ботевград засега няма иззети системи, но са издадени предупредителни протоколи да не се използва пиратски софтуер.

 
2300 молби за енергийни помощи
 

са подадени в службата за социално подпомагане за месец ноември, съобщиха от общината. Общата ума за изплащане е 47 хиляди лева. Гражданите, които до момента не са подали молба за енергийни помощи, ще получат такава само за оставащите отоплителни месеци.

В дните преди Нова година на социално слабите в общината ще бъдат раздадени 270 кг зрял боб, дарение от американска фондация.

 
Цветан Марков преизбран за председател на читалище "Христо Ботев"
 

Членовете на ботевградското читалище проведоха на 12 декември отчетно-изборното си събрание, като за председател на настоятелството отново избраха Цветан Марков. Новите членове на читалищното ръководство са Петя Райчинова, Василка Панчева, Цветомила Тодорова, Йордан Йорданов, Димитър Коцев и Румен Целовски.

Финасовият недоимък до голяма степен спъва читалищните дейности, бе посочено в доклада. Това най-вече се отразява на библиотеката, където за една година са закупени само 38 нови книги (дарени са около 200), а необходимостта е от поне 500 нови заглавия годишно. Помещението на бившия видеоклуб точно над централния вход на читалището стои празно, тъй като въпреки обявения търг не се яви нито един желаещ да го наеме.

 

СПОРТ

Вратар на "Балкан" подписва с агенцията на Димитър Пенев
 

Договор с мениджърската агенция на Димитър Пенев ще подпише Венцислав Кръстев, един от вратарите на мъжкия футболен отбор на "Балкан" Ботевград. 24-годишният Кръстев подготвя касети с избрани моменти от мачове, в които бе на вратата на ботевградския тим през есенния полусезон на Югозападната "В" група. В повечето от тях той започваше като титуляр. Кръстев е от Роман и дойде в "Балкан" преди началото на настоящото първенство.

 

Учредиха фенклуб на ЦСКА в Трудовец

 

Трудовец изпревари Ботевград и на 16 декември създаде клуб на привържениците на ЦСКА. За негов председател бе избран Цоло Цолов. Членските карти бяха стоте учредители получиха от легендариня нападател на армейците и на националния отбор на България Иван Колев. Сред членовете са заместник кметът на Ботевград - заклетият привърженик на ЦСКА Григор Григоров, както и кметът на Трудовец Георги Цеков.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика