botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

АРХИВ

Брой 8&9, 26 Февруари - 11 Март

[Политика] [Икономика] [Общество] [Спорт]

ПОЛИТИКА

Бюджетът на общината за 2001 г. е 6 854 000 лева
 

На заседанието на Общинския съвет миналата седмица съветниците гласуваха бюджета единодушно, за първи път с подкрепата на БСП. Предвидените собствени приходи са в размер на 1.4 хил. лв., а данъчните - 4.4 хил. лв. Държавната субсидия е 931 000 лева. В бюзжетната област в община Ботевград са заети 854 души. С 10 хиляди лева е завишена субсидията за читалищата. Ромският съвет ще разполага с 4000 лева през годината. Кметът увери, че ще съдейства при строителството на по-големи обекти в общината да бъдат наемани роми.

 
Утвърдени са резултатите от конкурса за автобусните превози
 

Кметът на общината бе упълномощен да сключи договор с превозвачите, спечелили на конкурс линиите от транпортната схема, след като съветниците одобриха резултатите от проведената процедура за възлагане на обществена поръчка. Повторното гласуване на 22 февруари не бе съпроводено с дебати. Срокът на договорите ще бъде 5 години. Началникът на автогарата ще предостява на 3 месеца информация за качеството на транспортното обслужване и редовността на линиите. Цените на билетите ще се увеличат само след съгласуване с кмета, е нелепото решение, гласувано от съветниците. Най-печелившите линии - до София и Правец, спечели ЕТ "Павлин Марков - Палмар". Другите превозвачи обвиниха конкурсната комисия в тенденциозност, тъй като автобусите на "Палмар" са в най-лошо състояние. Преди конкурса "Палмар" , т.е. и в момента, покрива около 70 процента от автобусните линии. Ако някой от недоволните използва законовото си право да обжалва решението на общинския съвет в едноседмичен срок след писменото му излизане, се запазва досегашната схема.

 

Съветниците се скараха за празниците

 

Почти два часа продължиха дебатите и пререканията на общинските съветници по разпределението на парите за празници. Оказа се, че предвидените 17 000 лева (със 7 хил. повече от миналата година) не са достатъчни, за да удовлетворят многобройните претенции. Първо се афектира кметът на Скравена Симеон Георгиев, след като Филип Филипов от БСП предложи да се намалят парите на кметството за честване на 2 юни. Гласувано бе за Деня на Ботев да се дадат 2000 лева на Скравена и 2000 лева на Ботевград.

Следващият, изразил бурно недоволство, бе ромският съветник Марин Пеев. Той обвини Цветолюб Савов в расова дискриминация затова, че не са предвидени средства за циганските празници. Роследваха много предложения за размеднване на разчетените суми. Съветникът от БКП Николай Чудомиров поиска да се предвидят 100 лева за честване на 9 септември, но при гласуването го подкрепи само групата на БСП.

За празника на Ботевград - 1 декември, бяха гласувани 2000 лева. По 1000 лева се дават за 24 май и за 135 години от обявяването на града за касаба.

 
Въвеждат пропусквателен режим в сградата на общината
 

Безпрепятствено в сградата ще могат да влизат само работещите в нея, общинските съветници, кметове и кметски наместници и шефовете на общинските фирми. Те са снабдени с поименни пропуски. За всички останали такива ще бъдат издавани срещу представяне на документ за самоличност.

 

ИКОНОМИКА

Собствениците на фалиралата ПЧБ претендират за 135 000 $ подобрения за ботевградския си офис
 

През април 2000 г. в областната администрация е постъпило искане от кмета на Ботевград Цв. Савов да се предостави безвъзмездно на общината държавен имот, намиращ се в бившия партиен дом. Имотът е иззет в полза на държавата през 1992 г. според Закона за имуществото на бившите тоталитарни партии и се управлява от областния управител. Представлява партерен етаж от 470 кв.м. и пхърви етаж с площ 584 кв.м. от южното крило на двуетажнта административна сграда в Ботевград. Част от имота - 102 кв.м. от партера и 584 кв.м. от първия етаж, е бил използван от Първа частна банка. След обявяване на банката в несъстоятелност активите й са закупени от "Йорсет Холдингс България" ЕООД. В момента с фирмата имаме неуредени финансови взаимоотношения.

Собствениците й претендират за подобрения в имота в размер на 135 000 щатски долра, а областната администрация изисква обезщетения за неправомерно ползване на имота, тъй като договорът е изтекъл през 1997 година. Въпросът може да бъде решен по споразумение или по съдебен ред.

За сградата на бившия Партиен дом има реституционни претенции, които са уважени. През 1999 г. е признато правото на обезщетение чрез съсобственост на каследниците на Нако Кръстев Петков (върху помещение от 42 кв.м. на партерния етаж) и на наследниците на Радул Върбанов и Ивана Радулова (в размер на 26% от разгънатата площ и общи части на сградата).

Искания за безвъзмездно предостяване на държавен имот за нуждите на общински администрации, освен в Ботевтрад има и от Костенец, Ихтиман, Своге и Етрополе. Процедурата е следната. Областният управител дава становище, Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави предложение пхред Министерския съвет и окончателното решение е на МС. От страна на областната администразия искането на общините ще бъде подкрепено. Що се отнася до отговоран на въпроса каква оценка давам на работата на Общинския съвет в Ботевград, то областният управител не е органът, който може да всеме цялостно отношение. Нашият контрол е единствено по законосъобразността на актовете на органите на местното самоуправление. За миналата 2000 г. няма спряно решение на ОбС - Ботевград. През февруари т.г. има едно спряно решение, за което медиите в града са информирани своевременно.

Приключи съдебното дело на "Чавдар" срещу община Бургас
 
Тези дни се очаква решението на магистратите. "Чавдар" съди община Бургас за 30 автобуса, които са взети през 1996 г., но досега не са платени.
 
Португалска фирма иска да инвестира в Етрополе
 
Дора Николова, представител на "Финициус интернешънъл" за България, е обсъдила възможности за съвместна дейност с община Етрополе с кмета Цено Глогов.
 

ОБЩЕСТВО

Ботевградският хан разпродаден
 

Собственичката на един от най- редставителните имоти в центъра - т.нар. ботевградски хан (а в нейните представи - Етнографски център) Надка Арбова-Войнова, е разпродала предварително част от имота. През 1999 година тя сключила представителни договори с няколко местни бизнесмени. Те й броили парите, а тя се задължила да им прехвърли собствеността месец след подписването на Акт 16. Дотук добре, но оттогава минават 2 години, а краят на строителството не се вижда.

А.Б., на 44 г. от Ботевград, е един от онези, които през юли 1999 г- сключва предварителен договор с Надка Арбова за покупка на магазин-ателие с обща площ 25 кв.м. Той плаща в брой цялата сума от 21 000 лева. И започва да чака за акт 16, за да сключи окончателен договор, с който да влезе във владение на имота си. Работите по строителството обаче вървят бавно. А.Б. по своя инициатива влага допълнителни средства: прави охранителна инсталация, ел. табла и т.н.

От няколко месеца бизнесменът иска да развали предварителния договор и да си вземе парите обратно. Наел си адвокат. Дамата обаче не се съгласява. Предложили й цели 6 варианта как законно да стане разтрогването, но тя отхвърлила всичките. Самата обаче предложила да прехвърли на А.Б. двустаен апартамент, а той да се откаже от магазина в Етнографския център. Бизнесменът се съгласил, но много скоро разбрал, че това било просто трик за печелене на време.

"Тези пари ми трябват в бизнеса ми - ядовса се на наивността си А.Б. - Нескончаемите срещи, безплодни разговори и нагли лъжи на г-жа Войнова ме съсипват психически." И едва ли се успокоява, че в неговото незавидно положение са изпаднали още няколко бизнесмени от района. /Инициалите на бизнесмена са променени по негова молба. Редакцията разполага с копие от предварителния договор и други документи по сделката./

Скандална дама ІІІ
 

Началото на историята е в края на 1998 година. Две седмици преди да сдаде поста си, бившият управител на Софийска област д-р Стойчо Кацаров заменя държавен имот в центъра на Ботевград (оценен на 50 000 $) за ... два апартамента?! Имотът - двуетажна сграда и парцел от 1400 кв.м., стават собственост на Надка Войнова. Замяната е на принципа "кон за кокошка", но договорът не е ревизиран. Въпреки че по това време имаше кандидати да купят имота на търг. Сделката с Н. Войнова стана тихомълком, местната власт научи за нея от публикация във вестника.

Скандалите около имота обаче не приключиха. През септември м.г. строително поделение заведе иск срещу Н. Войнова, че тя дължи 18 000 лева. Парите са били дължими по договори за строително-ремонтни работи през 1997 и 1998 г. Междувременно се заговори, че сградата нямало да бъде Етнографски център, а център са ... растителна защита. Според запознати, по този начин можели да се получат пари от програмата САПАРД.

 
Голямо количество незаконно оръжие иззе РПУ Правец от два адреса
 

На 6 февруари в къща в Своде, собственост на Т. Христов, 55 г., който живее в Ботевград, бяха открити две пушки, гранати, патрони, оптически мерник и други.

На 7 февруари в Калугерово от дома на Т. Маринов бяха иззети шмайзер, карабина Манлихер и много патрони към тях. Собственикът също живее в Ботевград, а къщата му в Калугерово е наследство. Двете лица не са криминално проявени. Между двата случая обаче има връзка, уточни началникът на РПУ в Правец Георги Делийски.

 
Неизвестни проникнаха в кабинета на зам. кмета Мариус Цаков
 

Вратата на кабинета не е разбита, а е отключена с ключ. И това е най-озадачаващият факт. Ключове притежават само зам. кметът и чистачката. тя първа съобщила в понеделник сутринта, че някой е влизал в стаята. Нищо от документите ни не липсва, заяви М. Цаков. Според него кабинетът му е избран случайно, тъй като е най-близко до стълбището. Отраднат е само телефонният апарат. След този инцидент общината въвежда по-строг пропусквателен режим в сградата.

 
В Етрополе протестират срещу изграждането на дом за бежанци
 

Граждани са организирали протестна подписка срещу инициативата в града да бъде изграден дом за бежанци. До края на миналата седмица в нея са се подписали около 200 души. Подписката ще бъде представена на министър-председателя. Представители на агенцията за бежанци към Министерския съвет бяха в Етрополе, за да огледат сградата на бившето ученическо общежитие.

След ремонт тя ще може да приютява бежанци, бе тяхното становище. Кметът Цено Глогов е съгласен заради бъдещите работни места. Последна дума по въпроса ще имат общинските съветници.

 
Девет общински съветници оспорват решението за сградата на Българска божия църква
 

Жалбата е адресирана до областната управителка Мариана Томчева. Подписалите се настояват тя да спре изпълнението на решението, с което ОбС не прие предложението на кмета къщата на булевард "България" (бившето хранилище на Историческия музей в Ботевград) да бъде продадена на Българска божия църква.

На заседанието на съвета на 30 януари 15 от присъстващите гласуваха сградата на музея да бъде продадена без търг на ББЦ за 50 хиляди лева. След обедната почивка решението бе прегласувано по искане на групата на БСП и резултатът бе обратен. Кметът нарече ситуацията фарс. Според 9-те съветници, подписали жалбата, прегласуването е направено в нарушение на чл. 59, ал. 2 от Правилника за работа на ОбС, според което прегласуване може да се иска веднага след първото гласуване. Подкрепилите протеста са от различни политически партии.

 
Съвременно сметище за Ботевград, Правец и Етрополе
 

Изграждането му ще бъде обсъждано на специална среща на кметовете на трите общини. Идеята е то да отговаря да съвременните европейски стандарти - малък завод, в който да се преработват всички видове битови отпадъци. Що се отнася до местоположението му, най-добре би било да бъде в Правец, смята Цветолюб Савов.

На срещата, която е след няколко дни, е поканена да присъства Гинка Капитанова, шеф на фондацията за реформа в местното самоуправление. Кметовете разчитат тя да се ангажира с проекта на бъдещото сметище. За финансиране ще се кандидатства пред американската Аенция за развитие, но ще участват и общините.

 

СПОРТ

За следващите 5 години се очакват по 11 000 лева месечно за спорта
 

Общинският съвет на своя редовна сесия утвърди резултатите от конкурса за обществената поръчка за транспортното обслужване в община Ботевград. Съгласно един от критериите на конкурса, приоритет за спечелването на 4 от автобусните линии бяха предложените средства за развитие на баскетбола и футбола. Тези 4 линии и имената на фирмите, които са предложили най-много пари за срок от 5 години, са:

Ботевград - Правец
1. ЕТ "Палмар - Павлин Марков" - 297 000 лева за 5 години
2. ЕТ "Жорго - Жоро Георгиев" - 270 550 лв.

Ботевград - Гурково
1. ЕТ "Новко Новков" - 186 000 лв.
2. ЕТ "Жорго - Жоро Георгиев" - 126 000 лв.

Ботевград - София на 10.15 ч.
1. ЕТ "Жорго - Жоро Георгиев" - 120 000 лв.
2. ЕТ "Новко Новков" - 72 000 лв.

Ботевград - София на 15.15 ч.
1. ЕТ "Новко Новков" - 78 000 лв.
2. ЕТ "Пламен 59" - 60 000 лв.

След като на предишната сесия класирането на кандидатите бе отхвърлено, на 22 февруари то се прие с 22 гласа "за", двама въздържали се и нито един "против". Би трябвало същите тези суми да залегнат и при сключване на договорите между превозвачите и възложителя на обществената поръчка - кмета Цветолюб Савов, за което той бе упълномощен с решение на ОбС.

Подписването им обаче ще стане факт само ако недоволни участници в конкурса не се възползват от законовото си право да обжалват пред Окръжния съд в регламентирания едноседмичен срок след писменото излизане на решението. Ако има такива жалби, докато траят съдебните дела ще действа досегашната траспротнта схема, т.е. пари за спорта няма да има. В случай че новата схема влезе в сила, съветниците решиха средствата за спорта да се внасят в касата на общината не авансово, а до 5-то число на всеки следващ месец от подписването на договорите с превозвачите.

Бе прието тези средства да бъдат не само за футбола и баскетбола, а за спорта в общината като цяло. А самото им разпределение по спортове ще бъде обсъждано на следващата редовна сесия на 29 март. Още едно взето решение по тази точка бе, че при неизпълнение на плащанията на сумите от страна на превозвачитее за два последователни месеца, договорът им ще бъде прекратен.

 

Сребро и бронз за Стела Стойкова
 

Само няколко стотни не достигнаха на 14-годишното момиче от "Балкан" да стане шампионка на България в бягането на 1500 метра. В събота - първия ден от републиканския шампионат за момчета и момичета в зала, проведен в Ямбол, тя финишира втора с време 5:05 мин. срещу 5:04.93 на победителката от Дупница. Според треньора й Ивко Христов е станало тактическо бягане, което е причина възпитаничката му да пробяга разсоянието под личния си резултат 5:03.79 отпреди 2 седмици.

На следващия ден Стела взе бронзовия медл на 800 метра. Така талантливата лекоатлетка завърши сезона в зала с 3 медала - два на 1500 метра (при момичетата и при девойките младша възраст - до 17 г.) и един бронзов на 800 метра.

 
Гросмайстор Владимир Димитров трети в България
 

Бронзов медал от завършилото на 21 февруари открито първенство на България по шахмат, проведено в Пловдив, спечели състезаващият се за "Локомотив" Пловдив ботевградчанин Владимир Димитров. Гросмайсторът има 7 точки от 9 възможни, колкото събра и вториият - гм. Александър Делчев. Шампион със 7.5 т. е мм Мариан Петров.

Много добро бе представянето и на другия ботевградчанин - мс Илия Цвектов. От 80 участници той разделя 8-17 място с 6 точки. За агресивната му игра говори фактът, че той няма нитоа едно реми - постигна 6 победи и направи 3 загуби. "Започнах силно с 4 от 5 - колкото имаше и Владко, но допуснах 2 последователни загуби. В крайна сметка съм доволен от играта си, а и от това, че подобрих международния си коефициент ЕЛО", сказа Илия Цветков. На полуфиналния турнир преди месец в Банкя Илия Цветков се класира за финала на шампионата на България през месец май. Той ще се проведе в Бургас с участието на 44 български шахматисти.

 
4 гола на Стоян Боновски за едно половреме
 

"Балкан" - "Стефанел" Дупница 5-2 (4-2)

Мокрият сняг на 25 февруари на стадион "Христо Ботев" премина в дъжд от голове още през първото полувреме на първия пролетен кръг. Цели 4 изсипа във вратата на "Стефанел" централният нападател Стоян Боновски - между 3-та и 44-та минута. Още при втората атака на "Балкан" той забоде топката под гредата след извеждащ пас на новото попълнение Веселин Георгиев. В 13-та мин. за втория гол му хвърли хитро топката юношата Боян Бончев. В 20-тата дойде ред на Борис Райчев да изпрати зад центъра пас на Боновски за хеттрика. А минута преди края на частта асистенцията за 4-тото попадение на русокосия врачежанин бе на Мирослав Маринов. Преди това Кирилов бе намалил от дузпа в 33-та, а в последната минута също той се възползва от грешка в защитата. Боновски вожеше да вкара за пети път в 62-та мин., но Накев изби силния му удар. Гостите донякъде изравниха играта, но не можаха да попречат на добре игралия Маринов да оформи крайното 5-2 две минути преди края след отличен пас на Евгени Алексиев.

"Балкан": Димитър Топалов, Иван Лъжански (47 - Димитър Стефанов), Николай Йотов, Данчо Грозданов, Мирослав Маринов, Любомир Томов, Цветелин Ралчовски (70 - Мартин Ненков), Боян Бончев (70 - Евгени Алексиев), Борис Райчев, Веселин Георгиев, Стоян Боновски.

Класиране след 18 кръг

1. Рилски спортист 53-6 48 т.
2. Левски Долна баня 49-12 43 т.
3. Миньор Бобовдол 38-8 43 т.
4. Вихрен Сандански 49-12 41 т.
5. Скала Своге 29-16 34 т.
6. Вихър Горубляне 47-29 27 т.
7. Пирин Г. Делчев 28-22 27 т.
8. БАЛКАН Ботевград 29-23 25 т.
9. Спартак София 23-25 24 т.
10. Автобил Герман 24-27 22 т.
11. Хебър София 24-28 22 т.
12. Ботев Ихтиман 20-32 20 т.
13. Керамик Елин Пелин 15-41 19 т.
14. Септември (Симитли) 25-30 18 т.
15. Стефанел (Дупница) 22.49 18 т.
16. Локомотив (Н.Искър) 23-39 17 т.
17. Белана (Белово) 18-62 6 т.
18. Виноградец 10-64 4 т.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика