botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

ИКОНОМИКА

Развалят договора за продажба на "Урвич"?
 

Три основания да поиска разваляне на договора за "Урвич" е посочила в доклада си комисията, назначена да извърши следприватизационния контрол. Първо - все още не е изплатена изцяло втората вноска от договорената цена. Купувачът "Бисер" ООД дължи още 17 957 лева. В отговор на предупредителните писма той е поискал двумесечна отсрочка за погасяване на остатъка от вноската. Молбата е от 13 юни 2001 г.

Второто основание да се поиска едностранно разваляне на договора е неизпълнението на инвестиционната програма. Според комисията, за 2000 -та г. могат да се признаят инвестиции за около 4000 лева, при задължение по договора 20 000 лева. В баланса на дружеството към 31.12.2000 г. са отчетени инвестиции 29 000 лв., но на комисията не е предоставен акт 19 за СМР, от който да е видно кога са направени инвестициите и за коя година да се считат. Третото неизпълнение на договора е по задължението за увечилаване работните места на 23. В момента в дружеството по трудов договор са заети 10 души. Комисията, направила доклада за следприватизационния контрол, е в състав Божидар Петков, Надя Василева, Румяна Запорожанова, Светла Кирилова и Васил Велев.

Предложението на кмета е да се даде едномесечен срок, в който "Бисер" ООД да изпълни всички неустойки и задължения по договора. Ако това не стане, общинският съвет да пристъпи към разваляне на договора.

Машини и материали за 250 хиляди лева продадоха от "Чавдар"
 

Новото правителство ще продава основната площадка на завода

След двуседмичното удължаване на сроковете, обявени преговори за продажба на малотрайни материални активи, машини и готова продукция се проведоха на 27, 28 и 29 юни.

Първият ден започна със скандал. Точно в 9 часа, преди да бъде обявено началото на процедурата, министър Петър Жотев нареди по телефона да се спрат преговорите до второ нареждане. Близо час в министерството са се съвещавали, а купувачите, дошли от цялата страна, роптаеха. Поредният сигнал от Димитър Ценев, че от "Чавдар" се продава на безценица, бе причина за забавянето. Общата стойност на продаденото през трите дни е около 250 000 лева, съобщи ликвидаторът Николай Николов. За близо 120 бона са продадените машини. За двете "Декел", които бяха оценени на 58 000 и 62 000 лева, купувачи нямаше. Според информация в кулоарите, цената на тези машини е около 500 бона. Други участници в търга твърдяха, че "Декел"-ите предварително са капарирани и се знае къде ще отидат. Голям интерес предизвикаха мотокарите и електрокарите, които бяха изкупени изцяло.

За пореден път от РМД "Чавдар 99" протестират, че дружеството се разпродава на безценица на подставени лица. Те настояват за нова преоценка за сметка на оценителната фирма "Бикком" и търсене на отговорност от виновните лица. Инсинуации нарече твърденията на РМД-то ликвидаторът Н. Николов. Той показа подготвен договор за продажбата на "Чавдар" за 1 лев на РМД-то. Договорът е подписан от Димитър Ценев, но не е подписан от предишните ликвидатори Николина Йорданова и Илиян Георгиев.

 
Задълженията на хлебозавода непрекъснато нарастват
 

Последните заплати са взети през м. януари. В началото на същия този месец т.г. дължимите суми са били 118 000 лева, в края на март цифрата вмече е 146 хил. лв. Само за 40 дни (към 10 май) размерът на задълженията достига 184 хил. лв. Това показва справката, изготвена от ликвидатора Марин Колчаков. Най-много са задълженията към работниците (последните изплатени заплати са за месец декември миналата година. и към социалното осигуряване.

Предложението на ликвидатора е незабавно да се пристъпи към продажба на магазинни помещения и МПС. Свобоните складови площи трябва да се отдадат под наем. От тези приходи ще започне разплащането с кредиторите.

 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика