botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

ОБЩЕСТВО

Отказват работни визи за чужбина
 

Потърпевши се съмняват, че има длоепотреба със старите задгранични паспорти

На няколко ботевградчани са отказани работни визи за Германия и Франция поради компрометиращи за тях данни в компютъра на посолствата. Според тях те са нарушили гръцките закони, което ги лишава за известно време от правото да посещават страните от Шенгенската група. Любопитното в случая е, че потъвпевшите твърдят, че никога не са ходили в Гърция (!) Драмата на И.С. от Ботевград започва преди около месец, когато отива в германското посолство в София да кандидатства за работна виза. Преди това той е сключил договор с поредническа фирма да работи година половина в Германия като строител. Четиричленното му семейство е затънало в борчове и появилата се възможност е лъч надежда. Изненадата на И.С. е огромна, когато компютърът в посолството показал, че лицето има черен печат от гръцките граничнислужби и че му е забранено да посещава страната за срок от 3 години (до лятото на 2003 г). Кандидат-гурбетчията е категоричен, че никога не е посещавал Гърция е недоумява как е възможно да се случи това. Подобни са и останалите случаи. На 16-годишно момиче, прието да учи във Франция, пък бил отказан достъп, защото според данните в компютъра то е подавало молба за емиграция (!)л Потърпевшите са си сменили документите за самоличност миналата година и в началото на тази, и някои от тях се опасяват от вероятността за злоупотреба със старите им задгранични паспорти. По неофициална информация в районната прокуратура е подадена жалба срещу Паспортна служба.

От паспортния отдел на РПУ Ботевград категорично отхвърлиха всякаква възможност за злоупотреба със старите документи за самоличност. При връщането им те се перфорират, така че и да попаднат след това у някого, не са валидни, увериха служителите. Възможно е някои от заловените на границата нарушители да са дали умишлено чужди ЕГН-та, или пък компетентното лице, вписващо данните, е допусвнало грешка, предполагат от ботевградската паспортна служба.

Каквото и да е обяснението за случаите, самият факт, че се отказват визи на хора, които никога не са нарушавали законите, е скандален. Според Закона за българските документи за самоличност старите паспорти се перфорират и унищожават. Това става в екарисажа за документи в София. До 40 секунди след унищожаването информацията се вписва в националния информационен масив.

Вдовица моли Петър Стоянов да опрости дълг към Бюрото по труда
 

Димитър Масларски от Ботевград е работил 30 години като електроженист в "Чавдар". При съкращението му той, както и колегите му, получава допълнително еднократно обезщетение от 1000 лева. Условието е, че ще започне самостоятелна дейност и ще се самоосигурява най-малко 12 месеца в рамките на двегодишен период.

Преди да изтече този срок обаче, в последния ден на 1999 година, Масларски умира. Няколко месеца преди това семейството е сполетяно от друго голямо нещастие - умира синът им Николай.

"Парите, които получи съпругът ми, похарчих за погребението му и за паметници на двамата - пише 51-годишната Динка Масларска до президента. - Не съм в състояние да ги възстановя на Бюрото по труда", категорична е вдовицата. Преди да пише до президента, Динка Масларска се жалва до Министерството на труда и социалната политика. Оттам й отговарят, че нямат правомощия да опрощават дългове.

Вдовицата работи като перачка в местната болница и се грижи за 80-годишния си баща. Нейната заплата е 116 лева, а пенсията на баща й е 126 лева. От президенството са изпратили писмо до общината, в което искат информация за имотното състояние на вдовицата, преди да се проиизнесат по молбата й.

 
Масов бой в центъра на Ботевград
 

Най-малко 7-8 души се сбиха жестоко на 30 юни по време на тържество за кръщаване на дете в стол-ресторанта в сградата на общината. Меллето, започнало след спречкване заради голямо количество изпит алкохол, се пренесе на площада пред кметството. Районът около часовниковата кула бе целият в кръв. Очевидци разказаха, че дори пристигналите полицаи не могли да разтъврат екшън-героите. Това направили след многократни опити жените им, някои от които пострадали при мисията. По време на схлатката е счупено витринно стъкло на партерния етаж на общинската администрация. Сериозно пострадали обаче няма. Рано на следващата сутрин водоноска изми кървавите петна около часовникувота кула.

 
53-годишен мъж умря под мост в Рашково
 

На 22 юни близките на Петко К., на 53 г. от Рашково, са подали сигнал в полицията, че е изчезнал. Цяло денонощие продължило издирването и накрая човекът е намерен мъртъв. Трупът му е бил под мост в края на селото. Огледът не е установил следи от насилие. "Беше болен в деня, когато изчезна, имаше силна буря и явно тогава му е станало зле. Никой обаче не го е видял, за да извика помощ, поясни кметският наместник Бориска Петкова.

 
До 15 юли се приевмат декларации за охрана на имоти в Зелин
 
На 20 април в Ботевград 27 ловци от ботевградското дружество учредиха ловно-рибарско сдружение с нестопанска цел. Пререгистрацията се налага заради новите разпоредби в Закона за лова от миналата година. Имаше предложение да се смени името на дружеството от "Сокол" в "Зелин", но това не се прие. При гласуването бяха приети по тяхна молба ловците от Видраре, Равнище и Манаселска река - 77 души, които досега са членували в Етрополе. Управителният съвет е намален на 15 души, за председател бе избран бившият кмет на Врачеш Нено Ганчев.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика