botevgrad.com - Порталният сайт на Ботевград: новини, обяви, каталог и забавление Botevgrad.com : Новини, обяви, каталог и снимки за Ботевград, вицове и забавни картинки

СПОРТ

Даниела Йорданова с феноменален рекорд
 

На 29 юни в Рим на първия турнир Golden Gala от веригата за Златната лига 6 европейски атлетки разместиха с взлом вечната световна листа на 3000 метра. Сред тях бе и българката Даниела Йорданова.Тя завърши на шесто място в едно изключително бягане, събрало почти целия световен елит. Даниела подобри драстично с цели 15 секунди рекорда на България, финиширайки за 8:30.65 мин. Предишният национален рекорд също бе неин - 8:45.26 мин. на европейската купа в Бидгошч, Плоша на 8 юли 2000 г.

За шестото си място Даниела спечели 6 точки в дисциплината, която е една от седемте "златни" при жените и взе 2500 евро. Три рускини излязоха пред Габриела Сабо, победителка с 8:28.96 е световната шампионка за тази година на закрито Олга Егорова. Даниела Йорданова получи покана дза участие и във втория турнир, който е на 6 юли на парижкия стадион "Сен Дени". Само 30 жени в света за всички времена са пробягвали 3-километровата дистанция по-бързо от Даниела Йорданова. Световният рекорд 8:06.11 мин. е на китайката Ванг Юнгся от 1993 г.

 

Стипендия на името на Венцислав Славов
 
Миналата седмица Българската федерация по баскетбол учреди стипендия на името на Венцислав Славов. Той почина преди около два месеца едва 38-годишен( Стипендията ще бъде за ученици - сираци и полусираци. Тези до 16 г. ще вземат по 30 лева месечно, а тези до 18 - по 50 лева. Първите деца, които ще получат стипендията, са двете дъщери на Венци - Стефка и Радостина. Преди няколко дни Радостина бе повикана в националния отбор на България (родени до 1985 г.), който ще се готви за европейското първенство за тази възраст през лятото във Велико Търново.
 

 

Архив на БВ+ E-mail us! Адрес на редакцията Рекламирайте с БВ+ История на БВ+ Екипът на БВ+ Спорт Културни новини Икономика Политика